Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

by thatonetime
54 comments

Op slechts 45 km van de hoofstad van Jordanië vind je het ‘Pompeï van Azië’: Jerash. De oude stad van Jerash bestaat uit eewenoude ruïnes uit de Romeinse, Griekse en Byzantijnse tijd. Denk aan tempels, pleinen, huizen en ga zo maar door. De omvang van deze ruïnestad is immens, goed bewaard gebleven en daardoor één van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je bezoek aan Jordanië.

De geschiedenis van Jerash

Ik neem je even terug naar lang geleden, héél lang geleden; 333 jaar voor Christus om precies te zijn. Zo lang geleden schijnt Alexander de Grote de stad van Jerash te hebben gesticht. De stad groeide snel uit tot een welvarende stad en was een strategische en belangrijke plek op de handelsroute tussen Europa en Azië. Hierdoor mocht de stad deel uitmaken van het rijk van Decapolis, net als de hoofdstad Amman.

De ruïnes van Jerash zijn pas in 1806 ontdekt door archeologen. De stad was eeuwenlang verborgen onder een hele laag zand, maar een Duitse archeoloog ontdekte de eerste opgravingen van deze eewenoude stad.

Dankzij de goede kwaliteit van de ruines is de stad tegenwoordig een populaire bestemming om aan te doen tijdens een rondreis door Jordanië. Jerash is érg goed bewaard gebleven, dankzij de droge lucht in het land. Dat zien we terug op veel plekken in het land, zo ook in Petra.

De stad wordt beschouwd als één van de belangrijkste Griekse-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden Oosten.

Jerash, Jordan
Ruins in Jerash, Jordan
Jerash, Jordan