Langkawi, Maleisië 2016 - 6

Langkawi, Maleisië: 11x doen op dit tropische eiland

Tijdens onze rondreis door het mooie Maleisië bezochten wij het eiland Langkawi, opzoek naar zon, zee en strand. Het bleek een heerlijk eiland te zijn. Tips voor je bezoek aan Langkawi, lees je in deze blog.

Vijf weken rondreizen door Maleisië, bracht mij op het eiland Langkawi. Het was de derde bestemming die we bezochten, nadat we onze reis begonnen in Kuala Lumpur en de street-art bewonderden op Penang.


Palau Langkawi

Langkawi is een archipel, bestaande uit 99 eilanden waarvan wij het grootste eiland Palau Langkawi bezochten. Langkawi staat sinds 2006 op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is wat mij betreft meer dan terecht.

Langkawi telt ongeveer 100.000 inwoners, waarvan de meeste mensen wonen in Kuah, de hoofdstad van het eiland.


1. Panorama Langkawi cable car

Één van de populairste dingen om te doen op het eiland is deze kabelbaan. Heb je geen last van hoogtevrees en houdt je van spectaculaire uitzichten, dan is dit de plek. Deze kabelbaan is 2,2 km en vertrekt vanuit Oriental Village. In ongeveer 15 minuten brengt deze kabelbaan je naar zo’n 700 meter hoogte, naar de top van berg Machinchang. Ook kun je hoog boven de bomen over de glazen skybridge wandelen.

Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 19.00 uur (woensdag van 12.00 uur tot 19.00 uur). Vrijdag t/m zondag van 9.30 uur tot 19.00 uur.

Toegangsprijs: Dit ligt aan wat je boekt. Wij betaalden RM45 per persoon. Voor kinderen is het RM20. Voor de skybridge moet je apart betalen. Wij betaalden hiervoor 25 RM per persoon.


2. Chillen op het strand

Het bekendste strand van Langkawi is Pentai Cenang. Dichtbij dit strand vind je ook de meeste accommodatie. Op het strand vind je meerdere strandtentjes en er is eigenlijk altijd wel bedrijvigheid. Een ander bekend strand is Tanjung Rhu, wat gelegen ligt in het noorden van het eiland en dit strand wordt door velen gezien als het mooiste strand van het eiland. Andere stranden zijn Tengah beach, Pantai Kok en Pantai Tengah.


3. Gezelligheid op Langkawi

Hoewel het eiland nog niet echt heel erg overspoeld wordt door toeristen, is er toch al genoeg bedrijvigheid te vinden op het eiland. Met name rondom Pentai Cenang vind je veel gezellige tentjes. Wil je een drankje doen, dan kan dat bij één van de gezellige strandtentjes, maar er zijn ook ‘clubs’ op het eiland waar je tot in de late uren terecht kunt. Ook bij de grote resorts kun je altijd terecht.

clubbing in Malaysia

4. Kilim Geoforest Park

Er is zoveel afwisseling op Langkawi. Het Kilim Geoforest Park is een divers natuurreservaat. Het bevat zo’n 100 km2 aan beschermde natuur; van kalkstenen rotsformaties tot grotten en van lagunes tot mooie baaien en stranden en van vleermuizen tot krokodillen spotten. Wil je de natuurpracht zelf ontdekken, doe dan een mangrovetour. Voor ons was het helaas te laat om nog mee te gaan met deze tour, dus wij hebben dit zelf niet kunnen doen. Het schijnt echter wel mooi te zijn. Check de website voor meer info.

Openingstijden: dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: 2 uur mangrovetour: 350 RM per boot. 3 uur mangrovetour: 450 RM per boot. 4 uur mangrovetour: 500 RM per boot.


5. Eilandhoppen

Vanaf Palau Langkawi vertrekken er meerdere boten om de omliggende eilanden te ontdekken. Een tour naar meerdere eilanden is zeker een aanrader. In ons programma paste dit helaas niet meer, en daar hadden wij toch wel spijt van. In een halve dag kun je een aantal andere eilanden van de archipel ontdekken. Het varen langs deze prachtige eilanden moet al fantastisch zijn, maar je mag ook een aantal eilanden zelf ontdekken als Palau Dayang Bunting en Pulau Singa Besar. De prijzen voor een dergelijke tour liggen tussen de 30 en 50 RM per persoon.


6. Ga naar het hoogste punt van Langkawi

De berg Gunung Raya is met ruim 880 meter de hoogste berg van het eiland. Je kunt naar de top van de Gunng Raya om te genieten van het uitzicht. Een scooter of auto is hiervoor ideaal, of laat je anders brengen met een taxi. Onderweg kun je veel wildlife tegenkomen als apen, leguanen, vliegende vossen en eekhoorns. Zorg ervoor dat je gaat als de lucht helder is!


7. Beklim watervallen

Op het eiland zijn meerdere watervallen te vinden, maar de bekendste (en tevens de enige die wij bezochten) is de Seven Wells. Seven Wells waterval vind je in het noordwesten van het eiland. Deze waterval bestaat uit zeven natuurlijk poelen, waar je na de wandeling lekker de verkoeling kunt opzoeken. Vanaf de parkeerplaats volg je een steile weg/trap naar boven, totdat je bij de waterval komt. Vanaf hier kun je zelfs hiken naar Oriental Village, wij hebben dit zelf niet gedaan maar deze wandeling schijnt zo’n drie kilometer door de jungle te zijn.

8. Eten op de night market

Elke avond vind je op het eiland een nightmarket. Het toffe hieraan is dat de nightmarket elke dag op een andere locatie is. Zo zijn er zeven locaties, voor elke dag van de week. Check van tevoren dus even goed wat de locatie van de nightmarket is, en scoor je avondeten voor een prikkie.

Langkawi, Maleisië 2016 - 17

9. Hiken door de jungle

Wist jij dat de jungle op Langkawi zo’n 1 miljoen jaar oud is? Een ideale plek voor een goede wandeling dus. Je kunt met een gids op pad om een aantal uren door de jungle te wandelen of ga zelf op pad om bijvoorbeeld de bergen Gunung Raya en Gunung Matcincang te beklimmen.


10. Snorkelen en duiken

Het Pulau Payar Marine Park ligt zo’n 30 kilometer van Langkawi en schijnt de beste plek in de omgeving te zijn om te duiken. Het water rondom Langkawi is sowieso kraakhelder en ideaal om te snorkelen. Met de boot is het ongeveer een uur varen naar het Pulau Payar Marine Park. Wij bezochten dit park echter niet, maar wachtten met duiken totdat we op de Perhentian Islands waren. Dit is echt een aanrader.

Langkawi, Maleisië 2016 - 10

11. Huur een scooter of auto

Het is zeker de moeite waard om een scooter of auto te huren om het eiland rond te gaan en te ontdekken wat Langkawi allemaal te bieden heeft. Wijzelf huurden een auto en vonden dit ideaal om een dag of twee rond te touren. Met een scooter/motor kun je het eiland ook prima verkennen, het eiland is niet heel groot.

Langkawi, Maleisië 2016 - 22

12. Overnachten op Langkawi

Op het eiland vind je tegenwoordig al een breed scala aan accommodatie, van basic hostels tot luxe resorts. Omdat wij destijds aan het backpacken waren, was ons budget niet heel groot. Wij verbleven bij het Indiana Café en dorm.


Praktische info Langkawi

Langkawi ligt zo’n 30 kilometer vanaf het vasteland. Je kunt Langkawi daarom bereiken per boot of vliegtuig. Wanneer je met de boot aankomt op Langkawi, arriveer je in Kuah. Dit is nog wel een stukje rijden naar het toeristische gedeelte dus het kan lonen om meerdere reizigers te zoeken om een taxi te delen.

Wij namen van Penang rechtsstreeks een boot naar Langkawi. Hiervoor betaalden wij RM per persoon.

Van en naar Langkawi kun je gemakkelijk een all-in-one ticket bestellen, waarbij je een bus- en bootticket tegelijk kunt bestellen. Je kunt een dergelijk ticket naar vele bestemmingen over heel Maleisië boeken, zo boekten wij onze tickets van Langkawi naar the Perhentian Islands.

Palau Langkawi is een economic free zone, wat betekent dat je op het eiland geen belastingen hoeft te betalen en dus ‘duty-free’ kunt shoppen. Drank kun je hier bijvoorbeeld heel goedkoop halen.

Op het eiland kun je op meerdere plekken pinnen. Zo kun je op de luchthaven pinnen, tevens in Pentai Cenang en Kuah. Hier zijn in meerdere resorts en winkelcentra pinautomaten te vinden.

De beste reistijd om naar Langkawi te gaan is tussen oktober en mei. Daarbuiten is het regenseizoen. Wij bezochten Langkawi echter in het regenseizoen en dit stelde niet veel voor, af en toe een korte bui.

Langkawi, Maleisië 2016 - 23

Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

That One Time #1 | die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

10x te doen op Penang

Money: kosten vijf weken backpacken door Maleisië

11x te doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Tioman Island: 13x doen op dit paradijselijke eiland


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Langkawi?


Je reis naar Maleisië laten regelen?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

27 Responses

 1. Langkawi cable car lijkt me gaaf, met dat uitzicht. Door de jungle trekken of het Kilim Geoforest Park verkennen…. Genoeg te doen 🙂

  1. Dankjewel! Haha ik vond de kabelbaan helemaal niet eng, maar als je een beetje hoogtevrees hebt dan denk ik dat het verschrikkelijk is haha. 😉

 2. Leuk om te lezen!

  Wat een prachtig avontuur. Wat een mooie ervaring. Ik wist niet dat er zoveel moois te doen is op Langkawi.

  Deze ervaring neemt niemand je af. Je kan altijd weer foto’s bekijken als je daar zin in hebt en dan waan je je weer in tropische sferen.

  1. Dit neemt inderdaad niemand me weer af, dat is het mooie van reizen inderdaad. Langkawi is een super afwisselend eiland, er is inderdaad zoveel moois te doen.

 3. Wij hadden geen eigen vervoer en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds spijt van. We hebben hierdoor echt veel gave en mooie dingen gemist. Toch vond ik Langkawi echt geweldig. De stranden en uitzichten zijn mooi en de omgeving is prachtig. Voor de jungle en watervallen moet ik nog maar eens terug

  1. Oh dat is wel jammer inderdaad.. heb je in ieder geval een goede reden om terug te gaan haha. Verbleven jullie in Pentai Cenang?

 4. Ik wil al heel lang naar Maleisië en ik hoop dat het na onze roadtrip Australië één van de eerste (verre) bestemmingen is die we gaan bezoeken. Langkawi klinkt dan ook zeker als een gave bestemming voor ons. Ik had trouwens nog nooit gehoord van vliegende vossen, dus die moest ik even opzoeken 🙂

  1. Jullie hebben al heel wat moois in het vooruitzicht… wellicht voor een jaartje of twee. 😀

 5. Wat een heerlijke foto’s!

  Ik ben jaren geleden op Langkawi geweest en het was lang niet zo mooi als de foto’s die jij hier toont. Ik had ook geen auto of scooter gehuurd – dat scheelt misschien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *