Kyrenia boulevard, Girne, Cyprus

Hoogtepunten van Noord-Cyprus: de mooiste plekken om te bezoeken

Cyprus is een populaire vakantiebestemming, dankzij de mooie stranden, cultureel erfgoed en rijke historie die je er kunt vinden. Veel reizigers blijven echter in het zuidelijke deel van het eiland, maar ik maakte een roadtrip door het noordelijke dee van het land. Ben jij benieuwd wat je kunt verwachten van een trip naar Noord-Cyprus en wat de mooiste plekken zijn om te bezoeken? Je vindt hier alle hoogtepunten van Noord-Cyprus. 

Noord-Cyprus

Noord-Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus genoemd, is een zelfverklaarde republiek op het noordelijke gedeelte van het eiland Cyprus. Deze republiek wordt enkel door Turkije erkend en in Noord-Cyprus wonen ongeveer 300.000 mensen. De officiële taal is Turks. 

Het eiland is ongeveer 3335 km², wat ongeveer een derde van het gehele eiland is. Het eiland ligt in de Middellandse Zee. Dwars over het eiland, van west naar oost, loopt een bufferzone (onder controle van de VN) waarmee Noord-Cyprus van de rest van Cyprus gescheiden wordt. 

De geschiedenis van Noord-Cyprus in een notendop

Cyprus is sinds het jaar 1960 afhankelijk van Groot-Brittannië. De Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten hadden echter moeite met de machtsdeling van het eiland. In 1970 mondde dit uit in een burgeroorlog die jarenlang stand hield. Een reeks van aanvallen en aanslagen op elkaar volgden. Uiteindelijk ging Turkije in 1974 over tot een invasie en bezette het noordelijke deel van het eiland. Sindsdien wordt er gesproken van Noord-Cyprus. 

Sinds deze bezetting zijn er talloze pogingen geweest om beide delen te herenigen, maar tot op heden helaas zonder succes. 

Alle hoogtepunten van Noord-Cyprus

1. Kyrenia (Girne)

In het noorden van Noord-Cyprus ligt de havenstad Kyrenia (in het Turks: Girne). Het stadje is ingesloten door aan de éne kant de zee en aan de andere kant het Kyrenia gebergte. Wandel in Kyrenia langs de boulevard, ontdek het eeuwenoude Kyrenia Castle, bezoek het Scheepswrakmuseum waar je overblijfselen van één van de oudste schepen ter wereld kunt vinden, eet verse vis bij één van de restaurants aan het water en ontdek de mooiste stranden in de buurt van Kyrenia. 

Kyrenia wordt regelmatig genoemd als één van de sfeervolste plekjes van Noord-Cyprus en is dus absoluut één van de hoogtepunten van Noord-Cyprus. 

2. Bellapais Monastery 

Bovenop de ‘Five finger Mountains’ vind je het knusse dorpje Bellapais, met als middelpunt het imposante Bellapais klooster (ook wel de abdij van Bellapais genoemd). Dankzij de indrukwekkende gotische architectuur en goede staat van het klooster, wordt het gezien als één van de best bewaarde gotische gebouwen in het Middellandse Zeegebied. 

Je kunt het klooster bezoeken en ligt op ongeveer tien minuten rijden van het centrum van Kyrenia. In de zomer worden er ook concerten en festivals georganiseerd in het klooster. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: 75 TL p.p. Parkeren 10 TL per auto.

3. Alagadi Turtle Beach

Op een aantal plekken in Noord-Cyprus komen schildpadden om hun eieren te leggen. Één van deze broedplekken vind je bij Alagadi Turtle Beach. Denk aan een heerlijk zandstrand omringd door rotspartijen en een azuurblauwe zee. In de broedperiode kun je het strand tussen 20.00 uur en 08.00 uur niet bezoeken, zodat je de schildpadden niet kunt storen. Op het strand vind je overdag her en der kooien om de nesten te beschermen. 

4. St. Hilarion Castle

Op de weg van Kyrenia naar Nicosia vind je het St. Hilarion Kasteel. St. Hilarion ligt in het Kyreniagebergte. Net als kasteel Kantara stamt St. Hilarion uit de Byzantijnse periode, maar de exacte datum is onbekend. Ik heb dit kasteel zelf niet bezocht, maar er wordt gezegd dat St. Hilarion kasteel het best bewaarde kasteel uit de regio is. De uitzichten moeten hier ook fantastisch zijn. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: 12 TL p.p.

5. Buffavento Castle

Op ongeveer 25 kilometer van Girne vind je Buffavento castle. Het kasteel ligt bijna 1000 meter boven zeeniveau, waardoor je hier een prachtig uitzicht hebt over het eiland. Net als bovengenoemde kastelen is het niet geheel duidelijk wanneer het gebouwd is, maar hoogstwaarschijnlijk stamt het kasteel uit de Byzantijnse periode. 

Vandaag de dag bestaat het kasteel nog uit een aantal ruïnes, maar het is absoluut de moeite waard om het kasteel te ontdekken en rond te struinen tussen de overblijfselen van het oude kasteel en te genieten van het uitzicht. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 30 minuten lopen naar het kasteel. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

6. Kantara Castle

Kasteel Kantara vind je in het oosten van Noord-Cyprus, richting de Karpass Peninsula. Het kasteel stamt uit de Byzantijnse periode, maar de exacte datum van de bouw van het kasteel is onbekend. Ik vond Kantara Castle één van de hoogtepunten van Noord-Cyprus, mede dankzij de fantastische uitzichten die je er hebt. 

Praktische informatie

Openingstijden: altijd geopend. 

Toegangsprijs: 15 TL p.p. Toen wij er waren was de ticket counter echter gesloten. 

7. Karpass Peninsula

In het noordoosten vind je het schiereiland Karpass. Dit uitgestrekte gebied is het dunstbevolkte gebied van Noord-Cyprus en staat bekend om de natuur en wildlife. Je vindt in deze regio een kleine 50 zandstranden, bijzondere ruïnesteden zoals Karpasia en Aphendrika en het Apostolos Andreasklooster met uitzicht op zee. 

8. Famagusta

Word jij blij van een flinke dosis geschiedenis? Dan is Famagusta, een stad in het oosten van Noord-Cyprus, een plek die je zeker niet mag overslaan. Famagusta heeft een karakteristiek Middeleeuws centrum, waar verschillende opgravingen en eeuwenoude gebouwen te vinden zijn. Ook staat Famagusta bekend om de heerlijke zandstranden. Het is absoluut één van de hoogtepunten van Noord-Cyprus. 

9. Spookstad Varosha

Ooit was het een bruisende badplaats, maar na de Turkse bezetting veranderde Varosha (een wijk in de stad Famagusta) in een verlaten spookstad. Nu kun je dwalen door de verlaten straten van dit ooit florerende wijkje, om de vervallen hotels, winkels en woningen te aanschouwen. 

Je kunt de wijk te voet of te fiets ontdekken. In de wijk kun je een fiets huren om de spookstad al fietsend te ontdekken. Een fiets huren kost TL 30 (€ 1,00) voor twee uren (2022).

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

10. Salamis Ancient City

Één van de meest bijzondere plekken in Noord-Cyprus is Salamis. Dit schijnt absoluut één van de hoogtepunten van Noord-Cyprus te zijn, die ik helaas tijdens mijn trip heb gemist. Deze archeologische opgravingen vind je in het oosten van Noord-Cyprus, in de buurt van Famagusta. 

Het schijnt dat Salamis gesticht is in de zevende eeuw voor Christus en de stad werd vernietigd in de zevende eeuw. Vandaag de dag kun je er genieten van veel Romeinse ruïnes en opgravingen, zoals Romeinse badhuizen, tempels, polychrome mozaïeken, een Romeins theater en marmeren beelden. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Van 1 juli t/m 15 september geopend tot 19.00 uur. 

Toegangsprijs: 12 TL p.p. 

11. Nicosia (Lefkosa)

Nicosia is de hoofdstad van het eiland. De bufferzone tussen Noord-Cyprus en de rest van het eiland loopt dwars door deze stad. Wil je dus de zuidelijke kant van het eiland bezoeken, dan moet je paspoort niet vergeten. Dit wordt aan beide kanten gecontroleerd. 

In Nicosia vind je onder andere gezellige straatjes boordevol leuke restaurants, verschillende kathedralen, moskeeën en kerken om te ontdekken en een aantal interessante musea die wellicht de moeite waard zijn voor je. 

Praktische informatie Noord-Cyprus

Het openbaar vervoer op Noord-Cyprus kan beter, daarom is het aan te raden om een auto te huren. Tussen de grotere steden zoals Nicosia, Famagusta en Kyrenia rijden wel bussen. Ook vind je wel kleine busjes van de steden naar andere bezienswaardigheden zoals Salamis of Bellapais, maar het is niet heel frequent. Als je wel met het openbaar vervoer reist, dien je van tevoren goed te plannen. 

Zoals eerder aangegeven is er tussen Noord-Cyprus en de rest van het eiland een bufferzone. Wil je ook naar het zuidelijke deel van Cyprus, vergeet je paspoort dan niet mee te nemen. 

Je kunt met een huurauto niet de grens over tussen noord en zuid-Cyprus.

Nieuwsgierig naar meer Cyprus?

Budget Noord-Cyprus: roadtrip van een week

Kyrenia (Girne), Noord-Cyprus: wat te doen in deze knusse kustplaats

Spookstad Varosha, Famagusta: van bruisende badplaats naar vergane glorie

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Noord-Cyprus?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekering):

Boek hier je Noord-Cyprus tour:

Reisgids nodig voor je trip naar Noord-Cyprus:

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars