Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

by thatonetime
46 comments

Drijven in de Dode Zee is een bijzondere ervaring die je gedaan moet hebben, wanneer je op reis gaat naar Jordanië of Israël. Dobberen in het water van de Dode Zee is een ervaring op zich. Tips en tricks voor je bezoek aan deze toffe plek, lees je in deze blogpost.

De Dode Zee: feiten en weetjes

De Dode Zee is het laagste meer ter wereld. De naam doet vermoeden dat het een zee is, maar niets is minder waar. Het is gewoon een meer. Je vindt dit meer op de grens tussen Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever en je kunt de Dode Zee dus ook van beide kanten bezoeken. De oppervlakte van het meer is ruim 1000 km2 en het ligt ongeveer 430 meter onder zeeniveau en het waterpeil blijft alleen maar dalen, waardoor de oppervlakte van het meer alleen maar kleiner wordt.

De Dode Zee dankt zijn naam aan het feit dat er geen enkel leven mogelijk is in het meer door de hoge concentratie van mineralen. Doordat de concentratie van zout in het meer 33% is, kun je er zonder moeite blijven drijven en moet je moeite doen om koppie onder te gaan (wat sowieso een heel slecht idee is).

Deze hoge concentratie schijnt wel een heel goed te zijn voor je huid. Na je avontuur in de Dode Zee is je huid dan ook zijdezacht. De Dode Zee schijnt zelfs een helende werking te hebben voor bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld Psoriasis. Niet alleen het water, maar ook de modder schijnt wonderen te verrichten.


De Dode Zee: mijn ervaring

Ik ben met twee lokale jongeren en een Canadese reisgenoot op pad. Aan het einde van de middag, als we op Mount Nebo staan, wordt het idee geopperd om de zonsondergang te bekijken vanaf de Dode Zee; een plek die ik (en mijn Canadese reisgenoot) nog niet gezien heb. Mijn Uber-chauffeur is net tien minuten weg, maar we bellen hem om te vragen of hij ons naar de Dode Zee wil brengen. Dat wil hij wel, dus tien minuten later staat hij weer voor onze neus. De Dode Zee is nog een klein uur rijden en rijden snel weg in de hoop er voor de zonsondergang te zijn. 

Bij het eerste strand moeten we zo’n 20 dollar betalen. We proberen hier onderuit te komen door aan te geven dat we maar even willen blijven, maar daar trappen ze helaas niet in. We gaan op zoek naar een andere plek en we komen uit bij een ‘gratis’ plek waar alleen een aantal locals zijn. We moeten hiervoor door een gat door het hek en gaan snel naar het water voordat de zon volledig onder is. 

En dan lig ik opeens in de Dode Zee te dobberen. Het is een hele bijzondere gewaarwording wanneer je alleen maar blijft drijven. Het water is lekker warm en helder. Samen met de Canadese reisgenoot en onze Uber-chauffeur dobber ik in de Dode Zee, terwijl de zon ondergaat. Zo gaaf.  

De zon gaat snel onder. We smeren ons nog snel in met de modder die je op de bodem kunt vinden. Dit schijnt erg goed te zijn voor je lichaam. Het wordt zijdezacht. Als de zon vrijwel helemaal onder is, komen we erachter dat de Uber-chauffeur zijn autosleutels in zijn zwembroek heeft gelaten en dus is gaan zwemmen met de sleutels. Het wordt nog leuker wanneer we erachter komen dat de sleutels weg zijn. 

Met het klein beetje licht wat we nog hebben, proberen we de sleutels te zoeken. Blijven de sleutels drijven in de Dode Zee? We weten het niet, maar we hopen het. In het ondiepe water zoeken we, tussen de stenen, rondom de auto, maar de sleutel is niet meer te vinden. Kak. Daar staan we dan, voor een dichte auto in the Middle of Nowhere langs de kant van de weg. Met een auto die niet open kan. 

Onder een soort van waterval van zoet water, nemen we een snelle douche om het zoute water van ons af te spoelen. De Uber-chauffeur probeert de auto open te krijgen en een aantal locals hebben zich verzameld om te helpen, maar eigenlijk kunnen ze niets. Er wordt gegoogeld hoe een auto opengebroken moet worden, wat uiteindelijk ook lukt. 

Vervolgens wordt er gegoogeld hoe je een auto kunt starten, zonder sleutels. Je weet wel, zoals je in films ziet met draadjes. Zo’n tien kerels proberen de auto aan de praat te krijgen, terwijl wij alleen maar wachten. We hopen dat er misschien nog een verdwaalde taxi langs komt, maar er komt vrijwel geen verkeer nog voorbij. 

De twee lokale jongeren zijn er helemaal klaar mee. De jongen wordt boos want: ‘hoe stom kan de Uber-chauffeur zijn om met autosleutels te zwemmen’ en de meid wil weg omdat ze de tien kerels niet vertrouwd. Het enige wat de Canadees en ik denken is dat ze zich niet zo druk moeten maken. De fout is gemaakt… kan gebeuren. 

Uiteindelijk is het een uur of negen en staan we nog steeds in het pikdonker buiten. Ze proberen nog steeds de auto aan de praat te krijgen, maar tot dusver hebben ze weinig geluk. Uiteindelijk bieden twee locals aan om ons naar een nabijgelegen resort te brengen. Bij gebrek aan beter besluiten we dit maar te doen, en we gaan met z’n zessen op pad. Wij nemen met z’n vieren op de achterbank plaats, en de twee mannen van wie de auto is, zitten voorin. 

Natuurlijk worden we in deze 20 minuten aangehouden door de politie. De beste mannen moeten de auto uit, de kofferbak wordt gecontroleerd en wij moeten allemaal legitimatie laten zien. Uiteindelijk wordt de situatie uitgelegd en met de boodschap dat de beste mannen ons helpen, mogen we op deze manier verder rijden. We worden keurig netjes afgezet bij het resort en nemen afscheid van de mannen. We bieden aan om de benzinekosten te betalen, maar dat weigeren. Ook nodigen we ze uit om mee te eten, maar dit weigeren ze ook. Wat een aardige mannen. 

Wij zijn inmiddels bij het resort, waar we bij een restaurant bij kunnen komen van deze avond. We hebben honger gekregen, want het is inmiddels een uur of tien en we hebben nog niets gegeten. Uiteindelijk worden we door familie van de lokale jongeren opgehaald om terug te gaan naar Amman, waar ik na middernacht weer aankom. 

Uiteindelijk ben ik weer heelhuids terug. Een dag zonder plannen, bleek uiteindelijk een toffe, bijzondere en indrukwekkende dag te worden. Zo maak je nog eens wat mee.

de Dode Zee, Jordanië
de Dode Zee, Jordanië
de Dode Zee, Jordanië
Drijven tussen Jordanië en Israël

Overnachten bij de Dode Zee

Verwacht aan de Dode Zee geen budgetbestemmingen, maar je zal iets meer moeten betalen om aan de Dode Zee te kunnen verblijven. Toch heb je de goedkoopste hotels al voor zo’n 50 euro per nacht. Er zijn diverse hotels en resorts, waarbij je gratis toegang hebt tot de Dode Zee wanneer je er verblijft. Een aantal toffe opties zijn:

Crowne Plaza

Mövenpick Resort en Spa

Dead Sea spa hotel

Ramada Resort Dead Sea


Praktische info de Dode Zee

Je kunt de Dode Zee zowel aan de kant van Jordanië als Israël bezoeken. Ik bezocht de Dode Zee vanaf Jordanië.

Het kan lonen om waterschoenen o.i.d. aan te doen, want alle stenen en kristallen van zout zijn niet bepaald lekker om op te lopen.

Wanneer je een hotel of resort boekt aan de Dode Zee, krijg je gratis toegang tot de Dode Zee. Bij het openbare strand betaal je 25 JD om toegang te krijgen tot het strand. Hier staat dan wel alvast een pot met modder voor je klaar om je in te smeren. Je kunt ook opzoek gaan naar een ‘gratis’ toegang, langs de kant van de weg. Dit is wat wij deden en dan betaal je dus niets. Verwacht dan geen mooi strand enzo. 😉

Alle wondjes doen zeeeer als je het water ingaat. Dit is erg vervelend in het begin, maar het wordt wel minder naarmate je in het water dobbert.

Ga niet met je handen in je ogen en mond en ga zeker(!!!) niet met je hoofd onder water. Het water bijt ontzettend in je ogen en het is ontzettend smerig om in je mond te krijgen. Ik probeerde het toch even te proeven (vingertopje), maar dit was niet te doen.

Blijf niet te lang in het water (maximaal 15-30 minuten), zorg dat je niet uitdroogt. Zorg ook dat je genoeg water bij je hebt, want naderhand moet je veel drinken.

Wanneer je uit de Dode Zee gaat, probeer je dan zo snel mogelijk af te spoelen met zoet water.

Het kan erg warm (lees: heet) worden bij de Dode Zee. Smeer je goed in met zonnebrandcrème.

Ga niet zwemmen met sieraden en draag niet je nieuwste zwemkleding. Een oud kloffie is beter.

Er worden dagtrips aangeboden vanaf meerdere plekken vanuit Jordanië, zoals Aqaba en Amman. Vanaf de hoofdstad Amman is het een uur rijden naar de Dode Zee, prima te doen dus. Ik bezocht de Dode Zee ook vanaf Amman.

de Dode Zee, Jordanië
de Dode Zee, Jordanië

Nieuwsgierig naar meer?

Nieuwe plannen: een nieuwe reis

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Amman: 14x doen in de hoofdstad van Jordanië

Money: kosten rondreis Jordanië (en Israël)

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee


Beginnen met de voorpret voor je reis?


Wil je een auto huren om zelf naar de Dode Zee af te reizen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door de Dode Zee?

♥ Janet

46 comments
0

You may also like

46 comments

Marcha januari 9, 2020 - 7:00 pm

Wat een speciale ervaring lijkt me dit! Echt zo’n bucketlist activiteit 🙂 En een spannend avontuur met de verloren autosleutels. Gelukkig goed afgelopen en nu een herinnering om nooit te vergeten. Mooie foto’s ook!

Reply
thatonetime januari 10, 2020 - 9:01 am

Oh dat is het inderdaad.. echt iets wat je eens gedaan moet hebben toch!?

Reply
Simone januari 7, 2020 - 10:08 am

Lijkt me een heel bijzondere ervaring!
Simone onlangs geplaatst…Getest: kroketten van de Vegetarische SlagerMy Profile

Reply
thatonetime januari 10, 2020 - 8:58 am

Dat is het inderdaad!

Reply
ivonne december 14, 2019 - 6:36 pm

Jaren geleden dreef ik ook in de dode zee. Heel veel tijd was er niet, want we deden het als tussenstop van Eilat naar Jeruzalem, maar het was echt bijzonder. Ik zou het graag nog eens doen en dan ook lekker modder smeren enzo. 😉
ivonne onlangs geplaatst…Over een scooter ongeluk op Bali en een engeltje op mijn schouderMy Profile

Reply
thatonetime december 15, 2019 - 6:48 pm

Dat is nog eens een leuke tussenstop! Zoveel tijd hoef je er ook niet te spenderen hoor.. 🙂

Reply
Marcella Molenaar december 14, 2019 - 9:33 am

Lijkt me erg bijzonder om daar te drijven, een gave ervaring! Ik hoop er ooit ook naartoe te gaan.
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…7x Roadtrip Canada – De mooiste routes voor je rondreisMy Profile

Reply
thatonetime december 15, 2019 - 6:46 pm

Wie weet! 🙂 Eerst lekker naar Australië..

Reply
Cynthia december 11, 2019 - 1:03 pm

Jee dat is een aardig avontuur bij de dode zee. Niet handig om met de autosleutels te gaan zwemmen van die Uber chauffeur! Ook handige tips trouwens. Dat van die wondjes merk ik al bij een zoutbad in een sauna. En dan is het zoutpercentage echt niet zo hoog!
Cynthia onlangs geplaatst…5x De allerleukste partyspellenMy Profile

Reply
thatonetime december 11, 2019 - 7:26 pm

Dat was zeker niet handig. 😉 Maar ik moet zeggen.. dat had mij ook kunnen overkomen. 😉

Reply
Aniek december 7, 2019 - 4:09 pm

Zorg dat je geen wondjes of (open) blaren hebt, dat herinner ik me nog wel aan de Dode Zee 🙂 Vond het best bijzonder om zo rond te dobberen, maar je hebt het wel snel gezien.
Aniek onlangs geplaatst…Pro minitool 15 functies reviewMy Profile

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 6:59 pm

Haha echt he.. verder was het heel tof, maar je moet er inderdaad niet lang in liggen inderdaad. Half uurtje max.

Reply
Ilona Wielinga december 7, 2019 - 12:08 pm

Dit lijkt me echt heerlijk om een keer te doen. Ik heb wel gemerkt dat ik in de zee bij Lesbos ook wel heel lekker kon drijven, hoefde je ook vrij weinig voor te doen. Alhoewel je ook nog echt wel met gemak kon duiken. Maar vond het in ieder geval wel heel lekker. En ik merk altijd dat wondjes/mijn eczeem altijd supergoed reageert op de zee, ook die in Nederland. Alhoewel die vaak een stuk kouder is 😉
Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Hoe ik mijn dr. Martens stijl | Deel 2My Profile

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:00 pm

Oh daar ben ik nooit geweest, maar wat tof dat je daar ook kunt drijven. In de Dode Zee is het onmogelijk om te duiken haha.

Reply
MAAIKE december 7, 2019 - 11:43 am

Wat een geweldig avontuur. Zelf ben ik in september naar de Dode Zee geweest en had me inderdaad niet goed ingelezen want ik krijg mijn bikini niet meer schoon 😉 Dus als iemand hier nog tips voor heeft?!

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:01 pm

Oh dat is jammer zeg, ik heb er helaas geen tips voor. 🙁

Reply
Britt december 7, 2019 - 7:29 am

Wat een mooi blog heb je! En drijven in de dode zee lijkt me echt heerlijk en heel bijzonder, ik kom zeker nog eens spieken!

Britt van Beautyoflifestyle

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:04 pm

Dankjewel voor het compliment! 🙂 En drijven in de Dode Zee is echt een ervaring!! Heel tof.

Reply
Ann| reisblog wANNderful december 7, 2019 - 12:02 am

Bijzondere ervaring! En ‘heelhuids’ terug 🙂 Had je ook het gevoel dat het ‘helend’ was voor je huid, of is dat maar een fabeltje?

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:04 pm

Helend is een groot woord, maar na een minuut in het water is je huid echt zijdezacht.

Reply
Jasmijn december 6, 2019 - 7:28 pm

Wat een avontuur dat jullie hebben beleeft! Geweldig om later tegen mensen te vertellen!

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:07 pm

Zeker weten! Dat is het leuke van bloggen haha.

Reply
Sanne december 6, 2019 - 4:35 pm

Ik zou er nu willen dobberen. Wat handig dat je toch een gratis plekje hebt gevonden.

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:10 pm

Ik zou er ook wel weer willen dobberen haha.

Reply
Kelly december 5, 2019 - 7:14 pm

Ik vond het echt zo’n bizarre gewaarwording om te drijven in de dode zee. Echt zo vreemd! Wondjes zijn inderdaad niet heel handig…kan erg pijnlijk zijn de eerste minuten. Gelukkig was onze chauffeur zijn sleutels niet kwijt. Haha…wat een verhaal zeg.

Reply
thatonetime december 9, 2019 - 7:11 pm

Dat vond ik dus ook, echt een beetje gek he. Oh dan heb je geluk gehad haha.

Reply
Linne december 3, 2019 - 4:52 pm

Het lijkt mij z’n magisch moment als je daar dan ligt. Drijven in de dode zee is zeker iets wat nog op mijn bucketlist staat!

Reply
thatonetime december 4, 2019 - 7:27 pm

Dat moment is heel vet! Je moet er zeker eens heen gaan.

Reply
Bryan Blaes december 3, 2019 - 8:40 am

Wat een leuke tips! Wij trekken binnenkort ook een keer naar Jordanië en ik ga deze tips zeker bijhouden! Want de dode zee staat zeker op het lijstje!
Bryan Blaes onlangs geplaatst…5 dingen waar je niet op moet besparen als je op vakantie gaatMy Profile

Reply
thatonetime december 4, 2019 - 7:25 pm

Oh wat een heerlijk vooruitzicht. Wanneer gaan jullie naar Jordanië?

Reply
Linda december 2, 2019 - 9:48 pm

Drijven in de dode zee lijkt me een hele bijzondere, leuke en gave ervaring. Maar dan wel zonder uber chauffeur die zijn sleutels kwijt raakt haha.

Reply
thatonetime december 4, 2019 - 7:24 pm

Hahah ja dat had ik liever ook niet meegemaakt, maar helaas!

Reply
Sherry december 2, 2019 - 8:48 pm

Ik zou er ook zo graag heen willen. Wow wat een mooie plek.
Sherry onlangs geplaatst…TBT een flashback naar de Taschen store openingMy Profile

Reply
thatonetime december 4, 2019 - 7:23 pm

Moet je zeker eens doen, als je de kans krijgt.

Reply
Wanda december 2, 2019 - 7:10 pm

Wat een unieke ervaring joh! Niet alleen dat drijven in de Dode Zee, wat natuurlijk echt heel bijzonder is, maar ook nog dat gedoe met die autosleutels. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en kijk je nu met een big smile terug op deze unieke dag.

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:48 pm

Het was echt een bijzondere dag haha. Eind goed, al goed. 😉

Reply
Felice Veenman december 2, 2019 - 4:13 pm

en hoe is het met de chauffeur en zijn auto afgelopen?

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:47 pm

Die heeft uiteindelijk zijn auto, zonder sleutels, aan de praat gekregen. 😉 Hij heeft ons nog wel even gebeld toen hij klaar was, om te checken of wij goed terecht waren gekomen.

Reply
Diana december 2, 2019 - 11:53 am

Ik weet zijn drijfervaring nog heel goed en hoe dat voelde. Vond het heel raar en kon eigenlijk ook niet goed mijn balans vinden. Maar goed was echt een bizar leuke ervaring om mee te maken. Wel jammer dat het langzaam aan het verdwijnen is. Hopelijk kunnen ze er wat aan doen in de toekomst.
Diana onlangs geplaatst…Rondreis Inspiratie | de mooiste rondreizen voor 2020My Profile

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:45 pm

Haha het is echt even wennen he. Ik vond het onwijs leuk om er te drijven. Het is zeker jammer dat het aan het verdwijnen is inderdaad.

Reply
Monique december 2, 2019 - 10:09 am

Het lijkt mij wel echt super gaaf! Wellicht een mooie plek om een keer heen te gaan als onze kindjes wat ouder zijn.
Monique onlangs geplaatst…Hoe ik begon met hardlopen en waar sta ik nuMy Profile

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:41 pm

Dat vinden ze vast heel tof om daar te drijven!

Reply
rachel december 2, 2019 - 9:39 am

heb de dode zee altijd al boeiend gevonden maar nooit naar toe geweest

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:40 pm

Het is zeker een interessante plek!

Reply
lodi december 2, 2019 - 7:27 am

Wat en avontuur zeg uiteindelijk! Maar gaaf dat je het gezien heb en dat je een gratis plekje zocht, dat snap ik wel hoor! Goede tips ook over sieraden oude zwemkleding. Ik heb de plannen nog niet maar hoop er zeker eens te komen.
lodi onlangs geplaatst…De ideale tuinset, koop hem nu en heb er straks plezier vanMy Profile

Reply
thatonetime december 2, 2019 - 7:39 pm

Het was heel tof om uiteindelijk er te drijven! Zeker een bezoek waard.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: