Bohey Dulang, Maleisië 2016 - 17

Kosten: vijf weken backpacken door Maleisië (en Singapore & OZ)

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik Maleisië bezocht. Samen met een vriendinnetje ging ik vijf weken backpacken door dit prachtige land. We maakten ook uitstapjes naar Singapore en Australië. Ben jij benieuwd naar het budget voor een rondreis door Maleisië? Wat de kosten zijn voor een maand backpacken door Maleisië, lees je in dit blog.

Rondreizen in Maleisië

Tijdens deze reis bracht ik in totaal ongeveer vier weken door in Maleisië, maar daarnaast ging ik ook naar Singapore en Australië (op bezoek bij vrienden in Perth). In dit blog zal ik de kosten van alle bestemmingen zo uitgebreid mogelijk weergeven.

Kosten transport

Na meerdere goede ervaringen met Emirates te hebben gehad, boekten we voor onze reis naar Maleisië weer via deze luchtvaartmaatschappij. Wij waren er relatief vroeg bij en hebben onze vliegtickets voor een prima prijs kunnen scoren. Wij betaalden voor ons vliegticket van Dusseldorf naar Kuala Lumpur € 659,00 per persoon. Op het vliegveld kregen we ook nog eens te horen dat we een gratis upgrade naar businessclass kregen! 🙂

Eenmaal in Kuala Lumpur hebben voornamelijk rondgereisd met de bus en boot. We hebben ook meerdere keren een vlucht genomen om bijvoorbeeld naar Australië maar ook naar Maleisisch Borneo en weer terug. Ik zal een aantal voorbeelden van onze kostenposten m.b.t. het vervoer beschrijven.

Voor twee bustickets van Kuala Lumpur naar Penang betaalden wij bijvoorbeeld 76 ringgit. Dit is een kleine € 16,00 voor twee personen.

Voor een boottrip van Penang naar Langkawi betaalden wij 140 ringgit. Dit is € 29,40 voor twee tickets.

Vannuit Singapore zijn we gevlogen naar Maleisisch Borneo. Voor deze vlucht betaalden we 1490,77 ringgit. Dit is ongeveer  313,00 voor twee personen. We vlogen naar Sandakan airport. Voor een taxi van het vliegveld naar de stad betaalden wij 30 ringgit. Dit is € 6,30 voor twee personen.

In totaal gaven wij in vijf weken tijd € 2632,97 uit aan transport. Dit is € 1316,49 per persoon. Dit is een heel bedrag, maar dit is inclusief zes keer vliegen en het hele land doorkruisen.

Kosten accommodatie

Zoals we meestal reizen, hadden we voor vertrek vrijwel niets vastgelegd. Omdat we laat op de avond aankwamen in Kuala Lumpur, hadden we voor de eerste nacht een hotel geboekt. Dat was het enige.

Wij hebben geslapen in een scala van guesthouses, hotels, hostels en bungalows op het strand. Wij kozen vrijwel altijd voor een privé kamer. In Maleisië konden we al voor een paar euro per persoon slapen, maar in Singapore lagen de prijzen iets hoger dan in Maleisië. In Australië verbleven we bij een vriendin van mij, dus daar waren geen kosten aan verbonden.

Wij betaalden bijvoorbeeld voor een kamer in een hostel op Penang 210 ringgit. Dit is € 44,00 en dus € 22,00 per persoon voor drie nachten.

Voor een bungalow aan het strand op het mooie Perhentian Island betaalden wij 510 ringgit voor drie nachten. Dit is € 107,12 voor twee personen.

Voor een bungalow op Tioman Island, inclusief prachtig uitzicht betaalden wij 300 ringgit voor twee nachten. Dit is € 63,00 voor twee personen. Helaas bleek deze bungalow niet echt een succes te zijn.

Voor een simpele privé kamer in een hostel in Singapore betaalden wij 212 dollar voor drie nachten. Dit is omgerekend zo’n € 136,00 voor twee personen.

In totaal gaven wij tijdens onze reis € 675,54 uit aan overnachtingen. Dit is € 337,77 per persoon.

Kosten eten en drinken

In Maleisië hebben we heerlijk gegeten. Van heerlijke saté of vers fruit van de night market tot kleurrijk Indiaas eten om je vingers bij op te likken. Op een night market kun je een paar stokjes vlees voor een euro krijgen. In een restaurant heb je voor zo’n € 4,00 – € 8,00 een hele maaltijd en voor € 1,50 heb je een lekkere fruitshake. In Australië betaal je drie á vier keer zo veel voor het eten en drinken. Denk eraan dat de hygiene in Maleisië niet overal even fantastisch is. Blijf dus wel goed opletten.

Wij hebben tijdens onze reis ook heel wat Alcoholische versnaperingen genuttigd, waardoor ons totaalbedrag ook heel wat hoger is te komen liggen. In Maleisië betaalden we voor een biertje ongeveer €1,50 terwijl een pint in Australië gemakkelijk rond de 10 dollar ligt.

In totaal gaven wij € 1107,64 uit aan eten en drinken. Dit is € 553,82 per persoon.

Kosten entertainment

We hebben heel wat toffe dingen gedaan in Maleisië. Zo hebben we jungletochten gemaakt, zijn meerdere keren wezen duiken en snorkelen, gingen op zoek naar de mooiste eilanden, gingen naar een turtle hetchery, bezochten opvangcentra voor orang oetangs en sunbears, kregen massages en nog veel meer.

Om een indicatie te geven van de prijzen (anno 2016):

De skybridge op Langkawi = 30 ringgit (€ 6,30) voor twee personen.

Twee duiken vanaf Perhentian Island = 170 ringgit (€ 35,70) voor twee personen.

Twee strandbedden voor een hele dag of een snorkel huren = 10 ringgit (€ 2,10) voor twee personen.

Tour naar turtle Island = 1500 ringgit (€ 315,06) voor twee personen.

Alle uitstapjes bij elkaar waren € 1035,02. Dit komt neer op € 517,51 per persoon.

Overige kosten Maleisië

De overige kosten zijn bijvoorbeeld van de aanschaf van souvenirs, muggenspray, sigaretten, de was laten doen, enz. Deze kosten zijn dus geheel persoonsgebonden. In Australië kocht ik bijvoorbeeld aardig veel souvenirs. Ook al was dit mijn derde bezoek aan dit prachtige land, ik had nog nooit echt souvenirs meegenomen. Hoog tijd dus.

We gaven samen € 344,15 uit. Dit is € 172,08 per persoon.

Totale kosten Maleisië p.p.

Transport€ 1316,49
Accommodatie€ 337,77
Eten en drinken € 552,82
Entertainment € 517,51
Overige kosten € 172,08
Totaal: € 2896,67

Indien je ervoor kiest om niet naar Borneo, Singapore en/of Australië af te reizen, zullen deze kosten een stuk lager liggen. Wat vind jij van dit bedrag voor vijf weken reizen?

Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

Langkawi: wat te doen op dit tropische eiland

That One Time #1 Die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

Wat te doen op Penang, Maleisië

Wat te doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Bohey Dulang Island: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

Tioman Island: Wat te doen op dit tropische eiland

Singapore: wat te zien en doen tijdens je eerste bezoek

De Kinabatangan Rivier: op zoek naar wildlife

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

Hoe bepaal je het budget voor je volgende reis?

Sparen voor je (wereld)reis: alle tips en tricks

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Maleisië?

Je accommodatie regelen voor je reis naar Maleisië. Doe het hier.

Een reis door Maleisië plannen? 

Maleisië rondreizen

Boek je Maleisië tour hier.

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

34 Responses

  1. Ik vind het eigenlijk ook altijd wel meevallen hoor, als je bekijkt wat ik allemaal doe en eigenlijk nergens op bespaar.

   1. Aan de ene kant vind ik het best prijzig maar je bent er lang geweest en heel veel gedaan. Zoals het transport. Ik denk dat het een redelijke prijs is. Je ziet en doet en ontdekt heel veel.

    1. Het is zeker geen klein bedrag, maar toch heb ik het er graag voor over als je ziet wat ik allemaal gedaan heb. Het is het altijd 100% waard.

 1. Ik had je routeblog over deze reis gemist, dus die heb ik ook nog even uitgespit. Leuke combinatie en je hebt onwijs veel gezien. Tof! Mooie totaalprijs trouwens ook. Omdat ik al jarenlang voor het eerst naar Australië wil is deze korte stop mij wat te kort, maar als ik er al vaker geweest zou zijn lijkt het me een prima combi!

 2. Ik vind het qua kosten nog wel meevallen. Je hebt er in ieder geval heel veel voor gedaan. Super mooie reis ook. Ik kan helaas maar drie weken weg 🙁 Vijf weken is wel heel erg gaaf!

  1. Drie weken is ook niet niks… Maar als ik zo ver weg ga, dan wil ik het liefste zo lang mogelijk (onder het mom van.. ik ben er nu..).

  1. Ben je ook in het Indonesische deel geweest? Ik vond het ook heel gaaf, maar had graag veel meer van Borneo willen zien.

 3. Wij waren voor zes weken Maleisië wel wat minder kwijt, inclusief een deel van Borneo. Maar ja, een vlucht naar Australië maakt het ook wel wat duurder denk ik. Ook hadden wij onze vlucht van KL naar Kuching al ver van te voren geboekt waardoor het super goedkoop is. Het bedrag is best netjes voor zo’n mooie reis 🙂

  1. Wij hebben alle binnenlandse vluchten ter plekke geboekt dus dat had vast goedkoper gekund! Een trip naar Australië drukt de kosten in ieder geval niet nee!

  1. Ik houd tijdens al mijn reizen mijn financiën bij, vind ik ideaal om zo inzicht te krijgen in mijn uitgaven.

 4. Wauw! Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik heb als kind veel van de wereld mogen zien tijdens vakanties met m’n ouders, maar ben als volwassene praktisch nooit meer Nederland uit geweest. Ik heb een uitkering dus een héél laag inkomen en daarnaast huisdieren die ik niet ergens anders onder kan brengen (pensions kosten ook weer geld). Maar ik mis het ook niet hoor. Ik ben geen reislustig type en al tevreden met een dagje uit in eigen land met de trein en dan ‘s avonds gewoon lekker in m’n eigen bedje kruipen. 🙂

  1. Het is zeker niet altijd goedkoop en je moet er bewust voor sparen om zo’n reis te maken als dit. Maar als je kijkt wat je er allemaal voor terugkrijgt dan is het elke euro sowieso waard!

  1. Dank voor je bericht. Haha, ik vind het bedrag nog wel meevallen (gezien wat ik allemaal gedaan heb)… Ik heb overigens geen kinderen, dus wie weet hoe ik er tegen die tijd over denk.

 5. Ik kan me voorstellen dat dit één van je gaafste reizen was, wat een afwisselende bezienswaardigheden ook! Ik denk dat Maleisië net wat duurder is dan Thailand als ik het zo zie.. prima te doen dus.

  1. Ik denk dat Maleisië qua budget wel vergelijkbaar is met Thailand. Bezoekjes naar bv. Singapore zorgen er echter wel voor dat de kosten hoger gaan liggen.

 6. Wat goed om zo alles eens op papier te zetten, zo kan je mensen hartstikke goed helpen en inzicht geven in wat de kosten mogelijk kunnen zijn.

  1. Ik vind het voor mijn eigen administratie wel handig om inzichtelijk te hebben wat onze uitgaven zijn geweest. Daarnaast vind ik het zelf voordat ik op reis ga dit soort overzichtjes ook handig om enigszins een indruk te krijgen van wat ik financieel moet verwachten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.