Het leed dat de aftakeling heet – goede voornemens voor 2020

by thatonetime
26 comments

De mooiste tijd van mijn leven: een jaar lang door Australië reizen. Wie zou dat niet willen? Een leven waar ik optimaal genoot van de vrijheid en de mooiste plekken van het land ontdekte. Hier is het allemaal begonnen: de moeite om rond te huppelen met een backpack op mijn rug. In deze blogpost lees je alles over dit proces en vertel ik je over mijn goede voornemens voor het jaar 2020.

Goede voornemens van 2020: mijn rugklachten aanpakken

De eerste tegenslagen

Tijdens het backpacken kreeg ik steeds meer moeite om met een backpack op mijn rug rond te lopen en ontstond er pijn in mijn rug. Het begon in mijn onderrug, maar later ook in mijn bovenrug en schouders. Ik dacht dat het eenmaal terug in Nederland wel weer over zou gaan, als ik weer zou gaan sporten. Met die gedachte heb ik dus ook terug in ons koude kikkerland het sporten weer opgepakt, in de hoop dat de pijn over zou gaan. Niets was minder waar.


Onderzoeken en therapieën

Ik hoor thuis in het rijtje van mensen dat niet snel naar de dokter gaat, in het kader van ‘het gaat vanzelf wel een keer over’. Daar komt ook nog eens bij dat ik eigenlijk geen medicatie wil slikken, in het kader van ‘daar los je het probleem niet op’. Niet echt helpende instellingen als je pijn hebt.

Afijn, ik heb op een gegeven moment toch maar een bezoek aan de dokter gebracht, in de hoop dat de dokter de gouden oplossing zou aanreiken. Dit was fysio. Zo gezegd, zo gedaan, maar het bleek de oplossing helaas niet te zijn. In de jaren die volgden is er veel geprobeerd; oefentherapie, chiropractor, massages, weer fysio, fitness en er wordt veel uitgesloten; lyme, reuma, artrose en andere lichamelijke mankementen. Er waren bloedtesten gedaan, scans en foto’s gemaakt. De situatie bleef intussen stabiel, maar de pijn ging niet over. Mijn goede voornemens hielpen niet.

Naarmate de jaren zijn verstreken (ja, we zijn inmiddels acht jaar verder), ben ik eigenlijk gewoon laks geworden en heb ik min of meer de hoop opgegeven. Chronische pijn voelen went.. blijkbaar. Ik zou eigenlijk niet meer weten hoe het voelt om pijnvrij te zijn. Ik ben gestopt met sporten, droeg alleen maar comfortabele dingen, kreeg ik ergens pijn dan stopte ik gelijk weer. Terwijl ik eigenlijk wel weet dat juist niet goed is, is dat wel wat ik na alles heb gedaan.


De kers op de taart

Oké, de rugpijn heeft mijn twintiger jaren overleefd en gaat vrolijk met me mee naar de dertiger jaren. Ook een nieuwe heup behoort tot de mogelijkheden van mijn toekomstperspectief.

Sinds mijn trip naar Jordanië kamp ik helaas met een grote pijn in mijn heup. Ook in het kader van ‘dat zal vanzelf wel overgaan’ duurde het een paar maanden voordat ik naar de huisarts ging. Een slijmbeursontsteking kreeg ik te horen, dus ik heb er maar snel een spuit in laten zetten wat zou moeten helpen. Dit deed het natuurlijk niet en inmiddels loop ik al een half jaar mank. De laatste scans hebben uitgewezen dat mijn pezen ontstoken zijn en het enige wat ik moet doen is rust houden (en vervolgens trainen). Dat zijn nog eens lastige voornemens voor mij en bevordert de situatie totaal niet.


Nieuwe hoop in 2020: mijn goede voornemens

Waar ik mijn eigen lichaam aardig heb verwaarloosd de afgelopen jaren, wil ik daar in 2020 verandering in gaan brengen. En waarom? Dat heeft allemaal te maken met een bericht van Manfield wat ik heb ontvangen. Het klinkt gek, want waarom zou