Jerash, Jordanië 2019 - 35

Jordanië traveldiary #1 Amman en de ruïnes van Jerash

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan lees je in deze traveldiary van Jordanië.

Traveldiary Jordanië 2019

Dag 1: Amsterdam – Amman

Het is dan eindelijk zover.. Na vijf jaren is het eindelijk weer tijd om alleen op reis te gaan. Solo. Alone. Ik ben benieuwd wat ik het ervan ga vinden. Vind ik het nog leuk om alleen te reizen?

In de ochtend word ik weggebracht naar het vliegveld. Ik kom hier té vroeg aan, en de incheckbalie is gewoon nog een half uur gesloten. Er zit niets anders op dan een theetje te halen en nog even social media bij te werken voordat ik de lucht inga.

Het inchecken gaat voorspoedig en het wachten is eerlijk gezegd zo voorbij. Mijn reis gaat dan eindelijk beginnen, op naar Jordanië. Met een korte tussenstop in Praag, land ik aan het einde van de middag in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

De warmte komt me tegelijk tegemoet als ik het vliegveld verlaat. Ik ga op zoek naar andere toeristen met wie ik een taxi naar de stad kan delen. Het vliegveld ligt namelijk nog een klein uurtje van het centrum van Amman vandaan. Ik vind niet veel mensen die met de taxi willen, de meeste mensen gaan met de bus maar daar heb ik aan het begin van de avond gewoon geen zin meer in. Daarom neem ik maar een taxi in mijn eentje voor 22 dinar, wat nog wel te doen is.

De taxi zet me een klein uur later keurig af bij het hostel, waar ik incheck voor mijn eerste nacht. Ik heb ook nog eens geluk, want ik heb de dorm helemaal voor mezelf. De andere bedden blijven leeg. Ik maak een praatje met de hosteleigenaar over mijn plannen en ga dan alleen op pad om een hapje te eten.

Het is inmiddels al donker en ik heb ook al goede trek gekregen. Het beruchte Rainbow Street is dichtbij dus ik besluit om daar een kijkje te nemen. Ik maak gelijk kennis met de heuvels van Amman, niet zo tof! Deze korte wandeling blijkt al een heftige klim te zijn en ik ben al bezweet als ik bij Rainbow Street aankom.

Ik wandel door de straat en merk gelijk de gezelligheid van Amman. Er is veel bedrijvigheid, de weg staat vol met auto’s, de stoepen worden druk bewandeld, de restaurants en eettentjes zitten vol, er wordt druk gewinkeld en er wordt muziek gemaakt op straat. Leuker dan dat wordt het voor mij niet. Ik neem plaats bij een klein eettentje waar ik geniet van mijn avondeten, terwijl ik ondertussen mensen kijk. Niets leuker dan dat.

Na het eten maak ik nog een korte wandeling door de straat en dan ga ik terug naar ‘huis’. Mijn huis voor de nacht. Ik chill nog even in de gezamenlijke ruimte, waar ik kennis maak met een medereiziger die dezelfde plannen heeft voor de volgende dag als ik.

Dag 2: Amman – Jerash

Ik zit te genieten van mijn ontbijtje in het hostel. Men is ontwaakt en er blijken toch genoeg reizigers te zijn hier.. blijkbaar in andere kamers. Ik wil vandaag Amman bekijken, en een aantal medereizigers blijken hetzelfde idee te hebben.

Zo ga ik uiteindelijk met twee nieuwe reisvrienden op pad om de hoofdstad van Jordanië te ontdekken. Na vijf minuten kom ik erachter dat ik de zonnebrand crème ben vergeten, dus de pharmacy is onze eerste stop. Het kost me zo’n twintig euro, maar dan kan ik me eindelijk insmeren. Belachelijk duur, maar het is helaas niet iets wat ik even een dagje kan laten in deze hitte.

Onze eerste stop is the Citadel. Deze prachtige ruïnes staan op de hoogste berg van de stad en geven je dus ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad. Bij de ingang wordt ons gevraagd of wij the Jordan Pass hebben. Die hebben we, maar we hoeven deze niet eens te laten zien, ze geloven ons op ons woord.

Na het dwalen door de ruïnes nemen we het trappenstelsel terug naar beneden en komen we uit bij het Roman Theatre. Dit grote amfitheater is niet te missen in de stad. Ook hier wordt je gevraagd of je de Jordan Pass hebt, maar hoeven hem ook hier niet te laten zien. Je hebt hier een prachtig groot amfitheater, en aan de zijkant nog een klein broertje of zusje en een tweetal musea. Het woord museum is groots, want het is gemiddeld twee of drie kamers waar je wat kunt bekijken. Het stelt niets voor.

We wandelen door de stad en halen een lekkere fruitshake voordat we een taxi nemen naar de Blue Mosque. Deze grote moskee kunnen we bekijken voor twee dinar. Helaas is het gebed net aan de gang, waardoor we even moeten wachten. Daarom besluiten we bij een eetstalletje in de buurt te lunchen. Voor zo’n halve dinar (75 cent) krijg ik een goedgevulde sandwich met falafel, heerlijk. Na de lunch proberen we het opnieuw en hebben we geluk. Ik krijg gepaste kleding aan, moet mijn haar bedenken en dan mogen we naar binnen.

We lopen een rondje door de moskee, her en der zijn nog locals aan het bidden. We zijn de enige toeristen die er zijn. We maken een rondje, twijfelen of we naar het ‘museum’ moeten gaan, maar hier staan we na één minuut weer buiten. Het wordt voor mij weer bevestigd; musea is niets voor mij.

Na ons bezoekje aan de moskee besluiten we spontaan om een taxi te pakken naar Jerash. Deze ruïnestad vind je een uur ten noorden van Amman. Eenmaal aangekomen blijkt onze trip het al waard te zijn, het eerste aanzicht is al prachtig. We wandelen door de ruïnes, ik kan me hier uren vermaken maar het is simpelweg niet te doen in de hitte. Van ellende koop ik één of andere lelijke hoed, wat ook gewoon echt nodig is hier. Ik snap heel goed waarom alle locals met doeken om hun hoofd lopen.

Dat neemt niet weg dat ik dit gelijk één van de hoogtepunten van mijn reis vond. Hoe prachtig het is, is bijna niet te beschrijven. Ik wil nu al wel weer terug. En ook heel random dat ik een lokale verkoper spreek over zijn broer die met een vrouw uit Meppel getrouwd is. MEPPEL of all places. Hoe groot is die kans!?

Na een aantal uren dwalen, gaan we met de taxi terug naar Amman. Onderweg zien we helaas een hond die word aangereden door een snel rijdende auto. Een aanzicht wat nog steeds op mijn netvlies staat en wat ik niet snel zal vergeten.

Eenmaal terug in Amman gaan we eten bij één van de oudste restaurants in Amman: Hashem. We waren niet zo goed voorbereid dus vragen vol enthousiasme een Engels menu aan de ober die geen Engels spreekt. De meneer brabbelt wat en twee minuten laten staat onze tafel vol lokaal eten. Dan hebben we pas door dat alle tafeltjes hetzelfde geserveerd krijgen. We beginnen maar met eten en snappen direct waarom dit zo’n goedlopende tent is. Het is heerlijk, van de hummus tot het brood en de falafel. Alles smaakt goed.

Na deze goede maaltijd besluiten we om een avondwandeling te maken door de straten van Amman. Het is er erg levendig. De straten zijn vol, overal worden spullen verkocht op straat en eten verkocht. Ontzettend gezellig. We halen nog een ijsje en maken dan een einde aan deze toffe dag door terug te gaan naar het hostel. Tijd om mijn bed op te zoeken.

Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Jordanië traveldiary #2 dwalen in Petra en touren door Wadi Rum

Budget: kosten rondreis Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Jordanië traveldiary #4 Aqaba en drijven in de Dode Zee

Jordanië traveldiary #5 Wadi Mujib, Madaba en naar huis

Wadi Rum: overnachten in de woestijn

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

Canyoning in Wadi Mujib, Jordanië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Jordanië?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jordanië.

Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Boek je Amman of Jerash tour hier.

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

36 Responses

 1. Wauw! Ik zou ook uren rond kunnen dwalen in Jerash! Na mijn reis naar Israël, wil zo ik graag meer zien van Israël en Jordanië.

  1. Ik had ook graag gehad dat hij meeging, maar hij wilde niet. 🙂 Alleen op reis gaan is ook echt een hele toffe ervaring!

 2. Super gaaf dat je in je eentje bent gegaan! En wat is het mooi. maar ook warm zeg, je hebt gelijk dat je een hoedje kocht, want die hitte is anders niet te doen. Mijn schoonfamilie wilt volgend jaar naar Jordanië, dus ik geef jouw site even door aan hen.

  1. Wat leuk dat je schoonfamilie volgend jaar heen wil, het is echt een bestemming die gemakkelijk bereisbaar is. Wellicht kun je nog mee haha.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Ik ben ook erg blij dat we de uitstap naar Jerash gedaan hebben, wat een prachtige plek is dat!

 3. Ik ben geïmponeerd door alle mooie bouwwerken. Daar kun je mij heel blij mee maken. Iedereen kijkt toch graag naar anderen op het terras. Dat is juist leuk!

  1. Wat een mooie bouwwerken he, dat ben ik helemaal met je eens. Zo mooi om in het echt te aanschouwen.

 4. Wij zijn ‘s ochtends heel vroeg naar Jerash gegaan vanwege de hitte en zelfs toen was het haast niet te doen. Ik weet nog dat ik het geweldig vond maar zo ontzettend warm. Er is echt geen centimeter schaduw te bekennen daar. Ik vond het wel heel erg indrukwekkend.

  1. Oh wat een goed idee. Onze trip naar Jerash was vrij spontaan en vrij laat op de dag.. niet ideaal. Het is er idd niet te doen met 0 schaduw! Zo warm.. maar inderdaad zeker de moeite waard. 😉

 5. Wat een prachtige reis heb je toch gemaakt, ben nog steeds jaloers op je, weet je al wat de volgende reis gaat worden?

 6. Dit klinkt alsof je leuke eerste dagen gehad hebt. Die ruines zijn prachtig en dat eten klinkt ook heerlijk! Alleen reizen lijkt me geweldig en zo eng tegelijk. Ergens wil ik het eens proberen, maar aan de andere kant durf ik niet zo goed. Ach ja, wie weet, ooit.

  1. Je moet dat toch echt een keertje proberen hoor haha. Het is echt heel anders dan met je partner reizen, maar ook zo ontzettend gaaf!

   1. Ik vond Jerash ook 1000 maal beter en mooier dan Amman. Amman vond ik ook niet heel bijzonder qua bezienswaardigheden. Ik vond het sfeertje in de stad daarentegen wel heel leuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars