Berg en Bos, Apeldoorn 2021

De Veluwe: 20 leuke plekjes die je bezocht moet hebben

Wist jij dat de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa is? Uitgestrekte heidevelden, dichte bebossing en hordes wilde zwijen en reeën die door dit indrukwekkende landschap paraderen. Wil jij zoveel mogelijk uit je bezoek naar de Veluwe halen? Lees dan hier de tofste tips.

De Veluwe

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en het is dus – serieus waar – het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Ik kom mijn hele leven al op de Veluwe, maar dit heb ik nooit geweten. De Veluwe heeft een totale oppervlakte van 91.200 hectare en omvat twee Nationale Parken; de Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Daarnaast behoren er ook wat kleinere natuurgebieden tot de Veluwe. De Veluwe bevat bossen, heidevelden en zandverstuivingen, maar ook veel leuke dorpjes en bezienswaardigheden.

Leuke plekjes op de Veluwe

1. Hoog-Soeren

Hoewel een bezoek aan de Posbank één van de populairste dingen om te doen is op de Veluwe, doen de uitzichten bij Hoog-Soeren hier niet aan onder. Vlak buiten het centrum word je getrakteerd op de mooiste uitzichten over de heidevelden en bossen. Er zijn zo veel fotogenieke plekjes hier.

In het centrum van Hoog-Soeren zijn een aantal leuke eetplekjes te vinden en leuke accomodaties om te overnachten.

Daarnaast vind je vlak buiten het centrum van Hoog-Soeren het Aardhuis. Het Aardhuispark is het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo, het koninklijke landgoed. Je kunt het historische jachthuis bezoeken of een wandeling maken in het windpark.

2. Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van West-Europa en zeker een bezoekje waard. Vanaf de 13,5-meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de zandvlakte. De uitkijktoren is tussen zonsopkomt en -ondergang vrij toegankelijk. Ook zijn er een aantal leuke wandel- en fietsroutes af te leggen in de buurt.

3. Radio Kootwijk

Na je wandeling bij Kootwijkerzand kun je een stop maken bij het monumentale Radio Kootwijk. Het bijzondere gebouw van Radio Kootwijk vind je middenin de natuur en is een voormalig zendstation. Tot het jaar 1998 werd er via Radio Kootwijk gecommuniceerd met overzeese Nederlandse koloniën, zoals Nederlands-Indië. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Radio Kootwijk veelvuldig gebruikt. In deze tijd gebruikten de Duitsers het station voornamelijk voor de onderzeeboten.

4. Apeldoorn

In Apeldoorn vind je onder andere attractiepark Julianatoren, de Apenheul en Paleis het Loo. Daarnaast kun je je in het centrum van de stad prima vermaken met een dagje winkelen, het CODA museum bezoeken, lekker eten en drinken en zijn er leuke plekjes om te overnachten.

Ben je toe aan wat meer groen? Denk dan eens aan een dagje Berg en Bos. Dit ligt naast de Apenheul en is een mooi park waar je kunt genieten van de zon of een lekkere picknick. Daarnaast is er een grote speelweide voor de kinderen en grenst het aan het bos, waar je op zoek kunt gaan naar wild.

5. Paleis het Loo

In het midden van de Veluwe vind je het Koninklijk Paleis het Loo. Ruim 300 jaar woonde en werkte het Koningshuis hier. Sinds 1984 is het paleis een museum. Je kunt een kijkje nemen in het paleis om erachter te komen hoe de kamers en zalen ingericht waren en hoe dus de Oranjes er 300 jaren gewoond hebben. De barokke paleistuinen stammen uit de 17e eeuw en een prachtige plek om te ontdekken, net als de stallen.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

Toegangsprijs: € 8,50 per persoon. Kinderen € 3,00. De parkeerkosten zijn € 5,00.

6. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth ligt op de rand van de Veluwe. Het is een prachtig Middeleeuws kasteel, dat je kunt bezoeken om te een indruk te krijgen hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. In de voorburcht vind je het Kasteelcafé De Zalmen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje en er is een kasteelwinkeltje waar je streekproducten kunt kopen. In de omgeving kun je ook heerlijk fietsen en wandelen.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon. Kinderen € 5,00.

7. Airborne Museum

In het Airborne Museum leer je over de Slag om Arnhem, wat een belangrijke gebeurtenis was in de Tweede Wereldoorlog en grote impact heeft gehad op de verdere verloop van de oorlog en de vorming van het huidige Europa.

Het museum is gevestigd in Villa Hartenstein, wat het hoofdkwartier van de Britten was in september 1944.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 15,00 per persoon. Kinderen 4 t/m 7 jaar € 5,00. Kinderen 8 t/m 17 jaar € 10,00.

8. Hattem

De hanzestad Hattem ligt op de noordelijke rand van de Veluwe en vind je vlak boven Zwolle. Treed in de voetsporen van menig kunstschilders en wandel door het pittoreske centrum om op zoek te gaan naar de mooiste en meest fotogenieke plekjes van de stad. Bezoek het Anton Pieck Museum of het Nederlands Bakkerijmuseum, zoek de mooiste koopmanshuizen, maak een wandeling bij Landgoed Molecaten of langs de IJssel. Of nog leuker: ga varen op de IJssel in een reuzenklomp.

9. Nationaal Ereveld Loenen

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Het gaat om zowel militairen als burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben verloren, of in conflictsituaties daarna. Bij het ereveld vind je een herdenkings- en educatiecentrum, waar je indrukwekkende verhalen kunt horen van nabestaanden en veteranen.

Praktische informatie

Openingstijden: het ereveld is dagelijks geopend tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Het herdenkings- en educatiecentrum is woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend.

Toegangsprijs: gratis.

10. Elburg

Elburg is een andere hanzestad wat je vindt op de Veluwe en hier lijkt het echt alsof de tijd heeft stilgestaan. In deze vissersstad waar je je weer even in de Middeleeuwen; van de eeuwenoude stadsmuren en de witte keitjesstoepen tot de schilderachtige huisjes en kerken. Verdwalen is hier bijna onmogelijk want Elburg wordt ook wel ‘de vierkante vissersstad’ genoemd. De straten zijn bijna allemaal kaarsrecht in deze vestingsstad.

Bezoek het klooster of de Kazematten, maak een stadswandeling, eet wat verse vis en ontdek de haven of plof neer op één van de sfeervolle terrasjes.

11. Park en kasteel Rosendael

In Roozendaal vind je het prachtige kasteel Rosendael met een net zo indrukwekkend kasteelpark. Honderden jaren is het kasteel bewoond geweest door de hertogen van Gelre.

Elke zaterdag en zondag kun je het kasteel zelf bezoeken, maar het indrukwekkende park kun je vaker bezoeken. Het is een populaire plek om te vertoeven als de zon schijnt.

Praktische informatie

Openingstijden: het kasteel is geopend op zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Het park is dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon (alleen het park € 6,00). Kinderen € 5,00 (alleen het park € 4,00).

12. Uddelermeer

Middenin de Veluwe vind je het Uddelermeer. Een prachtige plek voor een mooie fiets- of wandelroute, zoals het mooie Uddelermeerpad van zestien kilometer langs het meer, door de bossen en de nabijgelegen Middeneeuwse Huneschans. De Huneschans is een eeuwenoud verdedigingswerk.

Na je wandeling of fietstocht kun je lekker op het terras van Restaurant Theehuis bijkomen. Het restaurant ligt tegenover het Uddelermeer.

13. Nunspeet

Nunspeet is een ideale uitvalbasis om meer van de Veluwe te ontdekken. Het ligt dichtbij de snelweg en het Veluwemeer. In het centrum van Nunspeet vind je een legioen aan winkeltjes en er zijn genoeg restaurants om je van alle gemakken te voorzien.

Breng ook een bezoek aan het bezoekerscentrum in Nunspeet en ontdek het Veluwetransferium. Beklim de uitkijktoren voor een kijkje van bovenaf.

14. Garderen

Garderen en toerisme gaan samen. Vanuit Garderen kun je prachtige fietsroutes maken, volgens sommigen vind je hier zelfs de mooiste fietsroutes van het land. In het gezellige centrum van het dorp kun je terecht voor een hapje of een drankje. Ben je toe aan wat actievers? Denk dan eens aan het klimbos in Garderen. ‘T Veluws Zandsculpturenfestijn is een jaarlijks terugkerend groots evenement in Garderen.

15. Putten

Putten is een gezellig dorp op de Veluwe en ook een goede uitvalbasis om meer van de Veluwe te ontdekken. Ontdek landgoederen Oldenaller of Schovenhorst. Je vindt in Putten meerder musea. In de buurt vind je strand Nulde, waar je op een zonnige dag lekker kunt zwemmen of het water op kan.

16. Harderwijk

Harderwijk is een bruisende hanzestad boordevol leuke winkeltjes, restaurants en barretjes. In Harderwijk zijn zelfs twee sterrenrestuarants te vinden, dus je zult hier zeker aan je culinaire trekken komen. Ontdek het historische stadscentrum, ontdek de eeuwenoude kloosters en huizen, ga chillen op het stadsstrand, bezoek het Hortuspark en leer in het Stadsmuseum.

17. Hulshorsterzand

Een andere zandverstuiving op de Veluwe is Hulshorsterzand. Wandel over uitgestrekte zandvlaktes, heidevelden en door de omliggende bosgebieden. Hulshorsterzand is een goede uitvalbasis voor leuke wandel- of fietsroutes. Doe wel goede schoenen aan als je het stuifzand gaat bewandelen; het is aardig lastig stappen in het losse zand.

18. Landgoed Staverden

Ooit, in 1298, was er een koning die het idee had om van Staverden een nieuwe, bruisende stad te maken. Na de bouw van het kasteel, een grachtenstelsel en alle bijgebouwen werd al snel duidelijk dat een stad een beetje te veel van het goede was. Meer is er niet echt bijgebouwd en de ‘stad’ werd omgetoverd tot een landgoed.

Vandaag de dag is het een prachtig landgoed om te ontdekken; van het ontdekken van de prachtige tuinen, een lekkere lunch bij de brasserie, genieten van het prachtige witte kasteel of een goede wandeling over het landgoed.

Praktische informatie

Openingstijden brasserie: woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 19.30 uur. In juli en augustus is de brasserie ook op maandag geopend.

Toegangsprijs: n.v.t.

19. Het Kröller-Müller Museum

Houd jij van kunst, architectuur en natuur? Wil jij meer leren over onder andere het futurisme en De Stijl? Dan is dit de plek waar je moet zijn! In het Kröller-Müller museum vind je de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen. Daarnaast is er nog veel meer kunst te aanschouwen van onder andere Monet, Mondriaan en Picasso.

Het Kröller-Müller museum beschikt ook over een indrukwekkende beeldentuin waar je meer dan 160 beelden kunt vinden.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maandag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 11,10 per persoon. Kinderen € 5,55.

20. De Posbank

Één van de populairste plekjes op de Veluwe is zonder twijfel de Posbank. Je hebt hier namelijk een prachtig uitzicht over de uitgestrekte heides. Het is een drukbezochte plek en ideaal om vanuit hier je wandeling, fiets- of mountainbiketocht te starten. Het is vooral een drukbezochte plek als de heide in bloei staat.

Bij de Posbank vind je een horecagelegenheid waar je kunt genieten van een hapje en drankje en hier is het Veluwetransferium Posbank. Je vindt hier onder andere een bezoekerscentrum, een educatieve tuin en een speeltuin.

Praktische informatie

Openingstijden bezoekerscentrum: dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

Toegangsprijs: n.v.t.

Overnachten op de Veluwe

$$ – Kasteel de Vanenburg

$$ – Landal Rabbit Hill

$$ – Boutique hotel Hoog-Soeren no. 15

$$ – Hotel de Hoeve

$$$ – Hotel de Echoput

Praktische informatie de Veluwe

Hoogstwaarschijnlijk combineer je bovenstaande plekjes met een flinke dosis genieten in de natuur. Tussen half augustus en half september staat de heide in bloei en kun je genieten van de fotogenieke paarsgekleurde bloeiende heides. De bronstijd is in de maand september.

Er zijn op de Veluwe heel veel mooie fiets- en wandelroutes te vinden. De leukste en mooiste routes vind je hier.

Neem goede wandelschoenen mee als je naar de Veluwe gaat. Je vindt hier de mooiste wandelroutes. Ook je fiets kun of mountainbike meenemen is geen slecht idee. Je kunt er ook voor kiezen om een (elektrische) fiets of e-chopper te huren tijdens je verblijf.

Nieuwsgierig naar meer?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Lees hier de tips van Nathalie voor de leukste plekjes om te eten en drinken in Ede.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

54 Responses

 1. Wat een leuke plekken staan erbij! Ik ben een paar keer naar de Veluwe geweest om te wandelen, maar eigenlijk alleen maar in de bossen. De zandverstuivingen zien er echt leuk uit! Het wordt tijd dat ik weer een keer die kant op ga.

 2. Wij zijn toevallig afgelopen week naar Hardewijk geweest idd een prachtige stad om in rond te lopen. Elburg stond ook op ons lijstje maar door de hitte zijn we daar helaas niet aan toe gekomen.

 3. Leuk artikel! Ik woon zelf in de Veluwe, maar ken nog niet alles op je lijst. Leuk! Oh ja! Een tip voor Apeldoorn als je daar met kids bent: Binky. Een soort groot uitgevallen kinderboerderij. Erg leuk én betaalbaar!

 4. Ik woon hier vlakbij en het is fijn om zo dicht bij het bos te zitten. De Posbank is inderdaad mooi, maar Kasteel Doorwerth is ook zeker een bezoekje waard.

 5. Wat leuk! Zelf ben ik ook dol op de Veluwe en de meeste tips kan ik beamen. Ik woon er ook middenin, in het buitengebied van Harderwijk. Mijn achtertuin is zo ongeveer het Beekhuizerzand, ook echt een pareltje om niet te vergeten. De eerste keer dat ik daar doorheen reed, was ik zelfs ontroerd door de schoonheid van de uitzichten. Je kan het gebied zowel fietsend, wandelend of in mijn geval per rolstoel of handbike prima ervaren. Wel moet je een goede rolstoelrijdconditie hebben, omdat het best heuvelachtig is. Alleen als het zand bij extreem weer over de paden is gewaaid wordt dat laatste wat lastiger als je geen hulp in de buurt hebt, maar doorgaans worden de paden goed zandvrij gemaakt.

 6. Wij zijn met Pasen een weekendje naar de Veluwe geweest en hebben toen onder meer Elburg bezocht en gewandeld in De Dellen. Als ik je lijstje zo zie, dan valt er nog een hoop te ontdekken voor ons in de Veluwe!

 7. ik dacht, ik ken de veluwe goed…maar jij noemt 5 plekken waar ik nog niet geweest ben, die kleine dorpjes heb ik duidelijk teveel links laten liggen

 8. Ik wil dit jaar zeker nog naar de Veluwe. Het Kröller-Müller museum en de Posbank staan hoog op mijn lijstje. Vorig jaar heb ik Harderwijk bezocht en dat vond ik eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Elburg vind ik wel een erg leuk stadje.

  1. Ik heb ooit het Kröller-Müller museum bezocht toen ik studeerde, maar moet eerlijk zeggen dat ik er niet heel veel meer van weet dus dat het niet veel indruk op me heeft gemaakt. De Posbank vind ik altijd een goed idee.

 9. Ik ben wel op de Veluwe geweest, maar heb nog genoeg te zien zo te lezen! Ik wil graag nog eens naar kasteel Doorweth, maar ook richting het Kootwijkerzand en die zandvlakte die je noemt. Zelf vond ik de Posbank, NP de Hoge Veluwe en de Loenermark echt fantastisch.

  1. Ik woon relatief dichtbij kasteel Doorwerth, dus ik ga er wel eens met de hond wandelen. De zandvlaktes zijn ook heel tof inderdaad.

 10. Wat een leuk artikel! Wel wil ik een kleine nuance aanbrengen bij punt 18. Het is namelijk geen koning, maar de hertog van Gelre die van Staverden een stad wou maken.
  Super leuk artikel en ik kan redelijk wat van de lijst afvinken.

 11. Ik hoor trouwens wel regelmatig in het journaal dat het bijna te druk wordt op de Veluwe. Zeker gedurende corona. Hoewel dat nu misschien wel minder gaat worden, nu mensen weer naar het buitenland op vakantie mogen.

  1. Klopt inderdaad, er is een hele discussie geweest of de Posbank gedeeltelijk ‘dicht’ moest.

 12. Wat een fijn artikel! Bij sommige plekken ben ik dan ook al geweest en blijf de Veluwe prachtig vinden. Paleis het Loo is ook een goede tip

 13. De omgeving van Harderwijk vind ik zo mooi. Ik ben verliefd op de Veluwe en wil er zelfs naar toe verhuizen. Elburg, Het Loo en Deelerwoud heb ik al bezocht. De Postbank staat op mijn lijstje

 14. De Veluwe is echt mooi en er is genoeg te doen om je een paar weken vakantie (of een Coronacrisis vanuit huis 😉 ) mee bezig te houden. Wij hebben afgelopen jaar ook heel wat van deze plekjes ontdekt, maar ook nog wel een aantal op de wishlist voor de toekomst. Tof dat je zo’n uitgebreid overzicht hebt gemaakt.

 15. Hey dat zijn weer heel wat plekjes die ik nog niet ken. Hattem bijvoorbeeld, ziet er leuk uit! Dank je wel, deze voeg ik toe aan mijn to do lijstje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.