Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

by thatonetime
54 comments
Reisinspiratie wereldreis Jerash 2019

In het noorden van Jordanië vind je het ‘Pompeï van Azië’: Jerash. De oude stad van Jerash bestaat uit eewenoude ruïnes uit de Romeinse, Griekse en Byzantijnse tijd. Ontdek historische tempels, pleinen en huizen. De omvang van deze ruïnestad is immens, goed bewaard gebleven en daardoor één van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je bezoek aan Jordanië.

De geschiedenis van Jerash

Ik neem je even mee terug in de tijd, héél lang geleden; 333 jaar voor Christus om precies te zijn. Zo lang geleden schijnt Alexander de Grote de stad van Jerash te hebben gesticht. De stad groeide snel uit tot een welvarende stad en was een strategische en belangrijke plek op de handelsroute tussen Europa en Azië. Hierdoor mocht de stad deel uitmaken van het rijk van Decapolis, net als de hoofdstad Amman.

De ruïnes van Jerash zijn pas in 1806 ontdekt door archeologen. De stad was eeuwenlang verborgen onder een hele laag zand, maar een Duitse archeoloog ontdekte de eerste opgravingen van deze eewenoude stad.

Dankzij de goede kwaliteit van de ruines is de stad tegenwoordig een populaire bestemming om aan te doen tijdens een rondreis door Jordanië. Jerash is érg goed bewaard gebleven, dankzij de droge lucht in het land. Dat zien we terug op veel plekken in het land, zo ook in Petra.

De stad wordt beschouwd als één van de belangrijkste Griekse-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden Oosten.


Bezienswaardigheden in Jerash

Jerash bestaat uit veel indrukwekkende ruïnes en overal is wel iets tofs te zien. Je kunt er uren dwalen door de zuilen, tempels, gebouwen, kerken, theaters, stadspoorten en wegen en alles is even mooi! Een aantal van de bekendste bezienswaardigheden om te bezoeken zet ik hieronder voor je op een rij. Maar onthoud: er is nog veel meer!

Cardo Maximus

Wij begonnen onze ontdekkingstocht door deze stad bij het bewandelen van Cardo Maximus. Dit was de hoofdstraat van de stad. Het is een brede staat met aan weerszijden een zuilenrij, wat al een heel fotogeniek en mooi beeld geeft. Vroeger was er op deze plek veel bedrijvigheid met kooplieden en handelswaren die hier verkocht werden. Ook nu vind je er souvenirkraampjes.


Tempel van Artemis

Dit wordt door velen de belangrijkste tempel van Jerash genoemd. De tempel wordt opgedragen aan de Griekse godin Artemis, dochter van Zeus en Leto. Dit was de godin van de jacht en de vruchtbaarheid. Door de ligging kun je de tempel vanaf de gehele stad bovenop de heuvel zien prijken. Het bouwwerk is meerdere kerel geveld door aardbevingen, maar is nog redelijk intact. Zelfs bijna alle twaalf meter hoge zeulen staan nog. Wij bezochten deze tempel tijdens de zonsondergang, dat is ook zeker een aanrader.


Tempel van Zeus

De tempel van Zeus is iets kleiner dan bovengenoemde tempel, maar wel net zo mooi. Eigenlijk is alles gewoon heel erg mooi in Jerash. Ook deze tempel is hogergelegen dan de rest, waardoor je de tempel goed kunt zien vanuit de omgeving.


Kerken

In Jerash kun je beste veel kerken vinden. Deze kerken dateren uit de Byzantijnse tijd en zijn een bezoekje waard, vooral dankzij de eeuwenoude mozaïeken. In Madaba kun je de oudste mozaïeken ter wereld vinden, maar ook hier zijn ze prachtig! Er zijn vijftien kerken opgegraven, maar men denkt dat er nog veel meer onder de grond verscholen zijn.


Forum

Je vindt het Forum (ook wel Oval Plaza genoemd) aan de voet van de tempel van Zeus. Dit enorme plein is 90 meter lang en 80 meter breed en wordt omringd door tientallen zuilen. Op de dag dat wij Jerash bezochten, vond er een concert plaats in het Forum. Hierdoor stond alles vol met podia, stoelen, en dergelijke.


Hippodome

Dit was vroeger een sportveld waar bijvoorbeeld atletiekwedstrijden en paardenraces werden gehouden. Wel zo’n 15.000 mensen konden plaatsnemen rondom het veld en dat moest ook wel, want Jerash was een grote, welvarende stad met een hoog inwonersaantal. Je vindt Hippodome naast onvergenoegde Hadrianus Arch. Ook Hippodome was vol bezet met van alles voor het concert, dus we hebben van beide plekken geen geschikte foto’s kunnen maken.


South Theatre

Er gaat niets boven een goed amfitheater en in Jerash waren er twee gebouwd; North en South Theatre. Beiden zijn prachtige plekken om te ontdekken. Het amfitheater in het zuiden kon ongeveer 5000 mensen huisvesten. De akoestiek schijnt er nog steeds erg goed te zijn (ik kan niet zeggen dat ik het zelf getest heb). Ook hier worden regelmatig festivals en concerten gehouden.


Hadrianus Arch

Voor velen is dit het startpunt van je bezoek aan Petra, maar wij waren gestart bij de North Gate. De hoge triomfboog is in 129 na Christus gebouwd is ter ere van het bezoek van keizer Hadrianus. 


Eten en drinken in Jerash

Wanneer je tussen de ruïnes van Jerash dwaalt, kom je niet echt verder dan een paar lokale kinderen die je een dure fles ijskoud water voor een dinar proberen aan te smeren. Geloof me, met de temperaturen die wij hebben ervaren in Jerash kom je er niet onderuit om wat ijskoud water te kopen. Het is het zeker waard.

Bij de ingang van Jerash vind je een restaurantje waar je kunt genieten van een welverdiende lunch of diner. Het is echter niet goedkoop. In de stad zijn nog een aantal andere restaurantjes en eettentjes te vinden, bijvoorbeeld Lebanese House en Jordan House Restaurant.


Overnachten in Jerash

Vaak wordt Jerash als dagtrip vanuit Amman bezocht. Wil je toch in Jerash verblijven, dan zijn er gelukkig voldoende opties om te overnachten, van leuke guesthouses tot homestays. Hieronder zet ik een aantal tips voor je op een rij.

$ – the Blue House Gerasa

$$ – Odibat Studioes

$$$ – Farms farm


Praktische informatie Jerash

De openingstijden van de ruïnes van Jerash zijn van oktober tot april: 08.00 uur – 16.30 uur. Tussen mei en september van: 08.00 uur – 19.00 uur.

Ben je in het bezit van een Jordan Pass, dan kun je de ruïnes van Jerash ‘gratis’ bezoeken. Indien je geen Jordan Pass hebt, dan betaal je 8 JD (€ 10,40) entree. Wanneer je een Jordan Pass aanschaft, betaal je 75 JD (€ 97). Hiervoor kun je meer dan 40 Jordaanse attracties bezoeken, zoals Wadi Rum en Petra. Ook zit hier je visum inbegrepen. Een goede deal dus!

Jerash ligt op ongeveer 50 km afstand van de hoofdstad Amman. Je kunt Jerash dus goed bezoeken als dagtrip vanuit Amman. Met een auto duurt de rit ongeveer een uurtje. Er gaat van Amman naar Jerash ook een busverbinding.

Reis je zelf met de auto naar Jerash, dan kun je parkeren bij het Visitors Centre.

Een taxi van Amman naar Jerash en retour kost ongeveer 5 JD (€ 6,50) per persoon.

Het wordt in Jordanië erg warm en in Jerash is bijna geen schaduw te bekennen. Wij bezochten Jerash midden op de dag, maar ik kan je aanraden om zo vroeg of laat mogelijk te gaan om de hitte te vermijden.

Neem ook genoeg water, zonnebrand en een hoed/pet mee.

Jerash is een complete stad, vergis je dus niet in de afstanden. Je kunt niet ‘even’ een bezoekje brengen aan Jerash. Je bent binnen no time twee uur verder. Trek dus voldoende tijd uit voor je bezoek aan Jerash; ik zou twee-vier uren uittrekken voor je bezoek, er is echt veel te zien!

Ben je geïnteresseerd in het bezoeken van Jerash met een gids, dat kan. Een gids is ter plekke te regelen en hier betaal je ongeveer 25 JD (€ 32) voor.


Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Kosten: rondreis rondreis Jordanië (en Israël)

Wadi Rum: overnachten in de woestijn

Canyoning in Wadi Mujib

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)


Beginnen met de voorpret voor je reis?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jerash.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

You may also like

54 comments

ivonne 9 april 2020 - 20:38

Grappig ik lees dat iemand het wel wat op het Forum Romanum vindt lijken en dat was ook het eerste wat ik dacht., maar dan in een andere setting. Wat mooi dat er zo veel bewaard is gebleven in de wereld, ik kan er ook echt van genieten.

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:43

Ik snap die vergelijking wel, dat vind ik ook wel.

Reply
Lizette 6 april 2020 - 20:04

Ik vind Jerash een van de mooiste Romeinse sites buiten Italië en ben er daarom vorig jaar zelfs weer naar terug gegaan. Bizar eigenlijk hè, dat de stad er al eeuwen lag en pas relatief 200 jaar geleden “ontdekt” is. Er is nog zoveel overeind.

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:23

Zo goed bewaard gebleven, echt bijzonder.

Reply
Monique 17 maart 2020 - 20:54

Waanzinnig Mooie plaatjes zeg. Je wilt er meteen naar toe als je dit ziet.

Reply
thatonetime 18 maart 2020 - 19:00

Dankjewel!

Reply
Jouvence 10 maart 2020 - 12:10

Wat een mooie foto’s zeg! Lijkt me prachtig om in het echt te bewonderen zo’n ruïnestad.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 08:58

Dankjewel! Het is echt de moeite waard om eens te bezoeken hoor!

Reply
Helena 9 maart 2020 - 17:58

Prachtig! Deze wil ik zeker een keertje bezoeken.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:02

Snap ik haha.

Reply
nicole orriens 8 maart 2020 - 08:03

Het ziet er indrukwekkend uit zeg. Het lijkt me een bijzondere ervaring om daar te zien en dit allemaal te zien.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:06

Dat was het zeker!

Reply
Mandy 7 maart 2020 - 18:39

Oh wow! Wat een prachtige fotos, ik ben echt zo jaloers op jou en zulke reisjes! Ik ben er nog nooit geweest maar lijkt me zeker gaaf om er een keer heen te gaan.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:14

Dankjewel, dat soort reisjes kun jij ook maken he. 😉

Reply
Melanie Hoogvliet 7 maart 2020 - 07:41

Het ziet er prachtig uit! Ik vind je foto’s super mooi!

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:17

Dankjewel! Het is er echt prachtig.

Reply
Dhini 6 maart 2020 - 15:16

Indrukwekkend. Heel bijzonder lijkt mij om daar te zijn. Prachtig foto`s

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:18

Dat was het inderdaad.

Reply
Lodi 6 maart 2020 - 13:53

Wauw! hier blijf je toch foto’s maken, dat kan niet anders. Wat prachtig! En goed je tip, ook over de tijd dat jee heen gaat, want het zal ontzettend warm zijn geweest.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 09:19

Sowieso, je blijft foto’s schieten. Oh hier was het ook zo warm inderdaad haha.

Reply
Ech Wel 6 maart 2020 - 09:27

Hoeveel er nog wat dit soort plaatsen zijn overgebleven he? Blijft bijzonder. Dat dit ondrr ander e te maken heeft met de droge lucht wist ik dan weer niet….

En ook weer een tempel van Artemis. Dat zal ik maar niet tegen Ech Nie zeggen….?

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:49

Dat vind ik ook heel bijzonder.. wat een rijke geschiedenis hebben we toch op aarde.

Reply
Anouk 3 maart 2020 - 00:03

Wat een leuke bestemming. Die hoge zuilen, dat moet indrukwekkend zijn. Grappig om de ruines te zien naast de huizen van nu. Dit zou ook wel een bestemming voor mij zijn, ik houd wel van een plek met geschiedenis.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:52

Het is echt een prachtige stad, waar je inderdaad heel goed oud en nieuw naast elkaar kunt bekijken. 🙂

Reply
Yvonne van der Laan 2 maart 2020 - 19:55

Indrukwekkend Jerash! Blijft bij mij altijd een speciale plek in mijn herinnering houden. Het was de aller-aller laatste plek die ik bezocht aan het eind van onze wereldreis van 18 maanden. 🙂

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:53

Ik snap dat het dan een hele bijzondere herinnering voor je is. 🙂 Heel bijzonder.

Reply
Denise 2 maart 2020 - 19:43

Ik ben er ook geweest en vond het ook ontzettend mooi! Zo groot! Het verbaasde me echt dat het nog zo onbekend was. Althans, als je naar Jordanië gaat weet je dat het bestaat, maar wie zich nooit in Jordanië verdiept heeft weet het vaak niet. Terwijl het zoveel mooier is dan vele andere vergelijkbare bezienswaardigheden in andere landen.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:54

Voordat ik naar Jordanië ging, had ik echt nog nooit van deze plek gehoord.. Petra krijgt alle aandacht.

Reply
Monique 29 februari 2020 - 13:55

Die plaatjes daar blijf je toch naar kijken. Super mooi! Het lijkt mij een mooie reis als mijn kinderen wat ouder zijn.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:56

Dankjewel. Het is echt een mooie plek om te bezoeken. Het zou leuk zijn als je kinderen hier iets van meekrijgen inderdaad.

Reply
Alexandra 29 februari 2020 - 08:29

Lijkt me erg gaaf, wil ik wel een keer heen. Ik houd van archeologische opgravingen bekijken.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:00

Dan moet je hier inderdaad eens heen hoor!

Reply
Jasmijn Bult 28 februari 2020 - 22:15

Blijf het heel bijzonder dat dit bewaard is gebleven!
We waren van de zomer in Sofia waar ze door de bouw van een nieuw metro station ook stuitte op oude overblijfselen. Hoe vet!
Heerlijk om er zo doorheen te dwalen.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:01

Dit zijn hele bijzondere plekken inderdaad. Zo gaaf dat wij dat nog kunnen aanschouwen.

Reply
Jenny 28 februari 2020 - 21:56

Lekker veel foto’s!

Tijdens mijn eerste bezoek aan Jordanië was ik in Jerash. Ik vond het een heerlijke bestemming. Romeinse opgravingen in het middenoosten zijn sowieso vaak erg imposant – vaak zelfs mooier dan die in Italië.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:03

Ik vond dit ook echt indrukwekkend. Ik wil er zeker nog meer gaan bekijken.

Reply
Manon 28 februari 2020 - 20:39

Wat heb je prachtige foto’s gemaakt. Ik snap dat je hier uren kan wandelen. En leuk dat er ook nog optredens etc wordt gehouden. Maar maakt dat geen afbreuk aan de bestaande zuilen etc?

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:04

Dankjewel. Ik denk dat ze respectvol genoeg met hun eigen opgravingen omgaan, maar geen idee?

Reply
Caroline 28 februari 2020 - 12:37

Ik kan er zo van genieten om oude bouwsels te bewonderen en dan te beseffen hoe lang het er al staat en wat er allemaal gebeurd zou zijn en wie er allemaal hebben geleefd of er zijn geweest.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:33

Ik kan me helemaal vinden in je reactie. Dat heb ik ook! 🙂

Reply
Victor Huiting 28 februari 2020 - 12:05

Wat een mooie plek. Ik had wel an de plek gehoord maar wist niet precies hoe/wat. Nu wel! Mooie foto’s ook. Een echte must om te bezoeken bij een trip aan Jordanie

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:36

Ik had er ook nog nooit van gehoord voordat ik naar Jordanië ging, het is nog relatief onbekend.. helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Petra.

Reply
An 28 februari 2020 - 07:15

Wat mooi!! Dit is echt iets voor ons. Jordanië staat op mijn lijstje.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:37

Het is zeker een aanrader!

Reply
Linda 27 februari 2020 - 16:30

Wat een handige, uitgebreide blog. Jordanië stijgt steeds iets meer op mijn lijstje, het lijkt me een prachtig en bijzonder land. Van dit soort plekken houd ik echt, dit zijn altijd zulke bijzondere bouwwerken. Ik zou wel eens willen zien hoe het zou zijn al alles nog helemaal overeind zou staan.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:38

Ik houd er ook van, heerlijk om dit soort plekken te ontdekken. Oh als alles nog overeind zou staan, dat lijkt me heel vet!

Reply
Diana 27 februari 2020 - 10:43

Ik kan Jerash nog goed herinneren. Wat een indrukwekkende plek om door heen te lopen. We gingen trouwens ook naar een tempel speciaal voor mij. Want in Jerash schijnt dus de tempel van de Godin Diana te zijn. Was wel een bijzonder moment haha ook al ben ik geen godin 😉

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:39

Haha wat toevallig, dat maakt het bezoek extra bijzonder.

Reply
Krystle/Batboy 27 februari 2020 - 10:34

Prachtige foto’s! Indrukwekkend om dat te zien zeg, heel mooi!

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:40

Dankjewel, het is dan ook echt een fotogenieke plek.

Reply
rachel 27 februari 2020 - 10:02

ik kan hier uren naar kijken he of over lezen op het net 😀 schitterend gewoon

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:42

Snap ik helemaal. 🙂

Reply
Henk 27 februari 2020 - 09:30

In Jordanie ben ik nog nooit geweest Na je wederom schitterende foto’s ( complimenten) moest ik meteen aan het Forum Romanum in Rome denken. Alleen ‘mist’ Jerash nog de drukte die de toeristische plekken in Rome bijna onbegaanbaar maken.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:44

Ik snap je vergelijking, die snap ik ook wel een beetje.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More