Waterfall at Karijini National Park, Australië 2012 - 15

Karijini National Park: het hoogtepunt van je reis door West-Australië

Indrukwekkende diepe kloven in vijftig tinten rood, met kraakheldere waterpoelen en watervallen; dat is het landschap van het mooie Karijini National Park. Tijdens een trip door West-Australië mag je dit park niet overslaan. Wil jij deze natuurpracht met eigen ogen aanschouwen, check dan hier alle tips om goed voorbereid aan je trip naar Karijini National Park te beginnen. 

Karijini National Park 

Als je aan Karijini National Park denkt, dan denk je aan dieprode kloven, 2500 miljoenen jaren oude bergen en kliffen, indrukwekkende watervallen en ecosystemen. 

Karijini National Park ligt in het westen van Australië, zo’n 150 km landinwaarts van Exmouth en op ongeveer veertien tot achttien uren rijden van Perth. Dit prachtige National Park ligt in de outback, en dat is ook goed te merken aan alle tinten rood die je hier tegenkomt. 

Het park behoort tot de Banyjima, Kurrama en Innawonga Aboriginals en het is een plek die je niet mag overslaan als je West-Australië gaat ontdekken. Ik vind dit National Park oprecht één van de mooiste plekken die ik ooit heb bezocht en klimmen door de bergkloven van Karijini staat – nu nog steeds – in mijn top drie van tofste reiservaringen ooit. 


Wat te doen in Karijini National Park 

1. Ontdek de diepe kloven van Karijini National Park

In Karijini National Park kun je verschillende prachtige gorges (bergkloven) vinden, waarvan de één nog mooier is dan de ander. Je vindt hier een indrukwekkend palet aan rood- en bruintinten; aan vijfitg tinten rood heb je hier niet genoeg. Je vindt er onder andere Weano Gorge, Dales Gorge, Hancock Gorge, Kalamina Gorge.

Je kunt de kloven van een afstandje bekijken, via één van de uitzichtpunten, maar je kunt er ook voor kiezen om de kloven van dichterbij te bekijken. Waad door de ondiepe wateren in de kloof of beklim de rotswanden van de kloven. Sommige kloofwanden zijn voorzien van soort leuningen, zodat het klimmen wat gemakkelijker wordt. Door het park lopen verschillende (wandel)routes die je door de kloven leiden. 

Let op: Blijf weg van klifranden en ga de kloven niet in als het regent of wanneer dit de weersvoorspelling is. Vertrek onmiddelijk uit de kloof als het gaat regenen, omdat er hevige overstromingen (‘flash floods’) kunnen optreden. 


2. Bezoek de verschillende lookouts en geniet van de mooiste uitzichten

Om er zeker van te zijn dat je de mooiste uitzichten niet mist, ga je langs de verschillende lookouts die het park biedt (soms ook met een hike voor- of achteraf). Bezoek bijvoorbeeld het Fortescue Falls lookout waar je een prachtig uitzicht hebt over de watervallen. Daarna kun je naar de bekende Knox lookout of Oxer lookout gaan, waar de vier kloven samenkomen. 


3. Zwemmen in kraakhelder, ijskoud water 

In bijna alle kloven kun je natuurlijke baden vinden. Deze smaragdgroene zoetwaterpoelen zijn goede plekken om de verkoeling op te zoeken.

In het oosten van het park, aan het einde van Dales Gorge vind je Fern Pool. Het is een belangrijke plek voor de Aboriginals en tegenwoordig ook een populaire plek om een frisse duik te nemen, het is namelijk één van de gemakkelijkste en mooiste plekken in Karijini National Park om te zwemmen. Neem een frisse duik in het lekkere water en vergeet niet achter de waterval te klimmen. 

Om bij Fern Pool te komen, neem je de trap vanaf de parkeerplaats naar Fortescue Falls. Als je deze watervallen voorbij bent, is het nog een paar honderd meter lopen naar Fern Pool. 

Een andere bekende plek in Karijini National Park is Spa Pool, te vinden in Hamersley Gorge. Je vindt Spa Pool in het noordwesten van het park en dit is één van de meest gefotografeerde plekken van Karijini. 

Let op: het water in de poelen kan extreem koud zijn en daardoor kan er onderkoeling optreden, test de temperatuur voordat je het water ingaat en blijf niet te lang in het water. 


4. Mount Bruce

Wij zijn hier zelf niet geweest, maar in het westen van het park torenen de pieken van Mount Bruce hoog in de lucht. Met een hoogte van 1234 meter is Mount Bruce, ook wel Punurrunha genoemd, de op een na hoogste piek in West-Australië en zorgt voor prachtige uitzichten over het Pilbara-landschap. Je kunt de berg bewandelen; het is een wandelroute van ruim tien kilometer waar je ongeveer vier tot zes uren voor uit moet trekken. 


5. Op zoek naar watervallen 

In Karijini National Park zijn verschillende watervallen te vinden en ze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Één van de bekendste watervallen in het park is Joffre Falls, die je al vanaf de parkeerplaats kunt aanschouwen. Daarnaast kun je er voor kiezen om Kalamina Falls of Fortescue Falls te bezoeken, bij Fern Pool. Fortescue Falls is de enige waterval die het gehele jaar door stroomt. Als je gaat zwemmen bij Fern Pool, klim dan ook even achter de waterval. 


6. Bezoek het Karijini visitor centre 

Breng een bezoekje aan het prachtige visitor centre waar je alles kunt leren over de natuurlijke en culturele geschiedenis van Karijini National Park. Je kunt hier meer leren over de flora en fauna en over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Daarnaast kun je er souvenirs en versnaperingen halen en zijn er toiletten en warme douches aanwezig. 

Het Karijini Visitor Centre ligt vlak bij Banjima Drive. Het is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur (december en januari gesloten). 


7. Genieten van een mooie zonsondergang

Neem in het begin van de avond even de tijd om een zonsondergang mee te pikken, want de laatste zonnestralen van de dag die weerkaatsen op het intense rood zorgt voor een spectaculair aanzicht. Ga naar één van de uitzichtpunten of zoek een lekker plekje bij één van de mooie watervallen, om de zonsondergang te aanschouwen. 

Zonsondergang the Kimberley, Australië 2012 - 1

8. Hiken in Karijini National Park

In Karijini National Park zijn er verschillende hikes die je kunt doen, waarvan veel goed zijn voorzien van wegwijzering. De wandelingen worden geclassificeerd in verschillende klassen (klasse 2-5), op deze manier kun je een hike uitzoeken wat goed past bij je conditie. Op de moeilijkere hikes, vaak in de kloven, krijg je te maken met natuurlijke obstakels zoals rotsen en beekjes, steile stappen, hoge richels en ander oneffen terrein. 

Hieronder is een klein overzicht van de aangeboden parcours in Karijini National Park. Bezoek het visitor centre voor een volledig overzicht van alle hikes die je in het park kunt doen. 

Joffre Gorge: zes kilometer, drie tot vier uren (klasse 4-5).

Hamersley Gorge: één kilometer, één tot drie uren (klasse 3-4). 

Weano Gorge: vanaf de top van Weano Gorge lopen er verschillende trails; gemakkelijke trails die op top van Weano Gorge blijven of moeilijkere waarbij je de Gorge gaat ontdekken en stukken moet klimmen en klauteren. 

Hancock Gorge: anderhalve kilometer, drie tot vier uren (klasse 2-5). Hier moet je de beroemde ‘spider walk’ doen, waarbij je met je handen en voeten moet gebruiken om de smalle kloof door te komen. 

Dales Gorge: drie kilometer, drie uren (klasse 3-4).

Dales Gorge Rim Walk: twee kilometer, twee uren (klasse 3).

Circular Pool: 800 meter, twee uren (klasse 4).

Fortescue Falls & Fern Pool: 800 meter, één uren (klasse 4). 

Kalamina Gorge: drie kilometer, drie uren (klasse 4).

Mount Bruce: er zijn verschillende trails te doen, naar uitzichtpunten of naar de top van de berg. 

Marandoo uitzichtpunt: 500 meter, 30 minuten (klasse 2). 

Honey Hakea Track: vijf kilometer, drie uren (klasse 3).

Mount Bruce Summit: negen kilometer, vijf tot zes uren (klasse 5).

Let op: een aantal trails, zoals Weano, Hancock en Knox Gorges, eindigen in klasse 6 gebieden. Deze gebieden mag je niet zonder toestemming van de rangers betreden. Deze gebieden mag je vaak alleen met gids betreden en rangers moeten te allen tijde op de hoogte zijn van je bezoek aan een klasse 6-gebied. Dit zijn vaak trails waar je bijvoorbeeld klimuitrusting voor nodig hebt. 

Let op: bij alle parkeerplaatsen vind je een overzicht van de trails die in het park te vinden zijn. Blijf altijd op de vaste paden en let goed op de wegwijzers. Neem goed schoeisel mee en voldoende water. 

Hiken Karijini National Park, Australië 2012 - 18

9. Overige activiteiten in Karijini National Park 

Het is wel duidelijk dat Karijini een ideale plek is voor de natuur- en outdoorliefhebber. Karijini National Park biedt tal van mogelijkheden om allerlei soorten activiteiten uit te voeren. Naast het hiken kun je in het park bijvoorbeeld kayakken, mountainbiken, klimmen of ‘s nachts een astronomie tour doen. Check alle mogelijkheden bij het visitor centre in het park. 


10. Overnachten in Karijini National Park 

Wij wilden graag nog iets langer dan een dag genieten van de natuurpracht, dus kozen ervoor om in het park te verblijven. In Karijini National Park zijn er twee mogelijkheden om te overnachten. 

Zo kun je overnachten in het mooie Karijini eco retreat, te vinden op loopafstand van Joffre Gorge. Je kunt hier glamping in één van de volledig ingerichte eco-tenten of overnachten in één van de cabins. 

In het eco retreat vind je ook een restaurant, kiosk en een souvenirwinkel, tevens kun je hier ook tours boeken voor het ontdekken van het park. Het restaurant is in het laagseizoen (van november t/m maart) gesloten. 

Wij kozen voor de low-budget optie om te gaan kamperen, dit kan bij de Dales Gorge Campground. De camping is voorzien van picknicktafels en barbecues. In het park komen dingo’s (wilde honden) voor, zorg dus dat je al je eten en dergelijke goed opruimt ‘s nachts. In het hoogseizoen mag je maximaal twee nachten verblijven op de camping. 

Let op: de entree voor het park zelf is niet inbegrepen in accommodatietarieven of -pakketten.


Hoe kom je in Karijini National Park

Karijini ligt niet echt op de route als je de westkust bereist. Dit park ligt zo’n 150 km landinwaarts van de kustroute die je hoogstwaarschijnlijk zult nemen, maar het is de omweg zeker waard.

Je kunt Karijini National Park bereiken via Tom Price, Roebourne, Port Hedland of Newman. 

Het grootste gedeelte in het zuiden van het park is ontoegankelijk, concentreer je dus op een bezoek aan het noorden van Karijini. 

Het dichtstbijzijnde tankstation is meer dan 80 kilometer van Dales Campground, bij Munjina Roadhouse of Tom Price. Vanaf Karijini Eco Retreat is het zo’n 70 kilometer naar het dichtsbijzijnde tankstation in Tom Price. 

Je maakt aardig wat kilometers in het park, want de afstanden zijn vrij groot. Plan je bezoek dus goed en zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem voor de zekerheid een extra jerrycan benzine mee en een reservewiel als je die hebt. 


Praktische informatie Karijini National Park 

Het park is open van 09.00 uur tot 16.00 uur in april tot oktober en 10.00 uur tot 14.00 uur in november tot maart.

De entree voor dit park is $15 per auto. Het is $7 als je op de motor komt.

Als je de tijd hebt, spendeer dan meerdere dagen in het park. Wij verbleven er twee dagen, maar ik had er met gemak nog langer kunnen blijven. 

In de zomer kan de temperatuur stijgen tot over 40 graden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat met voldoende water en goede, milieuvriendelijke zonnebrandcrème.

Het wordt in de outback erg koud ‘s nachts, soms daalt de temperatuur zelfs tot het vriespunt. Overnacht je in het park, en dit geldt zeker voor kamperen, zorg dan voor voldoende warme kleding of een extra deken om je warm te houden. 

Neem goede wandelschoenen mee, want je zult niet over geasfalteerde paden lopen. 

De wegen in het park zijn niet allemaal geasfalteerd en meestal van gravel. Het is aan te raden om met een 4×4 het park te bezoeken, maar dat is zeker niet nodig. Let bij het rijden wel op kuilen en stenen op de weg, een lekke band is zo gemaakt. Ik kan dit uit eigen ervaring vertellen. 

Je mag geen dieren, planten of stenen uit het park meenemen. 

Zorg ervoor dat je geen rommel achterlaat in de natuur. 

In verband met bushfire risico’s, is het niet toegestaan om zelf een vuurtje te maken in het park. Gebuik hiervoor de barbecues in het park of een eigne meegebracht kooktoestel. 

Bij het visitor centre zijn warme douches aanwezig, waar je misschien van gebruik wilt maken na een flinke dag hiken. 


Nieuwsgierig naar meer Australië?

Reisroute: vier weken backpacken langs de oostkust van Australië 

Uluru-Kata Tjuta National Park: bezoek de beroemde rots in het Red Centre 

De stranden van Perth 

Een jaar werken en reizen in Australië 

Herinneringen ophalen: een jaar Australië 

That One Time #3 | die ene keer dat het vliegtuig bijna neerstortte 

Perth: waarom deze stad een bezoek waard is

Fraser Island: de parel van Oost-Australië

The Whitsunday Islands: bezoek het mooiste strand ter wereld en meer

The Kimberley, Australië: wat te doen in dit afgelegen gebied 


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Karijini National Park? 

Wil je een auto huren voor je reis door Australië?

autohuur Australië

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

55 Responses

 1. Australië stond al hoog op mijn lijstje, maar nu helemaal. Klinkt alleen wel spannend, zo snel mogelijk weg met regen door overstromingen…

 2. Jaa, de westkust van Australië willen wij ook nog wel eens ontdekken! Karijini National Park staat dan zéker op ons lijstje. Wat een lange lijst met toffe hikes!

 3. Ik heb nog nooit van dit park gehoord, maar kan me voorstellen dat het één van je tofste reiservaringen ooit was. Wat een gave kleuren bij elkaar.. en het ziet er zo ongerept uit.

 4. Ik wil graag nog eens terug naar Australië voor het westen, de outback en Tasmanie. Dit komt dan zeker op mijn lijstje, want dit ziet er fantastisch uit. Geweldig met al die kleuren, zo mooi

  1. Dit was echt één van de hoogtepunten van mijn drie reizen door Australië. Ik wil ook graag eens terug om Tasmanië te ontdekken.

 5. Dit is echt zo’n continent die ik zeker nog een keer in mijn leven bezocht wil hebben. De flinke afstand houdt mij tegen.

  1. Ja dat snap ik wel, het is ook niet zo’n bestemming waar je even een week of twee vakantie gaat vieren.

 6. Wat een fantastische tijd heb je daar gehad! Ik vind die dieprode kloven geweldig! Was het niet spannend om je daartussenin te begeven? Of viel dat wel mee?

  1. Achteraf, als ik nu de foto’s bekijk en er aan terug denk wel hoor. Maar destijds vond ik het helemaal niet spannend.

  1. Leuk om te horen. Dit was echt één van mijn hoogtepunten van mijn jaar in Australië.

   1. Wat een mooie foto’s! Ik ben dol op ijskoud water, wij gaan ook vaak in bergwater zwemmen op vakantie, dat is ook ijs en ijs koud

 7. Deze blog laat je onmiddellijk zin krijgen om de koffers te maken en op reis te vertrekken. Die rode kleur van de bergkloven is echt fantastisch!

 8. Wow, dat ziet er echt een droomplekje uit! Australië is wel een geweldig land, ik hoop dat ik er ooit eens naartoe kan gaan 🙂

 9. Prachtig daar! Heb tot nu toe alleen een stukje zuidoosten van Australië gezien, maar ik wil er zeker een keertje terug. Dit lijkt me ook een erg mooi deel. Thanks voor de tips!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.