Fraser Island – de parel van Oost-Australië

by thatonetime
59 comments

Australië is groots, immens zelfs. Als je een rondreis door Australië wilt maken, zul je een deel van het land moeten kiezen. Als je voor het oosten kiest, dan kun je Fraser Island niet overslaan. Tips voor je bezoek aan dit eiland, lees je in deze blogpost.

Fraser Island

Ten oosten van Australië vind je het grootste zandeiland ter wereld. Fraser Island hoort bij de staat Queensland. Het eiland heeft een oppervlakte van zo’n 1600 km2 en staat sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Fraser Island heeft maar zo’n 350 inwoners, maar trekt jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers aan.

Het eiland is prachtig en afwisselend met lange zandstranden (waar je overheen mag crossen met de auto), mangrove, kraakheldere meren, duinen, jungle en nog meer.

Fraser Island behoort oorspronkelijk tot de Aborigines. Door de Aborigines wordt het eiland K’gari genoemd, wat ‘paradijs’ betekend.


Te doen op Fraser Island

1. Racen over het strand

Één van de tofste dingen om te doen op het eiland is met een 4WD over het eiland crossen. Op Fraser Island is het strand een snelweg. Ideaal hiervoor is Seventy-Five Mile Beach, het langste zandstrand van het eiland. Het is ontzettend gaaf om met je auto over het zand te scheuren, maar de kans dat je een keer vast komt te zitten met je auto is ook zeer aanwezig.

Praktische info

In Australië rijdt men links! Vergeet dat niet als je over de stranden crosst.

Als je met je eigen (huur)auto het eiland op wilt, heb je een permit nodig. Je kunt je permit verkrijgen bij het Kingfisher Bay Resort of bij meerdere Queensland National Parks en Wildlife Service Offices, bijvoorbeeld in Brisbane, Hervey Bay, Bundaberg of Rainbow Beach. Check van tevoren even goed waar het is.

Scheppen en reservebanden enzo kunnen handig zijn.

Met de auto rijden op Fraser Island, Australië
Met de auto rijden op Fraser Island, Australië

2. Lake McKenzie

Lake McKenzie, ook wel Boorangoora genoemd, is wellicht het meest heldere meer wat ik ooit heb gezien. Op Fraser Island vind je zo’n 40 meren maar er is er geen als deze… Kraakhelder, lichtblauw water is wat je hier staat te wachten.

Het meer is een perfecte plek om een tijdje te vertoeven. Chill op het strandje, dompel je om in het heldere water of ga op zoek naar schildpadden, die we hier ook nog vonden in de gewassen.

Praktische info

Lake McKenzie kun je niet zonder auto bezoeken, omdat het diep in het regenwoud ligt.

De weg naar het meer toe is ontzettend slecht en hobbelig. Rijd dus echt rustig en pas op voor grote gaten, wij hadden hier namelijk onze eerste lekke band te pakken.

Pas op voor etensresten en dergelijke. Laat niets slingeren, want hier komen dingo’s op af.

Lake McKenzie, Australië