Overnachten aan de Kinabatangan Rivier

De Kinabatangan Rivier, Maleisië: op zoek naar wildlife

De Kinabatangan rivier op Sabah, Maleisisch Borneo is een ideale uitvalsbasis om wildlife te spotten. Ga het water op, geniet van de weelderige jungle en ga op zoek naar de mooiste wilde dieren. Met één van de rijkste ecosystemen ter wereld is de Kinabatangan Rivier en diens jungle een perfecte plek om op zoek te gaan naar wildlife. Alle tips voor je bezoek aan de rivier vind je hier.

De Kinabatangan Rivier

Je vindt de Kinabatangan Rivier in het binnenland van het eiland Sabah, op Maleisisch Borneo. Dankzij het rijke ecosysteem is het een perfecte plek om op zoek te gaan naar wildlife. Daarnaast is de natuur er net zo indrukwekkend.

De Kinabatangan Rivier heeft een lengte van ruim 560 kilometer en is daarmee de langste rivier op Sabah en de op één na langste rivier van Maleisië. De rivier loopt van de berggebieden van zuidoostelijk Sabah tot aan de Suluzee ten oosten van Sandakan. De rivier is onderdeel van de Sukau-Kinabatangan Wildlife Sanctuary.

De Kinabatangan heeft een grote diversiteit; je vindt hier dan ook meerdere soorten met uitsterven bedreigde dieren- en plantensoorten. In de Kinabatangan vind je onder andere mangroven, zoetwatermoerasbossen, palmen en bamboe. De dieren die je hier allemaal kunt spotten, vind je hieronder. Dankzij deze grote diversiteit wordt de regio gezien als één van de beste plekken in Zuidoost-Azië om wildlife te spotten.


Welke dieren vind je bij de Kinabatangan Rivier

Één van de grootste concentraties wilde dieren van Zuidoost-Azië vind je bij de Kinabatangan, daarom is het onder de reizigers ook een populaire bestemming om aan te doen en om wildlife te spotten. Je vindt hier onder andere de volgende dieren:

Orang-Oetans

Orang-Oetans behoren tot de meest intelligente primaten op aarde en Borneo is één van de weinige plekken op aarde waar je de dieren in het wild kunt spotten; ze komen alleen maar voor op Borneo en Sumatra en de dieren worden als ernstig bedreigd beschouwd. Het leefgebied van de orang-oetans wordt steeds beperkter, door ontbossing, houtkap en mijnbouw. Daarnaast worden Orang-Oetans ook vaak gevangen genomen en illegaal verkocht als huisdier.

Orang-Oetans in Sabah, Maleisisch Borneo

Neusapen

De bedreigde diersoort neusaap komt alleen op Borneo voor en is te herkennen aan de grote, hangende neus. Vooral de volwassen mannetjesapen hebben een uitzonderlijk grote neus, bij vrouwtjes is dit minder. Vrouwtjes zijn over het algemeen al een stuk kleiner. Neusapen leven in de buurt van water, waardoor de kans groot is dat je ze kunt spotten tijdens je trip naar de Kinabatangan Rivier.

Dwergolifanten

De dwergolifanten, ook wel pygmee-olifanten of Borneodwergolifant genoemd, zijn de kleinste olifantensoort die je kunt vinden in Azië. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine formaat, hun buitenproportionele grote oren en lange staart. Zelfs als de olifanten volwassen zijn, zien ze er nog uit als baby’s. In de hele wereld vind je nog maar 1500 dwergolifanten.

Krokodillen

Je kunt de Kinabatangan rivier prima vanuit een boot ontdekken, maar zwemmen is hier geen goed idee. In de Kinabatangan Rivier leven namelijk zoutwaterkrokodillen en ze kunnen wel tot zeven meter lang worden. Je ziet ze meestal op de oevers of in het water. Blijf vooral veilig in je bootje zitten en blijf bij de dieren uit de buurt. De afgelopen jaren zijn er meerdere ongelukken met dodelijke afloop geweest met de zoutwaterkrokodillen op Borneo.

Vogelen: neushoornvogels, ijsvogels

Borneo is een perfect eiland om heen te gaan als je wilt vogelen, je kunt hier talloze vogelsoorten spotten. De Kinabatangan Rivier is een paradijs voor de vogelaars. Je kunt hier veel vogelsoorten tegenkomen, zoals de bijzondere neushoornvogel en de ijsvogel. Er worden zelfs vogelreizen georganiseerd naar Borneo. Vergeet je verrekijker en goede camera niet mee te nemen.

Slangen

In Maleisië komen veel slangen voor, zo ook in de Kinabatangan. Tijdens een boottocht of jungle trekking is de kans zeker aanwezig om slangen te spotten. Hiervoor heb je meestal wel het getrainde oog van een goede gids nodig. Je zult de meeste slangen tegenkomen in de takken van de bomen.

Meer apen: Makaken, Gibbons en Langoeren

Naast de imposante neusapen kun je in de buurt van de Kinabatangan Rivier ook andere apensoorten tegenkomen, waaronder Makaken, Gibbons en Langoeren. Je vindt ze meestal hoog in de bomen verstopt, dus vergeet niet omhoog te kijken.


Een tour naar de Kinabatangan Rivier

Wil jij het meeste uit je bezoek aan de Kinabatangan Rivier halen, dan kun je het beste bij de rivier overnachten en dus meerdere dagen genieten van alles wat deze regio te bieden heeft. De meeste reizigers bezoeken de Kinabatangan rivier dan ook middels een (meerdaagse) tour. Dergelijke tours bevatten de activiteiten, accommodatie, eten en vervoer, het is meestal een all-in pakket en omvatten 2D1N, 2D2N of 4D3N tours.

De tours zijn eigenlijk altijd inclusief ochtend- én middagbootcruise en vaak gaat het ook gepaard met een (nachtelijke) wandeltocht door de jungle. Hoeveel je betaald voor een dergelijk bezoek aan de Kinabatangan Rivier is afhankelijk van het type accommodatie dat je boekt, zo kun je in dorms, privé kamers of luxe chalets verblijven. De keuze is reuze.


Boottocht over de rivier

Onmisbaar tijdens je bezoek aan de Kinabatangan rivier is een boottocht over de rivier. De rivercruises zijn dan ook eigenlijk altijd onderdeel van de tour die je boekt. De rivier is een plek waar veel dieren komen om te drinken en eten te zoeken. Zoek in het water naar krokodillen (ander leven onder water zie je niet echt, want het water is er niet helder) en speur de boomtoppen af om vogels en apen te spotten.

In de ochtend is het de beste tijd van de dag om vogels en orang-oetans te spotten. Tijdens de cruise in de namiddag/avond kun je juist beter de neusapen of krokodillen spotten. Afhankelijk van de organisatie ga je met ongeveer tien tot twintig mensen tegelijk de boot in. Hoe meer je betaalt, hoe kleiner de boot.


Ontdek de jungle

De Kinabatangan rivier wordt aan beide kanten omsloten door dichte jungle, het is dan ook zeker aan te raden om met een gids de natuur in te gaan. Boek je een tour, dan zit er vaak een wandeling bij het pakket in. Tijdens een wandeling van ongeveer anderhalf tot twee uren ga je lopend op zoek naar wildlife, onder toezicht van de gids. Mijn ervaring leert dat je het scherpe oog en de kunde van de gids ook zeker nodig zult hebben om dieren te spotten. Ga niet alleen op ontdekking, je weet nooit wat je tegen gaat komen.

Tip: vergeet je niet te beschermen tegen muggen en bloedzuigers.


Nachtsafari

Overdag kun je andere dieren spotten dan in de nacht. ‘s Nachts komen de vele nachtdieren tot leven. Onderdeel van je tour is vaak een wandeling door de jungle in de nacht of een boottocht in het donker. Met lantaarns en zaklampen ga je dan op pad om dieren te spotten, zoals slapende vogels, veel grote en kleine insecten en slangen. Wij deden een nachtwandeling door de jungle. Het is een bijzondere ervaring, als je het aandurft om in het donker op pad te gaan. Vergeet je zaklamp niet (die je overigens het grootste gedeelte van de toch uit moet doen, omdat het dieren afschrikt).


Checklist: vergeet dit niet mee te nemen

  • Goede wandelschoenen
  • Zaklamp/lantaarn/hoofdlamp
  • Bescherming tegen muggen: DEET
  • Verrekijker
  • Zonnebrandcrème
  • Goede camera (inclusief telelens)
  • Regenjas/poncho
  • Indien aanwezig: bloedzuigersokken

Belangrijke tips voor je bezoek aan de Kinabatangan Rivier

Zorg ervoor dat wilde dieren wild blijven: ga nooit dieren voeren!

Laat geen eten of vuilnis achter in de natuur.

Zoals eerder aangegeven: ga absoluut niet zwemmen in de rivier, hier zitten zoutwaterkrokodillen in.

Je zit bij het water en in de jungle = veel muggen! Bescherm je goed tegen de muggen, door bijvoorbeeld lange kleding te dragen en DEET mee te nemen. Anders word je echt lek gestoken.

Wees tijdens je rivercruise of wandeling door de jungle zo stil mogelijk, hiermee voorkom je dat je de dieren wegjaagt.

Tijdens de rivercruise: ga de boot niet uit. Ook al vertelt de gids dat het er ‘veilig’ is, je weet nooit wat er in de bosjes of onder water schuilt.

In de jungle is het weer onvoorspelbaar; sta niet gek te kijken als het opeens begint te hozen. Een regenjas of poncho is geen overbodige luxe.

Tussen de cruises en activiteiten door, heb je veel tijd bij de accommodatie waar je jezelf moet vermaken. Wellicht kun je een boek of spelletje meenemen om de tijd door te komen.

Neem een goede camera mee als je plaatjes van de dieren wilt schieten. De dieren komen niet poseren in de boot voor je, dus je zult ze veelal van een afstandje aanschouwen. De camera van je telefoon is niet echt geschikt om de dieren goed vast te leggen (je moet veel inzoomen).

Tijdens een nachtwandeling of nachtcruise: neem een zaklamp of hoofdlamp mee, maar gebruik deze alleen wanneer de gids het aangeeft. Rode lampjes zijn het beste voor de dieren.


Wat te doen in de omgeving van de Kinabatangan Rivier?

Gomantong grotten

Je vindt deze grotten nabij de Kinabantang River. De grotten zijn onderdeel van het Gomantong Forest Reserve. Overdag kun je er miljoenen vleermuizen spotten. Wanneer je de grot in de namiddag bezoekt, kun je aanschouwen hoe al deze vleermuizen de grot uitvliegen. Wanneer je de grot in wilt gaan, doe dan oude schoenen aan want ze worden zeker vies. Je moet ook niet bang zijn voor kakkerlakken als je deze grotten bezoekt.


Sandakan

Op ongeveer vier uren rijden van de Kinabatangan Rivier vond je de stad Sandakan. Hoogstwaarschijnlijk kom je uit Sandakan of gaat dit je volgende bestemming zijn. In de stad vind je een aantal toffe bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, English Tea House, Sandakan Heritage Trail en Turtle Island.


Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Veel toeristen die naar Sabah komen, komen voor de Orang-Oetans die je hier kunt aanschouwen. Bereid je dus voor op heel wat drukte. Dit opvangcentrum is sinds 1964 open en heeft al heel wat Orang-Oetans gered en opgevoed. Wanneer je het opvangcentrum bezoekt, kun je het beste rond een ‘feeding time’ komen. Op deze tijdstippen worden de dieren gevoederd. Denk eraan: de beesten leven semi-vrij in dit bos, waardoor het niet altijd betekent dat er Orang-Oetans komen tijdens het voeren. En dat is juist een goed teken: dat betekent dat het dier zelf voor eten kan zorgen.


Overnachten aan de Kinabatangan Rivier

Langs de rivier vind je verschillende dorpjes die dienen als vertrekpunt voor veel tours. De populairste dorpjes zijn Bilit en Sukau. In deze dorpen vind je dan ook meerdere accommodaties en vanuit de dorpen vertrekken dagelijks meerdere boten de rivier op.

Je accommodatie kan aan de rivier liggen of er wat verder van af. Het is aan jezelf om de ideale plek uit te zoeken waar je wilt verblijven, maar het is aan te raden om een accommodatie aan de rivier te boeken. Je kunt dan in alle rust genieten van de uitzichten en de rivier. De kans om dieren te spotten bij de accommodatie is dan ook groter.

Er zijn aan de Kinabatangan Rivier verschillende soorten accommodaties te vinden, van simpele backpacker-dorms tot luxe rivierlodges. Zoals eerder aangegeven hangt hier dus ook een verschillend prijskaartje aan. Een overnachting gaat vaak gepaard met de tours en het eten. Hieronder vind je een aantal opties om te verblijven.

$ – Kinabatangan Jungle Kamp (KJC)

$ – Basic Eco Camp – The Tungog Rainforest Eco Camp (TREC)

$ – The Borneo Natural Sukau Bilit Resort with Private Cottages or Dorms

$ – Borneo Nature Lodge

$ – The Last Frontier Boutique Resort


Praktische informatie Kinabatangan Rivier

Je kunt de Kinabatangan Rivier het gehele jaar door bezoeken. Van april tot oktober is het droge seizoen en staan de planten, bloemen en fruitbomen in bloei. Dit is een goede periode om vogels te spotten. Van november tot maart is het regenseizoen; tijdens deze periode kun je dieper de rivierkanalen in varen, waardoor de kans groter is om wildlife te spotten.

In dit deel van Borneo komt Dengue en Malaria voor, zorg dus voor een goede voorbereiding en neem voldoende DEET mee.

Wanneer je een (meerdaagse) tour naar de Kinabatangan Rivier hebt geboekt, zit er hoogstwaarschijnlijk een transfer vanuit Sandakan bij de prijs in. Als je Kinabatangan gaat verlaten, zal dit waarschijnlijk op eigen houtje zijn. De transfer is vaak alleen aan het begin van de tour. Wij werden wel naar een busstation in de buurt gebracht, waarna we een lokale bus konden nemen naar onze volgende bestemming Semporna.


Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

Wat te doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

Money: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië) 

Langkawi: 11x doen op dit tropische eiland

That One Time #1 | Die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Tioman Island: doen op dit tropische eiland

Bohey Dulang Island: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

10 x doen op Penang, Maleisië


Beginnen met de voorpret voor je reis naar de Kinabatangan Rivier?

Auto huren in Maleisië?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Reisgids nodig voor je trip naar de Kinabatangan Rivier?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

5 Responses

  1. Wat is de natuur daar toch wonderschoon. Ik zou hier graag eens naar toe willen reizen en de andere kant de gordel van smaragd te ontdekken.

  2. Dit deel van Borneo hebben wij helaas nooit bezocht. Heb ik toen ook al van gebaald, maar soms moet je keuzes maken. Dit lijkt mij een geweldige plek. Dus hopelijk komen wij er ooit eens. Zo leuk om al die bijzondere dieren in het wild te spotten!

  3. WAUW!!! Alleen al voor het spotten en willen helpen van de dieren, zou ik deze reis willen maken. Wat onwijs gaaf!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *