Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan, lees je in deze traveldiary van Jordanië.

Traveldiary Jordanië 2019

Dag 7: Aqaba

Ik ben inmiddels weer een beetje bijgekomen en het lukt me om vanochtend mijn bed uit te komen. Hoewel Wadi Rum echt fantastisch was en ook echt prachtig, eindigde mijn trip naar de woestijn een beetje in een domper. Vandaag wil ik me toch wagen aan een ontbijtje. Mijn falafel sandwich krijg ik amper naar binnen, maar gelukkig blijft het daar wel.

Na het ontbijt ga ik, samen met twee reisgenoten naar het strand. Aqaba heeft een public beach, waar je dus gewoon gratis heen kunt gaan. Het is er erg druk, maar we zien alleen maar lokale gezinnen. Alle stukjes schaduw zijn al in beslag genomen door de locals, maar gelijk gebaren een aantal locals dat we wel een hutje kunnen delen. Het strand is niet heel schoon, maar het water is er erg helder en, nog belangrijker, lekker verkoelend.

Ik ga niet zwemmen, omdat me is afgeraden om hier in bikini rond te paraderen (op de private beaches kun je dit wel doen). Ik houd dus lekker mijn jurk aan en met de voetjes het water in werkt ook prima. Dit is zo’n beetje hoe mijn komende uren eruit zien. Chillen in de schaduw, badderen in het water en weer opnieuw.

In de middag gaan we een snorkeltour doen. Nou ja, een tour is een groot woord. De mensen van het hostel brengen ons naar South Beach, droppen een snorkel in onze handen en dat is het, maar prima. De Rode Zee schijnt één van de beste plekken te zijn om te snorkelen, dus ik kan niet wachten om het uit te testen. Wanneer je het water inloopt, stuit je eigenlijk gelijk al op het koraal. Dat maakt deze plek zo gewild, lekker het water inlopen en snorkelen maar. We snorkelen een paar uurtjes, gaan op zoek naar vissen en mooi koraal. Het is mooi, maar niet adembenemend. Ik begrijp nog niet helemaal waarom de Rode Zee één van de mooiste onderwaterplekken ter wereld is.

We sluiten de avond af in een gezellig cafeetje, en hoewel ik nog steeds amper kan eten, houd ik het gelukkig wel binnen. De rest van de avond relaxen we bij het hostel en moe en voldaan ga ik naar bed.

Jordanië: Aqaba
Jordanië: Aqaba - diving in the red sea
Jordanië: Aqaba - diving in the red sea

Dag 8: Aqaba

Another day in paradise. Eigenlijk heb ik precies dezelfde dag als gisteren. De ochtend breng ik chillend door op het strand en in de middag ga ik wederom naar South Beach om te snorkelen. In het hostel ontmoet ik een Canadese jongen die graag wil snorkelen, deze kans laat ik niet aan me voorbij gaan en ik ga graag nog een keer mee voor een herkansing. Ik vraag de man van het hostel of we bij een andere plek aan South Beach kunnen snorkelen. Hij stopt bij een andere plek en ik ga voor een tweede poging de Rode Zee verkennen.

En met succes! Wauw, wat was het mooi onder water. We konden zwemmen langs een gigantisch koraalrif, vol met gekleurd koraal en overal vissen. Zelfs ík was onder de indruk! Urenlang snorkelen we, we dwalen zelfs af. Wanneer we het water uitlopen, is de man van het hostel zelfs enigszins overstuur omdat hij ons zo lang aan het zoeken was. En wij maar genieten in het water. 😉

In de avond gaan we weer bij een gezellig restaurantje eten, ik eet natuurlijk weer amper iets (net als de rest van mijn reis overigens), we drinken wat, we maken een wandeling door de stad, eten een ijsje en sluiten de avond af met dansjes in het hostel.

Jordanië: Aqaba
Jordanië: diving in the red sea
Jordanië: diving in the red sea

Dag 9: Aqaba – Israël: Eilat – Jerusalem

Dit idee spookte al een aantal dagen door mijn hoofd, maar toen bleek dat iemand anders uit het hostel hetzelfde idee had, werd dit idee ineens werkelijkheid: ik ga naar Israel.

Samen met drie reisgenoten neem ik een taxi naar de grens van Jordanië en Israël. Tijdens al deze reizen die ik heb gemaakt, is dit nog maar de tweede keer dat ik lopend een grens oversteek. Ik vind het zelfs een beetje spannend.

Bij het eerste loket worden onze tassen gecontroleerd. Vervolgens lopen we naar een andere ruimte waar onze bagage nogmaals wordt gecontroleerd. Daarna moeten we bij het volgende loket een exit-ticket bemachtigen, waar we een heel vragenvuur krijgen over de reden van onze reis. Waarom gaan we naar Israël, wat gaan we daar doen, hebben we vrienden in Israël, waar werk je, wat was je vorige werk, hoe lang blijf je in Israël en ga zo maar door. Na dit vragenvuur goed te hebben doorstaan, krijg ik een exit-ticket voor Aqaba en een visum om Israel binnen te komen. Bij het volgende loket wordt nogmaals onze bagage en visa gecontroleerd, waarna we officieel in Israël zijn.

Dit alles duurt ongeveer een half uurtje en dan staan we aan de andere kant van de grens. We zijn in Israël! We zijn genoodzaakt om een taxi te nemen naar de nabijgelegen stad Eilat. We kunnen dit wel lopen, maar we willen niet een aantal kilometer met bepakking lopen. Met de taxi zijn we binnen 10 minuten in Eilat en gaan we naar het centrale busstation. De eerstvolgende bus naar Jerusalem schijnt pas over drie uur te vertrekken. Genoeg tijd om even rond te lopen, wat te eten en te drinken en wat snacks te halen voor de busrit.

Vier uur verder en dan zijn we in Jerusalem. Vanaf het centrale busstation lopen we naar ons hostel, wat middenin het centrum gelegen is. Het is een klein half uurtje lopen, maar dat is gelijk een perfecte gelegenheid om wat eerste indrukken op te doen van de stad. Na het inchecken, gaan we op pad om een eettentje te zoeken voor het avondeten, waarna we een rondje door de stad lopen.

Het is er heerlijk! De stad is ontzettend levendig, vol met hippe eettentjes en leuke winkeltjes. Overal zijn mensen op straat, het is er druk, gezellig en er is overal muziek op straat. De eerste indrukken zijn fantastisch. Uiteindelijk gaan we op zoek naar de rooftop bar Notre Dame. Van andere reizigers hebben we de tip gekregen om hierheen te gaan, omdat het uitzicht geweldig moet zijn. Ze hadden gelijk. Hoewel we gigantisch underdressed waren in dit luxueuze hotel en ook nog eens op het terras plaats moesten nemen naast een bruiloftsfeestje.

Ook de ontzettend dure drankjes hielpen niet echt mee, maar het uitzicht was alles waard. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. We maken kennis met twee lokale meiden, die ons vertellen over Israël en Jerusalem. Na deze gezellige avond en te dure drankjes, gaan we terug naar het hostel om naar bed te gaan.

Bordercrossing Jordanië to Israel
Jerusalem, Israël
Jerusalem, Israël

Dag 10: Jerusalem

Vandaag staat in het teken van de stad verkennen. Dat hebben we gisteren al enigszins gedaan, maar nu kunnen we alles goed bij daglicht aanschouwen.

We beginnen de ochtend met een ‘gratis’ stadswandeling door Old City. Dit oude gedeelte van de stad binnen de stadsmuren, bestaat uit vier gedeelten; het Joodse, Islamitische, Christelijke en Armeense gedeelte. De tourgids vertelt over de geschiedenis van de stad, terwijl ik en zo’n 25 andere toeristen braaf achter hem aanlopen. Aan het einde van de tour wordt er toch een aantal keren aangegeven dat een fooi zeker wel verwacht wordt, waardoor die term ‘gratis’ stadswandeling geen enkel nut meer heeft.

Na de tour besluiten we om weer het één en ander van de route af te leggen, zodat we alles rustig kunnen bekijken en aanschouwen. We lopen Via Dolorosa, wat blijkbaar ‘the final path of Jesus’ is. We lunchen ergens bij een klein, maar druk tentje en daarna gaan we op zoek naar de Klaagmuur. We gaan naar binnen en ik vind het toch wel een hele bijzondere gewaarwording. We dwalen nog wat rond en wandelen dan terug naar ons hostel. Hier komen we even bij van de kilometers en besluiten dan weer op pad te gaan.

We nemen de lokale bus naar Mount Olives, wat buiten de stad gelegen is. Vanaf deze berg schijn je een heel mooi uitzicht te hebben over de stad tijdens de zonsondergang. Wederom was dit weer een toptip, want het was prachtig. We waren bijna te laat, de zon was al bijna verdwenen achter de skyline maar het was nog steeds geweldig. Er gaat niets boven een goede zonsondergang.

We genieten van een mooie zonsondergang, waarna we de bus terugnemen naar de stad. Het is inmiddels donker geworden en het is etenstijd. We besluiten om naar de markt Mahane Yehuda. Gisteren liepen we ook over deze markt en toen was het al stervensdruk. Ook nu is het weer net zo’n feest. In de avond gaan de marktkraampjes over in danstentjes, de straten worden omgetoverd tot dansvloer en de drankjes worden op tafel gezet.

We zoeken een eettentje, terwijl de muziek al hard door de straat te horen galmt. Ik eet een overheerlijke shakshuka, waarna we een aantal drankjes doen. De sfeer is uitgelaten, vrolijk en iedereen van jong tot oud geniet van de gezelligheid. Na een aantal drankjes is het tijd om het hostel op te zoeken, wat een topdag!

Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City

Dag 11: Palestina: Bethlehem – Eilat – Aqaba

Het eerste wat we doen, als we wakker worden is het regelen van bustickets van Jerusalem naar Eilat. We hebben geluk, en kunnen de bus van 15.00 uur nog pakken voor dezelfde dag. Daarna gaan we op zoek naar een lokale bus die ons naar Bethlehem kan brengen.

De busrit duurt zo’n 30 minuten. We rijden de stad uit, waarna het ook hier ontzettend heuvelachtig is. Hoe druk het in de stad is, zo rustig is het daarbuiten. We stuitten op ‘de muur’. Hier staat namelijk ook een acht meter hoge muur op de grens van Israel en Palestina. Israel heeft hier een muur gebouwd, met behulp van Trump natuurlijk, om beide landen te scheiden.

We rijden door, waar we middenin de stad gedumpt worden. Hier staan al een aantal tourgidsen je op te wachten om je een tour aan te smeren. Wij wilden eigenlijk Bethlehem lopend verkennen, maar we komen er al snel achter dat alles heel verspreid is. Omdat we een bus naar Eilat te halen hebben, kiezen we ervoor om met een gids rond te gaan.

We stoppen als eerste bij de muur. De muur is aan de kant van Palestina helemaal gedekt met indrukwekkende street-art, die goed aangeven hoe de Palestijnen over de muur en de hele situatie denken. Ik vind het heel indrukwekkend om te zien. Hierna gaan we langs een aantal Banksy schilderijen. Die kun je in Bethlehem op verschillende plekken bewonderen.

Vervolgens gaan we naar een aantal belangrijke bijbelse plekken, zoals Milk Grotto, de geboortekerk en de geboortegrot van Jesus. In deze grot schijnt Jesus geboren te zijn. Deze plekken doen me toch niet zo veel als de muur, maar toch leuk om er geweest te zijn. Nadat we alles bewonderd hebben, zoeken we een bus om terug naar Jerusalem te gaan.

Op de terugweg worden we bij de grens aangehouden. Alle passagiers moeten hun paspoorten laten zien en controleren ze bagage. Bij het zien van onze paspoorten terwijl ze nog dicht zijn, mogen wij alweer gaan zitten. Bij een Palestijnse opa en oma zijn de militairen aardig fel, ze moeten de bus uit, er wordt het één en ander heen en weer geschreeuwd en vervolgens gaat de bus verder zonder dit oude stel. Hoe verschrikkelijk is het, dat ze dit elke keer moeten ondergaan als ze de grens over willen.

Éénmaal terug in de stad, wandelen we rustig naar ons hostel om onze spullen op te halen om vervolgens naar het busstation te gaan. We zijn hier ruim op tijd en kunnen zelfs nog een hapje eten. De bus is er prima op tijd en vertrekt ook geen minuut later, zeer punctueel. De busrit verloopt voorspoedig met wat muziek luisteren en slapen.

Onderweg komen we erachter dat de grens tussen Eilat en Aqaba om 20.00 uur sluit. Wij zouden om 19.30 uur aankomen in Eilat, vervolgens nog met een taxi naar de grens moeten en ook al die verrekte controleposten bij langs. Anders zouden we een nacht in Eilat moeten verblijven en de volgende morgen de grens oversteken naar Jordanië.

Gelukkig verloopt de reis voorspoedig en arriveren we zelfs een half uur te vroeg in Eilat. We nemen snel een taxi naar de grens en die is al aardig verlaten. We worden een beetje vreemd aangekeken als we de grens nog willen oversteken, maar het kan gelukkig wel. We gaan al die verschillende controleposten weer bij langs en zijn letterlijk de laatsten die de grens oversteken.

Kwart voor acht staan we weer in Aqaba, prima op tijd. We nemen een taxi naar het hostel en die zijn verbaasd om ons weer te zien. Happy days! We zijn terug in Jordanië!

Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem
Palestina: Bethlehem

Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Nieuwe plannen: een nieuwe reis

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Amman: 14x doen in de hoofdstad van Jordanië

Jordanië traveldiary #1: Amman en de ruïnes van Jerash

Jordanië traveldiary #2: dwalen in Petra en touren door Wadi Rum


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Jordanië?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jordanië.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

30 thoughts on “Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

    1. Bedoel je dan Egypte? Zo zuidelijk ben ik niet geweest helaas, maar dat zou ik graag eens willen doen! Ja ik vond zowel Jerusalem als Bethlehem fantastisch, ook een compleet andere wereld dan Jordanië.

  1. Wauw wat een gave reis heb je gemaakt zeg en zo gaaf dat je mensen ontmoet in het hostel en hier dan mee op pad gaat. Zo ging ik een keer lopend de grens tussen Amerika en Mexico door, best spannend allemaal. De foto’s zijn stuk voor stuk prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge