Olifant tijdens een jeepsafari in Kaudulla National Park, Sri Lanka 2018

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

Wilde olifanten spotten, wie wil dat nou niet? In Sri Lanka kun je deze magische dieren in hun natuurlijke habitat aanschouwen. In dit blog neem ik je mee op een jeepsafari terwijl we de ongetemde wonderen van Kaudulla National Park in Sri Lanka opzoeken.

Kaudulla National Park

In het midden van Sri Lanka, vlakbij het dorpje Sigiriya, vind je Kaudulla National Park. Samen met de natuurgebieden Minneriya en Girithale is Kaudulla geïdentificeerd als een belangrijk vogelgebied. Naast het feit dat je goed kan vogelen in Kaudulla National Park, vind je hier het grootste aantal wilde olifanten van Sri Lanka.

Op het eiland kun je de Sri Lankaanse olifant vinden, een afstammeling van de Aziatische olifant. Minder groot dan de Afrikaanse variant, maar niet minder machtig. De meest recente cijfers van de overheid geven aan dat er ongeveer 7000 olifanten in Sri Lanka leven, maar volgens verschillende natuurbeschermers kan dit aantal nog wel eens lager liggen vanwege het snel oplopende dodental.

Wat de exacte cijfers ook mogen zijn, er zijn in Sri Lanka nog voldoende opties om deze magische dieren in het wild te aanschouwen, waarbij de beste optie Kaudulla National Park is. In Kaudulla National Park staat bekend om de bijzondere olifantenmigratie; jaarlijks komen hier honderden wilde olifanten samen. Tijdens een jeepsafari in Kaudulla National Park word je getrakteerd op schilderachtige landschappen en een rijke bioversiteit.

Een jeepsafari in Kaudulla National Park

Vanuit het knusse plaatsje Sigiriya is het niet moeilijk om een jeepsafari naar Kaudulla National Park te regelen; elk guesthouse, hotel en kantoortje biedt dit aan. Even onderhandelen over de prijs is noodzakelijk en dan ben je good to go.

Je reis begint als je in de jeep stapt, op weg naar Kaudulla National Park, slingerend over zanderige wegen en door weelderige landschappen. Als je eenmaal de entree hebt gevonden en een kaartje hebt geregeld (wat meestal de gids voor je zal doen), vervolg je je avontuur in het National Park. Even een stukje over een dichtbegroeid pad, maar al snel baan je een weg naar de open vlaktes van Kaudulla National Park, waar de vriendelijke reuzen op je staan te wachten.

Houd je camera gereed, want je weet nooit wanneer een pauw besluit over te steken, een grote wilde olifant uit de bosjes tevoorschijn komt of je het pad kruist met een nieuwsgierige aap. Gegarandeerd dat je de wilde olifanten zal aanschouwen op deze open vlaktes; al grazend, de schaduw opzoekend of drinkend in één van de grote meren.

Al slingerend over de zandpaadjes dwaal je door de olifantenkuddes, links en rechts word je omringd door hele families. Je rijdt langs de oevers van de serene meren om een glimp op te vangen van krokodillen of één van de tweehonderd vogelsoorten die je in Kaudulla National Park kunt aanschouwen.

Hier kun je je urenlang vermaken met het observeren van deze vriendelijke reuzen; een mannetje die een geschikt vrouwtje probeert te zoeken, een kleintje die de veiligheid van zijn moeder opzoekt of een wilde olifant die de verkoeling besluit op te zoeken in het water. Je vervolgt uiteindelijk dezelfde route terug naar de ingang van het National Park om afscheid te nemen van al deze natuurpracht.

Een jeepsafari in Kaudulla National Park: mijn persoonlijke ervaringen

Ik heb inmiddels twee keren Kaudulla National Park mogen bezoeken. De eerste keer was tijdens mijn eerste trip door Sri Lanka in 2018, de tweede keer was tijdens mijn tweede rondreis door het land in 2023. Het feit dat ik er tijdens mijn tweede trip wederom voor koos om Kaudulla National Park te bezoeken, zegt eigenlijk misschien wel genoeg.

Tijdens mijn eerste trip bezocht ik Kaudulla National Park in het hoogseizoen (juli/augustus). In het park was het vrij druk met rondrijdende jeeps, zeker als je een hele kudde olifanten tegenkwam, was het soms een beetje filerijden en wachten op je beurt. Desondanks kwam ik tijdens deze trip wel meer dan honderd wilde olifanten tegen, dus ik vond het echt de moeite waard.

Ik vond het blijkbaar zó de moeite waard, dat ik tijdens mijn tweede bezoek in 2023 besloot om terug te gaan. Dit keer bezocht ik Kaudulla National Park in november, waar in het park een stuk minder jeeps rijden. In november is het een stuk natter in Sri Lanka (regenseizoen), waardoor de zandpaden in Kaudulla redelijk vervangen kunnen worden voor waterplassen, wat het rijden een stukje moeilijker maakt door de modder.

Let op: Kaudulla National Park is een populaire plek om olifanten te spotten, dus er zullen zeker anderen zijn. Hier ga je de dieren niet voor jezelf alleen hebben, maar als je hier doorheen kunt kijken dan kun je genieten van tientallen, al dan niet honderden, van deze magische dieren. Tijdens deze tweede trip zag ik er bijna 100 (yes, ik heb ze geteld).

Zal ik tijdens mijn derde trip, mocht die er ooit komen in de toekomst, wederom een bezoek brengen aan Kaudulla National Park? Wie weet, maar waarschijnlijk wel. De kans om zó veel wilde olifanten op één plek te spotten is heel speciaal, en dat verveelt nooit!

Een jeepsafari in Kaudulla National Park in beeld

Hieronder vind je een aantal foto’s van de jeepsafari’s die ik heb gemaakt in kaudulla National Park tijdens twee jeepsafari’s (in 2018 en 2023).

Kaudulla National Park in 2018

Kaudulla National Park in 2023

Praktische informatie Kaudulla National Park 

In het park heb je te maken met wilde dieren, die vrij in het park kunnen bewegen. Het is belangrijk om kennis te hebben hoe om te gaan met wilde dieren. 

Ten eerste is het belangrijk om NOOIT wilde dieren te voeren. 

Blijf te allen tijden in de jeep, tenzij je gids anders vertelt. Probeer op je stemgeluid te letten (lees: stil zijn) om te voorkomen dat de dieren in paniek raken. 

Raak de olifanten niet aan. Sommige olifanten komen vrij dichtbij en kunnen dicht langs de jeep lopen. De verleiding kan groot zijn om deze vriendelijke reuzen te aaien, maar doe dit niet.

Neem een goede camera mee en vergeet vooraf je batterij niet op te laden! Een zoomlens kan handig zijn, zodat je de olifanten en ander wildlife van een afstandje vast kunt leggen. Gebruik tijdens het maken van foto’s geen/zo min mogelijk de flitser. 

Neem al je rotzooi mee, laat niets achter in het park. Het is verboden om voorwerpen en/of materialen uit het park mee te nemen. 

In veel jeeps kan het dak open, wat ideaal is zodat je kunt staan om een beter zicht te krijgen. Let er wel op dat het ook erg warm kan worden in de open zon, vergeet dus je zonnebrandcrème niet. Een pet/hoed kan ook handig zijn.

Sommige gidsen voorzien je van verrekijkers, wat ook ideaal kan zijn om wildlife van een grotere afstand te spotten. Bij het organiseren/boeken van de jeepsafari kun je hiernaar vragen. Heb je zelf een verrekijker in bezit, dan loont het zeker om deze mee te nemen.

Zoals je kunt zien op de foto’s verschilt het landschap per seizoen. In het regenseizoen is alles een stuk groener dan in het droge seizoen. Hier kun je rekening mee houden tijdens het plannen van je trip.

Wat kost een jeepsafari in Kaudulla National Park?

Als je een jeepsafari wilt boeken, heb dan voor jezelf duidelijk of de entreeprijs bij het totaalbedrag inzit als je ergens een jeepsafari boekt of niet. De entree voor één volwassene is al ruim € 23,00, exclusief belastingen. Daarnaast betaal je ook entree voor het voertuig. Je kunt hier de actuele prijzen checken.

Wij betaalden voor de jeepsafari 12.000 LKR (€ 33,60) voor twee personen in oktober 2023, exclusief de entreetickets en belastingen. In totaal waren wij zo’n 35.000 LKR (€ 98,00) kwijt voor een jeepsafari van ongeveer vijf uren, entreetickets en belastingen voor twee personen.

Tijdens de eerste jeepsafari die ik in Kaudulla National Park heb gedaan (2018) waren we met meerdere personen, waardoor het totaalbedrag van de jeepsafari dus ook gedeeld werd door meerdere personen. Bovenstaande bedragen is om je een indicatie te geven van de huidige prijzen.

Nieuwsgierig naar meer?

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Kaudulla National Park?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Een georganiseerde reis naar Sri Lanka?

Boek je tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door Sri Lanka?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.