Pont de L'arche, Frankrijk

Jaaroverzicht: terugblik 2020 in reizen

Een jaar dat ongetwijfeld anders is gelopen dan we (denk ik) allemaal in gedachten hadden toen we eraan begonnen; een jaar met veel teleurstelling en onverhoopt moeten schakelen en aanpassen. Ondanks alle aanpassingen waar we in 2020 mee te kampen hebben gehad, doe ik toch een poging om een jaaroverzicht op papier te zetten, zodat we kunnen zien wat ik wel én niet heb gedaan in het jaar 2020.

Jaaroverzicht 2020: wat een jaar!

Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. 2020 was een dikke domper, zo mag ik het wel zeggen. Het jaar stond vooral in het teken van continu moeten schakelen en aanpassen. Er was veel wat niet meer mogelijk was; veel dingen gingen belabberd, maar we hebben er het beste van proberen te maken. Als reisblogger was 2020 echt niet tof. Aan het begin van het jaar 2020 kenden we amper het begrip corona, toen was het iets wat voornamelijk in China was. Het was nog ver weg voor ons. Binnen een paar weken druppelde het beruchte virus Europa binnen en natuurlijk moest ook Nederland eraan geloven.

Begin maart gingen we voor de eerste keer in (gedeeltelijke) lockdown. Veel landen kregen een oranje reisadvies, er gingen winkels dicht, we mochten niet meer in groepen samenkomen, ik mocht niet meer naar de fysio, de sportscholen gingen ook dicht, er mocht geen bezoek meer komen in de verzorgingstehuizen, de horeca moest dicht, de scholen gingen dicht (waar ik het best druk mee heb gehad) en de druk op de zorg werd hoog. Geen fijne eerste helft van het kalenderjaar, maar we hebben ook geleerd hoe flexibel we zijn. We hebben continu moeten schakelen, maar het is ons wel gelukt!

In de zomermaanden was er weer iets meer mogelijk; we konden het schooljaar gelukkig ‘gewoon’ fysiek’ afsluiten, een aantal reisadviezen werd aangepast naar geel en we gingen ook massaal weg in eigen land. We konden weer voorzichtig een terrasje pakken en genieten van een feestmaal in een restaurant.

Totdat de verwachte tweede golf Nederland raakte en naarmate het jaar aan een einde kwam, er wederom steeds meer restricties en maatregelen kwamen. Het kwam zelfs op het punt dat geen enkel land in de hele wereld meer een geel reisadvies had. Daarnaast moesten er weer veel winkels en horecagelegenheden dicht. We waren veel thuis en op elkaar aangewezen.

Dit alles klinkt niet heel fijn. En 2020 was vaak ook niet heel fijn. Toch waren er zeker ook hoogtepunten in het jaar 2020, die ik hieronder met jullie ga delen. Ik heb gelukkig nog een aantal tripjes kunnen en mogen maken het afgelopen jaar. Daarnaast waren er gelukkig nóg meer hoogtepunten. Je vindt ze hieronder in het jaaroverzicht.

Jaaroverzicht: 2020 in reizen

Januari – Luxemburg

Het begin van het jaar begon ik in Luxemburg. Samen met mijn moeder ging ik een lang weekend naar Luxemburg. Als kind heb ik het land vaak gepasseerd, op weg naar Frankrijk. Nog nooit ontdekte ik het land echt goed. Wij ontdekten de hoofdstad van het land: Luxemburg stad. Daarnaast reden we met de auto door het land om de mooiste dorpjes en steden op te zoeken.

Meer lezen over Luxemburg?

Luxemburg stad: zien en doen in deze hoofdstad

De leukste dorpjes en steden in Luxemburg

Mei – Turkije

In mei stond er een trip naar Turkije op het programma. Samen met mijn familie zou ik een week lang genieten van lekker eten en hopelijk een beetje zon. Dankzij de pandemie kon deze reis helaas niet doorgaan. Wel kregen we voucher nummer één.

Meer lezen over Turkije?

Wat te doen in Side, Turkije: alle tips voor dit openluchtmuseum

Kaş: waarom je deze knusse stad aan de Turkse Rivièra moet bezoeken

Reisroute door Turkije: ultieme rondreis vol afwisseling

Bezoek kleurrijk Balat: één van de mooiste wijken van Istanbul

Bucketlistbestemming Cappadocië: alle tips voor een luchtballonvaart

Alanya in oktober: yay or nay

Juli – Normandië, Frankrijk

In de zomer werd er toch weer wat meer mogelijk en waren er een aantal Europese landen met een geel reisadvies. Samen met een vriendinnetje ging ik tien dagen lang roadtrippen door Normandië, een streek in Frankrijk die ik onwijs tof vond om te ontdekken. We ontdekten de leukste en meest romantische dorpjes, doken de geschiedenis in bij de D-Day stranden, beklommen de mooiste kliffen en sliepen in een tentje. Het kamperen was even geleden voor mij. Het was niet ideaal voor mijn rugklachten, maar gezellig was het zeker!

Meer lezen over Normandië?

Catacomben van Parijs: alle tips voor dit lugubere uitje

Mont Saint-Michel: alle tips voor dit iconische eiland

Reisroute: 10-daagse roadtrip door Normandië

Étretat, Normandië: indrukwekkende krijtrotsen en historische gebouwen

Parijs: welke hotspots mag je niet missen in de stad van de liefde

De leukste plekjes in Normandië: welke dorpen en steden mag je niet overslaan

Kasteel van Versailles: groots in pracht en praal

Onmisbare ervaringen in Parijs: wat moet je gedaan hebben

Budget: kosten tiendaagse roadtrip Normandië

Mijn top 5 bestemmingen op basis van de lokale keuken

juli/augustus – Filipijnen

Eigenlijk zou ik de gehele zomervakantie spenderen op de Filipijnen. Ik keek er zo naar uit om de mooiste eilandjes te bezoeken, de indrukwekkende onderwaterwereld te ontdekken en genieten van een dosis palmbomen en zon, heerlijk! Ook had ik in de planning om een klein weekje te hoppen naar Australië, zoals ik ook al deed tijdens onze rondreis door Maleisië. Intercontinentale vluchten werden echter geannuleerd, waardoor ik voucher nummer 2 ook in de pocket had. Hopelijk volgend jaar een nieuwe poging.

Juli/augustus – Duitsland, Oostenrijk en Slovenië

Gelukkig hadden we een aantal goede alternatieven. Normandië was al een succes, maar ik had nog een trip in de planning. Samen met een vriendinnetje maakte ik een roadtrip naar Slovenië. Onderweg ontdekten wij toffe plekjes in Duitsland en Oostenrijk, maar Slovenië was wel echt een hoogtepunt. Het land bleek onwijs gemakkelijk bereisbaar te zijn, ik zag er meest heldere meren en rivieren, de mooiste bergen, leukste steden en dronk er lekkere wijnen. Het was een reis met eigenlijk alleen maar hoogtepunten.

Meer lezen?

Berchtesgaden National Park: de leukste bezienswaardigheden bij Schönau am Königssee

Hallstatt, Oostenrijk: een bezoek aan dit magische dorp

Lake Bohinj: bezoek het mooiste meer van Slovenië

Ljubljana: doen in de hoofdstad van Slovenië

Budget: kosten 13-daagse roadtrip door Slovenië

Lake Bled: het meest Romantische meer van Slovenië

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Oktober – Almelo

Na de zomer ging het al snel bergafwaarts en steeds meer Europese landen kregen een oranje reisadvies. Reizen in eigen land kon gelukkig nog enigszins en het was een mooie gelegenheid om eigen land te ontdekken. Samen met mijn moeder ging ik een weekendje naar Almelo en ontdekte ik de mooiste plekjes in de omgeving, zoals Ootmarsum en de Sallandse Heuvelrug.

Meer lezen over Almelo?

Zien en doen in Almelo en omgeving

November – Leusden, Amersfoort

In november ging ik samen met een vriendin een weekend naar Leusden. In 2019 ging ik ook al een weekendje naar dezelfde plek, maar toen ontdekten wij voornamelijk de stad Amersfoort. Tijdens deze trip ontdekten wij vooral leuke plekjes in de omgeving, zoals de piramide van Austerlitz en de mooiste kastelen en landgoederen in de buurt.

Meer lezen over Amersfoort?

Amersfoort: doen in deze historische stad

December – Asten

Mijn laatste trip in 2020 ging naar Asten, wat in Noord-Brabant ligt. Samen met mijn moeder ontdekte ik de mooie omgeving. We ontdekten de nationale parken de Groote Peel en de Maasduinen, bezochten mooie kastelen zoals Kasteel Helmond en Arcen en ontdekten leuke dorpjes zoals Helmond, Asten en Thorn. Zo leuk om deze mooie plekjes in eigen land te ontdekken.

Meer lezen over Asten?

Wat te doen in Asten en omgeving

Jaaroverzicht: persoonlijke ontwikkeling en hoogtepunten van 2020

Hoewel dit jaar op veel fronten echt ruk was, mogen wij niet klagen. We hebben allebei het gehele jaar kunnen werken. In het onderwijs lag de werkdruk best hoog met al het thuiswerken en er moest continu geschakeld worden, maar ik ben blij dat er genoeg mogelijkheden waren om ons werk thuis voort te zetten.

Er waren minder mogelijkheden om eropuit te gaan, maar deden dat zeker waar mogelijk. Ik ben heel blij met de trips die ik alsnog heb kunnen maken. Daarnaast was er meer tijd voor andere dingen; zo ontwikkelde ik mezelf door meerdere cursussen te volgen, zoals die langverwachte fotografiecursus, een schrijfcursus en een cursus grafisch design. Ik ontdekte dat ik dat laatste heel erg leuk vond om te doen.

Het abslolute hoogtepunt van dit jaaroverzicht was ongetwijfeld onze gezinsuitbreiding. In augustus haalde ik stiekem onze lieve pup Neo in huis, waar we tot op de dag van vandaag nog steeds onwijs van genieten. Niet van het vroege opstaan, de kuilen in de tuin of het bijtgedrag, maar dat koppie en alle knuffels maakt alles goed!

Vooruitblik 2021: wat zijn de verwachtingen?

Om heel eerlijk te zijn durf ik eigenlijk geen verwachtingen te hebben voor 2021. Hopelijk kan er snel massaal gevaccineerd worden en worden we Corona eindelijk de baas. Ik hoop dat we eindelijk weer onbezorgd elkaar kunnen zien, naar een feestje kunnen gaan, een borrel op het terras kunnen doen en onbezorgd kunnen reizen. Ik denk echter dat dit nog wel eventjes gaat duren en twijfel erg of mijn reis naar de Filipijnen dit jaar gemaakt kan worden. Ik denk dat we in 2021 wederom Europa gaan ontdekken. Ik verwacht dat we aan het eerste half jaar van 2021 weinig zullen hebben, maar dat er in het tweede half jaar weer -voorzichtig- wat meer mogelijk is. Laten we het hopen. Één ding weet ik vrij zeker: het wordt sowieso een beter jaar dan 2020. Dat kan niet anders.

Nieuwsgierig naar meer?

Jaaroverzicht: 2017 in reizen

Jaaroverzicht 2017: mijn populairste artikelen

Jaaroverzicht 2017: de leukste en mooiste momenten

Persoonlijk: mijn goede voornemens voor 2018

Jaaroverzicht: 2018 in reizen

De populairste artikelen van 2018

Jaaroverzicht: mijn goede voornemens van 2018

Jaaroverzicht: terugblik 2019 in reizen

De populairste blogposts van 2019

Jaaroverzicht: terugblik 2021 in reizen

Persoonlijke doelen en goede voornemens voor 2022

Jaaroverzicht: terugblik 2022 in reizen

Persoonlijke doelen en plannen voor 2023

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

23 Responses

 1. Ondanks dat het reizen beperkt was, ziet jouw reisverslag van 2020 er mooi uit Janet ?? Vorig jaar ben ik in Luxemburg ook in Vianden geweest, naar dat Kasteel. Ik herkende meteen Vianden bij jouw eerste foto, die over Luxemburg ging ?

 2. 2020 was voor mij eerder het (her)ontdekken van mijn eigen land en vooral eigen omgeving. Maar het blijft kriebelen. Dus hopelik wordt het qua reizen veel beter in 2021.

 3. • Wat leuke plekjes heb je bezorgt.
  Ik ben hier in België, veel naar wereldoorlog begraafplaats geweest. Staan der ook artikelen in mijn blog der over.

 4. Wat heb je nog veel kunnen reizen en veel geweldige plekken kunnen zien! wij zijn in de zomer niet weg geweest en echt, daar heb ik nu zoveel spijt van haha. Ik mis het reizen zo, het kon toen, maar goed, wij hadden net een huis gekocht en er kwamen twee kittens bij ons wonen, dus het ging even niet. Ik hoop daarom dit jaar extra dat het wel weer kan, ik ben toe aan de bergen. Slovenië is gaaf! Ik wil graag terug

 5. ik vind dat jij eigenlijk helemaal niks te mopperen hebt, geloof het of niet maar je hebt heel wat meer vakantie gehad dan ik dit jaar

 6. Ik vond Slovenië ook zo onverwacht mooi! Ik was er niet dit jaar maar eerder. Echt veel leuker dan ik had verwacht. Ik vind dat je een paar leuke en originele Nederlandse bestemmingen hebt bezocht. Ik zou zelf niet zo snel denken aan Almelo of Leusden. Maar het ziet er wel goed uit! En mooie omgeving inderdaad.

 7. Toch nog het beste ervan gemaakt en echt wel mooie reizen gemaakt ook! Grappig: de landen die je in de zomer bezocht hebt, waren mijn plan B voor de zomer, maar toen Slovenië zo lang gesloten bleef voor Nederlanders hebben we die geruild voor Tsjechië en Polen.

 8. Toch nog wat kunnen rondreizen, al is het wel sneu dat die reis naar de Fillipijnen niet kon doorgaan! Maar Normandië is inderdaad prachtig, en die pup… die wil ik ook wel ;)!

 9. Al met al heb je toch nog aardig kunnen reizen en er heerlijke foto’s voor ons kunnen maken. Je logs zijn altijd leuk om terug te lezen. En uiteraard gefeliciteerd met de gezinsuitbreiding. Hopelijk kan er in 2021 weer wat meer. In ieder geval een fijn jaar gewenst 🙂

 10. Nou ik vind het nog een leuk reisjaar zo alles bij elkaar, maar alles gewoon wat dichter bij huis dan wat je bedacht had. Leuk ook dat je zoveel tripjes samen met je moeder maakt. Slovenië schijnt prachtig te zijn, ik moet het zelf nog gaan meemaken, misschien dit jaar? Oh en zo lief die Neo!

 11. Het ziet er niet uit als een heel slecht jaar! Mooie plekken heb je bezocht, Luxemburg en Slovenië zou ik ook graag nog willen bezoeken. En die pup is echt te lief!

 12. Enkele jaren terug ook Normandië gedaan en wij waren ook erg onder de indruk!
  Wauw Slovenië zo mooi, had ik niet verwacht. Ik maak elk jaar een trip met mijn zus en wij hadden Bulgarije op de planning staan maar helaas ook afgelast. Ik weet ook niet wat mogelijk zal zijn dit jaar maar hoop toch dat we terug iets verder dan eigen land mogen.
  Wat een prachtige pup!

 13. Ah je hebt toch wel wat mooie reismomenten mee kunnen pakken. Ik ben gek op Slovenië. Hier lukte dat helaas niet omdat onze bestemming 8 uur voor vertrek op oranje sprong – te kort dag om een alternatief te plannen. 2020 is dan ook het eerste jaar in heeeeeeele lange tijd dat ik het land niet uit ben geweest.

 14. Zo te zien heb je toch nog wat leuke trips gemaakt. Wij zijn enkel een paar dagen naar Nederland geweest. Londen stond ook nog op het programma maar dat hebben we afgelast. Hopelijk kunnen we dit jaar gaan.

 15. Ondanks alles heb je er toch een mooi reisjaar van weten te maken 😀
  Ik heb zelf ook gezocht naar mogelijkheden binnen de restricties en heb heerlijk genoten van de natuur in de bergen van Oostenrijk.
  Gelukkig nieuwjaar en dat 2021 weer een mooi reisjaar mag worden.
  Ik ga je blog over Luxemburg ook nog even lezen hoor. Heb mijn caravan er redelijk dichtbij staan en heb de hoofdstad een keer bezocht, vond het tegenvallen, maar misschien heb ik de verkeerde stukjes bezocht.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.