Terugblik 2022: Schiermonnikoog

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wist jij dat je de breedste stranden van Europa gewoon in ons eigen kikkerlandje kunt vinden? Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet alleen uitgestrekte stranden, maar je kunt hier ook terecht voor kweldergebieden, bossen en meren met bijzondere vogelsoorten. Het eiland is één groot natuurgebied en biedt veel mogelijkheden voor een wandel- of fietstocht. Alle tips om te doen op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je hier.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Met een oppervlakte van nog geen 55 km2 kun je het eiland binnen een dag ontdekken. Het eiland behoort tot de provincie Friesland en de gemeente Schiermonnikoog telt nog geen 1000 inwoners. Hiermee is het de kleinste gemeente van Nederland qua inwonersaantal.

Schiermonnikoog leeft voornamelijk van Toerisme. Het eiland bestaat voornamelijk uit natuur, waardoor het eiland veelt fietsers en wandelaars aantrekt. Sinds 1989 is het grootste gedeelte van het eiland een Nationaal Park, waardoor het park één van de meest natuurlijke en ongerepte gebieden van Nederland is. Je vindt er verlaten stranden, uitgestrekte duinen, kwelders, polders en bossen.

Wat te doen op Schiermonnikoog

1. Wandelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een ideaal eiland om te wandelen. Je vindt er afwisselende wandelroutes langs verschillende natuurverschijnselen en de mooiste plekken van het eiland. Het is een goede manier om kennis te maken met de dynamiek van het eiland. Je vindt op het eiland meerdere wandelroutes, al zijn ze niet altijd gemarkeerd. Hieronder vind je een aantal wandelroutes:

 • De wandelroute ‘Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand’. De wandeling is ruim 15 kilometer en begint bij informatiecentrum het Baken. Je wandelt langs de Westerplas, door de duinvalleien, langs bunkers en door de bossen. Vindt hier de volledige route.
 • ‘Trailrun Schiermonnikoog’ is een wandeling van bijna 21 kilometer langs de duinen en de bossen, door de bossen en langs broedgebieden. Vindt hier de volledige route.
 • Ga je met kinderen op pad? Dan is wellicht de ‘Familieroute Berkenplas’ iets voor jullie. Je wandelt van het Willemshof naar de Berkenplas, langs de wilde bloemenweide en de helofytenfilter. De route is 3,3 km en je vindt hier de volledige route.
 • ‘De trekvogelroute’ is een wandeling van 18 km lang, waarbij je de beste plekken om vogels te spotten aandoet. De wandelroute begint bij informatiecentrum het Baken. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen om vogels te kijken. Vind hier de volledige route.

2. Fietsen op Schiermonnikoog

Één van de populairste bezigheden op het eiland is fietsen. Je kunt je eigen fiets meenemen op de boot of een fiets huren op het eiland. Direct bij de boot of in het dorp vind je verhuurbedrijven. Fiets op je gemak het eiland rond, stop bij één van de strandtenten voor een kopje koffie of lunch, ga opzoek naar vogels en kom bij op het strand. Hieronder vind je een aantal fietsroutes:

 • De fietsroute ‘Rondje Schier’ brengt je langs duinvalleien, waterplassen en de Kobbeduinen, maar ook langs een bunker en de dernkelingenbegraafplaats. De fietsroute is 13 km. Je vindt hier de volledige route.
 • ‘Ontdek Natuurlijk Schiermonnikoog’ is een fietsroute van ruim 18 kilometer. De route brengt je langs het Bunkermuseum Schlei, de Bunker Wassermann, de Noordertoren, de Westerplas, de Bank van Banck en natuurlijk langs de mooiste natuur van het eiland. Je vindt hier de volledige route.
 • Wil je alles uit je fietstocht op Schiermonnikoog halen en alle hoeken van het eiland zien, dan is wellicht de wandelroute ‘Niet voor Wadjes’ iets voor jou. Deze wandelroute is zo’n 40 kilometer en gaat het hele eiland rond. Je vindt de volledige route hier.

De prijs per dag voor het huren van fietsen op het eiland verschilt van € 6,00 voor een omafiets of kinderfiets tot € 25,00 voor een elektrische fiets en € 35,00 voor een tandem. Daarnaast kun je verschillende accessoires huren, zoals een hondenkar, kinderzitjes, fietstassen en bolderkarren. Je kunt de fietsen van tevoren reserveren of ter plekke huren, al heb je dan wel kans dat de fiets die je wilt niet meer beschikbaar is. Check deze website voor de huidige prijzen.

Fietsen Schiermonnikoog

3. De bunkers van Schiermonnikoog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een bunkerdorp op het eiland, genaamd Schlei. Het bunkerdorp was onderdeel van de Atlantikwal. In één van de bunkers vind je tegenwoordig het Bunkermuseum Schlei, waar je meer kunt leren over de tijd van de Duitse bezetting.

Op het hoogste punt van het eiland vind je de bunker Wassermann. De bunker is nu ingericht als uitkijkpost en kun je gratis bezoeken. Vanaf de Wassermann kun je lopen naar de begraafplaats Vredenhof, waar slachtoffers uit de beide Wereldoorlogen en drenkelingen begraven zijn.

Praktische informatie

Openingstijden Bunkermuseum Schlei: woensdag en zondag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: € 3,00 p.p. en € 1,50 per kind.

4. Balgexpres

Wil je op een originele manier het strand van Schiermonnikoog ontdekken? De Balgexpres brengt je met trekker en buswagen van het Noorderstrand richting de Balg, wat aan de oostkant van Schiermonnikoog ligt. De Balg is een zandplaat die rond 1800 is ontstaan en die ieder jaar verder groeit. Binnen een half uurtje sta je aan de oostkant van het eiland, waar je het strand waarschijnlijk voor jezelf hebt. Het is een favoriete hangplek voor zeehonden, dus als je geluk hebt kom je deze tegen.

Praktische informatie

Openingstijden: check hier de beschikbaarheid

Toegangsprijs: € 22,50 p.p. en € 15,00 per kind.

5. Het Rif: breedste strand van Europa

Hoewel Schiermonnikoog het kleinste Waddeneiland is, is het groots in haar stranden. Op het eiland kun je het breedste strand van Nederland, en zelfs van heel Europa vinden. Het Rif kan op sommige plekken meer dan anderhalve kilometer breed worden. Daarnaast behoren de stranden van Schiermonnikoog tot de schoonste stranden van Nederland.

Strand Schiermonnikoog

6. Wadlopen bij Schiermonnikoog

Ben jij niet bang om vies te worden? Dan is wadlopen wellicht iets voor jou. In de buurt van Schiermonnikoog kun je wadlopen. Meestal vaar je met de boot vanaf Lauwersoog een stukje de zee op, om vervolgens wad te lopen naar Schier. De tocht duurt ongeveer drie en half uren over. Onderweg kom je langs geulen en oester- en mosselbanken. Meestal ben je er inclusief vervoer en het wadlopen een hele dag zoet.

Praktische informatie

Openingstijden: check hier de beschikbaarheid

Toegangsprijs: ongeveer € 40,00 per persoon

7. De Kobbeduinen en de kwelders

Één van de wildste en ongerepte stukjes natuur in Nederland vind je hier. Vanaf hier kun je de Noordzee en de Waddenzee zien, waartussen een kwelder ligt. De kwelders liggen aan de Oostelijke Wadkant van het eiland en ontstaan door verlanding van de wadbodem. De kwelders zijn ideale gebieden om te vogelen.

Schiermonnikoog

8. Vuurtorens op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog kun je twee vuurtorens vinden; een rode en een witte. De rode vuurtoren is vandaag de dag nog steeds in gebruik. In 1853 werden de twee vuurtorens op het eiland gebouwd, maar in de twintigste eeuw werd de rode vuurtoren volledig mechanisch gemaakt. Hierdoor werd de witte toren overbodig en dus niet meer gebruikt als vuurtoren, maar als watertoren gebruikt. De rode vuurtoren is nog volledig in werking en wordt 24 uur per dag bemand.

9. Actief op Schiermonnikoog: vliegeren, blokarten of kitebuggying

Ben je toe aan wat extremers en wil je de wind voor je laten werken? Wellicht is blokarten of kitebuggying dan iets voor jou. Wil je het toch iets rustiger aandoen, dan is wellicht vliegeren iets voor jou. Het zijn allemaal activiteiten die worden aangeboden op het strand van Schiermonnikoog.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Toegangsprijs: dit verschilt per activiteit. Je vindt hier meer informatie.

10. Vogelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een perfecte plek om vogels te spotten. Het eiland huist meer dan 300 vogelsoorten. Daarnaast is het Waddengebied een belangrijke schakel in de Oost-Atlantische trekroute, die van Siberië en Canada via de Waddenzee naar de Afrikaanse westkust gaat. Elk voor- en najaar vliegen miljoenen trekvogels langs de Waddenzee, waarbij Schier veelvuldig wordt gebruikt als rustplek.

Bij de Westerplas, het grootste meer van het eiland, vind je doorgaans veel vogels. Om het spotten van vogels iets gemakkelijker te maken voor je, is er een vogelkijkhut geplaatst.

Tip: de app Wadvogels kan je helpen bij het spotten van vogels. De app kan vogels herkennen, maar je vind er ook getijdentabellen en handige tips en informatie.

11. Ontdek het enige dorp van Schiermonnikoog

Een paar eeuwen geleden bestond het eiland uit meerdere dorpjes. Helaas verdween steeds meer van het eiland in zee, dus werden de bewoners gedwongen om steeds verder naar het oosten te verhuizen. Tegenwoordig is er nog maar één dorp op het eiland te vinden.

In dit dorp vind je gerestaureerde eilander huizen (het oudste is huisje Marten uit 1721, te vinden aan de Middenstreek), meerdere gezellige restaurants, hotels, een kroeg en leuke winkeltjes. Vergeet ook niet de twee gigantische kaken van een blauwe vinvis te spotten bij de Willemshof.

12. Eten en drinken op Schiermonnikoog

Op het eiland vind je verschillende restaurants, café’s en strandtenten, waar je prima terecht kunt voor een goede lunch of diner. Ga je voor een snelle hap of een uitgebreid diner? Je vindt het hier allemaal. Hieronder vind je mijn persoonlijke tips.

Noderstraun – leuke plek om te lunchen, aan het strand.

De Merlijn – gezellige strandtent om bij te komen van je fietstocht.

Restaurant Brakzand – knus restaurant in het dorp met goed eten.

Overnachten op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het gehele jaar door te bezoeken en is ingesteld op toerisme, waardoor er op het eiland voldoende mogelijkheden zijn om te verblijven. Of je nou op zoek bent naar een hotel, appartement, vakantiepark of camping, het is allemaal op het eiland te vinden. Hieronder vind je een aantal tips.

$$ – Hotel Brakzand

$$ – Hotel Graaf Bernstorff – hier verbleven wij

$$$ – Hotel Duinzicht

Hotel Graaf Bernstorff

Praktische informatie Schiermonnikoog

Als je naar Schiermonnikoog gaat, mag je je eigen auto niet meenemen. Je laat je auto staan op het vaste land bij Lauwersoog. Bij de veerdienst Wagenborg zijn meerdere parkeerplaatsen te vinden, waar je je auto kwijt kunt. De kosten hiervan zijn vanaf € 6,00 per dag.

Je kunt al binnen twintig minuten van Lauwersoog naar Schiermonnikoog varen met de sneldienst. De gewone veerboot doet er ongeveer 45 minuten over. De prijzen variëren, check de actuele prijzen hier.

Op het eiland rijden een aantal bussen. Alle buslijnen rijden vanaf de haven verder het eiland in.

Veerdienst Schiermonnikoog

Nieuwsgierig naar meer?

Vind hier tips van Tikva om de Waddeneilanden te bezoeken met kinderen.

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Lees hier de mooiste plekken van Texel volgens Jenny.

In dit blog van Eliane vind je tips voor een stedentrip naar Den Haag.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Schiermonnikoog?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

11 Responses

 1. Oh jee, nu wil ik naar Schiermonnikoog. Het lijkt me een heerlijk relaxed eiland om te zijn. Met maar 1 dorp en zoveel strand. Bedankt voor deze inspiratie!

 2. Even lekker uitwaaien op een Nederlands eiland, heerlijk! Texel en Terschelling daar ben ik al een keer geweest, nu de rest nog.

 3. Wadlopen, het strand, lekker wandelen; het bezoeken van de Wadden staat bovenaan mijn verlanglijstje. Dankjewel voor de tips en inspiratie!

 4. Check! Die fietsroutes wil ik wel maken. Als is met baby de wandelroute Schiermonnikoog, duin en strand misschien meer geschikt. Lijkt me ook prachtig!

 5. Toen we nog in Groningen woonden, gingen we geregeld naar Schier. Nu we in Gelderland wonen is het net wat te ver om spontaan een dagje te gaan, maar we zouden het echt weer eens moeten plannen, als ik jouw blog zo zie! Heerlijk. Wellicht na onze Azië reis!

 6. Ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest, is toch een flink stuk vanuit zuid Limburg. Ik wist niet dat er bunkers zijn op Schiermonnikoog, gaaf! Verder ziet het er super leuk uit daar. Toch maar eens overwegen om Schiermonnikoog te bezoeken.

 7. Dit lijkt mij een leuke plek voor een vakantie in eigen land! Leuke tips ook. Ik ben alleen nog maar op Texel geweest en wil dolgraag meer van de waddeneilanden ontdekken 🙂

 8. Nog nooit op Schiermonnikoog geweest, maar als ik jouw artikel zo lees, zouden we dat volgend jaar zeker een keertje moeten gaan doen. Moest trouwens even opzoeken wat een kwelder is, had er nog niet eerder van gehoord 🙈

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars