Zonsondergang de Olijfberg

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Jeruzalem is een fascinerende en boeiende plek. Het is de stad van de godsdiensten, de stad waar oud en nieuw onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en de stad met één van de rijkste geschiedenissen ter wereld. Wil jij een bezoek brengen aan de heilige stad Jeruzalem? De beste tips voor een bezoek aan Jeruzalem vind je hier.

Jeruzalem

Één van de oudste en meest fascinerende steden ter wereld is Jeruzalem. Binnen het christendom, jodendom en de islam is Jeruzalem een heilige stad. De stad is dan ook een grote mengelmoes van verschillende culturen en religies. De oude stad van Jeruzalem staat sinds 1981 op de UNESCO werelderfgoedlijst en in de stad vind je honderden historische monumenten.

De staat Israël is opgericht in 1948, maar dit wordt niet algemeen international erkend. Sommige landen en staten erkennen Israël (tot op de dag van vandaag) niet als zelfstandig land. Zowel Israël als de staat Palestina beschouwen Jeruzalem als hoofdstad.

Het contrast in Jeruzalem is groot; zo vind je er eeuwenoude, heilige plekken waar traditie hoog in het vaandel staat, maar ook vind je er hippe winkels en toffe restaurants, waar je de laatste trends zult tegenkomen.

Wat te doen in Jeruzalem

1. Ontdek de Oude Stad

De Oude Stad is het hart van Jeruzalem. Deze ommuurde binnenstad is het oudste, nog bewoonde gedeelte van Jeruzalem. In het ommuurde gedeelte van de stad wonen ongeveer 30.000 inwoners. Het bijzondere aan de Oude Stad is dat het is opgedeeld uit vier etnische wijken. Je vindt hier een christelijke, joodse, islamitische en Armeense wijk en de inwoners leven hier naast en met elkaar.

In de Oude Stad vind je meerdere bezienswaardigheden en interessante plekken die een bezoek waard zijn. Je kunt op eigen houtje het centrum ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit met een gids te doen. Dwaal door de smalle en drukke straatjes van de oude stad. Je vindt hier overal winkeltjes, restaurantjes en kraampjes.

2. Ga de stadsmuren op

Binnen de stadsmuren is genoeg te zien en te ontdekken, maar ook de muur op zich is een bezoek waard. De stadsmuur heeft acht poorten, waarvan er inmiddels een aantal gesloten zijn. Sommige poorten stammen uit de zesde eeuw.

Om een beetje inzicht te krijgen in de Oude Stad van bovenaf, kun je ervoor kiezen om de stadsmuren te beklimmen. De muren zijn twaalf meter hoog en is één van de beste plekken om het centrum van bovenaf te bekijken. Zo veel hoge gebouwen vind je hier namelijk niet.

Vanaf de Jaffa poort kun je voor een paar euro de stadsmuur op. Je scoort een kaartje bij het winkeltje wat je naast de ingang vindt. Je kunt de muur vervolgens een heel stuk doorlopen, totdat je bijna bij de Klaagmuur bent. Wil je de gehele stadsmuren lopen, trek hier dan ongeveer één tot twee uren voor uit.

3. De Klaagmuur

Één van de drukstbezochte plekken in Jeruzalem is de Klaagmuur, ook wel de Westmuur genoemd. Het is de meest heilige plek ter wereld voor joden en daarom komen joodse mensen van over de hele wereld naar de Klaagmuur om gebeden uit te spreken.

De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de tempel van Herodes die hier ooit stond. Nadat de tempel werd verwoest door de Romeinen, werd hier jarenlang geklaagd en gerouwd bij de muur. Hierdoor heeft het de naam ‘de Klaagmuur’ gekregen.

Elke dag komen er duizenden mensen naar de Klaagmuur om te bidden en een wens of gebed op een briefje achter te laten in de groeven en spleten van de Klaagmuur. Iedereen mag dit echter doen, ook jij kunt gewoon de Klaagmuur met eigen ogen aanschouwen.

Mannen en vrouwen worden van elkaar gescheiden. Het wordt gewaardeerd om gepaste, bedekte kleding te dragen.

Praktische informatie 

Openingstijden: 24 uur per dag geopend.

Toegangsprijs: n.v.t.

4. De Tempelberg

De Tempelberg is een beroemde berg in het oosten van de oude stad van Jeruzalem. De berg is een belangrijke en heilige plek in zowel de islam, het christendom en het jodendom. Zo wordt de berg meerdere keren in de Bijbel genoemd en wordt de berg gezien als de plek waar profeet Mohammed naar de hemel ging.

De meeste gebouwen op de Tempelberg zijn gewijd aan de islam, zoals de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Deze plekken zijn als niet-moslim niet te bezoeken.

Je kunt de Tempelberg niet zomaar bezoeken, dit kan alleen op bepaalde tijden. Je dient gepaste kleding te dragen als je de Tempelberg wilt bezoeken; je schouders moeten bedekt zijn en je moet een lange broek of rok dragen.

De Rotskoepen en de Al-Aqsamoskee zijn helemaal niet te bezoeken als niet-moslim. Probeer je dit toch, of probeer je de tempelberg buiten de openingstijden te betreden, dan word je verzocht door gewapende militairen om weg te gaan.

Praktische informatie 

Openingstijden: zondag t/m donderdag van 07.00 uur tot 11.00 uur en van 13.30 uur tot 15.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

5. Via Dolorosa

In het christelijke deel van de Oude Stad kun je in de voetsporen treden van Jezus, door ‘the final path of Jesus’ te lopen. De Via Dolorosa is de straat waar Jezus na zijn veroordeling met het kruis op zijn rug naar de Heilig Grafkerk moest lopen voor zijn executie. Door midden van veertien staties word je langs de weg geleid die Jezus Christus zo’n 2000 jaren geleden in zijn laatste uren heeft afgelegd.

Op verschillende plekken in de Oude Stad zul je bordjes met ‘Via Dolorosa’ tegenkomen.

6. De Heilig Grafkerk

De Heilig Grafkerk, ook wel de Verrijzeniskerk of de Kerk van de Wederopstanding genoemd, is een zeer heilige plek voor de christenen. Je vindt de kerk ook in de christelijke wijk van de Oude Stad. Het is sinds de vierde eeuw een belangrijk pelgrimsoord, want dit zou de plek zijn waar Jezus Christus is gekruisigd, begraven en weer is opgestaan. In de kerk vind je een indrukwekkende graftombe.

Indien je de kerk wilt betreden, word je verzocht om gepaste kleding te dragen.

Praktische informatie 

Openingstijden: april t/m september dagelijks geopend van 05.00 uur tot 20.00 uur. Oktober t/m maart dagelijks geopend van 05.00 uur tot 19.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

7. Church of Saint Anne

The Church of Saint Anne, in het Nederlands de Sint-Annakerk genoemd, is de best bewaarde kruisvaarderskerk van Jeruzalem. Je vindt de kerk in de Oude Stad, aan de noordzijde van de Tempelberg. Volgens de overlevering woonden de grootouders (Anna en Joachim) van Jezus Christus hier en werd de Maagd Maria op deze plek geboren in een grot onder de kerk.

8. Struinen over de markt Mahane Yehuda

Één van de leukste plekken om te bezoeken in Jeruzalem vond ik de markt Mahane Yehuda. Het is een populaire en drukbezochte plek. De markt is deels overdekt en deels in de openlucht en hier kun je kennismaken met de heerlijke Israëlische keuken.

Je kunt bij de verschillende winkeltjes en marktkramen je etenswaren halen voor thuis, of je kunt er voor kiezen om ter plekke een lekkere maaltijd te scoren. Er zijn ook veel leuke en gezellige restaurantjes en barretjes te vinden. Ze hebben er ook de ‘Bite Card’; dit is een soort strippenkaart, waarbij je op verschillende plekken op de markt wat kunt proeven. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde (food)tour te doen.

In de avond wordt de markt omgetoverd tot een soort uitgaansgebied. De marktkraampjes worden omgetoverd tot danstentjes, de straten worden omgetoverd tot dansvloer, de muziek gaat een paar tandjes harder en de drankjes worden op tafel gezet.

Praktische informatie 

Openingstijden markt: zondag t/m donderdag geopend van 08.00 uur tot 19.00 uur. Vrijdag geopend tot 15.00 uur, tijdens de Sabbat is de markt gesloten. Op zaterdagavond is de markt gesloten. Na de sluitingstijden van de markt zijn de café’s en restaurants nog wel geopend.

Toegangsprijs: n.v.t.

9. Zonsondergang bij de Olijfberg

Ten oosten van Jeruzalem vind je de Olijfberg. De bergrug dankt zijn naam aan de vele olijfbomen die op de berg groeien. Veel bijbelse gebeurtenissen hebben zich op de Olijfberg afgespeeld. Een bijzonder aanzicht is de grote joodse begraafplaats die je hier vindt, met wel 150.000 grafen.

Vanaf de Olijfberg heb je één van de beste uitzichten over de stad. De zon onder zien gaan vanaf de berg is dan ook een hoogtepunt, wat je eigenlijk niet mag overslaan. Vanaf het centrum kun je het gemakkelijkste een bus nemen naar de berg. Hier betaal je een paar shekel voor.

10. Ga ondergronds in de Westmuurtunnel

Een andere manier om Jeruzalem te ontekken is ondergronds. Onder de stad vind je meerdere tunnelgangen, waarvan de Westmuurtunnel het belangrijkste is. Je kunt de tunnels van de Westelijke muur middels een rondleiding ontdekken. De Westmuurtunnel zijn overblijfselen van de uitbreidingen van de Tafelberg die koning Herodes destijds wilde uitbreiden.

Je wordt langs een doorgang van ongeveer 500 meter geleid, die de noordelijke uitbreiding van de Westelijke muur volgt. De tours duren ongeveer 75 minuten en je moet vooraf een kaartje reserveren.

11. (Gratis) stadswandeling door het oude Jeruzalem met gids

Een leuke manier om meer van Jeruzalem te weten te komen is middels een stadswandeling met gids. Je kunt ervoor kiezen om een betaalde privétour te boeken, maar er worden ook dagelijks gratis wandeltours aangeboden. Hierbij wandel je er in ongeveer twee uren door de Oude Stad samen met een gids, die je ondertussen meer vertelt over de geschiedenis van de stad.

De gratis tours worden om 11.00 uur en 14.00 uur aangeboden vanaf de Jaffa Poort. Hiervoor moet je een ticket bestellen, dit kan online. Hoewel het als ‘free walking tour’ wordt aangeboden, wordt er wel verwacht dat je een fooi geeft aan het einde van de rit.

12. Israel Museum

Dit museum, te vinden in de wijk Givat Ram, dient sinds 1965 als nationaal museum. Het is een veelzijdig museum en een bezoek waard als je van kunst en archologie houdt, of als je meer te weten wilt komen over de joodse cultuur. In het museum vind je bijvoorbeeld collecties uit judaïca, etnografica, Afrika, Oceanië en het Verre Oosten.

Praktische informatie 

Openingstijden: zondag, maandag, woendag en zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Dinsdag geopend van 16.00 uur tot 21.00 uur, donderdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Toegangsprijs: € 15,40 p.p. € 7,70 per kind.

13. Cocktails drinken bij rooftop bar Notre Dame

In de stad vind je veel leuke, hippe tentjes om de avond door te komen. Een leuke plek om de avond door te brengen is Notre Dame. Hier kun je genieten van een hapje en/of drankje onder het genot van een heel tof uitzicht over de stad. Het is er niet goedkoop, maar het uitzicht wat je hiervoor terug krijgt is ook zeker wat waard. Wij sloten hier onze eerste avond in Jeruzalem in stijl af.

14. Jad Wasjem

Jad Wasjem (Yad Vashem) is de officiële plek voor het herdenken van joodse slachtoffers van de holocaust. Jad Wadjem bestaat onder andere uit een herdenkingsruimte, een historish museum, een archief en bibliotheek en een park gewijd aan de mensen die een onderscheiding van Jad Wasjem hebben ontvangen: dat zijn alle niet-joden die tijdens de vervolging joden hebben gered.

Praktische informatie 

Openingstijden: zondag t/m donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op vrijdag geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

15. De Westelijke Cardo

De westelijke Cardo is de overblijfselen van de hoofdstraat die Jeruzalem doorkruiste tijdens het Romeins-Byzantijnse tijdperk. De straat was ongeveer twaalf meter breed, met pilaren aan weerszijden. De totale breedte, inclusief de winkels was zo’n 22 meter. Nu kun je in de Oude Stad nog overblijfselen zien van deze bijzondere hoofdstraat.

16. Levendigheid op het Zionplein

Een leuke plek om even een kijkje te nemen, vooral in de avond, is het Zionplein (Tsiyon square). Je vindt het Zionplein op de kruising van Ben Yehuda en Jaffa Street. Het plein is een populaire ontmoetingsplek voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Je krijgt in één oogopslag een indruk van de bevolking van Jeruzalem; van zwaargewapende militairen tot onverschillige tieners en van uitgesproken, kunstzinnige straatmuzikanten tot kletsende ouderen. Hier komen mensen met alle religieuze achtergronden samen. In het verleden was het Zionplein ook een populaire plek voor demonstraties en protesten.

Het is de gehele dag druk op dit plein. Vooral in de avond moet je er eens een kijkje nemen, omdat er dan vaak iets van live-muziek of een optreden te zien is.

17. Maak een dagtrip naar Bethlehem

Een interessante uitstap om te maken vanuit Jeruzalem is naar Bethlehem. Bethlehem is een belangrijke religieuze, historische stad op de Westelijke Jordaanoever in Palestina. De stad ligt op ruim tien kilometer afstand van Jeruzalem. Bethlehem is volgens de bijbel de plaats waar Jezus geboren is en de stad bestond waarschijnlijk al honderden jaren daarvoor. Bethlehem is een belangrijke pelgrimplaats voor zowel christenen, joden en moslims en het heeft een aantal interessante bezienswaardigheden.

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Winkelen in Jeruzalem

Zoals eerder aangegeven, is het contrast in Jeruzalem groot. Dit zie je goed terug tijdens het winkelen. Zo vind je er traditionele markten, waar je wordt ondergedompeld in de cultuur van Israël. Ook vind je er nieuwe winkelcentra, voorzien van de hipste winkels en internationale winkelketens.

Goede plekken om te winkelen zijn onder andere bij Mahane Yehuda, Malcha Mall, Mamilla Mall, in de Jaffastraat, Ben Yehuda en King George V straat.  

Eten en drinken in Jeruzalem

Op het gebied van eten en drinken heeft Jeruzalem veel te bieden; de diversiteit in de keuken is enorm. Je kunt hier terecht voor traditionele Israëlische gerechten, zoals shakshuka, falafel en hummus. Ook de westerse, mediterraanse en Aziatische keuken vind je hier veel terug. Daarnaast vind je hier veel koosjer eten.

Overnachten in Jeruzalem

Jeruzalem is een toerische plek, jaarlijks komen er miljoenen toeristen om de stad te ontdekken. In de stad vind je een breed aanbod accommodaties, van traditionele homestays tot hippe hostels en luxe hotels.

$ – Capsule space-x

$ – Cinema Hostel Jerusalem – hier verbleven wij

$$ – Apartique Hotel

$$$ – Lady Stern Jerusalem Hotel

$$$ – Stay Jaffa Jerusalem

Praktische informatie Jeruzalem

In Jeruzalem wordt de lokale munteenheid Shekel gebruikt. In de stad zijn voldoende pinautomaten aanwezig, daarnaast accepteren ze op sommige plekken dollars en euro’s.

Jeruzalem is gebouwd op heuvels, hier moet je dus wel rekening mee houden. De straten in de stad zijn bijna nooit vlak, wandelen kan dus best een opgave zijn.

Je kunt in de stad redelijk goed lopend uit de voeten, al leg je dan best wel wat afstanden af. Er rijden in de stad ook veel bussen (Egged), die je overal naartoe kunnen brengen. De bussen zijn relatief goedkoop en een enkel kaartje is 75 minuten geldig (je mag overstappen). Ga je meerdere ritten maken met de bus, dan kan het lonen om een 11-rittenkaart te kopen (voor de prijs van tien ritten).

In de stad rijden ook trams (Lightrail, deze rijdt door Jaffa Road, langs het busstation en naar Mount Herzl (Yad Vashem). Kaartjes koop je voor verterek bij een automaat en in de tram moet je je kaartje valideren.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een taxi te nemen. Je zult veel taxi’s tegenkomen in de stad.

De temperaturen in Jeruzalem liggen vrij hoog. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water en zonnebrandcrème bij je hebt.

Zoals eerder vermeld, zijn er in Jeruzalem meerdere heilige plekken te vinden die jij kunt bezoeken. Hiervoor is echter het dragen van gepaste kleding gewenst of noodzakelijk. Bedek je schouders en draag kleding over de knieën. Houd te allen tijde rekening met de lokale cultuur.

Nieuwsgierig naar meer?

Vind hier tips van Judith voor een reis door Israël

Reisroute: twee weken Jordanië en Israël

Budget: kosten rondreis Jordanië en Israël

Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Jeruzalem?

Auto huren voor je trip naar Jeruzalem?

Boek je Jeruzalem tour hier.

Reisgids nodig voor je trip naar Jeruzalem?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

10 Responses

  1. Ik twijfel al jaren om hier een keer naartoe te gaan, omdat het zo controversieel is, maar mooi is het in elk geval wel. Bedankt voor de inspiratie en wie weet 🙂

  2. Ik bezocht Jeruzalem ooit op een dagtrip vanuit Eilat. Een dag is natuurlijk veel te weinig voor dit bijzondere plekje en ik wil daarom graag nog eens terug.

  3. Leuk om meer te leren over Jeruzalem! Hoewel de stad en Israël nog niet op mijn wishlist staan word ik er wel heel erg nieuwsgierig naar! Genoeg te zien en beleven in de stad!

  4. Wauw wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Israël trekt mij al jaren maar het komt er steeds niet van. Maar als ik dit zie, moet ik er toch echt eens naartoe gaan!

    1. Ah dankjewel. Mijn bezoek aan Jeruzalem was vrij spontaan en het heeft al mijn verwachtingen overtroffen.

  5. Bij zo’n oude stad sta je echt stil bij wat er vroeger gebeurd is, het lijkt me erg indrukwekkend.

  6. Ik ben nog nooit in Israël geweest,maar Jeruzalem lijkt mij heel tof. Je kent de stad uit de verhalen en ik zou het echt wel met eigen ogen willen zien. Leuke tips dus!

  7. De geschiedenis in deze stad is overal voelbaar. Ik vond dat geweldig. We waren er een week en hadden makkelijk nog langer kunnen blijven. En we hebben de Tempelberg niet eens bezocht! We hadden namelijk onze laptop in de tas zitten en dat mocht niet. Dus tja.. we moeten nog maar eens terug.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.