Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

by thatonetime
46 comments

Drijven in de Dode Zee is een bijzondere ervaring die je gedaan moet hebben, wanneer je op reis gaat naar Jordanië of Israël. Dobberen in het water van de Dode Zee is een ervaring op zich. Tips en tricks voor je bezoek aan deze toffe plek, lees je in deze blogpost.

De Dode Zee: feiten en weetjes

De Dode Zee is het laagste meer ter wereld. De naam doet vermoeden dat het een zee is, maar niets is minder waar. Het is gewoon een meer. Je vindt dit meer op de grens tussen Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever en je kunt de Dode Zee dus ook van beide kanten bezoeken. De oppervlakte van het meer is ruim 1000 km2 en het ligt ongeveer 430 meter onder zeeniveau en het waterpeil blijft alleen maar dalen, waardoor de oppervlakte van het meer alleen maar kleiner wordt.

De Dode Zee dankt zijn naam aan het feit dat er geen enkel leven mogelijk is in het meer door de hoge concentratie van mineralen. Doordat de concentratie van zout in het meer 33% is, kun je er zonder moeite blijven drijven en moet je moeite doen om koppie onder te gaan (wat sowieso een heel slecht idee is).

Deze hoge concentratie schijnt wel een heel goed te zijn voor je huid. Na je avontuur in de Dode Zee is je huid dan ook zijdezacht. De Dode Zee schijnt zelfs een helende werking te hebben voor bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld Psoriasis. Niet alleen het water, maar ook de modder schijnt wonderen te verrichten.


De Dode Zee: mijn ervaring

Ik ben met twee lokale jongeren en een Canadese reisgenoot op pad. Aan het einde van de middag, als we op Mount Nebo staan, wordt het idee geopperd om de zonsondergang te bekijken vanaf de Dode Zee; een plek die ik (en mijn Canadese reisgenoot) nog niet gezien heb. Mijn Uber-chauffeur is net tien minuten weg, maar we bellen hem om te vragen of hij ons naar de Dode Zee wil brengen. Dat wil hij wel, dus tien minuten later staat hij weer voor onze neus. De Dode Zee is nog een klein uur rijden en rijden snel weg in de hoop er voor de zonsondergang te zijn. 

Bij het eerste strand moeten we zo’n 20 dollar betalen. We proberen hier onderuit te komen door aan te geven dat we maar even willen blijven, maar daar trappen ze helaas niet in. We gaan op zoek naar een andere plek en we komen uit bij een ‘gratis’ plek waar alleen een aantal locals zijn. We moeten hiervoor door een gat door het hek en gaan snel naar het water voordat de zon volledig onder is. 

En dan lig ik opeens in de Dode Zee te dobberen. Het is een hele bijzondere gewaarwording wanneer je alleen maar blijft drijven. Het water is lekker warm en helder. Samen met de Canadese reisgenoot en onze Uber-chauffeur dobber ik in de Dode Zee, terwijl de zon ondergaat. Zo gaaf.  

De zon gaat snel onder. We smeren ons nog snel in met de modder die je op de bodem kunt vinden. Dit schijnt erg goed te zijn voor je lichaam. Het wordt zijdezacht. Als de zon vrijwel helemaal onder is, komen we erachter dat de Uber-chauffeur zijn autosleutels in zijn zwembroek heeft gelaten en dus is gaan zwemmen met de sleutels. Het wordt nog leuker wanneer we erachter komen dat de sleutels weg zijn. 

Met het klein beetje licht wat we nog hebben, proberen we de sleutels te zoeken. Blijven de sleutels drijven in de Dode Zee? We weten het niet, maar we hopen het. In het ondiepe water zoeken we, tussen de stenen, rondom de auto, maar de sleutel is niet meer te vinden. Kak. Daar staan we dan, voor een dichte auto in the Middle of Nowhere langs de kant van de weg. Met een auto die niet open kan. 

Onder een soort van waterval van zoet water, nemen we een snelle douche om het zoute water van ons af te spoelen. De Uber-chauffeur probeert de auto open te krijgen en een aantal locals hebben zich verzameld om te helpen, maar eigenlijk kunnen ze niets. Er wordt gegoogeld hoe een auto opengebroken moet worden, wat uiteindelijk ook lukt. 

Vervolgens wordt er gegoogeld hoe je een auto kunt starten, zonder sleutels. Je weet wel, zoals je in films ziet met draadjes. Zo’n tien kerels proberen de auto aan de praat te krijgen, terwijl wij alleen maar wachten. We hopen dat er misschien nog een verdwaalde taxi langs komt, maar er komt vrijwel geen verkeer nog voorbij. 

De twee lokale jongeren zijn er helemaal klaar mee. De jongen wordt boos want: ‘hoe stom kan de Uber-chauffeur zijn om met autosleutels te zwemmen’ en de meid wil weg omdat ze de tien kerels niet vertrouwd. Het enige wat de Canadees en ik denken is dat ze zich niet zo druk moeten maken. De fout is gemaakt… kan gebeuren. 

Uiteindelijk is het een uur of negen en staan we nog steeds in het pikdonker buiten. Ze proberen nog steeds de auto aan de praat te krijgen, maar tot dusver hebben ze weinig geluk. Uiteindelijk bieden twee locals aan om ons naar een nabijgelegen resort te brengen. Bij gebrek aan beter besluiten we dit maar te doen, en we gaan met z’n zessen op pad. Wij nemen met z’n vieren op de achterbank plaats, en de twee mannen van wie de auto is, zitten voorin. 

Natuurlijk worden we in deze 20 minuten aangehouden door de politie. De beste mannen moeten de auto uit, de kofferbak wordt gecontroleerd en wij moeten allemaal legitimatie laten zien. Uiteindelijk wordt de situatie uitgelegd en met de boodschap dat de beste mannen ons helpen, mogen we op deze manier verder rijden. We worden keurig netjes afgezet bij het resort en nemen afscheid van de mannen. We bieden aan om de benzinekosten te betalen, maar dat weigeren. Ook nodigen we ze uit om mee te eten, maar dit weigeren ze ook. Wat een aardige mannen. 

Wij zijn inmiddels bij het resort, waar we bij een restaurant bij kunnen komen van deze avond. We hebben honger gekregen, want het is inmiddels een uur of tien en we hebben nog niets gegeten. Uiteindelijk worden we door familie van de lokale jongeren opgehaald om terug te gaan naar Amman, waar ik na middernacht weer aankom. 

Uiteindelijk ben ik weer heelhuids terug. Een dag zonder plannen, bleek uiteindelijk een toffe, bijzondere en indrukwekkende dag te worden. Zo maak je nog eens wat mee.

de Dode Zee, Jordanië
de Dode Zee, Jordanië