Geld: hoe bepaal je het budget voor je volgende reis

Hoe bepaal je het budget voor je volgende reis?

Op een tropisch strand met een cocktail in je hand of wandelen door de hoogste bergen ter wereld? The big five spotten of de wereldwonderen bezoeken? Een wereldreis maken is een droom voor velen, maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Hoe zorg jij ervoor dat jij je droom kunt najagen en wat is een realistisch budget voor je volgende reis? Tips om je budget voor een wereldreis te bepalen vind je hier.

Op een vakantie of langere reis gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend; het is niet voor iedereen gemakkelijk om voldoende geld voor je trip te sparen en een goede voorbereiding en planning is vrijwel onmisbaar. Je droomreis kan een flinke kostenkost zijn, maar hoeveel geld heb je nou nodig voor die éne reis? Hoe bepaal je het budget voor je volgende (wereld)reis?

Hoe bepaal je het budget voor je volgende reis?

Volgens het Nibud is het reisbudget van Nederlanders gemiddeld € 1000 tot € 2500 per persoon per jaar. Maar je persoonlijke budget is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren: hoeveel geld kun je sparen/gebruiken voor je volgende reis en welke bestemming wil je bezoeken? Voordat je op reis gaat of een vakantie gaat boeken is het verstandig om na te denken over je budget. Hieronder volgt een aantal handige tips om het budget voor je volgende reis te bepalen.

1. Krijg zicht op je financiën: hoeveel denk je te kunnen sparen/gebruiken voor je reis.

Je wilt the Grand Canyon met eigen ogen aanschouwen, een magische luchtballonvaart boven Cappadocië maken of bijkomen in een luxe resort op een tropisch eiland. Leuke plannen, maar dit moet wel haalbaar zijn. Om überhaupt te beginnen met het plannen van een reis is het goed om inzicht te krijgen in je financiën. Hoeveel houd je over in de maand: hoeveel zou je per maand kunnen sparen? Krijg je vakantiegeld, een dertiende maand of bonus die je wilt gebruiken voor je volgende reis?

Wanneer je inzicht hebt in je financiën, kun je een grove inschatting maken van het bedrag wat je kunt gebruiken voor je volgende trip en kun je al een beetje kijken of dat luxe resort op een tropisch eiland realistisch is.

2. Welke bestemming past bij je budget?

Wanneer je grofweg weet wat je budget gaat zijn voor je volgende reis, kun je bedenken welke bestemming hierbij past. Een budget van € 500 of € 2500 verschilt bijvoorbeeld nogal; bij een budget van € 500 is dat resort op een tropisch eiland wellicht niet haalbaar. Het is dus handig om te kijken of je bestemming haalbaar is. Hierbij is het verstandig om voor een bepaalde bestemming een (dag)budget te schetsen. Houd hierbij rekening met onderstaande tips.

– Wat zijn je reiskosten?

Transport is vaak een grote kostenpost van je reis. Vliegtickets van en naar een bestemming, kosten van de auto(huur) of het openbaar vervoer tikken allemaal snel aan. Maak een grove berekening van de kosten om op de bestemming te komen en bedenk hoe je je ter plekke wilt vervoeren. Deze kosten zullen al een groot gedeelte van je budget zijn.

– Accommodaties: bedenk waar je wilt verblijven.

Nadat je een inschatting voor de kosten van vervoer hebt uitgerekend, moet je bedenken waar je wilt verblijven op reis. Neem je genoegen met simpele hostels of guesthouses of verblijf je liever in luxe hotels. Aan al deze keuzes hangt een ander budget.

Duik even online en verdiep je in de prijzen van accommodaties op de bestemming die je hebt gekozen. Indien je de actuele prijzen weet, kun je een inschatting maken van je budget voor accommodaties.

– Wat is je budget voor eten en drinken?

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel op reis. Boek je een all-inclusief vakantie, dan zijn alle maaltijden en drankjes inbegrepen (lees hierbij goed de kleine lettertjes: welke (alcoholische) drankjes zijn allemaal inbegrepen?). Wil je in hotels of guesthouses verblijven, kijk dan goed of dit inclusief ontbijt is.

Verdiep je in de lokale keuken en de actuele prijzen om een reeële inschatting te maken van je dagbudget voor eten en drinken. Ben je in de gelegenheid om eten en drinken van thuis mee te nemen, als je bijvoorbeeld met eigen vervoer op vakantie gaat, dan kan dit de kosten drukken.

– Welke activiteiten wil je doen?

Het kan zijn dat je naar een bepaalde bestemming gaat, omdat hier bepaalde activiteiten te doen zijn. Ga je bijvoorbeeld naar Egypte om de Piramides te bezoeken, ga je naar de Filipijnen om eiland te hoppen of naar China om op de Chinese Muur te lopen? De kosten van dit soort activiteiten kunnen erg hoog liggen.

Maak voor jezelf een lijstje van de activiteiten die je wilt doen en houd hier bij het plannen van je reis rekening mee. Neem de kosten hiervan mee in je berekening.

– Houd rekening met bijkomende kosten.

Afhankelijk van de bestemming waar je naartoe wilt, kunnen er bijkomende kosten zijn die op je budget kunnen drukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eventuele afsluiten van een reisverzekering, misschien heb je een visum nodig voor de bestemming waar je naartoe wilt gaan of heeft je auto voor vertrek een beurt nodig. Dit zijn allemaal bijkomende kosten die flink kunnen oplopen. Bedenk goed wat nodig is voor je reis en houdt hier met je budgettering rekening mee.

3. Hoeveel moet je sparen om het budget voor je volgende reis bij elkaar te krijgen: maak een spaarplan

Indien jij een bestemming hebt gekozen en voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt wat je budget zou kunnen zijn voor je volgende reis, kan het lonen om een spaarplan te maken. Bereken hoeveel maanden je nog kunt sparen en hoeveel geld je nog nodig hebt voor je budget.

Stel: je gaat over een half jaar op vakantie en je moet nog € 1500 sparen, dan moet je per maand dus € 250 opzij zetten om je budget te halen. Denk hierbij ook of er nog gelden binnenkomen, zoals je vakantiegeld.

4. Starten maar! Spaar het budget voor je volgende reis bij elkaar.

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat je benodigde en realistische budget is voor je volgende reis, zit er niets anders op dan beginnen met sparen. Bekijk voor jezelf wat een fijne en werkbare manier voor jou is om te sparen.

Werk je graag met potjes (op je bankrekening), wil je geld opzij zetten voor je reis zodra je loon binnen is of wil je juist aan het einde van de maand het bedrag wat je hebt overgehouden bewaren voor je volgende reis. Bedenk goed hoe jij het beste kunt sparen.

Heel veel succes!

Geld: hoe bepaal je het budget voor je volgende reis

Nieuwsgierig naar meer?

Op reis houd ik vaak al mijn uitgaven bij, om je een inzicht te geven in de kosten die nodig zijn voor een bepaalde vakantie en om te laten zien hoe duur of goedkoop een bepaalde bestemming is. Check onderstaande blogs voor meer inspiratie.

Budget: tips en trucs om geld te besparen op reis

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Kosten: 13-daagse roadtrip door Slovenië

Budget: twee weken rondreizen door Sardinië

Kosten: tiendaagse roadtrip Normandië, Frankrijk

Money: kosten citytrip Londen

Kosten: een maand roodtrippen door Amerika

Budget: kosten rondreis Jordanië (en Israël)

Budget: wat kost een citytrip naar Gdansk, Polen

* Bron foto’s: Unsplash

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

7 Responses

  1. Goed artikel. Ik ben aan het denken om voor het eerst sinds een hele lange tijd weer naar Indonesië te gaan. Mijn laatste ervaring dateert uit 2009, toen we nog twee salarissen en nog geen kind hadden. Nu wil ik onze dochter ook meenemen en als gezin dit ervaren. Ik wil haar de cultuur laten zien, het geboorteland van mijn (overleden) moeder en daar heb ik ook best wel wat voor over. Maar als zelfstandig ondernemer is dat nog niet zo makkelijk. Ik heb nu een heel ander salaris dan jaren geleden. Plus al het rondreizen wil ik dan weer niet. Liever een paar weken verblijven in een mooi huis en vandaar uit de dingen doen (wat mij betreft ook niet teveel). Je ziet. Ik mag er nog wel even goed over nadenken en een planning maken.

  2. Blogs met reisbudgetten lees ik graag om een beeld te vormen van het prijsniveau. Hoe hou je tijdens de reis bij wat je uit geeft? Wij gebruiken de app TravelSpend.

  3. Wat een fijne en goede tips allemaal! Ik kijk van tevoren wat het ongeveer gaat kosten en of die kosten dan haalbaar zijn in het budget.

  4. Ik stel mezelf eigenlijk nooit echt een budget. Meer dan 10% van mijn inkomen gaat op aan reizen. Ik kijk wel vooraf wat het ongeveer zal gaan kosten qua vaste kosten, zoals accommodatie, vlucht, huurauto etc. En soms heb ik ook wel psychische prijsgrenzen in mijn hoofd, dat ik liever niet meer uitgeef aan iets dan bijv. €100 per nacht voor accommodatie. Maar verder zie ik daar wel wat het kost. Gaat altijd goed.

  5. Hele handige blog. Ik gebruik Nibud ook altijd om mijn precieze inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Het budget hangt natuurlijk ook erg af van de locatie waar ik naartoe reis.

  6. Ik lees vooral altijd veel blogs om hier een inzicht in te krijgen. Helaas kloppen die veelal niet meer door de enorme inflatie. Alles is zoveel duurder geworden helaas! Ik kijk ook vaak op booking voor ik een reis boek, om te kijken wat de kosten voor een overnachting zullen zijn. Handige tips

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.