Karijini National Park: wat te doen

by thatonetime
55 comments
Waterfall at Karijini National Park, Australië 2012 - 15

Indrukwekkende diepe kloven in vijftig tinten rood, met kraakheldere waterpoelen en watervallen; dat is het landschap van het mooie Karijini National Park. Tijdens een trip door West-Australië mag je dit park niet overslaan. Wil jij deze natuurpracht met eigen ogen aanschouwen, check dan hier alle tips om goed voorbereid aan je trip naar Karijini National Park te beginnen.

Karijini National Park

Als je aan Karijini National Park denkt, dan denk je aan dieprode kloven, 2500 miljoenen jaren oude bergen en kliffen, indrukwekkende watervallen en ecosystemen.

Karijini National Park ligt in het westen van Australië, zo’n 150 km landinwaarts van Exmouth en op ongeveer veertien tot achttien uren rijden van Perth. Dit prachtige National Park ligt in de outback, en dat is ook goed te merken aan alle tinten rood die je hier tegenkomt.

Het park behoort tot de Banyjima, Kurrama en Innawonga Aboriginals en het is een plek die je niet mag overslaan als je West-Australië gaat ontdekken. Ik vind dit National Park oprecht één van de mooiste plekken die ik ooit heb bezocht en klimmen door de bergkloven van Karijini staat – nu nog steeds – in mijn top drie van tofste reiservaringen ooit.


Wat te doen in Karijini National Park

1. Ontdek de diepe kloven van Karijini National Park

In Karijini National Park kun je verschillende prachtige gorges (bergkloven) vinden, waarvan de één nog mooier is dan de ander. Je vindt hier een indrukwekkend palet aan rood- en bruintinten; aan vijfitg tinten rood heb je hier niet genoeg. Je vindt er onder andere Weano Gorge, Dales Gorge, Hancock Gorge, Kalamina Gorge.

Je kunt de kloven van een afstandje bekijken, via één van de uitzichtpunten, maar je kunt er ook voor kiezen om de kloven van dichterbij te bekijken. Waad door de ondiepe wateren in de kloof of beklim de rotswanden van de kloven. Sommige kloofwanden zijn voorzien van soort leuningen, zodat het klimmen wat gemakkelijker wordt. Door het park lopen verschillende (wandel)routes die je door de kloven leiden.

Let op: Blijf weg van klifranden en ga de kloven niet in als het regent of wanneer dit de weersvoorspelling is. Vertrek onmiddelijk uit de kloof als het gaat regenen, omdat er hevige overstromingen (‘flash floods’) kunnen optreden.


2. Bezoek de verschillende lookouts en geniet van de mooiste uitzichten

Om er zeker van te zijn dat je de mooiste uitzichten niet mist, ga je langs de verschillende lookouts die het park biedt (soms ook met een hike voor- of achteraf). Bezoek bijvoorbeeld het Fortescue Falls lookout waar je een prachtig uitzicht hebt over de watervallen. Daarna kun je naar de bekende Knox lookout of Oxer lookout gaan, waar de vier kloven samenkomen.


3. Zwemmen in kraakhelder, ijskoud water

In bijna alle kloven kun je natuurlijke baden vinden. Deze smaragdgroene zoetwaterpoelen zijn goede plekken om de verkoeling op te zoeken.

In het oosten van het park, aan het einde van Dales Gorge vind je Fern Pool. Het is een belangrijke plek voor de Aboriginals en tegenwoordig ook een populaire plek om een frisse duik te nemen, het is namelijk één van de gemakkelijkste en mooiste plekken in Karijini National Park om te zwemmen. Neem een frisse duik in het lekkere water en vergeet niet achter de waterval te klimmen.

Om bij Fern Pool te komen, neem je de trap vanaf de parkeerplaats naar Fortescue Falls. Als je deze watervallen voorbij bent, is het nog een paar honderd meter lopen naar Fern Pool.

Een andere bekende plek in Karijini National Park is Spa Pool, te vinden in Hamersley Gorge. Je vindt Spa Pool in het noordwesten van het park en dit is één van de meest gefotografeerde plekken van Karijini.

Let op: het water in de poelen kan extreem koud zijn en daardoor kan er onderkoeling optreden, test de temperatuur voordat je het water ingaat en blijf niet te lang in het water.4. Mount Bruce

Wij zijn hier zelf niet geweest, maar in het westen van het park torenen de pieken van Mount Bruce hoog in de lucht. Met een hoogte van 1234 meter is Mount Bruce, ook wel Punurrunha genoemd, de op een na hoogste piek in West-Australië en zorgt voor prachtige uitzichten over het Pilbara-landschap. Je kunt de berg bewandelen; het is een wandelroute van ruim tien kilometer waar je ongeveer vier tot zes uren voor uit moet trekken.


5. Op zoek naar watervallen

In Karijini National Park zijn verschillende watervallen te vinden en ze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Één van de bekendste watervallen in het park is Joffre Falls, die je al vanaf de parkeerplaats kunt aanschouwen. Daarnaast kun je er voor kiezen om Kalamina Falls of Fortescue Falls te bezoeken, bij Fern Pool. Fortescue Falls is de enige waterval die het gehele jaar door stroomt. Als je gaat zwemmen bij Fern Pool, klim dan ook even achter de waterval.


6. Bezoek het Karijini visitor centre 

Breng een bezoekje aan het prachtige visitor centre waar je alles kunt leren over de natuurlijke en culturele geschiedenis van Karijini National Park. Je kunt hier meer leren over de flora en fauna en over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Daarnaast kun je er souvenirs en versnaperingen halen en zijn er toiletten en warme douches aanwezig.

Het Karijini Visitor Centre ligt vlak bij Banjima Drive. Het is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur (december en januari gesloten).


7. Genieten van een mooie zonsondergang

Neem in het begin van de avond even de tijd om een zonsondergang mee te pikken, want de laatste zonnestralen van de dag die weerkaatsen op het intense rood zorgt voor een spectaculair aanzicht. Ga naar één van de uitzichtpunten of zoek een lekker plekje bij één van de mooie watervallen, om de zonsondergang te aanschouwen.


8. Hiken in Karijini National Park

In Karijini National Park zijn er verschillende hikes die je kunt doen, waarvan veel goed zijn voorzien van wegwijzering. De wandelingen worden geclassificeerd in verschillende klassen (klasse 2-5), op deze manier kun je een hike uitzoeken wat goed past bij je conditie. Op de moeilijkere hikes, vaak in de kloven, krijg je te maken met natuurlijke obstakels zoals rotsen en beekjes, steile stappen, hoge richels en ander oneffen terrein.

Hieronder is een klein overzicht van de aangeboden parcours in Karijini National Park. Bezoek het visitor centre voor een volledig overzicht van alle hikes die je in het park kunt doen.

Joffre Gorge: zes kilometer, drie tot vier uren (klasse 4-5).

Hamersley Gorge: één kilometer, één tot drie uren (klasse 3-4).

Weano Gorge: vanaf de top van Weano Gorge lopen er verschillende trails; gemakkelijke trails die op top van Weano Gorge blijven of moeilijkere waarbij je de Gorge gaat ontdekken en stukken moet klimmen en klauteren.

Hancock Gorge: anderhalve kilometer, drie tot vier uren (klasse 2-5). Hier moet je de beroemde ‘spider walk’ doen, waarbij je met je handen en voeten moet gebruiken om de smalle kloof door te komen.

Dales Gorge: drie kilometer, drie uren (klasse 3-4).

Dales Gorge Rim Walk: twee kilometer, twee uren (klasse 3).

Circular Pool: 800 meter, twee uren (klasse 4).

Fortescue Falls & Fern Pool: 800 meter, één uren (klasse 4).

Kalamina Gorge: drie kilometer, drie uren (klasse 4).

Mount Bruce: er zijn verschillende trails te doen, naar uitzichtpunten of naar de top van de berg.

Marandoo uitzichtpunt: 500 meter, 30 minuten (klasse 2).

Honey Hakea Track: vijf kilometer, drie uren (klasse 3).

Mount Bruce Summit: negen kilometer, vijf tot zes uren (klasse 5).

Let op: een aantal trails, zoals Weano, Hancock en Knox Gorges, eindigen in klasse 6 gebieden. Deze gebieden mag je niet zonder toestemming van de rangers betreden. Deze gebieden mag je vaak alleen met gids betreden en rangers moeten te allen tijde op de hoogte zijn van je bezoek aan een klasse 6-gebied. Dit zijn vaak trails waar je bijvoorbeeld klimuitrusting voor nodig hebt.

Let op: bij alle parkeerplaatsen vind je een overzicht van de trails die in het park te vinden zijn. Blijf altijd op de vaste paden en let goed op de wegwijzers. Neem goed schoeisel mee en voldoende water.


9. Overige activiteiten in Karijini National Park

Het is wel duidelijk dat Karijini een ideale plek is voor de natuur- en outdoorliefhebber. Karijini National Park biedt tal van mogelijkheden om allerlei soorten activiteiten uit te voeren. Naast het hiken kun je in het park bijvoorbeeld kayakken, mountainbiken, klimmen of ‘s nachts een astronomie tour doen. Check alle mogelijkheden bij het visitor centre in het park.


10. Overnachten in Karijini National Park

Wij wilden graag nog iets langer dan een dag genieten van de natuurpracht, dus kozen ervoor om in het park te verblijven. In Karijini National Park zijn er twee mogelijkheden om te overnachten.

Zo kun je overnachten in het mooie Karijini eco retreat, te vinden op loopafstand van Joffre Gorge. Je kunt hier glamping in één van de volledig ingerichte eco-tenten of overnachten in één van de cabins.

In het eco retreat vind je ook een restaurant, kiosk en een souvenirwinkel, tevens kun je hier ook tours boeken voor het ontdekken van het park. Het restaurant is in het laagseizoen (van november t/m maart) gesloten.

Wij kozen voor de low-budget optie om te gaan kamperen, dit kan bij de Dales Gorge Campground. De camping is voorzien van picknicktafels en barbecues. In het park komen dingo’s (wilde honden) voor, zorg dus dat je al je eten en dergelijke goed opruimt ‘s nachts. In het hoogseizoen mag je maximaal twee nachten verblijven op de camping.

Let op: de entree voor het park zelf is niet inbegrepen in accommodatietarieven of -pakketten.


Hoe kom je in Karijini National Park

Karijini ligt niet echt op de route als je de westkust bereist. Dit park ligt zo’n 150 km landinwaarts van de kustroute die je hoogstwaarschijnlijk zult nemen, maar het is de omweg zeker waard.

Je kunt Karijini National Park bereiken via Tom Price, Roebourne, Port Hedland of Newman.

Het grootste gedeelte in het zuiden van het park is ontoegankelijk, concentreer je dus op een bezoek aan het noorden van Karijini.

Het dichtstbijzijnde tankstation is meer dan 80 kilometer van Dales Campground, bij Munjina Roadhouse of Tom Price. Vanaf Karijini Eco Retreat is het zo’n 70 kilometer naar het dichtsbijzijnde tankstation in Tom Price.

Je maakt aardig wat kilometers in het park, want de afstanden zijn vrij groot. Plan je bezoek dus goed en zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem voor de zekerheid een extra jerrycan benzine mee en een reservewiel als je die hebt.


Praktische informatie Karijini National Park

Het park is open van 09.00 uur tot 16.00 uur in april tot oktober en 10.00 uur tot 14.00 uur in november tot maart.

De entree voor dit park is $15 per auto. Het is $7 als je op de motor komt.

Als je de tijd hebt, spendeer dan meerdere dagen in het park. Wij verbleven er twee dagen, maar ik had er met gemak nog langer kunnen blijven.

In de zomer kan de temperatuur stijgen tot over 40 graden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat met voldoende water en goede, milieuvriendelijke zonnebrandcrème.

Het wordt in de outback erg koud ‘s nachts, soms daalt de temperatuur zelfs tot het vriespunt. Overnacht je in het park, en dit geldt zeker voor kamperen, zorg dan voor voldoende warme kleding of een extra deken om je warm te houden.

Neem goede wandelschoenen mee, want je zult niet over geasfalteerde paden lopen.

De wegen in het park zijn niet allemaal geasfalteerd en meestal van gravel. Het is aan te raden om met een 4×4 het park te bezoeken, maar dat is zeker niet nodig. Let bij het rijden wel op kuilen en stenen op de weg, een lekke band is zo gemaakt. Ik kan dit uit eigen ervaring vertellen.

Je mag geen dieren, planten of stenen uit het park meenemen.

Zorg ervoor dat je geen rommel achterlaat in de natuur.

In verband met bushfire risico’s, is het niet toegestaan om zelf een vuurtje te maken in het park. Gebuik hiervoor de barbecues in het park of een eigne meegebracht kooktoestel.

Bij het visitor centre zijn warme douches aanwezig, waar je misschien van gebruik wilt maken na een flinke dag hiken.


Nieuwsgierig naar meer Australië?

Reisroute: vier weken backpacken langs de oostkust van Australië

Uluru-Kata Tjuta National Park: bezoek de beroemde rots in het Red Centre

De stranden van Perth

Een jaar werken en reizen in Australië

Herinneringen ophalen: een jaar Australië

That One Time #3 | die ene keer dat het vliegtuig bijna neerstortte

Perth: waarom deze stad een bezoek waard is

Fraser Island: de parel van Oost-Australië

The Whitsunday Islands: bezoek het mooiste strand ter wereld en meer

The Kimberley, Australië: wat te doen in dit afgelegen gebied


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Karijini National Park?

Wil je een auto huren voor je reis door Australië?

autohuur Australië

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

♥ Janet

You may also like

55 comments

Linda schrijft 't op 31 maart 2022 - 09:33

Het lijkt me een super mooie plek om te ontdekken, weer terug in de tijd!

Reply
Mendy 23 maart 2022 - 09:18

Australië stond al hoog op mijn lijstje, maar nu helemaal. Klinkt alleen wel spannend, zo snel mogelijk weg met regen door overstromingen…

Reply
thatonetime 26 maart 2022 - 19:24

Australië heeft zo veel toffe plekjes om te ontdekken!

Reply
Marcella 20 maart 2022 - 20:48

Jaa, de westkust van Australië willen wij ook nog wel eens ontdekken! Karijini National Park staat dan zéker op ons lijstje. Wat een lange lijst met toffe hikes!

Reply
thatonetime 26 maart 2022 - 19:23

Ja zo leuk! Het is echt een prachtige plek om te ontdekken.

Reply
Yvonne 14 maart 2022 - 21:56

Ik heb nog nooit van dit park gehoord, maar kan me voorstellen dat het één van je tofste reiservaringen ooit was. Wat een gave kleuren bij elkaar.. en het ziet er zo ongerept uit.

Reply
thatonetime 26 maart 2022 - 19:21

Dankjewel, het was echt één van de hoogtepunten!

Reply
Linda 12 maart 2022 - 10:25

Ik wil graag nog eens terug naar Australië voor het westen, de outback en Tasmanie. Dit komt dan zeker op mijn lijstje, want dit ziet er fantastisch uit. Geweldig met al die kleuren, zo mooi

Reply
thatonetime 26 maart 2022 - 19:20

Dit was echt één van de hoogtepunten van mijn drie reizen door Australië. Ik wil ook graag eens terug om Tasmanië te ontdekken.

Reply
Caroline 12 maart 2022 - 07:35

Dit is echt zo’n continent die ik zeker nog een keer in mijn leven bezocht wil hebben. De flinke afstand houdt mij tegen.

Reply
thatonetime 26 maart 2022 - 19:20

Ja dat snap ik wel, het is ook niet zo’n bestemming waar je even een week of twee vakantie gaat vieren.

Reply
Ann 3 maart 2022 - 22:40

Wat een fantastische tijd heb je daar gehad! Ik vind die dieprode kloven geweldig! Was het niet spannend om je daartussenin te begeven? Of viel dat wel mee?

Reply
thatonetime 20 maart 2022 - 20:29

Achteraf, als ik nu de foto’s bekijk en er aan terug denk wel hoor. Maar destijds vond ik het helemaal niet spannend.

Reply
EvenDelen.be 28 februari 2022 - 12:06

Wat een unieke ervaring. Ikzelf ben er nog nooit geweest.
Wat een adembenemende foto’s zeg! En wonderlijke plaats.

Reply
thatonetime 20 maart 2022 - 20:26

Het is echt een prachtplekje!

Reply
Melanie Hoogvliet 28 februari 2022 - 11:47

oooh wauw die foto’s wat een geweldige plek is dit zeg! Ik sla deze blog even op want hier wil ik zeker wel eens naar toe.

Reply
thatonetime 20 maart 2022 - 20:25

Leuk om te horen. Dit was echt één van mijn hoogtepunten van mijn jaar in Australië.

Reply
Sherry 27 februari 2022 - 18:48

Wat een mooie plek. Leuke foto’s ik wil erheen.

Reply
thatonetime 20 maart 2022 - 20:23

Dankjewel, het is zeker een prachtige plek!

Reply
Anoniem 1 november 2017 - 16:26

adembenemend die rotsen. wil daar ook geweest zijn.

Reply
vans sale 1 november 2017 - 14:21

Heel hartelijk bedankt.

Reply
Custodia Chineva 31 oktober 2017 - 19:26

Oh mij God, de foto’s zijn prachtig en meid wat heb jij lef zeg. En wat een mooi verhaal. xx

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:25

Dank je voor je lieve woorden. Het is zooo mooi daar! 🙂

Reply
Melissa krijns 30 oktober 2017 - 23:24

Prachtig! Australie staat al lang op lijstje om eens te bezoeken.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:26

Dankjewel! Het is supermooi daar. Zeker eens bezoeken 😉

Reply
Anoniem 30 oktober 2017 - 19:11

#4 wouw wat mooi, daar wil ik ook zwemmen!!

Reply
Yalou - We Are The Earth.nl 30 oktober 2017 - 18:53

Wauw, wat ziet dat er schitterend uit! Ik krijg echt afkick-verschijnselen van het niet-reizen en je blog helpt niet haha.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:26

Dankjewel. Ben je hier wel eens geweest?

Reply
About Fashion Life 30 oktober 2017 - 18:53

Wauw, wat een mooie omgeving daar! Alleen jammer dat Australië een beetje ver weg is… X A

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:26

Haha helaas… Het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Reply
Mandy 3 juni 2019 - 10:09

Wat een mooie foto’s! Ik ben dol op ijskoud water, wij gaan ook vaak in bergwater zwemmen op vakantie, dat is ook ijs en ijs koud

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:52

IJskoud water is niet mijn favoriet hoor haha.

Reply
Eline 30 oktober 2017 - 15:36

Deze blog laat je onmiddellijk zin krijgen om de koffers te maken en op reis te vertrekken. Die rode kleur van de bergkloven is echt fantastisch!

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:29

Ik vond de kleuren ook zo indrukwekkend! Vooral als de zon erop staat! 😀

Reply
Debbie 30 oktober 2017 - 08:01

Super mooi! jammer dat het zo ver weg is 😉

Reply
Debbythechocoholic 28 oktober 2017 - 21:40

Wauw wat een prachtige foto’s. Het klinkt ook als een heerlijke reis. En je artikel geeft me meteen zin om naar Australië te gaan, haha.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:30

Dankjewel! Het was zeker heerlijk!

Reply
sherry 28 oktober 2017 - 21:29

Australie wat een land. Dit park zou ik z.s.m willen bezoeken. Ik hoop er begin volgend jaar heen te gaan.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:31

Wat gaaf zeg! Het is echt een fantastisch land.. 🙂

Reply
Luuk van Merwijk 28 oktober 2017 - 17:06

Supertips voor als ik een keer wil gaan 🙂

Reply
Helena 28 oktober 2017 - 16:46

Nee, nog niet geweest. Ziet er heel mooi uit, maar ik vind Australië net te ver weg voor een vakantie.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:32

Ja het is wel zonde om een weekje of twee te gaan..

Reply
Nicole Orriëns 28 oktober 2017 - 13:07

Ik ben wel onder de indruk van je slippers! Dat lijkt me niet zo makkelijk hiken.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:33

Haha, heel oplettend. Daar heb ik niet op gehiked hoor 😉

Reply
Laura 28 oktober 2017 - 12:56

Wow, dat ziet er echt een droomplekje uit! Australië is wel een geweldig land, ik hoop dat ik er ooit eens naartoe kan gaan 🙂

Reply
marjolein 28 oktober 2017 - 12:02

Australië lijkt me zo’n fijn land om naar toe te gaan/ Mooi weer, leuke mensen en prachtig weer. Mooie reis hoor

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:34

Precies wat je zegt.. Ik vond het er heerlijk!

Reply
Dhini 28 oktober 2017 - 11:24

Woow… prachtig! Dapper dat je daar staan/klimmen

Reply
Nicole Orriëns 28 oktober 2017 - 11:18

Werkelijk prachtige beelden allemaal. Dat hiken lijkt me superleuk om te doen.

Reply
Hanneke 28 oktober 2017 - 10:29

Wat een PRACHTIGE foto’s!! Ik ben er nog nooit geweest maar ga er graag een keer naar toe 🙂

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:34

Dankjewel! Het is een prachtige omgeving om te ontdekken.

Reply
Maaike 28 oktober 2017 - 09:19

Ja! Ik vond het ook echt prachtig! En wat is in Australië nou 150 km? Ik vond sowieso de gehele westkust adembenemend.

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:35

Ja, ik vond het ook echt prachtig!

Reply
Hip on Trip 28 oktober 2017 - 08:48

Prachtig daar! Heb tot nu toe alleen een stukje zuidoosten van Australië gezien, maar ik wil er zeker een keertje terug. Dit lijkt me ook een erg mooi deel. Thanks voor de tips!

Reply
thatonetime 6 november 2017 - 18:42

Ik vond de andere kant van het land ook heel mooi, maar de westkust is wel m’n favoriet!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More