Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

by thatonetime
50 comments

Op slechts 45 km van de hoofstad van Jordanië vind je het ‘Pompeï van Azië’: Jerash. De oude stad van Jerash bestaat uit eewenoude ruïnes uit de Romeinse, Griekse en Byzantijnse tijd. Denk aan tempels, pleinen, huizen en ga zo maar door. De omvang van deze ruïnestad is immens, goed bewaard gebleven en daardoor één van de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je bezoek aan Jordanië.

De geschiedenis van Jerash

Ik neem je even terug naar lang geleden, héél lang geleden; 333 jaar voor Christus om precies te zijn. Zo lang geleden schijnt Alexander de Grote de stad van Jerash te hebben gesticht. De stad groeide snel uit tot een welvarende stad en was een strategische en belangrijke plek op de handelsroute tussen Europa en Azië. Hierdoor mocht de stad deel uitmaken van het rijk van Decapolis, net als de hoofdstad Amman.

De ruïnes van Jerash zijn pas in 1806 ontdekt door archeologen. De stad was eeuwenlang verborgen onder een hele laag zand, maar een Duitse archeoloog ontdekte de eerste opgravingen van deze eewenoude stad.

Dankzij de goede kwaliteit van de ruines is de stad tegenwoordig een populaire bestemming om aan te doen tijdens een rondreis door Jordanië. Jerash is érg goed bewaard gebleven, dankzij de droge lucht in het land. Dat zien we terug op veel plekken in het land, zo ook in Petra.

De stad wordt beschouwd als één van de belangrijkste Griekse-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden Oosten.

Jerash, Jordan
Ruins in Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Jerash, Jordan
Archeological site of Jerash, Jordan
Wandering around Jerash, Jordan

Bezienswaardigheden

Jerash bestaat uit veel indrukwekkende ruïnes en overal is wel iets tofs te zien. Je kunt er uren dwalen door de zuilen, tempels, gebouwen, kerken, theaters, stadspoorten en wegen en alles is even mooi! Een aantal van de bekendste bezienswaardigheden om te bezoeken zet ik hieronder voor je op een rij. Maar onthoud: er is nog veel meer!


Cardo Maximus

Wij begonnen onze ontdekkingstocht door deze stad bij het bewandelen van Cardo Maximus. Dit was de hoofdstraat van de stad. Het is een brede staat met aan weerszijden een zuilenrij, wat al een heel fotogeniek en mooi beeld geeft. Vroeger was er op deze plek veel bedrijvigheid met kooplieden en handelswaren die hier verkocht werden. Ook nu vind je er souvenirkraampjes.

North gate, Jerash Jordan