Gdansk: de leukste tips en bezienswaardigheden voor je citytrip

by thatonetime
38 comments
Marina, Gdansk, Poland

Al snel doe ik mijn sjaal om, wanneer ik een paar passen buiten de luchthaven heb gezet. Niet echt een warm welkom en fijne eerste ontmoeting met Polen. De eerste indrukken zijn precies zoals ik me Polen voorstelde; koud en grauw. Was een citytrip naar de stad Gdansk wel een goede zet geweest? Alleen de tijd kon het leren.

Gdansk, Polen

Gdansk (wat voorheen Danzig werd genoemd) vind je in het noorden van Polen, aan de oever van de Oostzee. Het is de hoofdstad van Pommeren en het was ooit één van de rijkste en belangrijkste havensteden van Polen. Dankzij de gunstige ligging van de stad, lag het op een aantal belangrijke handelsroutes. Tegenwoordig vind je nog veel mooie gebouwen uit de Hanzeperiode in de stad.

Samen met de steden Sopot en Gdynia vormt Gdansk de Driestad (Trojmiasto).

Gdansk by night, Poland
Gdansk, Poland

1. Ontdek het historische stadscentrum

Denk aan kleurrijke koopmanshuizen, oude gebouwen, marktpleinen en indrukwekkende stadspoorten in de verte. Dat is Dugla, de binnenstad van Gdansk. Maak ook doelloos dwalen door de steegjes van de stad, om de sfeer van de stad écht te proeven. Het historische stadscentrum was in de Middeleeuwen een belangrijke plek, waar veel bedrijvigheid te vinden was. Tegenwoordig barst het oude stadscentrum van de leuke straten en steegjes. De grootste straat is Dlugi Targ, het middelpunt van de stad. Hier vindt je veel leuke winkels, hotels en eetgelegenheden.