Fraser Island – de parel van Oost-Australië

by thatonetime
59 comments

Australië is groots, immens zelfs. Als je een rondreis door Australië wilt maken, zul je een deel van het land moeten kiezen. Als je voor het oosten kiest, dan kun je Fraser Island niet overslaan. Tips voor je bezoek aan dit eiland, lees je in deze blogpost.

Fraser Island

Ten oosten van Australië vind je het grootste zandeiland ter wereld. Fraser Island hoort bij de staat Queensland. Het eiland heeft een oppervlakte van zo’n 1600 km2 en staat sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Fraser Island heeft maar zo’n 350 inwoners, maar trekt jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers aan.

Het eiland is prachtig en afwisselend met lange zandstranden (waar je overheen mag crossen met de auto), mangrove, kraakheldere meren, duinen, jungle en nog meer.

Fraser Island behoort oorspronkelijk tot de Aborigines. Door de Aborigines wordt het eiland K’gari genoemd, wat ‘paradijs’ betekend.


Te doen op Fraser Island

1. Racen over het strand

Één van de tofste dingen om te doen op het eiland is met een 4WD over het eiland crossen. Op Fraser Island is het strand een snelweg. Ideaal hiervoor is Seventy-Five Mile Beach, het langste zandstrand van het eiland. Het is ontzettend gaaf om met je auto over het zand te scheuren, maar de kans dat je een keer vast komt te zitten met je auto is ook zeer aanwezig.

Praktische info

In Australië rijdt men links! Vergeet dat niet als je over de stranden crosst.

Als je met je eigen (huur)auto het eiland op wilt, heb je een permit nodig. Je kunt je permit verkrijgen bij het Kingfisher Bay Resort of bij meerdere Queensland National Parks en Wildlife Service Offices, bijvoorbeeld in Brisbane, Hervey Bay, Bundaberg of Rainbow Beach. Check van tevoren even goed waar het is.

Scheppen en reservebanden enzo kunnen handig zijn.

Met de auto rijden op Fraser Island, Australië
Met de auto rijden op Fraser Island, Australië

2. Lake McKenzie

Lake McKenzie, ook wel Boorangoora genoemd, is wellicht het meest heldere meer wat ik ooit heb gezien. Op Fraser Island vind je zo’n 40 meren maar er is er geen als deze… Kraakhelder, lichtblauw water is wat je hier staat te wachten.

Het meer is een perfecte plek om een tijdje te vertoeven. Chill op het strandje, dompel je om in het heldere water of ga op zoek naar schildpadden, die we hier ook nog vonden in de gewassen.

Praktische info

Lake McKenzie kun je niet zonder auto bezoeken, omdat het diep in het regenwoud ligt.

De weg naar het meer toe is ontzettend slecht en hobbelig. Rijd dus echt rustig en pas op voor grote gaten, wij hadden hier namelijk onze eerste lekke band te pakken.

Pas op voor etensresten en dergelijke. Laat niets slingeren, want hier komen dingo’s op af.

Lake McKenzie, Australië
Lake McKenzie, Australië
Lake McKenzie, Australië


3. Hiken op Fraser Island

Op het eiland kun je meerdere korte of lange wandelroutes vinden. Ben je toe aan een goede wandeling, check dan van tevoren goed welke wandelroute geschikt is voor je. Je hebt bijvoorbeeld het 90 kilometer lange “Fraser Island Great Walk’, maar is dit een beetje te veel van het goede dan is wellicht de Wanggoolba Creek Walk een betere optie.

Praktische info

Zorg ervoor dat je voldoende water bij je draagt.

Insecten- of muggenspray kan een goed idee zijn om mee te nemen.

Als je onderweg gaat eten en/of drinken. Neem dan alles weer mee en laat geen etensresten achter, hier komen dingo’s op af.


4. Indian Head

Dit is wellicht waar wij het mooiste uitzicht hadden over het eiland. Indian Head is een kaap op het meest oostelijke punt van het eiland. De kaap is benoemd door Captain Cook. Toen hij voorbij voer met zijn schip zag hij op de kaap Aboriginals bij elkaar komen. Vandaar de benaming Indian Head (in die tijd noemden ze bijna alle inheemse bevolkingen indianen). Je wordt getrakteerd op de mooiste vergezichten, van stranden tot bossen tot oceaan. Dit is ook een goede plek om zeedieren te spotten; wij spotten er walvissen!

Indian Head, Fraser Island
Indian Head, Fraser Island

5. Champagne Pools

Geen zwembaden vol met champagne, I wish. Deze natuurlijke baden vind je vlakbij Indian Head. Via een pad kun je de Champagne Pools bereiken. De golven die tegen de rotsen klappen zorgen voor het bijpassende schuimlaagje van de champagne. Buiten deze natuurlijke baden, mag je niet zwemmen in verband met de stroming. Door de rotsen is het in de Champagne Pools gewoon stilstaand zeewater en ideaal om te zwemmen.

Champagne Pools, Fraser Island
Champagne Pools, Fraser Island

6. Eli Creek

Het snelstromende rivier op het eiland, brengt je zo naar de zee/strand. Volgens onze gidsen was een duik in deze beek de beste ‘Hangover Cure’ en dat is dus ook wat we een aantal keren deden. Je kunt vanaf een platform het water in springen en de stroming doet de rest. Deze neemt je zo mee naar het strand, dus jij kunt gewoon een beetje in het koude water drijven totdat je bij het strand uitkomt. Dit kun je dan een aantal keren herhalen. Vissen proberen overigens hier tegen de stroming in te zwemmen.


7. The Maheno

Rondom het eiland zijn er een aantal scheepswrakken te vinden, maar het meest beroemde (en wellicht het mooiste) is the Maheno. Dit scheepswrak vind je op het strand van Fraser. In 1935 werd dit passagiersschip getroffen door een cycloon. Het schip was onderweg naar Japan, maar kwam hier dus nooit aan.

The Maheno, Australië
The Maheno, Australië

8. Vissen

Het eiland schijnt bekend te staan om de goede vismogelijkheden. Wij hebben dit zelf niet getest, maar we hebben ons laten vertellen dat het Seventy-Five Mile Beach een onwijs goede spot moet zijn om te vissen.


9. Dwalen door de duinen

Aan diversiteit is op Fraser Island geen gebrek. Je vindt er zelfs grote zandvlaktes; the Hammerstone Sandblow. Deze grote zandvlakte is wel even een goede conditietest, maar zeker tof om te aanschouwen op het eiland. Je vindt deze zandmassa aan de oostkant van het eiland en brengt je overigens ook naar ondergenoemde Lake Wabby.

Hammerstone Sandblow and Lake Wabby, Fraser Island
Hammerstone Sandblow and Lake Wabby, Fraser Island

10. Lake Wabby

Het diepste meer van het eiland is Lake Wabby. Aan de rand van de duinen vind je dit meer. Het is een bijzonder verschijnsel, omdat je aan de éne kant van het meer duinen hebt, en aan de andere kant van het meer bos. Je kunt proberen om vanaf de duinen, zo het meer in te rollen maar pas wel op. De weg naar beneden is aardig steil.