Lake Bled, Slovenië 4

Lake Bled: het meest romantische meer van Slovenië

Niet voor niks is Lake Bled één van de grootste trekpleisters van het land. Het aanzicht van Lake Bled vind je niet voor niks op vrijwel elke ansichtkaart en informatiefolder van Slovenië terug. En het is in real life net zo mooi als op alle foto’s! Het schilderachtige en ontzettend romantische meer maakt Bled als bestemming erg populair. In dit blog deel ik alle tips voor je bezoek aan Lake Bled.

Lake Bled

Lake Bled is gelegen in het noorden van Slovenië, vlak naast Triglav National Park. Het dorpje Bled is daar grazieus omheen gebouwd. ‘Vroeger’ in de ijzertijd was Bled een locatie van een Hallstatt-nederzetting, maar het lag eigenlijk te ver buiten de reguliere en populaire handelsroutes waardoor de Romeinen de hoop al snel hadden opgegeven en Bled links lieten liggen.

Desondanks was de schoonheid van Bled vroeger al aardig in trek en er kwamen in de Middeleeuwen veel pelgrims om te bidden bij de kerk op het eiland, maar het was pas in de 19e eeuw dat er steeds en steeds meer toeristen op Bled afkwamen. In 1855 kwam er een Zwitserse dokter naar Bled die eindelijk doorhad hoeveel potentie Lake Bled had en begon hierop in te spelen door het bouwen van resorts en badhuizen. And the rest is history.

Lake Bled is ongeveer 2 kilometer lang en 1.4 kilometer breed. Het meer wordt op natuurlijke wijze verwarmd door een aantal thermische bronnen, waardoor het – met name in de zomer – een ideale zwemtemperatuur heeft. In de zomer is het water 22-25 graden.

Daarnaast heeft de Zwitserse dokter Arnol Rikli ontdekt dat het water van Bled (in combinatie met de lucht en zon) een helende werking zou hebben. Het geneeskrachtige water heeft gezorgd voor heel wat ‘health tourism’ en heeft mede gezorgd voor de populariteit van deze plek.

Wat te doen bij Lake Bled

1. Zwemmen in Lake Bled

Vanzelfsprekend is Lake Bled de focus van het hele dorp. Dankzij het prachtige turqouise water, het romantische eiland met de kerk en het indrukwekkende kasteel wat op de klif is gebouwd maakt Bled een populaire bestemming om te bezoeken. De meren van Slovenië zijn één van de schoonste, meest kraakheldere meren die ik ooit heb gezien en ook Lake Bled behoort in dit rijtje.

Als je wilt zwemmen in Lake Bled zijn er een aantal opties; de meest populaire opties zijn bij Camping Bled in het westen of bij het strand, ook wel Grajsko kopališče (Castle Lido) genoemd, in het noorden. Naast deze openbare stranden zijn er ook een aantal privéstranden om te zwemmen, zoals bij Grand Hotel Toplice.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 09.00 uur tot 19.00 uur

Toegangsprijs Grajsko kopališče: €9,00 p.p. €6,00 per kind (onder 14 jaar). Na 15.00 uur betaal je nog maar €7,00/€4,00.

Voor een locker betaal je hier €2,00 per dag. Voor een ligbed betaal je €3,00 per dag.

2. Wandelen of fietsen om Lake Bled

Het wandelpad om het meer is een kleine zes kilometer lang en dus een ideale lengte om een ‘rondje meer’ te doen. Het pad is gemakkelijk te bewandelen en zelfs zonder conditie moet dit lukken. Er staat ongeveer 1,5 uur tot 2 uur voor om het meer helemaal rond te gaan. Onderweg kom je genoeg bankjes, prullenbakken en goede plekjes om te zwemmen tegen. Ook vind je onderweg genoeg restaurantjes en café’s om even bij te komen.

Is wandelen niet je ding, dan kun je dezelfde route afleggen met de fiets en er rijdt zelfs een toeristentrein rond in Bled. Hier betaal je €5,00/€3,00 per persoon/kind voor.

3. Verken Lake Bled met een supboard of boot

Heb je geen zin om te zwemmen, maar wil je wel genieten van het water (en van de zon)? Dan kun je ervoor kiezen om een supboard, kayak of roeiboot te huren. Je kunt het hele meer over met je boot of sup en het is daarnaast ook een goede manier om naar Bled Island te gaan.

Praktische informatie

Toegangsprijs: een kayak huren kost €10,00 – €13,00 per uur. Het huren van een supboard kost €10,00 per uur. De huur van een roeiboot ligt tussen €15,00 – €20,00 per uur. Prijzen kunnen verschillen per aanbieder.

Lake Bled, Slovenië 3

4. Bezoek Bled Island

Middenin het prachtige Lake Bled vind je een klein traanvormig eiland; Bled Island. Op dit kleine eilandje zijn zelfs tekenen gevonden die te herleiden zijn naar de prehistorie. Tegenwoordig vind je op het eiland een kerk, een klein museum, een café en een souvenirshop. Het eiland is een leuk plekje om te bezoeken als je in Bled bent.

Je hoeft niet te betalen om het eilandje te betreden, enkel voor de manier om er te komen. Tenzij je de gok waagt om naar het eiland te zwemmen.

Lake Bled, Slovenië 4

5. The church of the assumption

De kerk, zoals hij nu op Bled Island staat, werd in de 17e eeuw gebouwd. Echter was er al een kerk op het eiland te vinden sinds de 9e eeuw. De kerk is meerdere malen gerenoveerd en herbouwd, wat tot de barokke kerk van nu heeft geleid. Om bij de kerk te komen moet je wel eerst de iconische 99 treden beklimmen (feitje: de traditie in Bled is dat de bruidegom de bruid alle 99 traptreden op tilt, indien ze op het eiland willen trouwen).

Als je het hogerop wilt zoeken, kun je de kerktoren beklimmen. Hier kun je Bled vanuit een ander perspectief zien en heb je een mooi panoramabeeld over de regio. Vergeet vooral niet om de torenbel te laten luiden en een wens te doen.

Praktische informatie

Openingstijden kerk: dagelijks 09.00 uur – 19.00 uur (mei-sept). 09.00 uur – 18.00 uur (apr/okt). 09.00 uur – 16.00 uur (nov-mrt)

Toegangsprijs kerk: €6,00 p.p. €1,00 per kind

6. Potičnica

Bij Potičnica kun je terecht voor de lekkerste traditionele Sloveense ‘Potica’. Potica is een soort cake met een vulling. De vulling kan verschillen. Op Bled Island kun je terecht om verschillende soorten Potica cake te proeven.

7. Met een traditionele Pletna naar Bled Island

Wil je liever niet zelf met een supboard of kayak naar het Bled Island en heb je ook geen zin om zelf te zwemmen, dan kun je je ook laten brengen met een Pletna. Een Pletna is een soort houten gondel. Pletna-boten worden gemaakt door de lokale bevolking en zijn typerend voor Lake Bled. Ze doen je misschien denken aan de gondels uit Venetië. Ze zijn ontworpen volgens het concept van de Venetiaanse gondelboten, maar verschillen van kenmerken.

Je kunt je per Pletna laten brengen naar Bled Island. Er zijn in Bled 23 Pletnaboten die van en naar Bled Island varen. Je vindt de Pletna’s bij het Park Hotel.

Praktische informatie

Prijs: je betaalt €12,00 p.p. en €3,00 per kind. Dit is voor een retourticket.

8. Bled Castle

Zittens op een 100 meter hoge klif vind je Bled Castle; het oudste kasteel van Slovenië. Het is een Middeleeuws kasteel en het symbool van het land. ‘Blejski Grad’, zoals het kasteel in het Sloveens genoemd wordt, stamt uit de 11e eeuw.

Er zijn meerdere dingen te doen bij Bled Castle. In het kasteel bevindt zich een museum over de geschiedenis van Bled. Je kunt een tentoonstelling bekijken in de galerie. Bij Bled Castle Printing Works leer je over de traditionele handdruktechnieken van Bled. Het kasteel huist een wijnkelder en een kasteelsmederij die je allebei kunt bezoeken. In de zomermaanden kun je ook Middeleeuwse show bekijken. Daarnaast is er een restaurant te vinden en heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over Lake Bled en omgeving. Genoeg te zien en te doen hier!

Je kunt het kasteel te voet bereiken vanaf Lake Bled. Er zijn drie paden die naar het kasteel leiden. Het eerste pad start bij de parkeerplek achter het Bledec Hostel; de tweede achter Grajsko kopališče en het derde pad start ten noorden van de kerk van St. Martin.

Je kunt het kasteel ook met de auto of bus bereiken.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks 10.00 uur – 18.00 uur (jan-mei/okt-dec). 09.00 uur – 19.00 uur (jun/sept).

Toegangsprijs: €13,00 p.p. en €5,00 per kind <14 jaar.

9. De mooiste uitzichten over Lake Bled

Er zijn een aantal toffe plekken in Bled om te bezoeken als je op zoek bent naar een goed uitzicht. Zo kun je bijvoorbeeld naar Bled Castle voor een goed uitzicht over Bled. Een ander goed uitzicht krijg je bij café Belvedere, waar je één van de beste uitzichten van Bled kunt krijgen.

Rondom Lake Bled vind je een aantal uitzichtpunten waar je naartoe kunt hiken; Ojstrica Viewpoint en Mala Osojnica Viewpoint. Bij beide uitzichtpunten heb je een vergelijkbaar uitzicht en deze uitzichten ken je waarschijnlijk van alle plaatjes die je hebt gezien.

Praktische informatie

Voor Mala Osojnica Viewpoint volg je route 6. De hike naar Ojstrica Viewpoint start bij Camping Bled. Vanaf daar loop je de bossen in. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar Ojstrica en ongeveer 30 minuten naar Mala Osojnica. Dicht schoeisel is handig.

Lake Bled, Slovenië 2020 - 10

10. Eet een traditionele Bled Dream Cake

Oké, laat ik gelijk beginnen met het feit dat ik in alle dagen dat ik in Bled was, geen Bled Dream Cake heb gegeten. Bij aankomst werd ons direct verteld om dit te proberen, maar het is er helaas niet van gekomen.

Bled Dream Cake is een traditioneel dessert uit Bled wat – voor ons Nederlanders – een beetje lijkt op een tompouche. Of het net zo smaakt kan ik dus helaas niet zeggen. Inmiddels zijn er al miljoenen Bled Dream Cakes gebakken en wordt het roomtaartje in heel Slovenië verkocht. Er is echter maar één originele Bled Dream Cake, dat is de versie van Istvan Lukacevic; voormalig patissier van het Park Hotel. Deze versie van de Bled Dream Cake wordt sinds 1953 gemaakt en is de meest populaire. Je kunt de beste Bled Dream Cake nog steeds krijgen in Kavarna Park, tegenover het hotel.

Een Bled Dream Cake kost ongeveer €3,50 per stuk.

11. Raften in Bled

Ben je toe aan meer adrenaline en ben je niet bang voor water? In Bled en omgeving kun je heel goed raften, in de Gorenjska-regio over de ongetemde rivieren van Sava en Soca. Raft over de meest kraakheldere rivieren, peddel door kloven, laat je meevoeren door de stroomversnellingen en geniet van de omgeving. Er zijn rafttochten voor verschillende niveaus, bekijk van tevoren dus goed wat het beste schikt.

Praktische informatie

Toegangsprijs: €35,00-€40,00 p.p.

12. Zipline Dolinka

Ben je toe aan nog meer adrenaline? Ga dan eens ziplinen bij Dolinka; de langste zipline van Europa. In 2,5 uur tijd zipline je door de beschermde vallei van de Sava Dolinka-rivier. Er zijn zeven ziplines die in totaal langer dan vier kilometer. Je kunt hier het gehele jaar terecht, behalve bij slecht weer.

Praktische informatie

Toegangsprijs: €60,00 p.p.

13. Nog meer adrenaline in Lake Bled

Als ziplinen niet genoeg is, kun je in Bled goed terecht voor je portie adrenaline. Zo kun je er paragliden, canyoning, hiken, duiken, paintballen, caving, kayakken, rodelen, mountainbiken, paardrijden of klimmen. Om maar iets te noemen. De indrukwekkende natuur zorgt ervoor dat Slovenië een uitstekende bestemming is voor actievelingen en outdoormensen.

14. Vintgar Gorge

In het noorden van Bled vind je Vintgar Gorge. Tot 1893 was Vintgar Gorge vrijwel totaal onbegaanbaar en onbereikbaar. In 1893 werd de kloof voorzien van houten loopbruggen waardoor het grote publiek kon genieten van de schoonheid van de kloof.

Vintgar Gorge is een 1,6 kilometer lange kloof, uitgehouwen door de Radovna rivier. Het water is er klaakhelder, er zijn spectaculaire watervallen, poelen en stroomversnellingen. Aan het einde van de kloof vind je de 13-meter hoge Šum waterval. Tevens vind je aan het einde van de kloof een kiosk waar je even kunt bijkomen van de wandeling onder het genot van een hapje en een drankje. De wandeling, heen en terug, duurt ongeveer twee à drie uur.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks 08.00 uur – 19.00 uur (apr-okt). 07.00 uur – 19.00 uur (jul-aug)

Toegangsprijs: €10,00 p.p. €2,50 per kind. Parkeren kost €5,00 per auto.

15. Neem de kabelbaan naar de top van Straža

Het noorden van Slovenië is een ideale wintersportbestemming, wat zorgt voor kabelbanen op de mooiste plekken van het land. Ook in Bled vind je een kabelbaan wat je naar de top van Straža Hill brengt. De heuvel is 646 meter hoog en geschikt voor een goede hike en andere zomer- of winteractiviteiten. Geen zin om te hiken (of kun je dat niet zoals ik) dan kun je de stoeltjeslift naar boven nemen voor één van de mooiste uitzichten over Bled en omgeving.

Praktische informatie

Openingstijden: 11.00 uur – 18.00 uur. 10.00 uur – 19.00 uur (jun-aug)

Toegangsprijs: €10,00 p.p. €7,00 per kind.

Dagtrips vanuit Bled

1. Lake Bohinj

Op een klein half uurtje rijden van Lake Bled vind je Lake Bohinj; nog een prachtig meer. Sommige mensen zeggen zelfs dat dit meer nóg mooier dan Lake Bled. Er is een stuk minder bebouwing rondom Lake Bohinj en er komen ook een stuk minder mensen, maar dat maakt het wat mij betreft juist alleen maar mooier. Je kunt er zwemmen, suppen of een bootje huren, hiken of relaxen aan de waterkant.

Zwemmen bij Lake Bohinj 2020

2. Skigebied Vogel

De naam zegt het al: van Vogel Mountain heb je een perfect panoramisch uitzicht over Lake Bohnj. Je kunt het gemakkelijk bereiken met de kabelbaan, binnen een paar minuten sta je boven op de berg. Vogel Mountain staat vooral bekend als skigebied, maar de kabelbaan is elke dag van het jaar open zodat je elke dag kunt genieten van de indrukwekkende vergezichten. In de zomer kun je er heel goed hiken en in de winter kun je er wintersporten.

3. Triglav National Park

Nog één van de hoogtepunten van mijn reis; Triglav National park. Een fenomenaal natuurgebied met hoge bergen, indrukwekkende bebossing, groene valleien, heldere rivieren en ruige rotspieken. Het is één van de grootste Nationale parken van Europa. Stiekem liggen Bohinj en Vogel al in dit National Park, maar er is nog veel meer te ontdekken. Zoals de haarspeldbochten van Vrsic, het kraakheldere Jasna Lake, de Soca trail en zo veel meer! Ben je een outdoorfan, dat kun je Triglav National Park niet overslaan!

Overnachten bij Lake Bled

In Lake Bled vind je inmiddels een breed scala aan hotels, appartementen en andere vormen van accomodaties zoals glamping. Je vindt bij Lake Bled de populaire camping Bled, een vijfsterrencamping die ook aardig in trek is bij het Nederlandse volk. Bij camping Bled vind je ook een leuk glamping-gedeelte waar je lekker in een houten huisje, met hottub, kunt slapen. Hieronder heb ik nog een aantal tips voor hotels en appartementen voor je op een rij gezet.

$ – Hotel Vila Bojana

$$ – Penzion Vila Preseren  

$$$ – Adora Luxury Hotel

$$$$ – Vila Mila

Praktische informatie Lake Bled

Je kunt Lake Bled bereiken met de auto, trein of bus. Ook ligt er in de buurt van Bled een vliegveld. Het is met de auto ruim 1100 kilometer en je doet er ongeveer een uur of twaalf over.

Kom je met je eigen vervoer naar Bled, denk er dan aan dat het in het hoogseizoen erg druk kan worden rondom Lake Bled, waardoor er files kunnen staan. In de weekenden is het ook drukker.

De omgeving van Lake Bled is prachtig en ideaal om te hiken, zoals naar bovengenoemde uitzichtpunten. Trek goede, dichte wandelschoenen aan als je gaat hiken en neem voldoende water en zonnebrandcrème mee.

Laad je camera/telefoon goed op! Je zult veel foto’s willen maken bij Lake Bled.

Slovenië kent de prachtigste meren, waaronder Lake Bled. Het enige nadeel van deze meren is dat ze vaak vol liggen met kiezels. Lekker relaxt het water inlopen wordt dan een beetje lastig. Waterschoenen kunnen de uitkomst zijn.

Lake Bled, Slovenia

Nieuwsgierig naar meer Slovenië?

Lake Bohinj: bezoek het mooiste meer van Slovenië

Ljubljana: doen in de hoofdstad van Slovenië

Budget: kosten 13-daagse roadtrip door Slovenië

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Lake Bled?

Wil je een auto huren om je reisroute in Slovenië zelf af te leggen?

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Reisgids nodig voor je trip naar Slovenië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

23 Responses

  1. Zeker weten! Daar zijn we ook geweest en is ook echt prachtig. 🙂 Ik moet er nog over schrijven.

 1. Wat leuk, wij zijn hier een aantal jaren geleden geweest, maar heb hier volgens mij heel wat gemist! 🙂 We kampeerden toen trouwens bij Camping Bled met onze hond, ideaal!

 2. Ik wist helemaal niet dat je kunt zwemmen in Lake Bled. Ik zie meestal foto’s die genomen zijn vanaf dat viewpoint en ik zag nooit iemand in het water op de foto. Ik wil hier graag eens een kijkje nemen en dan natuurlijk ook meteen alle andere bezienswaardigheden in de buurt bewonderen. Vogel ziet er ook tof uit!

 3. Ik ben nog nooit in Slovenië geweest. Ik ken de streek dan ook totaal niet. Maar het lijkt me daar inderdaad heel erg mooi. Dat zicht van op dat bankje is fenomenaal. En die trip met die boot zou ik ook wel willen doen.

 4. Wat mooi! Die hike door de Gorge lijkt me heel tof om te doen. Lake Bled heb ik al vaak op plaatjes voorbij zien komen, het ziet er prachtig uit. Sowieso moet ik echt eens naar Slovenië geloof ik!

 5. Begin 2020 was de planning om naar Kroatië en Slovenië te gaan, maar dat feest ging uiteraard niet door. Lake Bled was één van de redenen om naar Slovenië te gaan. Lijkt me zo ontzettend mooi! Wie weet lukt het wel in 2021.

 6. Wauw, wat kun je er veel zien en doen! Dat Triglav National park lijkt me ook echt prachtig. Bij mijn volgende trip aan Slovenie staat Lake Bled heel hoog op het lijstje!

 7. Lijkt me prachtig om hier te zwemmen, midden tussen de mooie natuur. Zijn de prijzen die je daarvoor noemt voor zwemmen bij de camping of het hotel, of is er een soort toegangsprijs voor het hele meer. Je foto’s zijn echt fantastisch.. krijg er zin van om die kant op te gaan volgend jaar (maar al andere plannen, haha)

 8. Nog nooit geweest maar het staat zeker weten op ons lijstje! Vooral Lake Bled lijkt ons dan een ideale uitvalsbasis om de regio goed te verkennen. Ook die kloof zou ik dan zeker met eigen ogen willen zien, wat een prachtige kloof joh!

 9. Ik wil zo graag eens terug hierheen! wij hebben namelijk alleen de wandeling rondom het meer gedaan en verder niks. Vooral Triglav wil ik zo graag bezoeken, wat mooi allemaal!

 10. Wow, wat een uitgebreid overzicht. Wat zijn er veel leuke dingen te doen rondom Lake Bled. Lijkt me heerlijk. Een rondje wandelen en zwemmen zou er nu wel ingaan 😉

 11. Aaaaahhhh, heimwee naar Bled! Ik vind het zo’n mooie plek.

  De laatste keer was ik er in de meivakantie. Dat was vroeg in het seizoen: zwemmen en andere outdoor activiteiten waren toen niet mogelijk. Ik had zelfs sneeuw in Vogel 🙂 Als kind ben ik er in de zomervakantie geweest

 12. Wat een prachtig meer zeg, ik denk helemaal nooit aan Slovenie, als ik aan vakantie denk, maar hier zou ik zo heen gaan hoor, te mooi, helemaal om rondom te wandelen, daar hou ik echt van.

 13. Ik wil al een tijd naar Slovenië en Lake Bled mag je dan natuurlijk niet overslaan. Ik zou er dolgraag bij zonsopkomst of zonsondergang willen fotograferen.
  Fijn ook dat er zoveel in de omgeving is. Juist de bergen in gaan is ook altijd prachtig.

 14. Ik wil zo graag een keer naar Slovenië! Ik wist trouwens helemaal niet dat Lake Bled zo klein was, slechts 6 kilometer wandelen. Het lijkt me ook wel tof om daar te gaan suppen, lijkt me prachtig daar!

 15. Om heel eerlijk te zijn, ik vond Lake Bled een beetje tegenvallen. Ondanks dat ik het meer buiten het drukke seizoen bezocht, was het er ontzettend druk. En het slechte weer zal ook een rol hebben gespeeld. Maar ik vind wel dat een bezoek aan Lake Bled bij een vakantie Slovenië hoort.

 16. Mijn oma vond Bled de meest romantische plek op aarde. Ze vertelde graag over de reizen die ze erheen had gemaakt met mijn opa. Daar moet ik nu dan ook altijd aan denken als ik iets over Bled zie of lees.

 17. Ik ben het helemaal eens met je titel. En met de rest natuurlijk! Ruim 5 jaar geleden ben ik er geweest tijdens onze verloving, daardoor is Bled voor mij extra bijzonder en romantisch.
  Daar trouwen was wel intensief geweest, met al die 99 trappen optillen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars