Het duikersparadijs van Thailand: Koh Tao

by thatonetime
55 comments

Één van de eerste eilanden die wij bezochten in Thailand was het mooie Koh Tao. De reden waarom we dit eiland bezochten was omdat we dolgraag meer wilden leren over de onderwaterwereld. Er is wellicht geen betere plek in de wereld dan hier. In deze blogpost vind je tips om te duiken, en nog meer!

Koh Tao vind je ten oosten van Thailand. Het is een klein eilandje van zo’n 21 vierkante kilometer. Erg populair onder de toeristen die naar Thailand afreizen, dankzij de onwijs toffe duikspots die je er kunt vinden is het een waar duikersparadijs voor jong en oud.

1. Duiken rondom Koh Tao

Één van de voornaamste redenen om naar Koh tao te gaan, is om te duiken. Althans, dit was het voor ons. Wij waren een kleine week op het eiland waarin wij niet alleen ons SSI Open Water certificaat haalde, maar ook gelijk het Advanced certificaat.

Op het eiland zijn er heel veel aanbieders waaruit je kunt kiezen om je Open Water te halen. Qua prijs kan het een beetje verschillen, maar het komt over het algemeen wel op hetzelfde neer. Wij kozen ervoor om te duiken bij Big Blue Diving, één van de grotere duikoperators van het eiland.

Om je Open Water Certificaat te halen, moet je een theorie-examen afleggen en meerdere duiken maken. Je begint de eerste duiken in het zwembad, waar je alle skills krijgt uitgelegd. Daarna ga je de zee op waar je twee tot drie duiken op een dag maakt. Best slopend allemaal, maar ontzettend tof.

Na een aantal duiken, moet je in zee een aantal skills uitvoeren om te laten zien dat je je tijdens het duiken kunt redden. Zo moet je bijvoorbeeld goed kunnen navigeren onder water en je kunnen redden als er iets mis gaat onder water. Bij mij was ééns kill niet echt een succes (je masker onder water afdoen en weer opzetten), maar uiteindelijk had ik alles gehaald. Als je alles succesvol afrond, heb je je Open Water certificaat binnen.

Wij hadden de mogelijkheid om gelijk door te gaan met onze Advanced duikcursus, welke we in anderhalve dag konden afronden. Wanneer je deze cursus doet, mag je tot 40 meter onder water duiken. Dat is dus ook wat je tijdens de duiken gaat doen. Een ander onderdeel van deze cursus is een nachtduik. Tijdens de nachtduik ga je, als de zon onder is, een duik maken omdat de onderwaterwereld dan ontzettend actief is. Ik scheet in mijn broek tijdens de nachtduik. Ik vond het echt heel erg eng maar ik heb het overleefd.

Een aantal toffe duikspots rondom het eiland zijn: Japanese Garden, Chumpon Pinnacle, Green Rock, Mango Bay, Sail Rock, White Rock, Southwest Pinnacle en Sattakut. Deze duikspots zul je wellicht tijdens je duikcursus ook bezoeken.

Praktische info

Het is aardig intensief, dus het is beter om de kater tot later te bewaren. Je kunt best ’s avonds een drankje doen of op stap gaan, maar houd er rekening mee dat je de volgende dag wel weer een aantal duiken moet maken.

Wij betaalden 9000 baht voor een Open Water duikcursus. Voor de Advanced cursus betaalden wij volgens mij 8500 baht.

Als je een Open Water duikbrevet wilt behalen, denk er dan aan dat de cursus drie en een halve dag inneemt. Je Advanced ook halen? Reken hier dan nog een extra anderhalve dag bij.

Duiken op Koh Tao
Duiken op Koh Tao

Blijf goed opletten tijdens het duiken. Ik lette even niet op en haalde mijn knie open aan het koraal. Nu heb ik voor altijd een mooi litteken en herinnering aan deze duikcursus. 🙂


2. Snorkelen rondom Koh Tao

Vanaf de stranden van Koh Tao kun je zo de zee instappen voor een snorkelsessie. Voor een paar euro kun je een gehele dag een snorkelset huren. Je kunt er ook voor kiezen om met een georganiseerde snorkeltrip mee te gaan, bijvoorbeeld naar Shark Island, Ao Hin Wong of Aaem Thian.

Praktische info

Een snorkelset huren kost ongeveer 200-400 baht.

Een georganiseerde snorkeltrip kan verschillen, maar houd rekening met prijzen tussen de 600-1000 baht.


3. Chillen op de stranden van Koh Tao

Wil je geniet