Het boeddhistische centrum van Sri Lanka: Kandy

by thatonetime
51 comments

Tijdens onze rondreis door Sri Lanka bezochten de stad Kandy. Kandy was voor ons de eerste stad die we bezochten waar we wat westerse invloeden tegenkwamen. Veel reizigers vinden Kandy weliswaar een grote tegenvaller. Te druk. Wat ik vond van de stad en wat je er kunt doen lees je in deze blogpost.

Kandy, gelegen in het midden van het land, is niet alleen geografisch gezien maar ook het religieuze middelpunt. De stad wordt gezien als het middelpunt van het Boeddhisme. De stad wordt omringd door prachtige bergen en was ook onze eerste ontmoeting met the Hill Country.

1. Tempel van de tand

Deze tempel maakt de stad voor veel mensen een bijzondere plek om te bezoeken en maakt deze plek het Boeddhistische centrum. Deze tempel wordt gezien als één van de meest bijzondere Boeddhistische plekken omdat er beweerd wordt dat hier een tand van Buddha bewaard wordt. Daarom wordt deze tempel ook wel ‘Temple of the sacred Tooth’ genoemd en is dit de reden dat Kandy op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De tempel is gebouwd in de 17e eeuw. Het complex bestaat niet alleen uit de tempel van de tand, maar je vindt er nog meer kleinere tempels, dagoba’s en een museum.

Praktische info

Openingstijden: 05.30 uur – 20.00 uur

Toegangsprijs: 1500 roepie, kinderen gratis

Als je de tempel wilt bezoeken, kun je de tand niet daadwerkelijk met je eigen ogen zien. Je kunt een gouden doosje bekijken waarvan men zegt dat hier de tand van Buddha in zit.

Tijdens de Puja (de gebeden en offers) is de kamer waarin de tand gelegen is, open voor publiek. Wil je dus een blik werpen op een kistje waar een tand van Buddha in zou kunnen zitten, zorg dan dat je op het juiste tijdstip de tempel bezoekt. Dit is om 05.30 uur, 06.45 uur, 09.30 uur, 11.00 uur, 16.30 uur en 20.00 uur.

Ze letten bij deze tempel vrij strikt op de kledingvoorschriften. Zorg ervoor dat je je schouders en benen goed bedekt hebt.

Wil je met een gids de tempel ontdekken? Er zijn genoeg locals die een tour aanbieden. Voor zo’n 600 – 800 roepie kun je met een gids de tempel verkennen.

Temple of the Tooth, Sri Lanka

Temple of the Tooth, Sri Lanka

2. Maak één van de mooiste treinreizen ter wereld

Ik schreef al eerder over deze treinreis. Dit tochtje van Kandy naar Ella of andersom brengt je langs de mooiste theeplantages en hoge bergen en wordt daarom gezien als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit is echter wel een populaire reis, dus de trein zal erg vol zijn.

Praktische info

Je kunt van tevoren een ticket reserveren, maar je kunt dit ook ter plekke doen zoals wij deden. Ga dan vroeg in de ochtend (wij waren er rond 08.00 uur) naar het treinstation om je treinkaartje te halen. 

Voor een kaartje in de tweede klas betaalden wij 240 roepie per persoon. 

Het is er erg druk dus een zitplaats bemachtigen kan een hele opgave zijn. Wa