Ljubljanski Grad 3

Ljubljana: 15x te doen in de hoofdstad van Slovenië

Een mix van eeuwenoude, traditionele architectuur en alternatieve, hippe plekjes? De indrukwekkende hoofdstad van Slovenië ontdekken? In dit blog vind je alle tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan de mooie hoofdstad Ljubljana. 

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Je vindt de stad in het midden van het land en Ljubljana heeft ongeveer 287.000 inwoners. Het is een relatief kleine en compacte hoofdstad, je kunt het stadscentrum daarom goed te voet ontdekken. Dit maakt Ljubljana ideaal voor een stedentrip. 

Ljubljana is een stad met een mengelmoes van oud en nieuw. Je vindt er oude gebouwen uit de renaissance en het classicisme, maar ook veel moderne gebouwen.

Doordat de rivier de Ljubljanica dwars door de stad stroomt, zijn er veel bruggen te vinden in Ljubljana. Deze bruggen zijn dan ook hoogtepunten van je bezoek aan de stad. 

Ljubljana is een echte studentenstad. Jaarlijks komen er ruim 50.000 studenten naar de hoofdstad om te studeren.

Wat te zien en te doen in Ljubljana

1. Ljubljana Old Town

Het kloppende hart van hoofdstad Ljubljana is het historische Ljubljana Old Town. Binnen het oude stadscentrum vind je veel hoogtepunten voor je bezoek aan Ljubljana. Omdat de stad dus niet heel erg groot is, kun je er dus veel dingen zien in een relatief korte tijd. 

In het schilderachtige historische deel van de stad hebben in de laatste decennia veel renovaties plaatsgevonden, waardoor er een flinke combinatie van oud en nieuw is ontstaan. Daarnaast hebben deze renovaties ervoor gezorgd dat het compacte stadshart goed beschikbaar is voor zowel de lokale bevolking als alle toeristen die de stad bezoeken. 

Een groot voordeel van Ljubljana Old Town is dat het een voetgangersgebied heeft. In dit centrum van de stad rijden geen auto’s (tenzij er een speciale vergunning is, bijvoorbeeld om goederen af te leveren), waardoor je in alle rust de prachtige stad kunt ontdekken en kunt genieten van alle gezellige winkeltjes en restaurants. 

2. Kanal Ljubljanica

De rivier Ljubljanica stroomt dwars door het centrum van Ljubljana heen, dus je komt de rivier ongetwijfeld tegen als je de stad gaat ontdekken. Rondom de rivier zijn veel gezellige barretjes en restaurants te vinden, waar je vaak op een terras aan het water kunt genieten van een kop koffie of maaltijd. 

Vergeet ook niet om in de avond een kijkje te nemen bij Ljubljanica en een wandeling langs het water te maken, voor een prachtig spektakel van dansende lichtjes, dankzij de weerkaatsing in het water. 

Niet alleen vanaf de kade is de rivier een mooie plek. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om het water op te gaan. Je kunt een tocht met een rondvaartboot maken of zelf een bootje huren. Een tocht duurt een uur en kost ongeveer € 10,00 per persoon. Wij hebben deze rondvaart zelf niet gedaan, dus ik kan niet aangeven of het de moeite waard is. 

Een actiever alternatief is om te gaan suppen op de Ljubljanica. 

3. Tromostovje – de driedubbele brug

Het iconische stadsaanzicht van Ljubljana; de Tromostovje brug. Het is een bijzondere brug over de Ljubljanica, omdat het eigenlijk drie bruggen in één zijn. De Tromostovje brug werd in 1929 ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik. De brug verbindt het historische Old Town aan de ene kant van de rivier met aan de andere kant het modernere gedeelte van de stad.

4. Zmajski Most: de Drakenbrug

Een andere iconische brug in hoofdstad Ljubljana is Zmajski Most: de drakenbrug. Je vindt deze brug aan de rand van het stadscentrum. Waarbij de Tromostovje brug gelegen is in het voetvangersgebied, is Zmajski Most een verkeersbrug. Let hier dus iets meer op met het maken van foto’s en houd rekening met het voorbijkomende verkeer. 

De brug werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd en de brug verwijst naar het symbool van de stad: de draak. De iconische draken die je op de brug vindt, zijn ontworpen door Giorgio Zaninovich. 

5. Prešernov trg: het prešeren-plein

Je vindt Prešernov trg vlakbij de Tromostovje brug, middenin het historische stadscentrum van Ljubljana. Het is het belangrijkste en tevens bekendste plein van de stad. Op het plein vind je onder andere een standbeeld van France Prešeren, de nationale dichter van Slovenië en een kleurrijke Franciscaanse kerk in barokke stijl gebouwd. 

Op het plein is altijd veel bedrijvigheid. Je vindt er leuke winkeltjes, marktkraampjes en terrassen. Daarnaast worden er regelmatig evenementen georganiseerd op het Prešeren-plein. 

6. Ljubljana Central Market

Aan de andere kant van het water, op de pleinen Vodnikov trg en Pogačarnev trg vind je de centrale markt van Ljubljana. Daarnaast is er een overdekte markt tussen beide pleinen te vinden. De kleine winkeltjes en kiosken die op deze pleinen te vinden zijn, horen ook bij de markt. Van oudsher is deze markt een belangrijke ontmoetingsplek van Ljubljana en je kunt er vandaag de dag nog steeds terecht voor eten en drinken, bloemen, kleding en nog veel meer. 

Praktische informatie

Openingstijden: in de zomer op maandag t/m vrijdag van 06.00 uur tot 18.00 uur. Zaterdag van 06.00 uur tot 16.00 uur. In de winter op maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 16.00 uur. Het overdekte gedeelte is open op maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. Op zaterdag van 07.00 uur tot 14.00 uur. 

Toegangsprijs: n.v.t. 

Ljubljana Central Market 1

7. Ljubljanski Grad

Bovenop de berg, achter het stadscentrum, prijkt het indrukwekkende kasteel van Ljubljana. Een bezoek aan het kasteel is één van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Het kasteel is het hoogste gebouw van de stad en is gebouwd in de vijftiende eeuw. Het kasteel is tot de 17e eeuw bewoond geweest en daarna heeft het onder andere gefungeerd als gevangenis. Tegenwoordig is het kasteel vrijwel volledig gerenoveerd en is het grotendeels toegangelijk voor publiek. Vanuit het kasteel heb je een panoramisch uitzicht over Ljubljana. 

Er zijn twee manieren om naar het kasteel te gaan. Je kunt vanuit het stadscentrum lopen naar het kasteel of een ritje met de kabelbaan nemen. Voor een bezoek aan het kasteel moet je een kaartje kopen, wat je bij de ingang van het kasteel kunt kopen. Het geeft je toegang tot de uitkijktoren, het virtuele kasteel en het museum. Zonder dit ticket mag je alleen de binnenplaats van het kasteel bezoeken en mag je dus niet naar binnen. 

Je vindt in het kasteel ook een restaurant, café en wijnbar, deze kun je met reservering bezoeken. 

Praktische informatie

Openingstijden: van januari t/m mei geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Van juni t/m augustus van 09.00 uur tot 20.00 uur en van september t/m december van 09.00 t/m 22.00 uur. 

Toegangsprijs: kasteel € 10,00 per persoon, € 7,00 kinderen (7-18 jaar). Retourticket kabelbaan: € 4,00 per persoon, € 3,00 kinderen (7-18 jaar). 

8. Tivoli Park

Aan de rand van het centrum vind je het grootste park van de stad Tivoli Park. Het is vernoemd naar de Parijse Jardins de Tivoli, omdat het park werd aangelegd tijdens de Franse keizerlijke administratie van Ljubljana in 1813. Ook hier zijn invloeden van de architect Jože Plečnik terug te vinden, want hij was verantwoordelijk voor alle renovaties in het park. 

Het park is een fijne, groene oase van rust in Ljubljana. In het park vind je onder andere de Jakopič Promenade, het Sloveens Nationale Museum, kasteel Tivoli en natuurlijk heel veel groen. 

9. De alternatieve wijk Metelkova

Wil jij een andere kant van Ljubljana ontdekken? Breng dan een bezoek aan de alternatieve kunstenaarswijk Metelkova. Het was ooit een militaire kazerne, maar daar is vandaag de dag niets van terug te zien door alle kunstwerken en graffiti. In deze bijzonder kleurrijke urban wijk vind je nu onder andere een hostel, gallerijen, bars en clubs. Overdag is het er rustig, maar ‘s avonds komt Metelkova tot leven. Metelkova is ongeveer een kwartier lopen van het stadscentrum van Ljubljana.

10. St. Cyrillus en Methodius-kerk

In Trubar Park vind je dit oosterse-orthodoxe kerkgebouw. De kerk werd tussen 1932 en 1936 gebouwd door Ivan Bricelj en kenmerkt zich voornamelijk door de vijf koepels met de gouden kruizen op top. Binnenin de kerk vind je tevens mooie versieringen en decoraties. In 2010 heeft de kerk de status van cultureel monument van plaatselijk belang gekregen. 

11. House of Illusions

Is het slecht weer in Ljubljana of ben je toe aan een ander soort bezienswaardigeheid, breng dan een bezoek aan House of Illusions. Je vindt dit museum in het centrum van de stad en het staat in het teken van optische illusie en zorgt voor hilarische, bijzondere en fotogenieke momenten. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 09.00 uur tot 22.00 uur. 

Toegangsprijs: € 9,95 per persoon, € 5,95 kinderen (5-15 jaar). 

House of Illusions in Ljubljana, Slovenië 2020

12. Verken Ljubljana per fiets of elektrische step

Hoewel het centrum van Ljubljana vrij compact is, vind je het misschien fijn om je anders te verplaatsen dan per voet. Je kunt ervoor kiezen om een fiets of step te huren om de stad te verkennen. Je zult in de stad ook veel andere fietsers en steppers tegenkomen, dus je zult zeker niet de enige zijn. 

Wij kozen ervoor om een elektrische step te huren voor een dag, hiervoor betaalden wij € 19,00 per persoon. Een fiets huren is iets goedkoper, dit kost ongeveer € 10,00 per dag. 

13. De straat Trubarjeva Cesta

Het is één van de kleurrijkste straatjes in Ljubljana en wordt door menig mens benoemd tot de mooiste straat van de stad. In de straat vind je allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes, maar inmiddels vind je er ook accomodaties. De straat is kleurrijk versierd met diverse kunstwerken en veel street art. Het begin van Trubarjeva Cesta is bij het prešeren-plein, met op de hoek van de straat een apotheek. 

14. De Liefdesbrug

Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar in Ljubljana kun je ook een slotje hangen aan een liefdesbrug, zoals deze tegenwoordig in veel hoofdsteden te vinden is. In Ljubljana kan dit bij de Schoenmakersbrug. Leuk feitje: wist jij dat de naam van de stad Ljubljana ‘de geliefde’ betekent. Alleen een kijkje nemen bij de brug kan natuurlijk ook.

Liefdesbrug Ljubljana 2020 - 1

15. Eten en drinken in Ljubljana

Ik vind eten en drinken altijd erg belangrijk als ik op reis ben en let hierbij eigenlijk nooit op mijn budget. In Ljubljana vind je talloze mogelijkheden om lekker te eten en te drinken en zijn er genoeg leuke hotspots te vinden. Vooral in het voetgangersgebied kun je goed terecht voor een lekker ontbijtje, lunch of diner. Je vindt er gezellige terrasjes aan het water, foodtrucks op de pleinen, knusse steegjes met verborgen barretjes en hippe restaurants. 

Dagtrips vanuit Ljubljana

Slovenië is op zich niet heel groot en als je tijd genoeg hebt, is het zeker de moeite waard om een aantal dagtrips vanuit Ljubljana te maken. Indien je niet met eigen vervoer reist, kun je ervoor kiezen om een auto te huren. Ook met het openbaar vervoer zijn veel van onderstaande bestemmingen te bereiken. 

1. Bled

Één van de hoogtepunten van Slovenië en de populairste bezienswaardigheid van het land is een bezoek aan Lake Bled, te vinden in het noorden van het land. Met de auto is Lake Bled ongeveer een uur rijden. Lake Bled is een ontzettend fotogeniek meer, dus vergeet je fototoestel niet mee te nemen. En als je toch in Bled bent, breng dan ook een bezoek aan het prachtige Vintgar Gorge. 

2. Predjama Castle

Ook op ongeveer een uur rijden van Ljubljana vind je Predjama Castle. Het kasteel vind je ten zuiden van de hoofdstad en is een populaire plek om te bezoeken. Predjama is in een grot gebouwd, wat zorgt voor een spectaculair aanzicht. 

Slovenië 2020 - Predjama Casle

3. Postojna Caves

Op tien kilometer van Predjama Castle vind je de Postojna Caves. Dit indrukwekkende grottenstelsel is de grootste van Slovenië en de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. Het is niet alleen een indrukwekkende grot om te verkennen, maar je kunt hier ook het uiterst zeldzame beestje de grottenolm vinden. 

Slovenië 2020 - Postojna Cave

4. Ptuj

Op ongeveer anderhalf uur ten oosten van Ljubljana vind je de oudste stad van Slovenië Ptuj. Het is een klein stadje wat ook prima lopend te ontdekken is. Dwaal door de oude straatjes van de stad en vergeet niet om een bezoek te brengen aan het kasteel.

5. Triglav National Park 

In het noordwesten van Slovenië, op ongeveer tweeenhalf uur rijden van Ljubljana vind je het National Park Triglav. Het is een prachtig berggebied met indrukwekkende uitzichten en kraakheldere meren en rivieren. Breng een bezoek aan Jasna Lake, de Soca rivier en Most na Soci. Rijd de Vrsic Pass: de indrukwekkende kronkelende bergweg vol met haarspeldbochten. Je kunt dit National Park het beste met een auto verkennen, in plaats van het openbaar vervoer. 

Overnachten in Ljubljana

De laatsten jaren is de Sloveense hoofdstad steeds populairder geworden bij toeristen. De stad heeft hier goed op ingespeeld, want er zijn tegenwoordig talloze accomodaties te vinden in Ljubljana. Hieronder zijn een aantal van mijn favorieten. 

$ – Dežnik

$ – Stella Sky

$$ – Hostel Celica Art

$$ – Uban Boutique hotel Center – hier verbleven wij 

$$$ – Hotel Heritage

Praktische informatie Ljubljana

Vanuit Nederland is Ljubljana zo’n elf uur rijden, het is dus een prima bestemming om met eigen vervoer te ontdekken. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. 

Je kunt er ook voor kiezen om in een kleine twee uren te vliegen naar hoofdstad Ljubljana. Ljubljana Airport is het enige internationale vliegveld van Slovenië. Het vliegveld ligt ten noorden van Ljubljana. Je kunt na aankomst met een bus of taxi naar het centrum van de stad gaan. Je kunt ook checken of je accomodatie een vliegveldtransfer aanbiedt. 

Het water uit de kraan is drinkbaar in Ljubljana. 

Nieuwsgierig naar meer Slovenië?

Lake Bohinj: bezoek het mooiste meer van Slovenië

Budget: kosten 13-daagse roadtrip door Slovenië

Lake Bled: het meest Romantische meer van Slovenië

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Wil jij kamperend het land rond? Check hier alle tips van Maaike voor je kampeertrip door Slovenië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Ljubljana?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen):

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Boek je Ljubljana tour hier. 

Reisgids nodig voor je reis naar Ljubljana? 

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

36 Responses

 1. Vele jaren terug, ben ik met de wagen naar Slovenië geweest. Het was er ontzettend mooi. Wat een mooie natuur zeg! Uiteraard heb ik niet zoveel gezien als jij. Ik weet nog dat we telkens zoveel eten kregen zeg. Zoveel vlees en gangen. Ik kreeg het nooit op.

 2. Wat een leuk artikel met goede tips. Ik kwam pas goedekope tickets tegen naar Ljubljana, maar heb toch voor gekozen om in maart naa Spanje. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds nieuwsgierig ben naar de stad. Vooral Metelkova lijkt me leuk.

  1. Dankjewel. Ljubljana is zeker interessant om eens te ontdekken, maar Spanje is ook een heerlijk vooruitzicht.

 3. Ljubljana is echt één van mijn favo kleine hoofdsteden van Europa. Ooit een nachtje geweest, maar ik zie al dat ik wat leuke highlights heb gemist… Volgende keer dan maar als we weer in de buurt zijn, want Slovenië is zo mooi!

 4. Wat een prachtige stad lijkt me dit! Een rivier door het centrum vind ik altijd een pré omdat het zo’n fijne sfeer geeft. En tijdens een boottocht heb je een totaal ander perspectief. Slovenië wil ik nog altijd graag bezoeken, dus dan ga ik ook zéker naar Ljubljana!

 5. Ik vind Slovenië echt een heel erg mooi land en Ljubljana vond ik een hele vrolijke, gezellige stad. Echt een aanrader voor iedereen die er nog nooit geweest is.

 6. De kunstenaarswijk en het House of Illusions spreekt mij erg aan. Ik vind het leuk om dit soort artikelen te lezen omdat het op de een of andere manier een onbekende locatie dichterbij brengt. Onbekend is onbemind of iets dergelijks? Ik zou er zelf niet zo snel voor hebben gekozen, een dergelijke bestemming (ik ben zelf meer van Azië, New York of de andere grote wereldsteden) maar dit is prachtig! Misschien verander ik zelf ook wel naarmate ik ouder word. Het lijkt mij zeker een leuke bestemming om te bezoeken.

  1. Het is een leuk plekje om te ontdekken. Ik vind Azië en de chaos daar ook heerlijk, maar kan ook genieten van dit soort plekjes.

 7. Ik ben er ook geweest, ik weet niet meer wanneer, denk 4/5 jaar geleden maar ik kan me er eigenlijk niks meer van herinneren, ik herken ook eigenlijk niks van je fotos hahaha, oeps

 8. Ik ben jaren geleden met mijn ouders in Ljubljana geweest en dat vond ik echt super. Het is zo’n mooie en relaxte stad. Wij vonden de sfeer echt heel fijn en het is ook nog eens mooi om te zien. Ik wil er weer eens heen en gelijk nog veel meer ontdekken van het land!

 9. Staat al even op mijn wishlist want het lijkt me echt een hele leuke stad. Hoor en lees er vaker goede verhalen over en fijn dat je er ook de nodige dagtrips kunt ondernemen. Die kunstenaarswijk zou ik heel graag willen zien.

 10. Wij zijn er ooit even snel door heen gereden, maar toen was het ons te slecht weer om echt te stoppen, maar we willen zeker nog een keer terug om meer van deze stad en haar omgeving te zien.

 11. Het lijkt me een heel relaxte hoofdstad. Ik geloof dat ik de meeste tijd zou willen doorbrengen in Metelkova, dat klinkt als een wijk naar mijn hart, met de street art enzo. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.