Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

by thatonetime
33 comments

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan, lees je in deze traveldiary van Jordanië.

Traveldiary Jordanië 2019

Dag 7: Aqaba

Ik ben inmiddels weer een beetje bijgekomen en het lukt me om vanochtend mijn bed uit te komen. Hoewel Wadi Rum echt fantastisch was en ook echt prachtig, eindigde mijn trip naar de woestijn een beetje in een domper. Vandaag wil ik me toch wagen aan een ontbijtje. Mijn falafel sandwich krijg ik amper naar binnen, maar gelukkig blijft het daar wel.

Na het ontbijt ga ik, samen met twee reisgenoten naar het strand. Aqaba heeft een public beach, waar je dus gewoon gratis heen kunt gaan. Het is er erg druk, maar we zien alleen maar lokale gezinnen. Alle stukjes schaduw zijn al in beslag genomen door de locals, maar gelijk gebaren een aantal locals dat we wel een hutje kunnen delen. Het strand is niet heel schoon, maar het water is er erg helder en, nog belangrijker, lekker verkoelend.

Ik ga niet zwemmen, omdat me is afgeraden om hier in bikini rond te paraderen (op de private beaches kun je dit wel doen). Ik houd dus lekker mijn jurk aan en met de voetjes het water in werkt ook prima. Dit is zo’n beetje hoe mijn komende uren eruit zien. Chillen in de schaduw, badderen in het water en weer opnieuw.

In de middag gaan we een snorkeltour doen. Nou ja, een tour is een groot woord. De mensen van het hostel brengen ons naar South Beach, droppen een snorkel in onze handen en dat is het, maar prima. De Rode Zee schijnt één van de beste plekken te zijn om te snorkelen, dus ik kan niet wachten om het uit te testen. Wanneer je het water inloopt, stuit je eigenlijk gelijk al op het koraal. Dat maakt deze plek zo gewild, lekker het water inlopen en snorkelen maar. We snorkelen een paar uurtjes, gaan op zoek naar vissen en mooi koraal. Het is mooi, maar niet adembenemend. Ik begrijp nog niet helemaal waarom de Rode Zee één van de mooiste onderwaterplekken ter wereld is.

We sluiten de avond af in een gezellig cafeetje, en hoewel ik nog steeds amper kan eten, houd ik het gelukkig wel binnen. De rest van de avond relaxen we bij het hostel en moe en voldaan ga ik naar bed.

Jordanië: Aqaba
Jordanië: Aqaba - diving in the red sea
Jordanië: Aqaba - diving in the red sea

Dag 8: Aqaba

Another day in paradise. Eigenlijk heb ik precies dezelfde dag als gisteren. De ochtend breng ik chillend door op het strand en in de middag ga ik wederom naar South Beach om te snorkelen. In het hostel ontmoet ik een Canadese jongen die graag wil snorkelen, deze kans laat ik niet aan me voorbij gaan en ik ga graag nog een keer mee voor een herkansing. Ik vraag de man van het hostel of we bij een andere plek aan South Beach kunnen snorkelen. Hij stopt bij een andere plek en ik ga voor een tweede poging de Rode Zee verkennen.

En met succes! Wauw, wat was het mooi onder water. We konden zwemmen langs een gigantisch koraalrif, vol met gekleurd koraal en overal vissen. Zelfs ík was onder de indruk! Urenlang snorkelen we, we dwalen zelfs af. Wanneer we het water uitlopen, is de man van het hostel zelfs enigszins overstuur omdat hij ons zo lang aan het zoeken was. En wij maar genieten in het water. 😉

In de avond gaan we weer bij een gezellig restaurantje eten, ik eet natuurlijk weer amper iets (net als de rest van mijn reis overigens), we drinken wat, we maken een wandeling door de stad, eten een ijsje en sluiten de avond af met dansjes in het hostel.

Jordanië: Aqaba
Jordanië: diving in the red sea
Jordanië: diving in the red sea

Dag 9: Aqaba – Israël: Eilat – Jerusalem

Dit idee spookte al een aantal dagen door mijn hoofd, maar toen bleek dat iemand anders uit het hostel hetzelfde idee had, werd dit idee ineens werkelijkheid: ik ga naar Israel.

Samen met drie reisgenoten neem ik een taxi naar de grens van Jordanië en Israël. Tijdens al deze reizen die ik heb gemaakt, is dit nog maar de tweede keer dat ik lopend een grens oversteek. Ik vind het zelfs een beetje spannend.

Bij het eerste loket worden onze tassen gecontroleerd. Vervolgens lopen we naar een andere ruimte waar onze bagage nogmaals wordt gecontroleerd. Daarna moeten we bij het volgende loket een exit-ticket bemachtigen, waar we een heel vragenvuur krijgen over de reden van onze reis. Waarom gaan we naar Israël, wat gaan we daar doen, hebben we vrienden in Israël, waar werk je, wat was je vorige werk, hoe lang blijf je in Israël en ga zo maar door. Na dit vragenvuur goed te hebben doorstaan, krijg ik een exit-ticket voor Aqaba en een visum om Israel binnen te komen. Bij het volgende loket wordt nogmaals onze bagage en visa gecontroleerd, waarna we officieel in Israël zijn.

Dit alles duurt ongeveer een half uurtje en dan staan we aan de andere kant van de grens. We zijn in Israël! We zijn genoodzaakt om een taxi te nemen naar de nabijgelegen stad Eilat. We kunnen dit wel lopen, maar we willen niet een aantal kilometer met bepakking lopen. Met de taxi zijn we binnen 10 minuten in Eilat en gaan we naar het centrale busstation. De eerstvolgende bus naar Jerusalem schijnt pas over drie uur te vertrekken. Genoeg tijd om even rond te lopen, wat te eten en te drinken en wat snacks te halen voor de busrit.

Vier uur verder en dan zijn we in Jerusalem. Vanaf het centrale busstation lopen we naar ons hostel, wat middenin het centrum gelegen is. Het is een klein half uurtje lopen, maar dat is gelijk een perfecte gelegenheid om wat eerste indrukken op te doen van de stad. Na het inchecken, gaan we op pad om een eettentje te zoeken voor het avondeten, waarna we een rondje door de stad lopen.

Het is er heerlijk! De stad is ontzettend levendig, vol met hippe eettentjes en leuke winkeltjes. Overal zijn mensen op straat, het is er druk, gezellig en er is overal muziek op straat. De eerste indrukken zijn fantastisch. Uiteindelijk gaan we op zoek naar de rooftop bar Notre Dame. Van andere reizigers hebben we de tip gekregen om hierheen te gaan, omdat het uitzicht geweldig moet zijn. Ze hadden gelijk. Hoewel we gigantisch underdressed waren in dit luxueuze hotel en ook nog eens op het terras plaats moesten nemen naast een bruiloftsfeestje.

Ook de ontzettend dure drankjes hielpen niet echt mee, maar het uitzicht was alles waard. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. We maken kennis met twee lokale meiden, die ons vertellen over Israël en Jerusalem. Na deze gezellige avond en te dure drankjes, gaan we terug naar het hostel om naar bed te gaan.

Bordercrossing Jordanië to Israel
Jerusalem, Israël
Jerusalem, Israël

Dag 10: Jerusalem

Vandaag staat in het teken van de stad verkennen. Dat hebben we gisteren al enigszins gedaan, maar nu kunnen we alles goed bij daglicht aanschouwen.

We beginnen de ochtend met een ‘gratis’ stadswandeling door Old City. Dit oude gedeelte van de stad binnen de stadsmuren, bestaat uit vier gedeelten; het Joodse, Islamitische, Christelijke en Armeense gedeelte. De tourgids vertelt over de geschiedenis van de stad, terwijl ik en zo’n 25 andere toeristen braaf achter hem aanlopen. Aan het einde van de tour wordt er toch een aantal keren aangegeven dat een fooi zeker wel verwacht wordt, waardoor die term ‘gratis’ stadswandeling geen enkel nut meer heeft.

Na de tour besluiten we om weer het één en ander van de route af te leggen, zodat we alles rustig kunnen bekijken en aanschouwen. We lopen Via Dolorosa, wat blijkbaar ‘the final path of Jesus’ is. We lunchen ergens bij een klein, maar druk tentje en daarna gaan we op zoek naar de Klaagmuur. We gaan naar binnen en ik vind het toch wel een hele bijzondere gewaarwording. We dwalen nog wat rond en wandelen dan terug naar ons hostel. Hier komen we even bij van de kilometers en besluiten dan weer op pad te gaan.

We nemen de lokale bus naar Mount Olives, wat buiten de stad gelegen is. Vanaf deze berg schijn je een heel mooi uitzicht te hebben over de stad tijdens de zonsondergang. Wederom was dit weer een toptip, want het was prachtig. We waren bijna te laat, de zon was al bijna verdwenen achter de skyline maar het was nog steeds geweldig. Er gaat niets boven een goede zonsondergang.

We genieten van een mooie zonsondergang, waarna we de bus terugnemen naar de stad. Het is inmiddels donker geworden en het is etenstijd. We besluiten om naar de markt Mahane Yehuda. Gisteren liepen we ook over deze markt en toen was het al stervensdruk. Ook nu is het weer net zo’n feest. In de avond gaan de marktkraampjes over in danstentjes, de straten worden omgetoverd tot dansvloer en de drankjes worden op tafel gezet.

We zoeken een eettentje, terwijl de muziek al hard door de straat te horen galmt. Ik eet een overheerlijke shakshuka, waarna we een aantal drankjes doen. De sfeer is uitgelaten, vrolijk en iedereen van jong tot oud geniet van de gezelligheid. Na een aantal drankjes is het tijd om het hostel op te zoeken, wat een topdag!

Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City
Jerusalem Old City

Dag 11: Pale