Het boeddhistische centrum van Sri Lanka: Kandy

by thatonetime
51 comments

Tijdens onze rondreis door Sri Lanka bezochten de stad Kandy. Kandy was voor ons de eerste stad die we bezochten waar we wat westerse invloeden tegenkwamen. Veel reizigers vinden Kandy weliswaar een grote tegenvaller. Te druk. Wat ik vond van de stad en wat je er kunt doen lees je in deze blogpost.

Kandy, gelegen in het midden van het land, is niet alleen geografisch gezien maar ook het religieuze middelpunt. De stad wordt gezien als het middelpunt van het Boeddhisme. De stad wordt omringd door prachtige bergen en was ook onze eerste ontmoeting met the Hill Country.

1. Tempel van de tand

Deze tempel maakt de stad voor veel mensen een bijzondere plek om te bezoeken en maakt deze plek het Boeddhistische centrum. Deze tempel wordt gezien als één van de meest bijzondere Boeddhistische plekken omdat er beweerd wordt dat hier een tand van Buddha bewaard wordt. Daarom wordt deze tempel ook wel ‘Temple of the sacred Tooth’ genoemd en is dit de reden dat Kandy op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De tempel is gebouwd in de 17e eeuw. Het complex bestaat niet alleen uit de tempel van de tand, maar je vindt er nog meer kleinere tempels, dagoba’s en een museum.

Praktische info

Openingstijden: 05.30 uur – 20.00 uur

Toegangsprijs: 1500 roepie, kinderen gratis

Als je de tempel wilt bezoeken, kun je de tand niet daadwerkelijk met je eigen ogen zien. Je kunt een gouden doosje bekijken waarvan men zegt dat hier de tand van Buddha in zit.

Tijdens de Puja (de gebeden en offers) is de kamer waarin de tand gelegen is, open voor publiek. Wil je dus een blik werpen op een kistje waar een tand van Buddha in zou kunnen zitten, zorg dan dat je op het juiste tijdstip de tempel bezoekt. Dit is om 05.30 uur, 06.45 uur, 09.30 uur, 11.00 uur, 16.30 uur en 20.00 uur.

Ze letten bij deze tempel vrij strikt op de kledingvoorschriften. Zorg ervoor dat je je schouders en benen goed bedekt hebt.

Wil je met een gids de tempel ontdekken? Er zijn genoeg locals die een tour aanbieden. Voor zo’n 600 – 800 roepie kun je met een gids de tempel verkennen.

Temple of the Tooth, Sri Lanka

Temple of the Tooth, Sri Lanka

2. Maak één van de mooiste treinreizen ter wereld

Ik schreef al eerder over deze treinreis. Dit tochtje van Kandy naar Ella of andersom brengt je langs de mooiste theeplantages en hoge bergen en wordt daarom gezien als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit is echter wel een populaire reis, dus de trein zal erg vol zijn.

Praktische info

Je kunt van tevoren een ticket reserveren, maar je kunt dit ook ter plekke doen zoals wij deden. Ga dan vroeg in de ochtend (wij waren er rond 08.00 uur) naar het treinstation om je treinkaartje te halen. 

Voor een kaartje in de tweede klas betaalden wij 240 roepie per persoon. 

Het is er erg druk dus een zitplaats bemachtigen kan een hele opgave zijn. Wanneer je geen zitplaats kunt bemachtigen, probeer dan een plekje te vinden zo dicht mogelijk bij de deuren zodat je lekker naar buiten kunt kijken. 

Iedereen is lyrisch over deze treinreis, dus de verwachtingen zijn waarschijnlijk torenhoog. Ik vond het mooi, maar zelfs een tikkeltje tegenvallen omdat ik er zó veel van verwacht had. Begrijp me niet verkeerd, de reis is echt mooi en je rijdt uren door de mooie theeplantages.

De beroemde treinreis van Kandy naar Ella
De beroemde treinreis van Kandy naar Ella

3. Kandy Lake

Middenin de stad vind je het mooie (aangelegde) Kandy Lake. Je kunt hier niet omheen. Dit meer straalt gelijk een stukje rust uit, middenin deze drukke stad. Ik vergat bijna even al het passerende verkeer. Heb je wat tijd over? Maak dan eens een wandeling langs het prachtige meer. Er zitten erg veel vissen in het water, dus vergeet dat niet regelmatig te checken.

Uitzicht over Kandy Lake
Uitzicht over Kandy Lake

4. National Museum

Naast de tempel van de tand vind je het National Museum. Het gebouw was ooit onderdeel van het Koninklijke paleis en herbergt nu een aantal interessante objecten uit de geschiedenis van het land. Wij hebben het museum niet bezocht omdat we hier niet zo veel positieve verhalen over hadden gehoord, en hebben het daarom overgeslagen.

Praktische info

Openingstijden: dinsdag tot zaterdag 09.00 uur – 17.00 uur

Toegangsprijs: 600 roepie. Je betaalt extra als je een camera wilt meenemen.


5. Struin over Kandy Central Market

Kandy Central Market is de plek als je verse producten wilt kopen. Wil je dit niet, is het alsnog een hele belevenis om over de markt te struinen. Hier worden verse producten verkocht als specerijen, fruit, vlees en vis. De geur op de vis en vleesafdeling is echter niet echt heel fijn.

Praktische info

Je vindt de markt in een prachtig oud gebouw nabij het treinstation.

Heb je een zwakke maag, vermijd dan de vlees- en visafdeling. Ten eerste is de geur niet te harden en ten tweede wordt alles vrolijk uitgestald, tot de ogen en ingewanden aan toe.

Vers eten bij Kandy Central Market
Vers eten bij Kandy Central Market
Vers eten bij Kandy Central Market

6. Haal je souvenirs

In het centrum van de stad vind je ook een leuke overdekte markt, maar hier kun je je souvenirs, kleding en andere prullaria kopen. Bij de kleurrijke Main Market willen alle verkopers je maar al te graag helpen en de mooiste en goedkoopste kledingstukken aanbieden. Afdingen is hier overigens de normaalste zaak ter wereld!

Haal je souvenirs in Sri Lanka
De markt in Kandy

7. Zoek de rust in de botanische tuinen

De Peradeniya Botanic Gardens vond ik echt één van de tofste plekken van de stad. Wat een rustige en serene plek was dit. Je vindt hier prachtige tuinen, meren en perkjes met de mooiste bloemen, planten en bomen. Ook leuk is om de hangbrug mee te pakken, waar je een leuk uitzicht krijgt over de rivier. De enigen die je rust kunnen verstoren zijn was nieuwsgierige lokale kinderen of de apen die hier rondzwermen.

De Royal Botanic Gardens in Kandy, Sri Lanka
De Royal Botanic Gardens in Kandy, Sri Lanka