te doen Curaçao: Grote Knip 8

Curaçao: wat is er te doen op dit Caribische eiland

Curaçao kennen we allemaal, een lekker klein eilandje in de Caribische zee. Veel toeristen gaan hierheen om lekker een week lang op een strandbed te liggen met een cocktail in de hand. Niets mis mee, want daar is het eiland perfect voor. Toch wil ik je laten zien dat Curaçao nog veel meer te bieden heeft dan mooie stranden. In dit blog vind je alle tips voor je bezoek aan dit Caribische eiland.

Het eiland Curaçao

Europe meets the Caribbean. Curaçao kennen we allemaal, een klein eilandje in de Caribische zee met een lekker tropisch temperatuurtje. Veel toeristen gaan hierheen om lekker een week lang op een strandbed te liggen met een cocktail in de hand. Niets mis mee, want daar is het eiland perfect voor. Toch wil ik je laten zien dat Curaçao nog veel meer te bieden heeft dan mooie stranden.

Curaçao is een eiland met ongeveer 150.000 inwoners. Curaçao was tot 2010 het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, maar inmiddels is het eiland onafhankelijk geworden. Curaçao vormt samen met Aruba en Bonaire de ABC- eilanden. Het eiland heeft een ideale mix tussen Europese en Caribische invloeden. Als je aan Curaçao denkt, denk je vast aan witte parelstranden met azuurblauw zeewater, chillen op het strand met een drankje in je hand. Dit beeld is ook zeker waar. Curaçao heeft prachtige stranden en het eiland is met het tropische klimaat ook zeker een goede vakantiebestemming om lekker aan je kleurtje te werken. Echter is er nog zoveel meer leuks te doen en te beleven op dit eiland.

Wat te doen op Curaçao

1. Bezoek Cristoffelpark National Park

Mocht je het leuk vinden om te hiken, dan is de Christoffelberg zeker wat voor jou. De berg ligt in het Nationale Park Christoffelpark en is zo’n 375 meter hoog. Je bent ongeveer een uur tot anderhalf uur onderweg om de top van de Christoffelberg te bereiken. Je loopt voornamelijk steile paden naar boven en je loopt door een prachtig groen gebied. De mooie omgeving en indrukwekkende vergezichten zijn de wandeltocht zeker waard. Je hoeft niet echt getraind te zijn om deze berg te bewandelen, met een basisconditie is dit te doen. Het laatste stukje wordt wel opeens een stuk steiler en vergt wat klimwerk.

Naast het beklimmen van de Christoffelberg vind je in het National Park ook een museum. In het Savonet Museum leer je meer over de geschiedenis van het eiland. Het is één van de oudste en grootste plantages van het eiland, waar je meer kunt leren over het slavernijverleden van het eiland.

Praktische informatie

Op de website van het Christoffelpark staat dat je de berg alleen mag beklimmen tot 10.00 uur.

Dit is wel een stukje rijden, omdat het niet echt in de buurt van Willemstad ligt. Je hebt een auto nodig om hier te komen.

Zorg ervoor dat je goed schoeisel draagt. Het wordt afgeraden om deze hike in slippers te doen.

Vergeet niet je zonnebrandcrème en voldoende water mee te nemen.

Openingstijden: dagelijks geopend van 06.00 uur tot 14.00 uur. Het loket waar je een kaartje moet kopen is open tot 13.30 uur.

Toegangsprijs: combiticket Christoffelpark en museum: $ 15,00 p.p. en $ 5,00 per kind. Alleen het museum bezoeken is $ 3,00 p.p.

2. Op een onbewoond eiland: maak een trip naar Klein Curaçao

Hoe leuk is het om een dag door te brengen op een onbewoond eiland? Curaçao bestaat uit het eiland Curaçao en het onbewoonde eiland Klein Curaçao. Dit eiland(je) ligt zo’n tien kilometer van de kust en het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer twee vierkante kilometer. Klein Curaçao was ooit een bewoond eiland, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er worden dagtochten naar Klein Curaçao georganiseerd, waarbij je met een boot naar het eiland wordt gebracht. Hier heb je tijd om een wandeling over het eiland te maken, te snorkelen, zwemmen of zonnen. Je kunt er veel vissen en schildpadden tegenkomen onderwater.

Er zijn verschillende aanbieders op het eiland die een tour naar Klein Curaçao aanbieden. Laat je goed informeren en vergelijk prijzen voordat je gaat boeken.

Dit is één van de weinige dingen die ik niet op het eiland heb gedaan, dus dit staat zeker op de lijst voor de volgende keer.

3. Ontdek hoofdstad Willemstad

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Het is een leuke, levendige stad met vele kleine straatjes, gekleurde winkeltjes, marktjes en gezellige restaurantjes. Het historische centrum van Willemstad staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is zeker terecht! Verken de handelskade met de mooie gekleurde huisjes, loop over de Pontjesbrug, die de wijken Punda en Otrabanda met elkaar verbind en struin door de kleurrijke straatjes om op zoek te gaan naar de mooiste street art. Naast het feit dat Willemstad een leuke stad is om door heen te struinen, is het ook onwijs gezellig.

4. De grotten van Hato

Vlak bij het vliegveld vind je de grotten van Hato. De grot is meer dan 300.000 jaren oud en het is de grootste grot op het eiland. De oorspronkelijke bewoners van de grot waren de Indiaanse Arawaks, waarvan je vandaag de dag nog rotstekeningen kunt aanschouwen. Later werd de grot gebruikt als schuilplaats door ontsnapte slaven.

Naast het bezoeken van de grot, kun je hier ook een cactustuin bezoeken of de Indian Trail lopen, waarbij je kennis kunt maken met de flora en fauna van het eiland en eeuwenoude Indiase rotstekeningen. Je kunt ook een tour boeken onder begeleiding van een gids.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur. De tours starten elk uur.

Toegangsprijs: Ang. 17,50 (€ 9,10) p.p. en Ang. 14,00 (€ 7,50) per kind.

5. Shete Boka National Park

Aangrenzend aan het Christoffelpark vind je het andere National Park van het eiland: Shete Boka (vertaling van Shete Boka is ‘zeven inhammen/baaien’). Je kunt langs de kilometers lange kust wandelen voor mooie uitzichten, ruige kliffen en metershoge golven. De zee is hier nogal ruw, als het zeewater tegen de baaien komt, spuwt het water meters omhoog.

Deze kust is ook een plek waar schildpadden hun eieren leggen. Het meest spectaculaire stukje is Boka Tabla. Dit is een grot waarin je de ruwe zee omhoog kunt zien spuiten.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Let op: je moet voor 16.00 uur het park binnen zijn.

Toegangsprijs: Ang. 17,50 (€ 9,10) p.p. en Ang. 2,00 (€ 1,05) per kind.

 6. Relaxen op de mooiste stranden van Curaçao

Op Curaçao kun je veel indrukwekkende stranden vinden; van gezellige en volle stranden tot rustige, afgelegen baaitjes. Denk aan hagelwitte stranden en kraakhelder turquoise zeewater, dat is wat je hier zult vinden. Let op: voor een aantal stranden moet je een toegangsprijs betalen, tevens betaal je voor een strandbedje.

Tip: vergeet ook niet te snorkelen en/of te duiken, want de kans dat je mooie gekleurde vissen en zeeschildpadden ziet is groot.

Tip: onderaan dit blog vind je meer informatie over de mooiste stranden van het eiland.

7. Er is altijd ergens een Happy Hour

Naast de mooie stranden heeft Curaçao ook heel veel leuke (strand)feestjes. My favourite! Geef mij wat drankjes en lekkere muziek en dan ben ik al snel om. Elke dag is er wel ergens wat te doen en er is elke dag wel ergens happy hour. Mocht je op Curaçao zijn, dan moet je zeker ergens een happy hour meepakken. Populaire bars en beachclubs zijn Mambo Beach, Wet & Wild, Cabana, Café de Tijd, Bermuda en Miles Jazz Café.

8. Cliffjumping op Curacao

Voor de daredevils onder ons: er zijn een aantal plaatsen op Curaçao waar je kunt cliffjumpen. Één van die plekken is Playa Forti, dit ligt naast het plaatsje Westpunt. Bij Playa Forti kan je van een tien meter hoge klif springen. Wil je niet cliffjumpen, dan kun je hier ook gewoon op het strand chillen of zwemmen.

Dit is wel een eindje rijden, dus ook hiervoor moet je een auto hebben.

9. Een avondje salsa dansen

Vrijwel alle Antillianen kunnen salsa dansen en er is een hele danscultuur op het eiland. Mannen vragen je gewoon ten dans en dan is het raar als je nee zegt. Best raar als je als nuchtere Nederlander dit voor het eerst mee maakt, maar wel erg leuk. Het is best indrukwekkend om iedereen te zien dansen, want het is om jaloers op te worden. Mocht je voor een tijdje op het eiland verblijven, ga dan zeker eens een cursus doen. Erg leuk en dan kan je alles gelijk in de praktijk uitproberen. Ik ben inmiddels altijd wel in voor een salsa, bachata of merengue.

10. Flamingo’s spotten op Curaçao

Er zijn op het eiland meerdere plekken waar je flamingo’s kunt spotten. Je kunt deze roze vogels onder andere spotten bij de plantages van Jan Thiel. Hier vind je er echter meestal maar een paar. Bij de zoutpannen van Jan Kok (Sint Willibrordus) of bij Sint Michielsbaai, hier is de kans het grootste om de flamingo’s van dichtbij te spotten.

11. Bezoek Landhuis Chobolobo en ontdek de échte Curaçao likeur

Bij deze distilleerderij nemen ze je mee door de geschiedenis van Curaçao, van het landhuis Chobolobo en natuurlijk het productieproces van de echte Curaçao likeur, bekend van het drankje Blue Curaçao. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de Curaçao Likeur Distilleerderij, natuurlijk hoort hier ook een gratis cocktailproeverij bij.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. De rondleidingen starten van 09.00 uur, 10.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Toegangsprijs: toegang tot de distilleerderij en verschillende gebouwen is gratis. Wil je een tour boeken, dan betaal je, afhankelijk van de tour die je kiest, $ 15,00 tot $ 45,00.

12. Buggy of quad rijden

Ben jij toe aan wat spanning en opwinding en houd je wel van wat avontuur? Sta jij open om Curaçao op een andere manier te leren kennen? Kies er dan eens voor om met een quad of buggy het eiland te ontdekken. Je maakt dan een tocht door het ruwe landschap van Curaçao, je komt op plekken waar niemand anders komt, bezoekt verlaten baaien, rijdt over de uitgestrekte natuurgebieden en heuvels, bezoekt grotten en plantages.

Praktische informatie

Je rijdt grotendeels off road, over zandpaden. Het wordt dus een stoffige bedoeling, houdt hier rekening mee met de kleding die je draagt.

Wij deden deze tour met Eric’s ATV Adventures. Overleg over de tijden en prijzen van de tour. Wij deden deze tour in 2009 dus ik kan niet vertellen hoe de tour tegenwoordig is.

Hoewel ik dit op slippers deed, is het aan te raden om dicht schoeisel te dragen tijdens het rijden.

te doen Curaçao: buggy rijden 29

13. Ontdek de mangrove bossen van Curacao

Curaçao beschikt over een paar baaien voorzien van mangrovebomen. Je kunt met een gids een tocht met een kayak maken en zo door deze bijzondere plekken peddelen.  Een mooie afwisseling naast al de ontspannende activiteiten die het eiland biedt. Ryan is een local die deze tours aanbiedt, hij heeft zich de afgelopen jaren veel ingezet voor de mangrovebomen. Lees hier meer over Ryan en de mangrovebossen.

14. Leer meer over de geschiedenis van Curaçao

Het eiland heeft een rijke geschiedenis, waarvan je vandaag de dag nog steeds tekenen van terug kunt vinden. Zo vind je verspreid op het eiland verschillende landhuizen, plantages en slavenhuisjes. Breng een bezoek aan Kura Hulanda, een antropologisch museum waarbij je een goed inkijkje krijgt in het slavernijverleden van het eiland. Rondleidingen met gids zijn mogelijk.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. Zondag geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Toegangsprijs: Ang. 18,00 (€ 9,35) p.p. en Ang. 12,50 (€ 6,50) per kind.

15. Lekker eten en drinken op Curaçao

Op Curaçao kun je bij veel restaurants en eettentjes westerse gerechten bestellen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal plekken op het eiland waar je authentieke gerechten kunt proeven. Toen ik op dit eiland woonde, kwamen we regelmatig bij Marshe Bieu, een gaarkeuken waar je veel Antilliaanse gerechten vindt. Hier kun je ook heerlijke pompoenpannenkoeken vinden. In 2011 betaalden wij hier nog geen gulden voor. Een andere tip is Jaanchies, een welbekend begrip op Curaçao. Je vindt Jaanchies op de weg naar Westpunt.

16. Wat je niet moet doen op Curaçao: vermijd dierenleed

Helaas komt dierenleed ook op Curaçao voor. Zo worden er bijvoorbeeld bij de Curaçao Ostrich Farm ritjes op een struisvogel aangeboden. Ook kun je bij Dolphin Academy samen met dolfijnen zwemmen, waarbij de dieren vrolijk kunstjes voor je gaat doen. Hoewel dit natuurlijk hartstikke leuk is om te doen, blijft het een vorm van dierenleed en wordt het afgeraden om te doen.

Tip: lees hier waarom je niet met dolfijnen moet zwemmen.

Wil je nou wel heel graag de dieren zien, bekijk de dieren van een afstandje of boek een boot- of snorkeltrip om in de open zee op zoek te gaan naar dolfijnen en ander onderwaterleven. Let op: ook in ‘het wild’ is contact tussen mens en dier niet oké.

Overnachten op Curaçao

Op Curaçao vind je veel leuke plekjes om te overnachten, van basic appartementen en bed & breakfasts tot luxueuze vakantieparken en all-inclusive hotels. Hieronder vind je een aantal leuke plekken om te verblijven.

$ – Green Hill Guest House

$$ – Grand Sun Valley Residence

$$$ – Villa Amelie

$$$ – Livingstone Jan Thiel Resort

$$$ – Mangrove Beach Corendon All-inclusive Resort

$$$ – Marriot Beach Resort

Nieuwsgierig naar meer Curaçao?

Curaçao: de mooiste stranden op een rij

Marshe Bieu: ervaar puur Curaçao

That One Time #2 die ene keer dat een politieagent mij mee uit vroeg

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Curaçao?

Wil je een auto huren voor je op Curaçao?

autohuur Curaçao

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

6 Responses

  1. Wauw! Wat een leuke dingen heb je gedaan, ik heb ook een keer quad/buggy gereden in Egypte en wat was dat suuuuuuuper gaaf!!!

    1. Ik wil ook heel graag eens terug, dat lijkt me fantastisch om na negen jaar weer terug te gaan! Ik ben erg benieuwd hoe het er nu is.

  2. De Caraïben zijn zo zalig! Ik ga binnenkort ook terug naar Caraïbisch gebied; naar Belize.
    Cliffjumpen lijkt me een beetje eng maar lijkt ook wel heel leuk.

    1. Wauw, dat is een goed vooruitzicht! Heerlijk… veel plezier! Oh, en cliffjumpen proberen dus 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.