Zutphen: 26x zien en doen in deze historische hanzestad

by thatonetime
42 comments
de Bleek, Zutphen 12

Hanzestad Zutphen is het ideale decor voor een weekendje vertoeven in een historische stad. Struinen door de knusse steegjes, het ontdekken van monumentale panden, Middeleeuwse kerken, fotogenieke pakhuizen, rustige hofjes, prachtige koopmanshuizen en de gezelligheid opzoeken op een van de stadspleinen. Ga op zoek naar de overblijfselen van eeuwenoud Zutphen en geniet langs het water. Alle tips voor je bezoek aan hanzestad Zutphen vind je hier.


Hanzestad Zutphen

Zutphen is een eeuwenoude hanzestad met ongeveer 40.000 inwoners. Het is zelfs een van de oudste steden van Nederland. De binnenstad van Zutphen barst van de cultuur en erfgoed en is een ideale plek om te voet te ontdekken. Dwaal door het centrum, ga op zoek naar groen of water en geniet van de eeuwenoude monumenten.


1. Watertoren

Net buiten de stadsmuren werd in 1926 deze watertoren gebouwd onder leiding van architect Hendrik Sangster. De watertoren heeft een hoogte van meer dan 46 meter en een waterreservoir met een inhoud van 600 m³. Sinds 1984 vind je in het onderste deel van de watertoren appartementen en wordt de toren bewoond.


2. Museumwinkel het Snoepje

In het centrum van Zutphen is deze onwijs schattige oud-Hollandse snoepwinkel te vinden. De winkel is gevestigd in een monumentaal pand en oud-Hollands interieur. In de museumwinkel kun je meer dan 300 soorten binnenlands, maar ook buitenlands snoep bemachtigen.

In dit pand was bovendien de eerste vestiging van ‘De Nederlanden van 1845’, wat nu de ‘Nationale Nederlanden’ is.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.


3. De Berkelpoort

Een van de mooiste stukjes van Zutphen vind je bij de Berkelpoort. De Berkelpoort is onderdeel van de Zutphense stadsmuur en het is een waterpoort over de Berkel. De Berkelpoort is in de 14e eeuw gebouwd en je vindt de poort aan de oostelijke rand van het stadscentrum.

Tegenwoordig kun onder begeleiding van een gids de 700 jaar oude ruïne van bovenaf bewonderen en genieten van het uitzicht over rivier de Berkel. 


4. Armenhage

Armenhage is een van de beste plekken in Zutphen waar de restanten van de stadsmuur goed kunt zien. Naast de stadsmuur vind je hier ook twee muurtorens. Deze delen van de stadsmuur liggen in het verlengde van de Berkelpoort, maar ze zijn niet meer aaneengesloten.


5. De stadshavens

Aan beide uiteinden van de IJsselkade vind je kleine havens, maar ze zijn een bezoekje waard. Je vindt hier de nieuwe Noorderhaven en de oude Vispoorthaven. De Noorderhaven vind je achter het centraal station en achter de Bult van Kentjen vind je de oude Vispoorthaven. Op een andere plek in Zutphen vind je de Vispoorthaven. Kom je dus met de boot naar Zutphen, dan zijn er genoeg plekjes om aan te meren.


6. Op zoek naar de hofjes van Zutphen

In Zutphen zijn er verschillende hofjes te vinden, vaak verscholen achter deuren en poorten. De hofjes zijn in verschillende tijden en met verschillende doeleinden gebouwd. Er zijn liefdadigheidshofjes uit de 13e tot 19e eeuw, maar ook exploitatiehofjes uit de tweede helft van de 19e eeuw en uit het begin van de 20e eeuw. Ga op zoek naar deze stadsoases en ervaar de rust van de stad. Voorbeelden zijn Oude Bornhof, het Agnietenhofje en het Hof van Heeckeren.


7. Kruittoren

Naast het spoor vind je de Kruittoren. Vandaag de dag vind je de Kruittoren een beetje op een eenzaam plekje, maar 700 jaar geleden stond er op deze plek een stadsmuur en werd de Kruittoren gebouwd ter verbetering van de verdediging van de stad.


8. Stedelijk Museum Zutphen

Wil jij meer weten over de geschiedenis van de stad Zutphen? In het Stedelijk Museum kom jij meer te weten over de cultuurhistorie van deze oude hanzestad en leer jij over ‘het verhaal van Zutphen’. De geschiedenis van Zutphen wordt verteld aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

In hetzelfde pand vind je ook het museum Henriette Polak, een museum voor modernklassieke schilder- en beeldhouwkunst.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 15,00 combiticket beide musea. € 9,00 enkel ticket Stedelijk Museum. Kinderen t/m 12 jaar gratis.


9. Struinen langs de IJsselkade

Genieten langs het water doe je hier. Vanaf de kade heb je uitzicht over de IJssel, de Oude IJsselbrug en de nieuwe IJsselbrug. Het is een heerlijke plek om te chillen als de zon schijnt, wandel langs het water en je kunt zelfs nog wat verkoeling zoeken bij de waterwerken of genieten van een ijskoud drankje op het terras.


10. Bult van Ketjen

Zutphen was eeuwenlang ommuurd door vestingwerken ter verdegiging van de stad. De Bult van Ketjen, het verdegingsbolwerk aan het einde van de IJsselkade is hier een voorbeeld van. Bovenop de Bult van Ketjen vind je een kanon, zoals deze er vroeger ook op dezelfde plek gestaan heeft.


11. De mooiste aanzichten bij de Bleek/de Buitentuinen

Ik vind dit oprecht een van de mooiste stukjes van Zutphen en niet voor niets is dit het meest gefotografeerde stukje van de stad. Het is het enige groene Rijksmonument van Zutphen. Tuinhistoricus Korneel Aschman heeft de historie van de Bleek onderzocht, op verzoek van Stichting Wijnhuisfonds (die het grootste deel in bezit heeft). Uit dit onderzoek bleek dat het een korte tijd (en ook maar een beperkt deel) in gebruik is geweest als bleekplaats voor lakens. ‘witte’ lakens. Dit is een chemisch proces waarbij lakens op het gras werden gelegd en door de zon werden gebleekt.


12. Drogenapstoren

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort genoemd, werd gebouwd in 1944 en diende als stadspoort. Echter, de poort heeft maar een paar jaren als stadspoort gediend, want in 1965 werd de poort dichtgemetseld. Sinsdien heeft het de naam ‘de Drogenapstoren’ gekregen, vernoemd naar straatmuzikant Tonis Drogenap. Voor de Drogenapstoren vind je tegenwoordig ook een standbeeld van deze man. Je vindt de Drogenapstoren naast de Bleek.


13. Sint Walburgiskerk

De Walburgiskerk vind je in het centrum van de stad. In de kerk kun je een aantal interessante historische bezienswaardigheden bekijken, zoals de kaarsenkroon (waarvan men denkt dat deze al in de kerk aanwezig was in 1394), de laat-Middeleeuwse doopvont en het indrukwekkende Bader-orgel.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 4,00 p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis.


14. Oude stadhuis/Burgerzaal

Aan de ‘s Gravenhof vind je het oude stadhuis. In de architectuur van het gebouw vind je verschillende bouwstijlen terug. Het (oorspronkelijke) Middeleeuwse bouwwerk bestaat uit drie evenwijdige huizen. Aan de noordkant was de vleeshal te vinden, wat later de Burgerzaal werd. De burgerzaal heeft neo-classicistische ramen. In 1716 werd de huidige zuidelijke gevel als poortgebouw aangebouwd, waarop je het wapen van het Graafschap Zutphen kunt vinden. Ook daarna is het oude stadhuis nog meerdere malen gerenoveerd.

Praktische informatie

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: Gratis.


15. Winkelen in Zutphen

In het centrum van Zutphen kun je goed terecht als je een dagje wilt shoppen. Van bekende winkelketens tot vintage boetiekjes en van delicatessenzaken tot pop-up stores. Daarnaast vind je op donderdag de stoffenmarkt en op zaterdag de gewone markt in het centrum van de stad.


16. Fotogenieke steegjes

Het oude stadscentrum van Zutphen is ontzettend fotogeniek en je kunt je prima vermaken door te slenteren door de smalle en fotogenieke steegjes van de stad. Mooie geveltjes, indrukwekkende koopmanshuizen en kleurrijke taferelen vind je er genoeg. Voorbeelden hiervan zijn de leuke aanzichten in de Kolenstraat en Barlheze.


17. Verken Zutphen vanaf het water

De IJsel en de Berkel zijn altijd erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Zutphen. Nu is het water vooral een plek om lekker te genieten van de stad en omgeving. Huur een sloep, fluisterboot, kano of supboard en ontdek de stad vanaf het water.


18. Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren was vroeger het centrale punt van de stad. Vroeger was hier een herberg gevestigd. Deze herberg was er zelfs al, voordat men met de bouw van de toren begon. De toren is in de eeuwen erna meerdere keren uitgebouwd. Tegenwoordig vind je in de toren een Italiaans restaurant en kun je de toren beklimmen.

Praktische informatie

Openingstijden: donderdag t/m zondag om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Toegangsprijs: gratis.


19. De mooiste bibliotheek van het land

Ik heb de bibliotheek zelf niet kunnen bezoeken, maar het schijnt zeker de moeite waard te zijn. De openbare bibliotheek van Zutphen is niet alleen een van de oudste bibliotheken van Nederland, maar men spreekt ook vaak van de mooiste bibliotheek van het land. De bibliotheek is gevestigd in de Broederenkerk, een uniek decor.


20. Het Bronsbergenmeer

Aan de rand van Zutphen, tegenover het ziekenhuis, vind je het Bronsbergenmeer. In dit recreatiegebied kun je terecht als je wilt zwemmen, relaxen of wandelen. Je kunt het water in of om het meer wandelen. Ook honden kunnen mee en mogen hier los lopen.


21. Bezoek het chocoladefestival

Het jaarlijks terugkerende chocoladefestival wordt gehouden in het centrum van Zutphen. Het festival vindt elk jaar in september plaats en staat natuurlijk geheel in het teken van chocolade, niet verkeerd lijkt me. In de stad zijn er op verschillende locaties activiteiten georganiseerd en vind je er chocolade in alle vormen en maten.

Praktische informatie

Openingstijden: dit jaar (2021) vindt het festival plaats op 26 september van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.


22. Fietsen langs de IJssel

Langs de rivier de IJssel vind je veel toffe fietsroutes. Denk aan fietsroutes langs verschillende plassen, knusse dorpjes en steden, mooie boerderijen, gezellige terrasjes, pontjes over de IJssel en verschillende landschappen. Fietspont Haersterveer is zelfs de laatste handgetrokken veerpont van Nederland.


23. De oude IJsselbrug by night

De Oude IJsselbrug wordt ‘s nachts prachtig verlicht, waarbij de brug verschillende kleuren kan aannemen. Vanaf de brug schijn je ook een fantastisch zicht op de stad te hebben. Heb je nog wat zakgeld over? Voor een flink bedrag kun jij zelfs de kleuren van de brug veranderen in je lievelingskleur.


24. Bockbierdag

De Nationale Bockbierdag is een evenement wat jaarlijks tienduizenden (bierdrinkende) bezoekers trekt. Bockbierdag staat geheel in het teken van het uitkomen van het nieuwe bockbier. Op deze dag presenteren veel brouwerijen hun nieuwe bockbier. Er is een grote bockbiermarkt en optocht tijdens dit festival. Er zijn tijdens deze dag natuurlijk genoeg bierkarren aanwezig en vliegen de (bock)bierjtes over de toonbank. Dit jaar is Bockbierdag op 10 oktober.


25. Eten en drinken in Zutphen

In Zutphen kun je op meer dan genoeg plekjes terecht voor een hapje en een drankje, van hippe lunchtentjes tot romantische restaurants en van gezellige bruincafe’s tot sterrenrestaurants. Op de markt vind je veel gezellige terrasjes. Hieronder vind je een aantal tips.

Voor de lunch:

Brasserie en Lunchroom Bryans

Eetcafe Uffie’s

Voor het diner:

The Rough Meat Company

De Revolutie

Sushi Hai

Voor een borrel:

Cafe Camelot

De Revolutie

Ergens op de Markt


26. Overnachten in Zutphen

Hieronder vind je de leukste tips voor je overnachting in Zutphen.

$$ – Broederenklooster

$$ – B&B Bed en Sauna

$$ – Stadshotel & Proeflokaal ‘tOer

$$- Hampshire Hotel ‘s Gravenhof


Nieuwsgierig naar meer?

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

10x doen in Alkmaar

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zeeland: 13 leuke plekjes om te bezoeken

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in hanzestad Hattem

Wat te doen in Leiden, Nederland

Zien en doen in Asten en omgeving

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

De Veluwe: de leukste plekken die je niet mag overslaan

♥ Janet

You may also like

42 comments

Lindaschrijfthetop 1 december 2021 - 08:35

Zutphen is een plek waar ik nog graag een keer naar toe zou willen, ik hou van hofjes en inkijkjes.

Reply
thatonetime 19 december 2021 - 12:41

Zutphen is echt leuk voor een dagje weg en lekker rond te struinen in alle steegjes.

Reply
Beautyn0te 19 september 2021 - 09:54

Wat dat ziet er nog eens mooi uit! Daar wil ik wel heen 🙂

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:00

Het is echt een tof stadje in eigen land.

Reply
Mieke | Miek's Mind 5 juli 2021 - 09:00

Ik ben er nog nooit geweest, maar ik ben altijd dol op van die kleine historische en schattige steegjes

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:24

Jaa ik ook! Ik houd ervan.

Reply
Mitchel 4 juli 2021 - 15:09

Zutphen is zeker een mooie stad! Eigenlijk kom ik er veel te weinig, terwijl ik er niet ver vandaan woon. Wist je dat Zutphen de bijnaam ‘Stad met duizend torens’ heeft?

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:25

Nee, dat wist ik niet. Leuk om te weten.

Reply
Marsha Alvarez 3 juli 2021 - 18:53

Wat een leuke foto’s! Ben er zelf nog nooit geweest. Leuk voor een tripje met de familie haha

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:25

Dankjewel, het is zeker een leuke bestemming voor een dagje weg.

Reply
Corrina Wassenaar 2 juli 2021 - 20:02

Deze gaat op mijn lijstje
Ik moet nog wat uitjes plannen met vriendin
Dus Zutphen is een optie

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:26

Leuk zeg, Zutphen is zeker een leuke bestemming voor een uitje.

Reply
Yvonne 2 juli 2021 - 18:52

Wat een mooi uitgebreid blog. Ik wil al heel lang eens naar Zutphen. Was ooit in Deventer en vond dat ook zo’n fijne stad.. stel me Zutphen een beetje met dezelfde sfeer voor.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:27

Deventer ken ik nog niet eigenlijk, dus daar moet ik ook maar eens heen dan.

Reply
Frederique 2 juli 2021 - 09:46

Nooit in Zutphen geweest, het ziet er erg charmant uit. Goede tips allemaal mocht ik er nog komen en wat een prachtig mooi stukje bij de Berkelpoort.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:27

Dankjewel, het is zeker een leuke plek om eens te ontdekken.

Reply
Sandra 1 juli 2021 - 08:57

Wauw, wat ziet dat er mooi uit! Eerlijk gezegd heb ik nog maar weinig van Nederland gezien. Maar Zutphen gaat nu meteen op mijn to do lijstje voor in Nederland! Fijn uitgebreid artikel ook.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:28

Ah leuk, er zijn genoeg leuke plekjes in eigen land.

Reply
rachel 30 juni 2021 - 07:18

ik ben er nog niet geweest maar het lijkt mij echt een plek waar je heerlijk uren door kan slenteren en vooral foto’s maken

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:28

Dat zeker!

Reply
Deborah 29 juni 2021 - 08:40

Oh wauw wat heb je hier een overzichtelijk blog van gemaakt. Super leuk en voor ieder wat wils. Nederland heeft echt heel veel mooie (soms vergeten) steden met heel wat historie. Hier zou je prima een weekend kunnen vertoeven.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:29

Daar ben ik de afgelopen jaren wel achter gekomen inderdaad, Nederland heeft zo veel leuke plekjes.

Reply
Heidi 28 juni 2021 - 13:31

Wat prachtig is het.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:30

Dankjewel! Het was inderdaad een prachtige stad.

Reply
Rory 28 juni 2021 - 11:34

Die fotogenieke steegjes en de Bockbier-dag! Dat klinkt heel erg goed. Erg leuk dat ik via jou onontdekte plaatsen (voor mij dan onontdekt) ontdek in eigen land. Dit jaar gaan wij voor het eerst op vakantie in Lauwersoog. Normaal is dat een plaats waar we naartoe racen als we weer eens te weinig tijd hebben ingecalculeerd om de boot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog te halen. Dit jaar dus eens een Nederlandse plekje om zomervakantie te houden. Nu hopen dat het rond eind juli weer iets mooier weer wordt verwacht…

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:31

Leuk zeg, een vakantie in eigen land kan ook echt mooi zijn! Hoe was Lauwersoog?

Reply
Aniek 26 juni 2021 - 06:20

Wat mooi, de Bleek. Heb je echt perfect uitzicht over de stad. Nu de restaurants en musea weer open zijn wil ik wel een stedentrip plannen 🙂

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:32

Jaa het is een leuke plek om te ontdekken.

Reply
Chayenne 25 juni 2021 - 18:06

Ben nog nooit in Zutphen geweest, maar zo te zien is er genoeg te doen! Het chocolade festival lijkt me erg leuk om te combineren met shoppen.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:32

Ik wil er ook wel eens zijn tijdens het chocolade festival. 😉

Reply
Linda 25 juni 2021 - 17:04

Tijdens onze vakantie in de Veluwe zijn we hier een dagje geweest en ik vond het echt heel mooi. Echt een leuke plek om te bezoeken! zo te zien hebben wij wel wat dingen nog gemist, zo hebben wij niet echt bij de IJssel gelopen en ook niet de stad vanaf het water bekeken.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:33

Ja leuk plekje om te ontdekken he, ik vond het ook zeker de moeite waard.

Reply
Tessa 25 juni 2021 - 15:25

Zutphen ziet er uit als een leuk stadje. Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest. Binnenkort maar eens verandering in brengen

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:33

En ben je er inmiddels al een keer geweest? 🙂

Reply
nicole+orriens 25 juni 2021 - 08:48

Overigens kun je hier ook heel leuk winkelen vind ik altijd. Het is een tijdje geleden door corona, maar ik heb echt zin om daar weer eens winkels te bezoeken.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:34

Een dag winkelen in Zutphen heb ik nog niet gedaan, maar alleen tijdens het ontdekken van de stad tussendoor. Wat ik heb gezien is het inderdaad een goede plek om een dag geld uit te geven haha.

Reply
Kelly 24 juni 2021 - 17:52

Nog nooit in deze Hanzestad geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard. Museumwinkel het Snoepje lijkt me erg leuk, maar ik ben dan ook best wel een snoepkont 😉 Ik vind die oud-Hollandse snoepwinkels altijd zo leuk…lekker kneuterig.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:36

Haha dan kunnen we elkaar de hand schudden, ik ben ook echt een zoetekauw.

Reply
Lindaschrijfthetop 24 juni 2021 - 08:11

Ik ben er nog nooit geweest maar de foto ‘s zien er erg aantrekkelijk uit om het plaatsje een keer op te zoeken.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:37

Het is een leuke plek voor een dagje weg.

Reply
nicole+orriens 24 juni 2021 - 06:25

Ah Zutphen! Dat ken ik wel! Daar woon ik maar 30 minuten rijden vanaf. Ik krijg meteen zin om er heen te gaan.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:37

Dat wist ik niet, wat leuk zeg!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More