Kunst Kasteel van Versailles, Frankrijk

Kasteel van Versailles: groots in pracht en praal

Één van de grootste kastelen ter wereld vind je nabij Parijs; het Kasteel van Versailles. Dit reusachtige landgoed van ruim 800 hectare, met 700 kamers en gangen, 5000 meubelstukken, 357 spiegels, 2100 sculpturen en 600 antieke fonteinen straalt één en al weelde uit. Pracht en praal is hier een understatement. Wil jij het indrukwekkende Kasteel van Versailles ontdekken? Je vindt hier alle tips en informatie voor je bezoek.

Kasteel van Versailles

Het Kasteel van Versailles, vaak paleis van Versailles (in het Frans Château de Versailles) genoemd, is één van de grootste kastelen ter wereld en één van de populairste en meestbezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen het kasteel, wat je op zo’n drie kwartier van het centrum van Parijs kunt vinden.

Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad; eerst was het een jachthuis, vervolgens een zetel van de macht en vanaf de negentiende eeuw is het een museum geworden. Het staat sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Weetje: in Frankrijk wordt de benaming ‘palais’ alleen gebruikt voor een gebouw in de stad, een soortgelijk gebouw op het platteland wordt ‘château’ genoemd. Het kasteel van Versailles werd oorspronkelijk op het platteland gebouwd, later werd in opdracht van Lodewijk XIV de stad Versailles naast het kasteel gebouwd. Hierdoor hoor je ‘kasteel van Versailles’ te zeggen, in plaats van ‘Paleis van Versailles’.


De geschiedenis van Versailles

Het kasteel van Versailles kent een roerige geschiedenis, waarin het zowel hoogte- als dieptepunten heeft gekend. Het begon met Koning Lodewijk XIII. Hij kwam in 1607 naar Versailles voor zijn eerste jachttocht, wat hem erg goed was bevallen. Later in 1623 besloot hij op deze plek een klein jachthuis te bouwen, zodat hij hier kon overnachten als hij op jacht wilde gaan. Het was een klein en bescheiden jachthuis, maar vormde wel de basis van het gebouw wat we nu kennen.

Zijn zoon Lodewijk XIV, ook wel bekend als de Zonnekoning, besloot het jachthuis uit te breiden tot een gigantisch kasteel, zoals we het nu kennen. Lodewijk XIV nam zelfs de rol als architect op zich en Versailles groeide uit tot een imposant bouwwerk vol pracht en praal.

Na de dood van Lodewijk XIV verviel het landgoed in verwaarlozing, nadat het hof verhuisde naar VIncennes. Het kasteel werd amper gebruikt, maar de gouverneur van het landgoed zorgde er ewrl voor dat de Grandes Eaux Fountain Display elke twee weken werd geactiveerd.

Pas in 1722 keerde de jonge Lodewijk XV terug naar Versailles en zorgde voor een grote verbouwing, waarbij de grote kamers werden opgesplitst in kleinere kamers (uiteindelijk komen we wel bij die 700 kamers). De volgende koning Lodewijk XVI bracht het grootste deel van zijn leven door op het landgoed, waar hij trouwde met de Oostenrijkse Marie-Antoinette, die landgoed Petit Trianon kreeg en hiervan haar eigen privédomein maakte.

Tijdens de Franse Revolutie verliet het hof Versailles voorgoed. Napoleon koos ervoor om zich te vestigen in Trianon, wat hij iets bescheidener vond dan het kasteel van Versailles. Pas na de troonbestijging van Louis-Philippe in 1830 werd het kasteel weer in leven geblazen. Koning Louis-Philippe besloot in 1833 om een museum te maken van het kasteel, wat in 1837 werd geopend.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest het kasteel werden gesloten, maar gelukkig werd Versailes niet binnengevallen, waardoor alle werken vrij ongeschonden uit deze periode zijn gekomen. Het Kasteel werd in deze tijd van oorlog gebruikt voor het mobiliseren van steun voor het nationale leger, ook werden hier gewonde soldaten en diens familie opgevangen. Het was zelfs hier, in het Kasteel van Versailles, waar de ondertekeningen van het Verdrag van Versailles plaatsvond, waarmee er een formeel einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

Na deze oorlog werd Versailles opgeknapt, dankzij een aantal genereuze donaties; achterstallig onderhoud werd weggewerkt en het kasteel werd gerestaureerd. Vandaag de dag kun je zelf een kijkje nemen en in de geschiedenis van Versailles duiken.


Versailles ontdekken

Het landgoed van Versailles strekt zich uit over eer dan 800 hectare. Het bestaat uit het hoofdgebouw: Kasteel van Versailles, de tuinen, het park en het landgoed van Trianon.

Kasteel van Versailles

Het Kasteel is in meerdere fasen gebouwd en meerdere keren verbouwd. Het gebouw is gebouwd in de Franse Barokstijl en status was tijdens de bouw van een belangrijk kernwoord. Tijdens een bezoek aan Versailles word je door de verschillende kamers geleid, waar je een goede indruk krijgt hoe men er vroeger leefde in weelde. In het gebouw vind je meer dan 60.000 werken, zoals beelden, sculpturen en schilderijen. Ook wordt de Franse geschiedenis van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw in chronologisch overzicht aangeboden.

De beroemdste plek in het paleis is de imposante Spiegelzaal, wat ongetwijfeld de meest sierlijke zaal is van Versailles. De kamer telt in totaal 357 spiegels en is een lust voor het oog.


Het landgoed van Trianon

Om te ontsnappen aan de drukte van het Kasteel van Versailles, werd landgoed Trianon gebouwd. Het landgoed bestaat uit Grand Trianon, Petit Trianon, Queen’s Hamlet en verschillende siertuinen. Het valt in het niet bij het imposante Kasteel van Versailles en dat was ook juist de bedoeling; het moest intiemer zijn. Petit Trianon was het toevluchtoord van Koningin Marie-Antoinette, ze liet indrukwekkende tuinen aanleggen rond de rustieke huisjes die je er nog steeds kunt vinden. Ik vond dit één van de hoogtepunten van Versailles, het is zo anders dan alles wat je hier zult vinden en je waant je even op het platteland.


De tuinen

Het Kasteel van Versailles moest weelde en aanzien uitdragen, er werd voor gezorgd dat de tuinen hier niet aan onder deden. De aanleg van de tuinen werd door André Le Nôtre gedaan en het duurde ongeveer 40 jaar om dit project te voltooien. Dit alles heeft geresulteerd in de grote Franse tuin ter wereld. De tuinen staan bekend om de vele honderden fonteinen, maar het bestaat ook uit vijvers, beelden, zuilengalerijen, bloemperken, paviljoenen en de oranjerie. Om alles te voorzien van water, werden er speciale kanalen en aquaducten naar de Seine aangelegd; het waterverbruik was ernorm.


Het park

Voorbij de tuinen vind je het gigantische park. Het park beslaat ongeveer 800 hectare en sluit goed aan bij de tuinen dankzij het meer van de Zwitserse Garde en het Canal Grande. Verder vind je er onder andere bossen, moerassen en weilanden, genoeg te ontdekken dus. In het park kun je een bootje huren om het water op te gaan.


Praktische informatie voor je bezoek aan het Kasteel van Versailles

Openingstijden: Kasteel van Versailles dinsdag t/m zondag geopend van 09.00 uur tot 18.30 uur. Landgoed van Trianon dinsdag t/m zondag geopend van 12.00 uur tot 18.30 uur. De tuinen zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.30 uur en het park is dagelijks geopend van 07.00 uur tot 20.30 uur.

Toegangsprijs: vind de actuele prijzen hier

Je kunt het Kasteel van Versailles bezoeken met een audioguide (meestgekozen) of tijdens een rondleiding. Dit kun je vooraf reserveren. Je kunt ook een tour boeken om kamers van het kasteel te ontdekken, waar je normaliter niet mag komen.

Er is een gratis app die je op je telefoon kunt zetten, waar je ook de audioguide kunt beluisteren. Daarnaast vind je in de app een interactieve kaart van het hele landgoed en alle praktische informatie die je nodig hebt voor je trip.

Met het reusachtige kasteel en immense park eromheen, ben je niet zomaar uitgekeken. Trek een dag uit voor je bezoek aan Versailles.

Vergeet je camera en/of telefoon niet op te laden om al het pracht en praal vast te leggen. Let op: niet overal mag je foto’s maken, let goed op de borden.

Er zijn vanuit Parijs verschillende manieren om bij Versailles te komen. Dit kan met de trein, bus of eigen vervoer. Het gemakkelijkste is om met trein C vanuit het centrum af te reizen naar het Kasteel van Versailles. De treinreis duurt ongeveer drie kwartier, daarna is het nog een paar minuten lopen naar de ingang van het landgoed. Wij betaalden € 3,65 voor een enkeltje.

Om de lange wachtrijen bij Versailles te skippen, kan het lonen om vooraf een online ticket te kopen. Je moet echter wel een tijdslot reserveren.

Wil je het hele park niet te voet ontdekken, dan kun je ervoor kiezen om een elektrisch golfkarretje te huren. Hiervoor betaal je per uur € 38,00 per uur en er kunnen ongeveer vier personen in één golfkar.

Elektrische golfkar huren bij Versailles

Nieuwsgierig naar meer Frankrijk?

Mont Saint-Michel: alle tips voor dit iconische eiland

Reisroute: roadtrip door Normandië

Budget: kosten tiendaagse roadtrip Normandië

Étretat, Normandië: indrukwekkende krijtrotsen en historische gebouwen

Parijs: welke hotspots mag je niet missen in de stad van de liefde

De leukste plekjes in Normandië: welke dorpen en steden mag je niet missen

Onmisbare ervaringen in Parijs: wat moet je gedaan hebben


Beginnen met de voorpret voor je trip naar het Kasteel van Versailles

⇒ Boek hier je trip naar Versailles.


Reisgids nodig voor je reis naar Versailles?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

9 Responses

  1. Wauw! Je kijkt er echt je ogen uit lijkt mij. Mooie inrichting en natuurlijk de tuinen zijn prachtig om te zien. Ik houd er wel van om zo iets te bezoeken.

  2. Wij zijn er jaren geleden eens geweest en het was inderdaad nogal overweldigend, het enige wat ik toen jammer vond, was dat de fonteinen niet aan stonden, maar verder was het kasteel en de tuinen prachtig om te zien.

  3. Al vaak in Parijs geweest maar nog nooit in Versailles. Wat een mooi kasteel en ik ben vooral ook fan van de tuin. Bedankt voor de tip!. Zo een golfkarretje lijkt ook wel leuk om op verkenning te gaan

  4. Het Kasteel van Versailles is zo’n plek waar ik al heel lang naartoe wil, maar op de een of andere manier komt het er niet van. De Spiegelzaal lijkt me zo indrukwekkend. Maar de tuinen ook, om een tijdje rond te struinen.

  5. Wij zijn hier geweest tijdens ons eerste bezoek aan Parijs. Het was bizar druk, maar ook heel mooi en indrukwekkend. Ik kom graag nog eens terug op een iets rustiger moment en dan maak ik gelijk nieuwe foto’s, want die van mij lijken helemaal nergens op hahah. Het was ook al wat jaren terug :p

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.