Jordanië traveldiary #1 Amman en de ruïnes van Jerash

by thatonetime
36 comments

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan, lees je in deze traveldiary van Jordanië.

Traveldiary Jordanië 2019

Dag 1: Amsterdam – Amman

Het is dan eindelijk zover.. Na vijf jaren is het eindelijk weer tijd om alleen op reis te gaan. Solo. Alone. Ik ben benieuwd wat ik het ervan ga vinden. Vind ik het nog leuk om alleen te reizen?

In de ochtend word ik weggebracht door vriendlief naar het vliegtuig. Ik kom hier gewoon té vroeg aan, en de incheckbalie is gewoon nog een half uur gesloten. Er zit niets anders op dan een theetje te halen en nog even social media bij te werken voordat ik de lucht inga.

Het inchecken gaat voorspoedig en het wachten is eerlijk gezegd zo voorbij. Mijn reis gaat dan eindelijk beginnen, op naar Jordanië. Met een korte tussenstop in Praag, land ik aan het einde van de middag in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

De warmte komt me tegelijk tegemoet als ik het vliegveld verlaat. Ik ga op zoek naar andere toeristen met wie ik een taxi naar de stad kan delen. Het vliegveld ligt namelijk nog een klein uurtje van het centrum van Amman vandaan. Ik vind niet veel mensen die met de taxi willen, de meeste mensen gaan met de bus maar daar heb ik aan het begin van de avond gewoon geen zin meer in. Daarom neem ik maar een taxi in mijn eentje voor 22 dinar, wat nog wel te doen is.

De taxi zet me een klein uur later keurig af bij het hostel, waar ik incheck voor mijn eerste nacht. Ik heb ook nog eens geluk, want ik heb de dorm helemaal voor mezelf. De andere bedden blijven leeg. Ik maak een praatje met de hosteleigenaar over mijn plannen en ga dan alleen op pad om een hapje te eten.

Het is inmiddels al donker en ik heb ook al goede trek gekregen. Het beruchte Rainbow Street is dichtbij dus ik besluit om daar een kijkje te nemen. Ik maak gelijk kennis met de heuvels van Amman, niet zo tof! Deze korte wandeling blijkt al een heftige klim te zijn en ik ben al bezweet als ik bij Rainbow Street aankom.

Ik wandel door de straat en merk gelijk de gezelligheid van Amman. Er is veel bedrijvigheid, de weg staat vol met auto’s, de stoepen worden druk bewandeld, de restaurants en eettentjes zitten vol, er wordt druk gewinkeld en er wordt muziek gemaakt op straat. Leuker dan dat wordt het voor mij niet. Ik neem plaats bij een klein eettentje waar ik geniet van mijn avondeten, terwijl ik ondertussen mensen kijk. Niets leuker dan dat.

Na het eten maak ik nog een korte wandeling door de straat en dan ga ik terug naar ‘huis’. Mijn huis voor de nacht. Ik chill nog even in de gezamenlijke ruimte, waar ik kennis maak met een medereiziger die dezelfde plannen heeft voor de volgende dag als ik.

the streets of Amman, Jordanië
the streets of Amman, Jordanië

Dag 2: Amman – Jerash

Ik zit te genieten van mijn ontbijtje in het hostel. Men is ontwaakt en er blijken toch genoeg reizigers te zijn hier.. blijkbaar in andere kamers. Ik wil vandaag Amman bekijken, en een Australische jongen blijkt ook hetzelfde idee te hebben.

Zo ga ik met twee nieuwe reisvrienden op pad om de hoofdstad van Jordanië te ontdekken. Na vijf minuten kom ik erachter dat ik de zonnebrand crème ben vergeten, dus de pharmacy is onze eerste stop. Het kost me zo’n 20 euro, maar dan kan ik me eindelijk insmeren. Belachelijk duur, maar het is helaas niet iets wat ik even een dagje kan laten in deze hitte.

Onze eerste stop is the Citadel. Deze prachtige ruïnes staan op de hoogste berg van de stad en geven je dus ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad. Bij de ingang wordt ons gevraagd of wij the Jordan Pass hebben. Die hebben we, maar we hoeven deze niet eens te laten zien, ze geloven ons op ons woord.

Na het dwalen door de ruïnes nemen we het trappenstelsel terug naar beneden en komen we uit bij het Roman Theatre. Dit grote amfitheater is niet te missen in de stad. Ook hier wordt je gevraagd of je de Jordan Pass hebt, maar hoeven hem ook hier niet te laten zien. Je hebt hier een prachtig groot amfitheater, en aan de zijkant nog een klein broertje of zusje en een tweetal musea. Het woord museum is groots, want het is gemiddeld twee of drie kamers waar je wat kunt bekijken. Het stelt niets voor.

We wandelen door de stad en halen een lekkere fruitshake voordat we een taxi nemen naar de Blue Mosque. Deze grote moskee kunnen we bekijken voor twee dinar. Helaas is het gebed net aan de gang, waardoor we even moeten wachten. Daarom besluiten we bij een eetstalletje in de buurt te lunchen. Voor zo’n halve dinar (75 cent) krijg ik een goedgevulde sandwich met falafel, heerlijk. Na de lunch proberen we het opnieuw en hebben we geluk. Ik krijg gepaste kleding aan, moet mijn haar bedenken en dan mogen we naar binnen.

We lopen een rondje door de moskee, her en der zijn nog locals aan het bidden. We zijn de enige toeristen die er zijn. We maken een rondje, twijfelen of we naar het ‘museum’ moeten gaan, maar hier staan we na één minuut weer buiten. Het wordt voor mij weer bevestigd; musea is niets voor mij.

Roman Theathre, Amman Jordanië
Citadel, Amman
Citadel, Amman
Roman Theatre, Amman
Blue Mosque, Amman

Na ons bezoekje aan de moskee besluiten we spontaan om een taxi te pakken naar Jerash. Deze ruïnestad vind je een uur ten noorden van Amman. Eenmaal aangekomen blijkt onze trip het al waard te zijn, het eerste aanzicht is al prachtig. We wandelen door de ruïnes, ik kan me hier uren vermaken maar het is simpelweg niet te doen in de hitte. Van ellende koop ik één of andere lelijke hoed, wat ook gewoon echt nodig is hier. Ik snap heel goed waarom alle locals met doeken om hun hoofd lopen.

Dat neemt niet weg dat ik dit gelijk één van de hoogtepunten van mijn reis vond. Hoe prachtig het is, is bijna niet te beschrijven. Ik wil nu al wel weer terug. En ook heel random dat ik een lokale verkoper spreek over zijn broer die met een vrouw uit Meppel getrouwd is. MEPPEL of all places. Hoe groot is die kans!?

Na een aantal uren dwalen, gaan we met de taxi terug naar Amman. Onderweg zien we helaas een hond die word aangereden door een snel rijdende auto. Een aanzicht wat nog steeds op mijn netvlies staat en wat ik niet snel zal vergeten.

Eenmaal terug in Amman gaan we eten bij één van de oudste restaurants in Amman: Hashem. We waren niet zo goed voorbereid dus vragen vol enthousiasme een Engels menu aan de ober die geen Engels spreekt. De meneer brabbelt wat en twee minuten laten staat onze tafel vol lokaal eten. Dan hebben we pas door dat alle tafeltjes hetzelfde geserveerd krijgen. We beginnen maar met eten en snappen direct waarom dit zo’n goedlopende tent is. Het is heerlijk, van de hummus tot het brood en de falafel. Alles smaakt goed.

Na deze goede maaltijd besluiten we om een avondwandeling te maken door de straten van Amman. Het is er erg levendig. De straten zijn vol, overal worden spullen verkocht op straat en eten verkocht. Ontzettend gezellig. We halen nog een ijsje en maken dan een einde aan deze toffe dag door terug te gaan naar het hostel. Tijd om mijn bed op te zoeken.

Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië
Jerash, Jordanië

Nieuwsgierig naar meer?

Nieuwe plannen: een nieuwe reis

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Amman: 14x doen in de hoofdstad van Jordanië


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Jordanië?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jordanië.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

36 comments
0

You may also like

36 comments

Aniek oktober 5, 2019 - 7:47 am

Wauw! Ik zou ook uren rond kunnen dwalen in Jerash! Na mijn reis naar Israël, wil zo ik graag meer zien van Israël en Jordanië.
Aniek onlangs geplaatst…Yoga op een bergtop in LivignoMy Profile

Reply
thatonetime oktober 5, 2019 - 4:27 pm

Snap ik helemaal! Waar ben je geweest in Israël?

Reply
Dhini september 5, 2019 - 7:06 am

Prachtig maar het lijkt mij erg warm en droog daar. Het moet veel water drinken

Reply
thatonetime september 7, 2019 - 9:30 am

Er is zeker weten heel wat flessen water doorheen gegaan! 😀

Reply
Melissa september 4, 2019 - 2:23 pm

Die ruïnes zien er heel gaaf uit. Ik zou niet zo snel zonder mijn vriend op vakantie gaan

Reply
thatonetime september 7, 2019 - 9:28 am

Ik had ook graag gehad dat hij meeging, maar hij wilde niet. 🙂 Alleen op reis gaan is ook echt een hele toffe ervaring!

Reply
Lodi september 4, 2019 - 6:55 am

Super gaaf dat je in je eentje bent gegaan! En wat is het mooi. maar ook warm zeg, je hebt gelijk dat je een hoedje kocht, want die hitte is anders niet te doen. Mijn schoonfamilie wilt volgend jaar naar Jordanië, dus ik geef jouw site even door aan hen.

Reply
thatonetime september 7, 2019 - 9:17 am

Wat leuk dat je schoonfamilie volgend jaar heen wil, het is echt een bestemming die gemakkelijk bereisbaar is. Wellicht kun je nog mee haha.

Reply
Manon Ruitenberg Fotografie september 3, 2019 - 9:57 am

Ik vond Jerash één van de verrassende plekken in Jordanie. Ik verbaasde me ook hoe goed dit alles bewaard is gebleven.

Reply
thatonetime september 7, 2019 - 9:15 am

Dat ben ik helemaal met je eens. Ik ben ook erg blij dat we de uitstap naar Jerash gedaan hebben, wat een prachtige plek is dat!

Reply
Caroline - HippeShops september 2, 2019 - 11:40 am

Wat een rijke culturele geschiedenis, daar wil ik zeker nog eens heen.

Reply
thatonetime september 2, 2019 - 3:58 pm

Jordanië heeft zeker weten een rijke geschiedenis, dat maakt het juist zo leuk!

Reply
MC Kleuver september 1, 2019 - 6:32 pm

Ik ben geïmponeerd door alle mooie bouwwerken. Daar kun je mij heel blij mee maken. Iedereen kijkt toch graag naar anderen op het terras. Dat is juist leuk!
MC Kleuver onlangs geplaatst…Bos | De zes mooiste foto’s van mijn wandelingenMy Profile

Reply
thatonetime september 2, 2019 - 3:50 pm

Wat een mooie bouwwerken he, dat ben ik helemaal met je eens. Zo mooi om in het echt te aanschouwen.

Reply
Ilona Wielinga september 1, 2019 - 6:03 am

Wauw, dit ziet er allemaal echt heel mooi uit. Echt een bijzondere stad ook.
Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Mijn laatste vakantiedagMy Profile

Reply
thatonetime september 1, 2019 - 9:19 am

Dankjewel! Het is echt een aanrader, vooral Jerash!

Reply
Kelly augustus 30, 2019 - 6:08 pm

Wij zijn ’s ochtends heel vroeg naar Jerash gegaan vanwege de hitte en zelfs toen was het haast niet te doen. Ik weet nog dat ik het geweldig vond maar zo ontzettend warm. Er is echt geen centimeter schaduw te bekennen daar. Ik vond het wel heel erg indrukwekkend.

Reply
thatonetime augustus 30, 2019 - 7:50 pm

Oh wat een goed idee. Onze trip naar Jerash was vrij spontaan en vrij laat op de dag.. niet ideaal. Het is er idd niet te doen met 0 schaduw! Zo warm.. maar inderdaad zeker de moeite waard. 😉

Reply
Anne - Ditisanne.nl augustus 30, 2019 - 9:24 am

Heel erg mooi en prachtige foto’s ook! Jordanië lijkt me een erg mooi land en dit blog bevestigt dat maar weer. En stoer dat je alleen gegaan bent!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Acht prachtige bestemmingen voor de herfst!My Profile

Reply
thatonetime augustus 30, 2019 - 7:47 pm

Dankjewel! Het land is ook echt prachtig en zo fotogeniek.

Reply
Mandy augustus 28, 2019 - 4:09 pm

Wat een prachtige reis heb je toch gemaakt, ben nog steeds jaloers op je, weet je al wat de volgende reis gaat worden?

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:33 pm

Zeker! Mijn volgende reis gaat naar Zwitserland. Daar ben ik ook erg benieuwd naar!

Reply
Linda augustus 28, 2019 - 2:07 pm

Dit klinkt alsof je leuke eerste dagen gehad hebt. Die ruines zijn prachtig en dat eten klinkt ook heerlijk! Alleen reizen lijkt me geweldig en zo eng tegelijk. Ergens wil ik het eens proberen, maar aan de andere kant durf ik niet zo goed. Ach ja, wie weet, ooit.
Linda onlangs geplaatst…Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-ZeelandMy Profile

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:33 pm

Je moet dat toch echt een keertje proberen hoor haha. Het is echt heel anders dan met je partner reizen, maar ook zo ontzettend gaaf!

Reply
Aya augustus 28, 2019 - 9:26 am

Wat eeen leuke tijd heb je gehad. Ik wilde altijd al naar Amman.

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:32 pm

Het was zeker een tof begin van de reis!

Reply
Sandra augustus 28, 2019 - 8:38 am

Het ziet er fantastisch uit! Knap dat je zulke reis in je eentje durft te maken

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:32 pm

Het was echt heel erg gaaf! Ook om in mijn eentje te reizen was heel tof!

Reply
Malou augustus 28, 2019 - 6:01 am

Wauw, echt prachtig om te zien!
Malou onlangs geplaatst…Ik biecht op: ik kijk nooit samen met mijn kinderen televisieMy Profile

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:31 pm

Dankjewel!

Reply
Bettie augustus 27, 2019 - 12:54 pm

Prachtige foto’s Lijkt mij wel heel erg mooi om die ruïnes te zien. Ziet er indrukwekkend uit.

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:31 pm

Dankjewel! Jerash was ook echt een hoogtepunt!

Reply
Jenny augustus 30, 2019 - 5:29 pm

Wat een mooie reis heb je gemaakt! Amman vond ik niet zo heel bijzonder, maar Jerash is echt geweldig.

Reply
thatonetime augustus 30, 2019 - 7:49 pm

Ik vond Jerash ook 1000 maal beter en mooier dan Amman. Amman vond ik ook niet heel bijzonder qua bezienswaardigheden. Ik vond het sfeertje in de stad daarentegen wel heel leuk.

Reply
Felice Veenman augustus 27, 2019 - 9:36 am

afgezien van die hond….wat een geweldige dag! Lijkt me helemaal fantastisch

Reply
thatonetime augustus 29, 2019 - 6:30 pm

Zeker weten!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: