Koh Phi Phi: helder water, witte stranden en rotsformaties

by thatonetime
50 comments

Koh Phi Phi

De Phi Phi-eilanden bestaan uit een zestal eilanden in de provincie Krabi. Op zo’n 40 km en anderhalf uur varen van Krabi vind je deze prachtige feestbestemming. Koh Phi Phi is één van de oudste bewoonde eilanden van Thailand en tegenwoordig een erg populaire toeristische bestemming dankzij de schoonheid van de eilandengroep en de leuke feestjes die je er kunt vinden.


1. Bezoek het beroemde strand: Maya Bay

Voor veel bezoekers is dit de voornaamste reden. Het prachtige Maya Bay vind je op Koh Phi Phi Leh. Huur een longtail bootje wat je naar deze prachtige baai kan brengen. Azuurblauw water, prachtige rotsen en een wit strand is wat je hier kunt vinden. Deze prachtige locatie is om haar schoonheid al meerdere keren in films gebruikt, zoals de beroemde film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio. Een film die ik stiekem gewoon nog nooit gezien heb.

Praktische info

Je zult niet alleen zijn als je deze baai gaat bezoeken. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan (of laat in de middag), zodat je nog een beetje van de rust kunt genieten. De baai wordt namelijk afgeladen met toeristen.

In 2018 kwam het nieuws dat de regering van Thailand heeft besloten om Maya Bay (tijdelijk) te sluiten voor bezoekers, in de hoop om de beschadigde natuur (zowel onderwater als boven) te herstellen.

Ik ben er sinds dit nieuws niet meer geweest maar ik heb wisselende verhalen gehoord. Er zijn ook reizigers die vertelden dat je alsnog naar Maya Bay kon gaan. Anderen vertellen dat het inderdaad gesloten is. Check gewoon even op het eiland wat je mogelijkheden zijn. Er is genoeg moois om te ontdekken in de omgeving, mocht de baai gesloten zijn.

Maya Bay, Thailand
Maya Bay, Thailand


2. Snorkelen, duiken en zwemmen bij Phi Phi Leh Lagoon

Bij Koh Phi Phi Leh vind je deze lagune met koraalrif en vol met vissen. Zo helderblauw water als hier heb ik geloof ik op maar weinig andere plekken gezien, wat het een ideale plek maakt voor een snorkel- of duiktrip. Helaas is het koraal wel erg aangetast door de vele toeristen, dus in hoeverre hier tegenwoordig nog iets van over is, durf ik niet te zeggen.

Praktische info

Wanneer je een tour boekt, zit een bezoek aan de lagune er vaak bij in. Onderweg naar Maya Bay stoppen ze bij de Lagune, zodat je kunt zwemmen of snorkelen.

Wil je zelf je tijd indelen en net zo lang blijven als je wilt? Huur dan een privé-longtail zodat je hier zelf naartoe kunt gaan.

Wil je een duiktrip boeken? Check bij verschillende aanbieders op het eiland voor de prijzen en voordelen.

Neem je onderwatercamera mee om de mooiste foto’s te maken!

Denk aan de natuur. Neem biologische zonnebrandcrème mee, die niet schadelijk is voor het koraal.

Phi Phi Leh Lagoon
Phi Phi Leh Lagoon
Phi Phi Leh Lagoon

3. Hiken naar Koh Phi Phi Viewpoint

Op Koh Phi Phi Don zul je overnachten. Één van de tofste activiteiten om te doen op dit eiland is hiken naar het Koh Phi Phi Viewpoint. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland en het is zeker de klim waard. Je zult zien dat dit eiland dan meer is dan alleen maar feesten.

Er zijn meerdere wegen om het viewpoint te bezoeken. De gemakkelijkste is om vanuit Ton Sai Village richting het westen te lopen. Aan de rand van het dorp kom je bordjes tegen met ‘Viewpoint 1’ en ook ‘Tsnumani Evacuation Route’. Je zult vervolgens heel wat traptreden moeten trotseren om boven te komen.

Een andere route is via een zandweg; loop dan naar het Koh Phi Phi Hill bamboo Bungalow en hier zal een bordje staan in welke richting je moet lopen. Over beide hikes zul je een klein half uurtje doen.

Praktische info

Hoewel de klim niet heel lang is, is het wel verstandig om water mee te nemen.

Je kunt de wandeling op slippers doen, heb ik ook gedaan! Let wel op als het recentelijk heeft geregeld, het is dan spekglad!!

Ga tijdens zonsondergang naar het Viewpoint voor de mooiste uitzichten. Het is een ideale plek om vanaf hier de zon te zien ondergaan.

De entrance fee is 30 baht (€0,85) per persoon.

Boven bij het viewpoint vind je twee winkeltjes waar je eten en drinken kunt kopen.

Koh Phi Phi Viewpoint
Koh Phi Phi Viewpoint
Koh Phi Phi Viewpoint

4. Buckets drinken en feesten in het zand

Tonsai Village is de plek voor een goed feestje in het zand met een bucket in de hand. Ik was vrijwel gedurende mijn hele bezoek ziek op het eiland maar toch hebben wij een avondje feesten meegepakt. Als de zon ondergaat komt het eiland volledig tot leven en vind je overal gezelligheid. Rustig chillen met een biertje en een muziekje op de achtergrond of maximaal dansen met een bucket in je hand, kan hier allemaal.


5. Bamboo Island

Een prachtig eiland wat ook bij de Phi Phi-eilanden hoort is Koh Mai Pai, ook wel Bamboo Island genoemd. Op een kleine vijf kilometer van Koh Phi Phi Don vind je dit prachtige en rustige eiland. Meer dan bamboe, andere bomen en een wit zandstrand vind je hier niet.

Het is een goede plek om te zwemmen of om te snorkelen. Tussen Koh Phi Phi Don en Bamboo Island liggen meerdere koraalriffen.

Toen wij hier waren, zagen we hier nog steeds duidelijke sporen van de 2004 tsunami, maar ondanks dat was het er onwijs mooi.

Praktische info

Van Koh Phi Phi Don naar Bamboo Island is het ongeveer drie kwartier met een longtail boot. Het ligt aan de condities van de zee, het kan ook wat langer zijn.

Wanneer je dit eiland bezoekt als onderdeel van een tour (net als wij deden), zal je niet heel lang op het eiland verblijven. Wij bleven er hooguit een klein uur.

Wil je in alle rust het eiland ontdekken en genieten van de rust die je hier hebt, huur dan een privé longtail boot.

Op het eiland vind je een klein winkeltje waar je wat eten en drinken kunt scoren. Wij zijn hier zelf niet geweest en hebben dit ook niet gezien, maar dit hebben we ons laten vertellen.

Toen wij er waren, was het er erg rustig. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat het er tegenwoordig een stuk drukker moet zijn omdat Maya Bay gesloten is.

Bamboo Island, Thailand
Bamboo Island, Thailand

6. Mosquito Island

Nog een ander eiland wat onderdeel is van de Phi Phi-eilanden is Koh Yung, ook wel Mosquito Island genoemd. Dit is het meest noordelijkste eiland van de Koh Phi Phi archipel. Het eiland is een kilometer lang en 150 meter breed en ook dit eiland is onbewoond. Het eiland dankt haar naam aan de vele muggen die je hier kunt vinden als de zon is ondergegaan. Geen fijne plek om de zonsondergang te aanschouwen dus.

Ik ben hier helaas zelf niet geweest en heb het eiland alleen kunnen aanschouwen vanaf het water en vanaf Bamboo Island, maar de onderwaterwereld moet hier erg mooi zijn. Rondom het eiland (vooral aan de zuidoostelijke kant) vind je koraalriffen en is een ideale plek om te snorkelen en te duiken. Je vindt hier veel vissen en rifhaaien.

Praktische info

Wij bezochten het eiland niet als onderdeel van onze tour. Er zijn wel tours die een bezoek brengen naar Mosquito Island.

Een dag naar Mosquito Island met een privé-longtail boot kost ongeveer 2000 baht (€55).

Wanneer je van de boot af wilt en het eiland wilt betreden, moet je een fee betalen. Deze fee is 400 baht (€11,50) per persoon. Je kunt wel gratis snorkelen en duiken voor het eiland.

–> Er wordt gezegd dat je tegenwoordig het eiland niet meer mag bezoeken of hier mag snorkelen (hetzelfde verhaal als Maya Bay).


7. Ao Ling (Monkey Beach)

Wanneer je een tour boekt, zul je hoogstwaarschijnlijk een stop maken op Monkey Beach. Dit is namelijk een populaire spot waar longtailbootjes af- en aankomen. Je vindt hier een grot wat heel wat apen huisvest.

Helaas zijn deze apen zo gewend aan mensen (en aan eten krijgen!) dat ze aardig brutaal zijn geworden. Let goed op je spullen en met name op je eten. De apen grissen zo spullen uit je handen, tassen en zelfs uit de boten.

Meerdere tours brengen eten mee, zodat je de apen kunt voeren. Vol enthousiasme staat iedereen de apen te voeren, waardoor ze ontzettend afhankelijk zijn geworden van de mens. Doe hier niet aan mee, ga de dieren niet voeren!