Centrum Zutphen 2022

Zutphen: 26x zien en doen in deze historische hanzestad

Hanzestad Zutphen is het ideale decor voor een weekendje vertoeven in een historische stad. Struinen door de knusse steegjes, het ontdekken van monumentale panden, Middeleeuwse kerken, fotogenieke pakhuizen, rustige hofjes, prachtige koopmanshuizen en de gezelligheid opzoeken op een van de stadspleinen. Ga op zoek naar de overblijfselen van eeuwenoud Zutphen en geniet langs het water. Alle tips voor je bezoek aan hanzestad Zutphen vind je hier.

Hanzestad Zutphen

Zutphen is een eeuwenoude hanzestad met ongeveer 40.000 inwoners. Het is zelfs een van de oudste steden van Nederland. De binnenstad van Zutphen barst van de cultuur en erfgoed en is een ideale plek om te voet te ontdekken. Dwaal door het centrum, ga op zoek naar groen of water en geniet van de eeuwenoude monumenten.

Wat te doen in Zutphen

1. Watertoren

Net buiten de stadsmuren werd in 1926 deze watertoren gebouwd onder leiding van architect Hendrik Sangster. De watertoren heeft een hoogte van meer dan 46 meter en een waterreservoir met een inhoud van 600 m³. Sinds 1984 vind je in het onderste deel van de watertoren appartementen en wordt de toren bewoond.

2. Museumwinkel het Snoepje

In het centrum van Zutphen is deze onwijs schattige oud-Hollandse snoepwinkel te vinden. De winkel is gevestigd in een monumentaal pand en oud-Hollands interieur. In de museumwinkel kun je meer dan 300 soorten binnenlands, maar ook buitenlands snoep bemachtigen.

In dit pand was bovendien de eerste vestiging van ‘De Nederlanden van 1845’, wat nu de ‘Nationale Nederlanden’ is.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

3. De Berkelpoort

Een van de mooiste stukjes van Zutphen vind je bij de Berkelpoort. De Berkelpoort is onderdeel van de Zutphense stadsmuur en het is een waterpoort over de Berkel. De Berkelpoort is in de 14e eeuw gebouwd en je vindt de poort aan de oostelijke rand van het stadscentrum.

Tegenwoordig kun onder begeleiding van een gids de 700 jaar oude ruïne van bovenaf bewonderen en genieten van het uitzicht over rivier de Berkel. 

4. Armenhage

Armenhage is een van de beste plekken in Zutphen waar de restanten van de stadsmuur goed kunt zien. Naast de stadsmuur vind je hier ook twee muurtorens. Deze delen van de stadsmuur liggen in het verlengde van de Berkelpoort, maar ze zijn niet meer aaneengesloten.

5. De stadshavens van Zutphen

Aan beide uiteinden van de IJsselkade vind je kleine havens, maar ze zijn een bezoekje waard. Je vindt hier de nieuwe Noorderhaven en de oude Vispoorthaven. De Noorderhaven vind je achter het centraal station en achter de Bult van Kentjen vind je de oude Vispoorthaven. Op een andere plek in Zutphen vind je de Vispoorthaven. Kom je dus met de boot naar Zutphen, dan zijn er genoeg plekjes om aan te meren.

Haven Zutphen 2

6. Op zoek naar de hofjes van Zutphen

In Zutphen zijn er verschillende hofjes te vinden, vaak verscholen achter deuren en poorten. De hofjes zijn in verschillende tijden en met verschillende doeleinden gebouwd. Er zijn liefdadigheidshofjes uit de 13e tot 19e eeuw, maar ook exploitatiehofjes uit de tweede helft van de 19e eeuw en uit het begin van de 20e eeuw. Ga op zoek naar deze stadsoases en ervaar de rust van de stad. Voorbeelden zijn Oude Bornhof, het Agnietenhofje en het Hof van Heeckeren.

7. De Kruittoren

Naast het spoor vind je de Kruittoren. Vandaag de dag vind je de Kruittoren een beetje op een eenzaam plekje, maar 700 jaar geleden stond er op deze plek een stadsmuur en werd de Kruittoren gebouwd ter verbetering van de verdediging van de stad.

8. Stedelijk Museum Zutphen

Wil jij meer weten over de geschiedenis van de stad Zutphen? In het Stedelijk Museum kom jij meer te weten over de cultuurhistorie van deze oude hanzestad en leer jij over ‘het verhaal van Zutphen’. De geschiedenis van Zutphen wordt verteld aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

In hetzelfde pand vind je ook het museum Henriette Polak, een museum voor modernklassieke schilder- en beeldhouwkunst.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 15,00 combiticket beide musea. € 9,00 enkel ticket Stedelijk Museum. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

9. Struinen langs de IJsselkade

Genieten langs het water doe je hier. Vanaf de kade heb je uitzicht over de IJssel, de Oude IJsselbrug en de nieuwe IJsselbrug. Het is een heerlijke plek om te chillen als de zon schijnt, wandel langs het water en je kunt zelfs nog wat verkoeling zoeken bij de waterwerken of genieten van een ijskoud drankje op het terras.

10. Bult van Ketjen

Zutphen was eeuwenlang ommuurd door vestingwerken ter verdegiging van de stad. De Bult van Ketjen, het verdegingsbolwerk aan het einde van de IJsselkade is hier een voorbeeld van. Bovenop de Bult van Ketjen vind je een kanon, zoals deze er vroeger ook op dezelfde plek gestaan heeft.

11. De mooiste aanzichten bij de Bleek/de Buitentuinen

Ik vind dit oprecht een van de mooiste stukjes van Zutphen en niet voor niets is dit het meest gefotografeerde stukje van de stad. Het is het enige groene Rijksmonument van Zutphen. Tuinhistoricus Korneel Aschman heeft de historie van de Bleek onderzocht, op verzoek van Stichting Wijnhuisfonds (die het grootste deel in bezit heeft). Uit dit onderzoek bleek dat het een korte tijd (en ook maar een beperkt deel) in gebruik is geweest als bleekplaats voor lakens. ‘witte’ lakens. Dit is een chemisch proces waarbij lakens op het gras werden gelegd en door de zon werden gebleekt.

12. Drogenapstoren

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort genoemd, werd gebouwd in 1944 en diende als stadspoort. Echter, de poort heeft maar een paar jaren als stadspoort gediend, want in 1965 werd de poort dichtgemetseld. Sinsdien heeft het de naam ‘de Drogenapstoren’ gekregen, vernoemd naar straatmuzikant Tonis Drogenap. Voor de Drogenapstoren vind je tegenwoordig ook een standbeeld van deze man. Je vindt de Drogenapstoren naast de Bleek.

13. Sint Walburgiskerk

De Walburgiskerk vind je in het centrum van de stad. In de kerk kun je een aantal interessante historische bezienswaardigheden bekijken, zoals de kaarsenkroon (waarvan men denkt dat deze al in de kerk aanwezig was in 1394), de laat-Middeleeuwse doopvont en het indrukwekkende Bader-orgel.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 4,00 p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis.

14. Oude stadhuis/Burgerzaal

Aan de ‘s Gravenhof vind je het oude stadhuis. In de architectuur van het gebouw vind je verschillende bouwstijlen terug. Het (oorspronkelijke) Middeleeuwse bouwwerk bestaat uit drie evenwijdige huizen. Aan de noordkant was de vleeshal te vinden, wat later de Burgerzaal werd. De burgerzaal heeft neo-classicistische ramen. In 1716 werd de huidige zuidelijke gevel als poortgebouw aangebouwd, waarop je het wapen van het Graafschap Zutphen kunt vinden. Ook daarna is het oude stadhuis nog meerdere malen gerenoveerd.

Praktische informatie

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: Gratis.

15. Winkelen in Zutphen

In het centrum van Zutphen kun je goed terecht als je een dagje wilt shoppen. Van bekende winkelketens tot vintage boetiekjes en van delicatessenzaken tot pop-up stores. Daarnaast vind je op donderdag de stoffenmarkt en op zaterdag de gewone markt in het centrum van de stad.

16. De fotogenieke steegjes van Zutphen

Het oude stadscentrum van Zutphen is ontzettend fotogeniek en je kunt je prima vermaken door te slenteren door de smalle en fotogenieke steegjes van de stad. Mooie geveltjes, indrukwekkende koopmanshuizen en kleurrijke taferelen vind je er genoeg. Voorbeelden hiervan zijn de leuke aanzichten in de Kolenstraat en Barlheze.

17. Verken Zutphen vanaf het water

De IJsel en de Berkel zijn altijd erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Zutphen. Nu is het water vooral een plek om lekker te genieten van de stad en omgeving. Huur een sloep, fluisterboot, kano of supboard en ontdek de stad vanaf het water.

18. De Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren was vroeger het centrale punt van de stad. Vroeger was hier een herberg gevestigd. Deze herberg was er zelfs al, voordat men met de bouw van de toren begon. De toren is in de eeuwen erna meerdere keren uitgebouwd. Tegenwoordig vind je in de toren een Italiaans restaurant en kun je de toren beklimmen.

Praktische informatie

Openingstijden: donderdag t/m zondag om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Toegangsprijs: gratis.

19. De mooiste bibliotheek van het land

Ik heb de bibliotheek zelf niet kunnen bezoeken, maar het schijnt zeker de moeite waard te zijn. De openbare bibliotheek van Zutphen is niet alleen een van de oudste bibliotheken van Nederland, maar men spreekt ook vaak van de mooiste bibliotheek van het land. De bibliotheek is gevestigd in de Broederenkerk, een uniek decor.

20. Het Bronsbergenmeer

Aan de rand van Zutphen, tegenover het ziekenhuis, vind je het Bronsbergenmeer. In dit recreatiegebied kun je terecht als je wilt zwemmen, relaxen of wandelen. Je kunt het water in of om het meer wandelen. Ook honden kunnen mee en mogen hier los lopen.

21. Bezoek het chocoladefestival

Het jaarlijks terugkerende chocoladefestival wordt gehouden in het centrum van Zutphen. Het festival vindt elk jaar in september plaats en staat natuurlijk geheel in het teken van chocolade, niet verkeerd lijkt me. In de stad zijn er op verschillende locaties activiteiten georganiseerd en vind je er chocolade in alle vormen en maten.

22. Fietsen langs de IJssel

Langs de rivier de IJssel vind je veel toffe fietsroutes. Denk aan fietsroutes langs verschillende plassen, knusse dorpjes en steden, mooie boerderijen, gezellige terrasjes, pontjes over de IJssel en verschillende landschappen. Fietspont Haersterveer is zelfs de laatste handgetrokken veerpont van Nederland.

23. De oude IJsselbrug by night

De Oude IJsselbrug wordt ‘s nachts prachtig verlicht, waarbij de brug verschillende kleuren kan aannemen. Vanaf de brug schijn je ook een fantastisch zicht op de stad te hebben. Heb je nog wat zakgeld over? Voor een flink bedrag kun jij zelfs de kleuren van de brug veranderen in je lievelingskleur.

Oude IJsselbrug, IJsselkade Zutphen 1

24. De Nationale Bockbierdag

De Nationale Bockbierdag is een evenement wat jaarlijks tienduizenden (bierdrinkende) bezoekers trekt. Bockbierdag staat geheel in het teken van het uitkomen van het nieuwe bockbier. Op deze dag presenteren veel brouwerijen hun nieuwe bockbier. Er is een grote bockbiermarkt en optocht tijdens dit festival. Er zijn tijdens deze dag natuurlijk genoeg bierkarren aanwezig en vliegen de (bock)bierjtes over de toonbank.

25. Eten en drinken in Zutphen

In Zutphen kun je op meer dan genoeg plekjes terecht voor een hapje en een drankje, van hippe lunchtentjes tot romantische restaurants en van gezellige bruincafe’s tot sterrenrestaurants. Op de markt vind je veel gezellige terrasjes. Hieronder vind je een aantal tips.

Voor de lunch:

Brasserie en Lunchroom Bryans

Eetcafe Uffie’s

Voor het diner:

The Rough Meat Company

De Revolutie

Sushi Hai

Voor een borrel:

Cafe Camelot

De Revolutie

Ergens op de Markt

26. Overnachten in Zutphen

Zutphen heeft een compact en gezellig stadscentrum. Wanneer je ervoor kiest om in het centrum van de stad te overnachten, kun je de stad per voet ontdekken. Hieronder vind je de leukste tips voor je overnachting in Zutphen.

$$ – Broederenklooster

$$ – B&B Bed en Sauna

$$ – Stadshotel & Proeflokaal ‘tOer

$$- Hampshire Hotel ‘s Gravenhof

Nieuwsgierig naar meer?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

42 Responses

 1. Zutphen is een plek waar ik nog graag een keer naar toe zou willen, ik hou van hofjes en inkijkjes.

 2. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik ben altijd dol op van die kleine historische en schattige steegjes

 3. Zutphen is zeker een mooie stad! Eigenlijk kom ik er veel te weinig, terwijl ik er niet ver vandaan woon. Wist je dat Zutphen de bijnaam ‘Stad met duizend torens’ heeft?

 4. Deze gaat op mijn lijstje
  Ik moet nog wat uitjes plannen met vriendin
  Dus Zutphen is een optie

 5. Wat een mooi uitgebreid blog. Ik wil al heel lang eens naar Zutphen. Was ooit in Deventer en vond dat ook zo’n fijne stad.. stel me Zutphen een beetje met dezelfde sfeer voor.

 6. Nooit in Zutphen geweest, het ziet er erg charmant uit. Goede tips allemaal mocht ik er nog komen en wat een prachtig mooi stukje bij de Berkelpoort.

 7. Wauw, wat ziet dat er mooi uit! Eerlijk gezegd heb ik nog maar weinig van Nederland gezien. Maar Zutphen gaat nu meteen op mijn to do lijstje voor in Nederland! Fijn uitgebreid artikel ook.

 8. ik ben er nog niet geweest maar het lijkt mij echt een plek waar je heerlijk uren door kan slenteren en vooral foto’s maken

 9. Oh wauw wat heb je hier een overzichtelijk blog van gemaakt. Super leuk en voor ieder wat wils. Nederland heeft echt heel veel mooie (soms vergeten) steden met heel wat historie. Hier zou je prima een weekend kunnen vertoeven.

  1. Daar ben ik de afgelopen jaren wel achter gekomen inderdaad, Nederland heeft zo veel leuke plekjes.

 10. Die fotogenieke steegjes en de Bockbier-dag! Dat klinkt heel erg goed. Erg leuk dat ik via jou onontdekte plaatsen (voor mij dan onontdekt) ontdek in eigen land. Dit jaar gaan wij voor het eerst op vakantie in Lauwersoog. Normaal is dat een plaats waar we naartoe racen als we weer eens te weinig tijd hebben ingecalculeerd om de boot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog te halen. Dit jaar dus eens een Nederlandse plekje om zomervakantie te houden. Nu hopen dat het rond eind juli weer iets mooier weer wordt verwacht…

 11. Wat mooi, de Bleek. Heb je echt perfect uitzicht over de stad. Nu de restaurants en musea weer open zijn wil ik wel een stedentrip plannen 🙂

 12. Ben nog nooit in Zutphen geweest, maar zo te zien is er genoeg te doen! Het chocolade festival lijkt me erg leuk om te combineren met shoppen.

 13. Tijdens onze vakantie in de Veluwe zijn we hier een dagje geweest en ik vond het echt heel mooi. Echt een leuke plek om te bezoeken! zo te zien hebben wij wel wat dingen nog gemist, zo hebben wij niet echt bij de IJssel gelopen en ook niet de stad vanaf het water bekeken.

 14. Zutphen ziet er uit als een leuk stadje. Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest. Binnenkort maar eens verandering in brengen

 15. Overigens kun je hier ook heel leuk winkelen vind ik altijd. Het is een tijdje geleden door corona, maar ik heb echt zin om daar weer eens winkels te bezoeken.

  1. Een dag winkelen in Zutphen heb ik nog niet gedaan, maar alleen tijdens het ontdekken van de stad tussendoor. Wat ik heb gezien is het inderdaad een goede plek om een dag geld uit te geven haha.

 16. Nog nooit in deze Hanzestad geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard. Museumwinkel het Snoepje lijkt me erg leuk, maar ik ben dan ook best wel een snoepkont 😉 Ik vind die oud-Hollandse snoepwinkels altijd zo leuk…lekker kneuterig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.