Hallstatt 2020 - 56

Hallstatt, Oostenrijk: een bezoek aan dit magische dorpje

Een charmant, kleurrijk dorpje, omhuld door indrukwekkende bergtoppen. Knusse houten vakwerkhuizen, pootje baden in het kabbelende water wat de Hallstättersee; het is een formule voor gegarandeerd succes. En dat blijkt ook, want het ooit zo slaperige Oostenrijkse dorpje Hallstatt is tegenwoordig – terecht – populair bij het grote publiek. Wil jij het frozen-dorpje Hallstatt bezoeken? Je vindt hier alle tips voor je bezoek op een rij.

Hallstatt

In Oostenrijk vind je het pittoreske, schilderachtige dorpje Hallstatt. Omringd door de Halstätter See en het Dachsteinmassief. Het dorpje wordt al eeuwenoud bewoond en het dorpje is lang onder de radar gebleven. Pas in de jaren 60 werd er een weg naar het dorp aangelegd, daarvoor was Hallstatt alleen te bereiken via het water.

Hallstatt heeft een lange geschiedenis, met name door de zoutgrotten die er in de omgeving te vinden zijn. Het was vroeger een ideaal ruilmiddel. De zoutwinning was erg belangrijk voor Oostenrijk en heeft voor veel welvaart in het land gezorgd. Dankzij de zoutwinning ontstonden er grotere steden, zoals Salzburg.

Het is een klein dorpje met tegenwoordig ongeveer 900 inwoners, terwijl het dorp tegenwoordig zo populair is dat er ongeveer 10.000 toeristen per dag komen om de pracht van Hallstatt te ontdekken.

Hallstatt staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wist je dat Hallstatt inspiratie is geweest voor het fictieve dorpje Arendelle, het koninkrijk uit de film Frozen.

Wat is er te doen in Hallstatt?

1. Boottocht over Hallstätter See

Één van de mooiste aanzichten van Hallstatt vind je vanaf het water. Je ziet dan pas echt goed hoe het kleine dorpje omringd wordt door de imposante bergtoppen.

Op vaste tijden vertrekken er rondvaartboten, vanaf de haven in het dorpje. Er zijn echter langs het meer verschillende haltes waar je kunt opstappen en/of van boord kunt gaan.

De boottochten duren ongeveer een uurtje en het is een ideale manier om Hallstatt te aanschouwen, meer te leren over de geschiedenis van het dorp en te genieten van het prachtige weer. Je maakt een rondje over het meer en je kunt ook aan de andere kant van het meer, in een ander dorpje, van boord gaan.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks vertrekt de boot op verschillende tijden. Het vaarschema kun je overal in het dorp vinden, of op deze website.

Toegangsprijs: €12,00 per persoon.

2. Boottocht bij Hallstatt

Is een tocht met een rondvaartboot niet je ding, dan kun je ervoor kiezen om zelf het water op te gaan. Op meerdere plekken in het dorp heb je verhuurplekken. Je kunt een kano, waterfiets (zo’n mooie in de vorm van een zwaan), e-boot of supboard huren, voor een uurtje of langer. Wat je maar wilt. Motorboten zul je er niet tegenkomen, want het is tegenwoordig verboden om met zo’n boot het meer op te gaan. Dit doen ze om geluidsoverlast te voorkomen en ter behoud van de natuur.

Praktische informatie

Openingstijden: n.b.

Toegangsprijs: dit verschilt wat je wilt huren en hoelang je op het water wilt zijn. De huur van een e-boot is €19,00/€22,00 per uur. Een waterfiets is €10,00 per uur en een supboard is ook €10,00 per uur.

Hallstatt 2020 - 5

3. De Marktplatz

In het centrum van Hallstatt vind je het marktplein, het bruisende middelpunt van de stad. Het plein is omgeven door prachtige, gekleurde gebouwen en midden op het plein staat een beeld van de heilige drie-eenheid. Je vindt hier genoeg leuke restaurants en winkeltjes. In de wintertijd is hier ook de kerstmarkt te vinden.

4. Wandelen langs de promenade van Hallstatt

Het is zelfs een ideale optie als je niet veel tijd hebt, want Hallstatt is niet groot, maar het is zeker de moeite waard. Een wandeling langs het water, door het pittoreske Hallstatt is maar iets langer dan een kilometer. Het is een ontspannen wandeling langs de Hallstättersee, waarbij je kunt genieten van de pracht van Hallstatt.

5. Hike naar de Muhlbach waterval

Hoewel de waterval ontzettend vaak aanschouwd wordt (je kunt hem namelijk zien liggen vanaf Hallstatt), bekijken maar weinig mensen de waterval van dichtbij. De waterval ligt achter Hallstatt en kun je via een wandeling bereiken, of per auto. Vanaf de parkeerplaats heb je een mooi uitzicht over het dorp en de Hallstättersee. De parkeerplaats wordt ook wel het ‘parkterrasse’ genoemd.

De wandeling van het centrum van Hallstatt naar de parkeerplaats is ruim twee kilometer, maar bedenk wel dat je de bergen ingaat, dus omhoog loopt.

Hallstatt 2020 - 42

6. De mooiste uitzichten vanafde Hallstatt Skywalk ‘Welterbeblick’

Ben jij op zoek naar de plekjes waar je de mooiste uitzichten over Hallstatt en omgeving kunt vinden? Dan is dit zeker een plekje om te onthouden. Het is geen ideale plek voor mensen met hoogtevrees, maar vanaf het glazen platform heb je op bijna 840 meter hoogte een perfect uitzicht. Je kunt het platform bereiken met de kabelbaan, binnen een paar minuten sta je bovenop de berg.

Je kunt er ook voor kiezen om naar boven te wandelen. De wandeling duurt zo’n anderhalf tot twee uur.

Praktische informatie

Openingstijden: tussen 19 mei en 26 september van 09.00 uur tot 18.00 uur. Tussen 27 september en 9 januari van 09.00 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: de kabelbaan kost €20,00 per persoon en €10,00 per kind. Je kunt een combiticket kopen voor de kabelbaan en een bezoek aan de zoutmijn voor € 36,00 per persoon en € 18,00 per kind.

7. Bezoek de oudste zoutmijn ter wereld

Zoals eerder geschreven was de zoutwinning erg belangrijk voor Hallstatt en zout was vroeger één van de belangrijkste handelswaren van Oostenrijk. Tijdens een tour kun je door de tunnels van de eeuwenoude zoutmijnen lopen en ontdek je meer over de geschiedenis hiervan. Het is een rijke geschiedenis van ruim 7000 jaar, waarmee de ‘Salzwelten’ de oudste zoutmijn ter wereld is. Je vindt hier zelfs de oudste houten trap van Europa. De trap van ruim 2800 jaar oud werd destijds gebruikt om het ‘witte goud’ de berg uit te dragen.

Praktische informatie

Draag goed schoeisel en neem wat warme kleding mee, in de mijn is het vrij koel.

Openingstijden: tussen 19 mei en 26 september van 09.30 uur tot 16.30 uur. Tussen 27 september en 9 januari van 09.30 uur tot 14.30 uur.

Toegangsprijs: €25,00 per persoon en €12,50 per kind. Je kunt een combiticket kopen voor de kabelbaan en een bezoek aan de zoutmijn voor € 36,00 per persoon en € 18,00 per kind.

8 Het legubere Beinhaus

Naast de ‘Salzwelten’ vind je het bijzondere Beinhaus. Je vindt het Beinhaus in de katholieke kerk en je krijgt hier een indruk van het lokale familieleven. Het Beinhaus bestaat sinds de twaalfde eeuw en hier liggen wel meer dan 1200 schedels, waarvan er meer dan 600 artistiek beschilderd zijn.

Schedelschilderen werd veel gedaan in de Oostenrijkse alpen en deze cultuur vind je in Hallstatt nog steeds terug. Hallstatt heeft zelfs de grootste verzameling schedels die ooit heeft bestaan, op veel andere plekken zijn de collecties al niet meer te vinden.

Men deed dit omdat er in het dorp geen plek was voor een grote begraafplaats en onmogelijk alle overledenen kon begraven. Als een graf hergebruikt moest worden, werden de schedels of botten opgenomen in het knekelhuis. De schedels of botten werden beschilderd en beletterd om de identiteit van de overledene te bewaren.

Praktische informatie

Openingstijden: In oktober geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Van november t/m april van 10.30 uur tot 15.30 uur en van mei t/m september van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: €1,50 per persoon.

9. Dwaal door de kleurrijke straten van Hallstatt

Wandel niet alleen langs het water en naar de Marktplatz, maar maak ook vooral een goede wandeling door het dorpje om te genieten van de pastelgekleurde gebouwen en knusse vakwerkhuizen. Een wandeling door Hallstatt hoeft niet lang te duren, dus sla dit zeker niet over.

10. IJsgrot Eisriesenwelt

Het is zo’n anderhalf rijden vanaf Hallstatt, maar wist jij dat je in de buurt van Hallstatt ijsgrotten kunt vinden? Ik kwam hier helaas pas achter toen ik alweer thuis was. In 1910 zijn deze ijsgrotten ontdekt, het is zelfs één van de grootste ijsgrot ter wereld van maar liefst 42 kilometer lang. Ontdek indrukwekkende ijsformaties en mooie grotten.

Je kunt de ijsgrot onder begeleiding bezoeken. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en vijftien minuten, waarbij je door

Er gaat een kabelbaan naar boven, het laatste stukje van ongeveer twintig minuten moet je dan nog lopen om daadwerkelijk bij de grot aan te komen. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele wandeling naar boven te maken, dat duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Praktische informatie

De temperatuur in de grot is vrijwel het gehele jaar onder nul. Neem dus warme kleding, handschoenen en goed schoeisel mee. Je kunt ook een zaklamp meenemen, hoewel je deze ook kunt verkrijgen bij de tour.

Men zegt dat de beste tijd om de ijsgrot te bezoeken in het voorjaar is, omdat de rotswanden dat prachtig glinsteren.

In de grot is een film- en fotografieverbod.

Openingstijden: Van mei tot oktober dagelijks geopend van 08.30 uur tot 15.00 uur.

Toegangsprijs: €16,00 per persoon en €9,00 per kind. Wil je ook met de kabelbaan naar boven, dan betaal je €33,00 per persoon en €18,00 per kind.

11. Hallstatt Historisch Museum

In dit museum krijg je op een virtuele manier informatie over de geschiedenis van Hallstatt, die zeker 7000 jaar teruggaat. Je vindt hier archeologische vondsten uit de zoutmijnen en de begraafplaatsen van Hallstatt. Je maakt een reis door de tijd; van het stenen tijdperk tot het heden.

Praktische informatie

Openingstijden: Van november t/m maart geopend op woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 15.00 uur. In april en oktober dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Van mei t/m oktober dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: €10,00 per persoon en €8,00 per kind.

12. Badestrand Hallstatt

Op een kwartiertje lopen van het centrum vind je het aangelegde, kleine zwemeilandje. Dit eiland is met het vasteland verbonden via een brug. Ben jij toe aan een dagje relaxen en wil je genieten van het mooie weer? Dan kun je hier een dagje vertoeven. Voor de kinderen zijn er een aantal speeltoestellen te vinden. Tip: er is een boekenbieb te vinden, waar je gratis een boek kunt lenen of ruilen.

13. De kerken van Hallstatt

In en rondom Hallstatt zijn een aantal mooie kerken te vinden. Vind je het leuk om kerken te bezoeken tijdens je trip, sla deze dan zeker niet over: Kalvarienbergkirche, Hallstatt Lutheran kirche en Parish of the Assumption. Je kunt de kerken ook bezoeken en van binnen bekijken.

14. Hiken in Hallstatt en omgeving

Er zijn in Hallstatt en omgeving veel mooie wandelroutes te vinden, voor een korte of langere hike. Ook zijn er indrukwekkende routes die je door de bergen leiden. Één van de populairste wandelroutes in de regio is de Brine Trail/’Soleweg’. Heb jij inspiratie nodig voor een toffe hike, je vindt hier heel wat mooie wandelroutes op een rij.

Als je een (langere) wandelroute wilt volgen, bekijk dan van tevoren altijd of de routes open zijn. Door verschillende omstandigheden, zoals het weer, kan een route (of een gedeelte van de route) tijdelijk zijn gesloten.

Overnachten in Hallstatt

Er komen in Hallstatt veel daggasten, vele toeristen zullen dus niet in het dorp zelf overnachten. Ben jij op zoek naar een accommodatie in Hallstatt zelf, dan zijn er gelukkig genoeg opties.

$$ – Apartements Wallner

$$ – Glück am See

$$$ – Seehotel Grüner Baum

Praktische informatie Hallstatt

Hallstatt is relatief klein, maar trek zeker een paar uren uit om Hallstatt te ontdekken. Wil je daarnaast ook de zoutmijnen bezoeken, dan heb je meer tijd nodig.

Je kunt in het dorpje zelf niet met de auto komen. Het centrum is hermetisch afgesloten en alleen toegankelijk voor de bewoners.

Rondom Hallstatt vind je drie grote parkeerplaatsen: P1, P2 en P3. Alle parkeergelegenheden worden goed met borden aangeduid. Ook kun je precies zien hoeveel parkeerplekken er nog beschikbaar zijn.

Parkeren is niet gratis. Reken zeker op een paar euro per uur. Je kunt bij de parkeerplaatsen contant of met de pin betalen.

P3 is het verst van het centrum gelegen. Een wandeling van deze parkeerplaats naar het centrum is ruim twintig minuten. Er rijden shuttlebussen tussen P3 en het centrum van Hallstatt. Een enkeltje kost € 2,00 per stuk.

Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Budget: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Hallstatt, Oostenrijk.

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen):

Boek hier je Hallstatt tour.

Reisgids nodig voor je trip naar Hallstatt?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

31 Responses

 1. Wij zijn helemaal verliefd op Oostenrijk, daarom zijn we vorig jaar definitief geëmigreerd 🙂 Hallstatt hebben we nog niet bezocht, maar er zijn zo ongelofelijk veel mooie plekjes in Oostenrijk!

 2. De sfeer in Oostenrijk vind ik erg leuk en rustgevend, eenzwem eilandje klinkt ook erg leuk voor de kids

 3. Ik hou zo van Oostenrijk. Best al vak bezocht. eerst met de motoren, nu ook al twee keer een zomervakantie daar doorgebracht. Zo’n heerlijk gastvrij en mooi land.
  Ik heb dit dorpje al een paar keer voorbij zien komen en het staat al een tijdje op de bucketlist voor als ik in de buurt ben… dus thnx voor die heerlijk plaatjes en mooie tips.

  1. Oh wat heerlijk zeg, zou ik ook graag veel meer van Oostenrijk willen ontdekken. Ik heb er nog weinig van gezien, maar er is zo veel moois te zien!

 4. Wij zijn er een paar jaar geleden voor het eerst geweest, maar ik wil zeker nog weer terug. Echt een heel mooi dorpje, maar helaas ook altijd erg druk. We hebben toen ook nog die boottocht gemaakt, lekker relax, maar wel continu met mooie uitzichten.

  1. Ja, die boottocht vond ik ook wel de moeite waard, en dat heb ik echt niet snel met rondvaartboten. Ik zou ook graag eens terug willen gaan. Wij waren er ten tijden van de pandemie, maar ook toen was het er al best druk.

 5. Mooi hoor, dit dorpje ken ik niet. We hebben ooit een roadtrip door Oostenrijk gedaan in de lente/zomer, en ik was enorm verrast. Had het niet zo mooi verwacht. En ik vond de mensen ook aangenaam en het eten lekker, ook belangrijk haha

  1. Wij waren er op doorreis, maar ik zou ook heel graag eens een roadtrip door het land zelf maken. Het lijkt me ook echt een prachtig land waar ik graag meer van wil ontdekken.

 6. Ik zie het steeds vaker voorbij komen bij mensen: Oostenrijk. En dan met name in de zomer. Het lijkt mij geweldig (bij het ‘Beinhaus’ moest ik wel even slikken trouwens). Ik ben alleen anti-hoogte (en dus kabelbanen) en het plekje waar ik eerder naar keek was eigenlijk het leukst als je met enige regelmaat van de kabelbaan gebruik zou maken. Ik word heel blij van zo’n uitgebreid artikel en ook alle foto’s. Wat is Oostenrijk mooi en waarom hebben we dit niet eerder gedaan. Nu eerst maar eens kijken hoe het de komende tijd allemaal zal gaan.

  1. Het Beinhaus is inderdaad niet de meest vrolijke plek om te bezoeken. Oostenrijk is inderdaad een prachtig land, ik kan zelf ook niet wachten om meer van het land te ontdekken.

 7. Oh wat leuk allemaal! Wij waren laatst in de buurt, maar het weer was zo slecht dat we Hallstatt maar even hebben overgeslagen. Nou, als ik dit zo zie, dan moet ik echt eens terug! Zonde dat we niet gegaan zijn.

  1. Met slecht weer is het ook niet heel leuk om een dorp te ontdekken. Voor de volgende keer dan maar. 😉

 8. Oostenrijk heeft echt pareltjes! Ik had er nog nooit van gehoord maar het lijkt me een heerlijke plaats. Het lijkt me vooral heerlijk om daar het water op te gaan. Ik wil sowieso graag eens weer naar Oostenrijk. De wereld heeft teveel mooie plekjes en ik gewoon echt te weinig tijd haha!

 9. Wat is hier nog veel te doen zeg! Dat wist ik niet, ik dacht eigenlijk altijd dat heet niet veel meer was dan een paar straatjes en een mooi uitzicht. Ik zou hier wel graag heen willen, maar ben bang dat het enorm druk is. Een boottochtje, hiken en de ijstgrot klinken tof!

  1. Haha dat wisten wij ook niet. Wij hebben ook lang niet alles gedaan, dus we moeten zeker nog eens terug.

 10. Wat een leuk dorpje zeg! Ik ben nog nooit in de zomer in Oostenrijk geweest, maar moet dat zeker een keer gaan doen. Doe ijsgrotten lijken me ook erg tof.

  1. Normaliter ben ik niet zo van de rondvaartboorten en dergelijke, maar bij Hallstatt geeft het je het iconische aanzicht van het dorpje wat omringd wordt door de bergen.

 11. Leuk, ik wist niet dat er zoveel te doen is in de omgeving van Hallstatt! De waterval zou ik sowieso willen bekijken en misschien ook wel dat uitzichtplatform. Ik heb je artikel opgeslagen.

  1. Dat wist ik dus zelf ook niet, wij hebben helaas ook niet alles gedaan want we waren er tijdens een dagtrip. Ik zou zeker in de toekomst nog eens terug willen gaan om de andere dingen ook te bekijken.

 12. Suppen op het Hallstätter See lijkt me wel wat. En hoe leuk is het kleurrijke Hallstatt? Ik zie mezelf wel door het stadje wandelen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars