Jordanië traveldiary #5 Wadi Mujib, Madaba en terug naar huis

by thatonetime
52 comments
Madaba, Jordanië 2019 - 66

Mijn reis door Jordanië was een afwisselende reis. Met afwisseling tussen natuur en cultuur; van eeuwenoude ruïnes tot eindeloos falafel eten en van dobberen in het water tot urenlang hiken door de woestijn. Wat ik in Jordanië heb gedaan, lees je in deze traveldiary. In deze laatste traveldiary vertel ik je over het einde van mijn reis

Reisdagboek Jordanië

Dag 14: Wadi Mujib

Mijn laatste volle dag in Jordanië. Één van de dingen die ik voorafgaande mijn reis onwijs graag wilde doen, was naar Wadi Mujib. Hoewel ik eigenlijk de hoop al had opgegeven, viel gelukkig aan het einde van mijn reis alle puzzelstukjes op zijn plek.

De Canadese reisgenoot waarmee ik gisteren naar de Dode Zee en Mount Nebo ben gegaan, was wel in voor een hike in Wadi Mujib. In mijn hostel ontmoette ik een Fins meisje, wat ook wel mee wilde. En zo waren we met z’n drieën. Aan het einde van de ochtend hadden we afgesproken bij een eettentje om de hoek om te ontbijten. We bestellen iets smerigs en ons wordt een ‘heerlijke’ lavendel juice aangeraden, wat niet te drinken is. Foute keuzes.. maar dat overkomt je soms.

Na het eten besluiten we terug te gaan naar ons hostel om uit te zoeken hoe we naar Wadi Mujb gaan. Vanaf ons hostel regelen we een taxi die ons heen en weer wil brengen. Met de auto is het ongeveer een uur rijden, maar de tijd vliegt voorbij. We hebben eigenlijk een beetje haast, want we moeten voor een bepaalde tijd in het park zijn.

Eenmaal aangekomen bij Wadi Mujib, zijn we net op tijd en mogen we als laatste gasten naar binnen. We moeten een zwemvest aan en dan kunnen we gaan. Vanuit Nederland heb ik speciaal hiervoor mijn waterdichte tas meegenomen, en deze komt goed van pas. In Wadi Mujib hike je door water, waardoor een waterdichte tas wel nodig is als je spullen mee wilt nemen.

Als eerste moeten we een trap af, om onder in de canyon te komen. Vervolgens baan je je een weg door de canyon, tegen de stroming in. Her en der moet je een watervalletje of wat rotsen opklimmen, om verder te komen. Het is echt te gek en een tof avontuur. Ik heb enigszins spijt van het feit dat ik sandalen aan heb gedaan en niet mijn Nikes, maar ik overleef het wel.

Na een uurtje ploeteren, klimmen, klauteren en zwemmen door het water, komen we aan bij een grote waterval. Deze waterval is het einde van de canyon, we kunnen niet verder. Dit is het moment om even uit te rusten en bij te komen van de hike. In het water kietelen de visjes aan onze wondjes en dode huid en wij kunnen genieten onder de waterval. Dit is ook het moment om mijn waterdichte tas te testen en hij heeft het wonderbaarlijk overleefd.

Na het genieten van de waterval beginnen we aan de weg terug. Dit is des te leuker, want nu kunnen we meedobberen met de stroming. De stenen gooien af en toe roet in het eten en ik houd er zeker wat blauwe plekken en een nog pijnlijkere rug aan over, maar het was echt heel vet. Wat een toffe ervaring.

Aan het einde van de middag gaan we vrijwel als laatste de canyon uit om doorweekt naar de auto te gaan. Een paar uurtjes klimmen en dobberen in het water is gaaf, maar ook slopend. De rit terug naar Amman is daarom een rustige, waarin ik moe en voldaan bijna in slaap val. Mijn reisgenoot wil ergens stoppen voor koffie, omdat hij anders ook in slaap valt en van de lieve verkopers en de taxichauffeur krijgen we gratis snacks en drinken. Zo lief.

Eenmaal terug in Amman is het al bijna donker. We gaan terug naar het hostel voor een lekkere warme douche. Daarna ga ik samen met de Finse reisgenoot naar een winkelcentrum, wat op een paar kilometer afstand gelegen ligt van het hotel. We laten onze spullen controleren, moeten door detectiepoortjes lopen en zijn dan good to go. We zijn op een missie; een nieuwe iPhone kopen voor mijn reisgenoot. Vervolgens winkelen we nog een beetje en strijken dan neer bij de Subway voor het avondeten. Na het eten nemen we een Uber terug naar ons hostel en houden we het voor gezien. Wat een dag!


Dag 15: Madaba en terug naar huis

Mijn laatste dag in Jordanië. Het is toch bizar om je te realiseren dat je aan het einde van de dag niet meer hier zal zijn, maar thuis. Of in mijn geval; onderweg naar huis. Mijn laatste dag in Jordanië, had ik eigenlijk geen plannen maar zoals het vaak gegaan is tijdens mijn reis, komen de plannen ter plekke.

Ik ontbijt in het hostel, waarna ik me klaarmaak voor mijn laatste dag in Amman, mijn laatste dag in Jordanië. In de tuin van het hostel kom ik een jongen tegen waarmee ik aan de klets raak. Hij wil deze dag naar Madaba gaan, een plaats wat ongeveer een uur vanaf Amman gelegen ligt. Laat het nu net zo zijn dat ik nog een paar uurtjes over heb, voordat ik naar het vliegveld moet. Mijn vlucht vertrekt namelijk aan het einde van de middag.

We boeken een Uber die binnen tien minuten bij ons hostel is en we gaan snel op pad. Binnen een uur staan we in het centrum van Madaba; de stad van de mozaïek. Hier gaan we als eerste naar het Madaba Archeologic Park, waar we de eerste eeuwenoude mozaïeken aanschouwen. Vervolgens gaan we door naar the Church of Saint George, waar je één van de oudste mozaïeken ter wereld kunt vinden. We wandelen wat door het centrum, ik koop ergens nog een souvenir en daarna nemen we de taxi terug naar Amman.

Het is echt druk op de weg, waardoor het een eeuwigheid duurt voordat we weer in Amman zijn. Eenmaal in Amman duurt het nog langer voordat we in de buurt van het hostel komen, dus de laatste kilometer ga ik maar lopen. Ik zou eigenlijk al bijna onderweg naar het vliegveld moeten gaan, dus de stress schiet er enigszins in. Zoals altijd gaat het bij mij weer op het laatste moment.

Terug bij het hostel neem ik afscheid van mijn reismaatje en graai ik snel al mijn spullen bij elkaar. Ik probeer een Uber te bestellen, maar natuurlijk rijden er net weer geen auto’s in de buurt. Zul je altijd zien. Ik ga maar lopend op pad om een taxi aan te houden, maar natuurlijk zijn alle taxi’s al bezet. Het duurt voor mijn gevoel een eeuwigheid voordat ik een taxi heb gevonden, maar het is gelukt.

Bij het vliegveld kan ik gelijk inchecken, door de douane lopen en dan is het wachten op mijn vlucht. Alles gaat gesmeerd, op het feit na dat ik mijn fles zonnebrandcrème van 20 euro moet inleveren. Stom, niet aan gedacht. De vlucht naar Praag verloopt goed en zonder problemen. Naast mij zit een stel uit Jordanië wat op vakantie gaat naar Praag, ze praten graag dus ze vertellen me al hun plannen. Het houdt me zeker bezig tijdens de vlucht.

Rond een uur of negen land ik in Praag, waar ik tot ongeveer zeven uur moet wachten. Ik heb niets geregeld, dus ik besluit een hotel bij het vliegveld op te zoeken en een kamer te regelen. Na al die harde bedjes van de afgelopen twee weken, vind ik dat ik wel een lekker bed heb verdiend.


Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Reisdagboek #1: Amman en de ruïnes van Jerash

Jordanië traveldiary #2

Kosten: rondreis rondreis Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

Canyoning in Wadi Mujib

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Jordanië traveldiary #3

Jordanië traveldiary #4

Wadi Rum: overnachten in de woestijn


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Jordanië?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jordanië.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

You may also like

52 comments

Lon - Ontdek de Wereld Mee 10 november 2019 - 16:00

Haha ik zou toch ook even m’n billen knijpen als alles voor vertrek zo net niet soepel verloopt. En Wadi Mujib is fantastisch, ook net een paar weken terug uit Jordanië en vond ‘t geweldig!

Reply
thatonetime 12 november 2019 - 19:04

Oh dat snap ik. Dat was leuk he… Hoe lang ben jij er geweest?

Reply
Sarah 22 oktober 2019 - 12:33

Jordanië is een populaire bestemming blijkbaar, ik zie er voortdurend foto’s van op Facebook en dan ben ik stiekem toch wat jaloers. 😉 Ik wist niet dat je er aan canyoning kon doen. Nu ben ik helemaal overtuigd! 😉

Reply
thatonetime 26 oktober 2019 - 18:50

Het wordt steeds populairder inderdaad. Al dit foto’s op Insta maakten ook dat Jordanië hoger bij mij op de lijst kwam hoor. 🙂

Reply
Ech Wel 18 oktober 2019 - 13:11

Zo dan, nog ff een paar uur voor vertrek een trippie doen, dat is nog eens lef hebben. Dat had Ech Nie dus ech nooit laten gebeuren. Mss maar het beste ook want ik had het ech wel in het honderd laten lopen. Die laatste taxi bijvoorbeeld, die had ik ech nooit gehaald….

Reply
thatonetime 18 oktober 2019 - 19:53

Haha bij die laatste taxi had ik ook wel een beetje paniek hoor, maar uiteindelijk komt het allemaal wel weer goed. 🙂

Reply
Caroline - HippeShops 18 oktober 2019 - 09:14

Ik ben onder de indruk van de mooie foto’s en dito verhalen. Het lijkt me echt de moeite waard om daar te reizen.

Reply
thatonetime 18 oktober 2019 - 10:18

Dankjewel! 🙂 Ik vond het zeker de moeite waard, het was een toffe reis.

Reply
Melanie Hoogvliet 18 oktober 2019 - 07:12

Wat een mooie bestemming zeg! Maar wat vervelend dat het vinden van een taxi zo ontzettend lang duurde.

Reply
thatonetime 18 oktober 2019 - 07:58

Het zit helaas niet altijd mee… maar dat kan gebeuren. Verder is het zeker een mooie bestemming! 🙂

Reply
Ilona Wielinga 16 oktober 2019 - 07:44

Aah krijg spontaan zin om in het vliegtuig te springen!

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:22

Hehe ik ook!

Reply
Marieke 16 oktober 2019 - 05:44

Wat is het daar prachtig zeg zo aan de foto’s te zien. Zelf ben ik er nog nooit geweest.

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:15

Het is er zeker prachtig, sowieso een bezoekje waard!

Reply
Manon Ruitenberg 16 oktober 2019 - 04:38

Mooi he, het Mozaïek in Madaba? Ik vond de stad ook erg ontspannen en leuk om door rond te slenteren. Ik heb genoten van je verdere verslagen van Jordanië.

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:14

Ik vond de stad verder niet heel veel aan, maar ik ben er ook maar een paar uurtjes geweest.

Reply
Amy 15 oktober 2019 - 20:54

Die canyon hike ziet er echt heel cool uit. Iets vergelijkbaars hebben wij enkele jaren geleden gedaan in Zion, door het water hiken, en dat herinner ik me nog als de dag van gisteren. Gaaf he, dat er zonder uitgestippeld plan toch heel veel moois op je pad kan komen!

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:13

Zeker weten, dat is het leukste van reizen. 😀

Reply
Denise 15 oktober 2019 - 19:02

Jaaaa, die mozaïeken in Madaba heb ik ook bewonderd. Heel bijzonder! Zó oud!

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:11

Gek he om te beseffen dat je ergens loopt wat eeuwenoud is.

Reply
Kelly 15 oktober 2019 - 17:55

Ik ben mijn reis begonnen in Madaba…je hebt daar inderdaad mooie mozaïeken. Prachtige rondreis heb je gemaakt en tof dat je alles zelf geregeld hebt. Ik was georganiseerd in Jordanië.

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:09

Oh leuk, was dat de moeite waard of had je het achteraf zelf willen regelen?

Reply
Nicole Orriëns 15 oktober 2019 - 13:48

Wat leuk dat je onderweg zo makkelijk contacten legt en dan op die manier mensen hebt om dingen mee samen te doen!

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:07

Dat is het mooie van solo reizen! 🙂

Reply
Felice Veenman 15 oktober 2019 - 12:57

dat je nog energie had om te winkelen na die Wadi Munid, jij bent wel een bikkel

Reply
thatonetime 16 oktober 2019 - 08:07

Wadi Mujib was heel gaaf, maar gelukkig niet zo intens als het hiken in Petra. 🙂

Reply
Chantal 15 oktober 2019 - 09:19

Wauw wat een avontuur zeg! Lijkt me heerlijk om Jordanië zelf ook eens te bezoeken.

Reply
thatonetime 15 oktober 2019 - 11:43

Het is zeker een aanrader.

Reply
lodi 15 oktober 2019 - 07:39

Ik vind het echt te gek om dit elke keer te lezen, zo fantastisch wat je allemaal doet en mee maakt, zoveel mensen die je ontmoet en waar je mee op stap gaat. Wat een ervaringen. Het lijkt me een aardige zware tocht wat jullie deden, door het water en zo.

Reply
thatonetime 15 oktober 2019 - 08:07

Dankjewel voor je leuke reactie, tof om te horen! 🙂

Reply
ingrid 14 oktober 2019 - 17:48

wauw wat ontzettend mooi daar. zo anders dan hier. wat een ervaring

Reply
thatonetime 15 oktober 2019 - 08:06

Ja echt he, dat maakt de ervaring ook zo mooi!

Reply
Deborah 14 oktober 2019 - 11:33

wauw zo tof jou vakanties!! De mensen die je ontmoet en de dingen die je doet. Dat neemt niemand je meer af!

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:42

Zeker weten, dat is ook waarom ik het doe. Je krijgt er zo veel voor terug, het is het altijd dubbel en dwars waard. Dankjewel! 😀

Reply
Alexandra 15 oktober 2019 - 07:37

Heerlijk, het doet me denken aan mijn tijd als bacpacker. Haha. Jordanië is prachtig. Toffe vakantie heb je gehad.

Reply
thatonetime 15 oktober 2019 - 08:06

Dankjewel, het was zeker tof! 🙂

Reply
charlotte 14 oktober 2019 - 08:13

Prachtige Jordanië staat ook nog op mijn bucketlist maar eerst volgende week met de kinderen naar Denemarken

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:42

Oh lekker vooruitzicht zeg, waar in Denemarken ga je heen?

Reply
rachel 14 oktober 2019 - 07:57

oh die grotten 😀 hoe mooi!! dit moet een hele mooie en gave reis zijn geweest

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:41

Dat was het zeker, echt een aanrader! 😉

Reply
Simone 14 oktober 2019 - 07:23

Super gave Hike. Jordanië staat zeker op mijn Bucket List nu! <3

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:41

Leuk, het is ook echt een aanrader.

Reply
Marcella Molenaar 12 oktober 2019 - 14:17

Mooie laatste dagen had je. De mozaïeken van Madaba zien er heel tof uit! Leuk dat je zonder concrete plannen elke keer zoveel leuks deed!

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:41

Dat is het leukste van reizen toch. 🙂

Reply
Yvonne 12 oktober 2019 - 07:10

Lavendel juice.. klinkt inderdaad nogal fout, haha. Maar Wadi Mujib lijkt me prachtig. Destijds niet bezocht, maar wil zeker nog ooit terug naar Jordanië.

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:40

Oh.. als ik er weer aan terugdenk, krijg ik weer rillingen over mijn rug haha. Wadi Mujib is echt een aanrader!

Reply
Linda 11 oktober 2019 - 22:52

Wat een gave hike heb je gemaakt zeg! Sowieso klinkt je reis door Jordanië echt super. Ik wil hier ook zeker eens heen! Leuk dat we je reis konden volgen

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:40

Dankjewel, het was ook een heerlijke reis en Wadi Mujib is echt heel erg tof.

Reply
Jenny 11 oktober 2019 - 08:53

Wadi Mujib lijkt me erg gaaf. Daar heb ik tijdens mijn trips voor Jordanië helaas niet geweest. Leuk voor een volgende keer!

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:39

Zeker doen de volgende keer, ik vond het echt een hoogtepunt!

Reply
Kim 11 oktober 2019 - 08:52

Wat gaaf die hike in Wadi Mujib! Wat heb jij een geweldige reis gemaakt door Jordanië!

Reply
thatonetime 14 oktober 2019 - 17:39

Dankjewel! Het is echt een prachtige bestemming!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More