Jordanië traveldiary #1 Amman en de ruïnes van Jerash

by thatonetime
36 comments

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan, lees je in deze traveldiary van Jordanië.

Traveldiary Jordanië 2019

Dag 1: Amsterdam – Amman

Het is dan eindelijk zover.. Na vijf jaren is het eindelijk weer tijd om alleen op reis te gaan. Solo. Alone. Ik ben benieuwd wat ik het ervan ga vinden. Vind ik het nog leuk om alleen te reizen?

In de ochtend word ik weggebracht door vriendlief naar het vliegtuig. Ik kom hier gewoon té vroeg aan, en de incheckbalie is gewoon nog een half uur gesloten. Er zit niets anders op dan een theetje te halen en nog even social media bij te werken voordat ik de lucht inga.

Het inchecken gaat voorspoedig en het wachten is eerlijk gezegd zo voorbij. Mijn reis gaat dan eindelijk beginnen, op naar Jordanië. Met een korte tussenstop in Praag, land ik aan het einde van de middag in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

De warmte komt me tegelijk tegemoet als ik het vliegveld verlaat. Ik ga op zoek naar andere toeristen met wie ik een taxi naar de stad kan delen. Het vliegveld ligt namelijk nog een klein uurtje van het centrum van Amman vandaan. Ik vind niet veel mensen die met de taxi willen, de meeste mensen gaan met de bus maar daar heb ik aan het begin van de avond gewoon geen zin meer in. Daarom neem ik maar een taxi in mijn eentje voor 22 dinar, wat nog wel te doen is.

De taxi zet me een klein uur later keurig af bij het hostel, waar ik incheck voor mijn eerste nacht. Ik heb ook nog eens geluk, want ik heb de dorm helemaal voor mezelf. De andere bedden blijven leeg. Ik maak een praatje met de hosteleigenaar over mijn plannen en ga dan alleen op pad om een hapje te eten.

Het is inmiddels al donker en ik heb ook al goede trek gekregen. Het beruchte Rainbow Street is dichtbij dus ik besluit om daar een kijkje te nemen. Ik maak gelijk kennis met de heuvels van Amman, niet zo tof! Deze korte wandeling blijkt al een heftige klim te zijn en ik ben al bezweet als ik bij Rainbow Street aankom.

Ik wandel door de straat en merk gelijk de gezelligheid van Amman. Er is veel bedrijvigheid, de weg staat vol met auto’s, de stoepen worden druk bewandeld, de restaurants en eettentjes zitten vol, er wordt druk gewinkeld en er wordt muziek gemaakt op straat. Leuker dan dat wordt het voor mij niet. Ik neem plaats bij een klein eettentje waar ik geniet van mijn avondeten, terwijl ik ondertussen mensen kijk. Niets leuker dan dat.

Na het eten maak ik nog een korte wandeling door de straat en dan ga ik terug naar ‘huis’. Mijn huis voor de nacht. Ik chill nog even in de gezamenlijke ruimte, waar ik kennis maak met een medereiziger die dezelfde plannen heeft voor de volgende dag als ik.

the streets of Amman, Jordanië
the streets of Amman, Jordanië

Dag 2: Amman – Jerash

Ik zit te genieten van mijn ontbijtje in het hostel. Men is ontwaakt en er blijken toch genoeg reizigers te zijn hier.. blijkbaar in andere kamers. Ik wil vandaag Amman bekijken, en een Australische jongen blijkt ook hetzelfde idee te hebben.

Zo ga ik met twee nieuwe reisvrienden op pad om de hoofdstad van Jordanië te ontdekken. Na vijf minuten kom ik erachter dat ik de zonnebrand crème ben vergeten, dus de pharmacy is onze eerste stop. Het kost me zo’n 20 euro, maar dan kan ik me eindelijk insmeren. Belachelijk duur, maar het is helaas niet iets wat ik even een dagje kan laten in deze hitte.

Onze eerste stop is the Citadel. Deze prachtige ruïnes staan op de hoogste berg van de stad en geven je dus ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad. Bij de ingang wordt ons gevraagd of wij the Jordan Pass hebben. Die hebben we, maar we hoeven deze niet eens te laten zien, ze geloven ons op ons woord.

Na het dwalen door de ruïnes nemen we het trappenstelsel terug naar beneden en komen we uit bij het Roman Theatre. Dit grote amfitheater is niet te missen in de stad. Ook hier wordt je gevraagd of je de Jordan Pass hebt, maar hoeven hem ook hier niet te laten zien. Je hebt hier een prachtig groot amfitheater, en aan de zijkant nog een klein broertje of zusje en een tweetal musea. Het woord museum is groots, want het is gemiddeld twee of drie kamers waar je wat kunt bekijken. Het stelt niets voor.

We wandelen door de stad en halen een lekkere fruitshake voordat we een taxi nemen naar de Blue Mosque. Deze grote moskee kunnen we bekijken voor twee dinar. Helaas is het gebed net aan de gang, waardoor we even moeten wachten. Daarom besluiten we bij een eetstalletje in de buurt te lunchen. Voor zo’n halve dinar (75 cent) krijg ik een goedgevulde sandwich met falafel, heerlijk. Na de lunch proberen we het opnieuw en hebben we geluk. Ik krijg gepaste kleding aan, moet mijn haar bedenken en dan mogen we naar binnen.

We lopen een rondje door de moskee, her en der zijn nog locals aan het bidden. We zijn de enige toeristen die er zijn. We maken een rondje, twijfelen of we naar het ‘museum’ moeten gaan, maar hier staan we na één minuut weer buiten. Het wordt voor mij weer bevestigd; musea is niets voor mij.