Bewust en duurzaam: milieuvriendelijke toiletartikelen

Bewust en duurzaam: milieuvriendelijke toiletartikelen

Lekker sprayen met de haarlak, de shampooflessen en douchegel in bulk inkopen tijdens de sale, je huid glanzend houden met een routine van verschillende crèmes, irritatie na het scheren voorkomen door het gebruik van scheerschuim en je klaarmaken voor een avondje stappen met make-up. Leuk voor ons, iets minder leuk voor het milieu. Vind hier tips om je toilettas duurzamer te maken met milieuvriendelijke toiletartikelen.

Een milieuvriendelijkere toilettas

De urgentie om duurzamer te leven wordt -gelukkig- steeds groter; ook ik verdiep me steeds meer in het verduurzamen van mijn levenstijl. Hoewel ik hier nog grote stappen in kan maken, zijn de eerste stappen gezet. Bewust zijn van het plastic dat je in huis hebt begint al bij kleine dingen. Ook ik ben nog bezig met het opmaken van mijn bulkinkopen, terwijl de shampoo bars en natuurlijke deoderant op me staan te wachten. Waarom het belangrijk is om stil te staan bij de toiletartikelen die je in huis hebt, lees je in dit blog.

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan plasticvrije alternatieven voor veel producten die je dagelijks gebruikt in de badkamer, maar wat veel mensen niet weten, is hóe slecht sommige producten die je gebuikt in de badkamer zijn voor het milieu; welke schadelijke stoffen je op je huid smeert en wat voor schade dit kan veroorzaken voor het milieu. Daarnaast weten veel mensen niet dat er talloze milieuvriendelijke vervangers voor heel veel producten die er in jouw toilettas zitten. We zijn inmiddels wel bekend met de duurzame shampoobars en de natuurlijke deoderant, maar er zijn gelukkig nog veel meer milieuvriendelijke toiletartikelen te vinden in de schappen.


(Micro)plastics

Microplastics is een soort kunststofafval. Het zijn plastic deeltjes kleiner dan vijf millimeter en zit in veel toiletartikelen en cosmetica verwerkt. Wist jij dat de glitters die in je nagellak of oogschaduw zitten kleine plasticdeeltjes zijn? Aan je tandpasta en scrub worden microbeads toegevoegd: kleine plastic bolletjes van ongeveer één milimeter. De bolletjes worden gemaakt van verschillende soorten plastic, zoals polypropeen, Nylon en polymethyl methaacrylaat. Aan de volgende afkortingen op een fles kun je zien of het product microplastics bevat: PP, PE, PET, PTFE of PMMA.

Het nadeel van deze microplastics is dat het plastic zo klein is, dat deze niet door de rioolwaterzuiveringsinstallaties worden gefilterd en dus terecht komen in ons water. Het duurt ontzettend lang voordat de natuur kunststoffen afbreekt, dus deze microplastics blijven heel lang in het water aanwezig. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar microplastics, maar het is al wel bekend dat zeedieren deze microplastics opnemen.


Hoe weet je of je toiletartikelen milieuvriendelijk zijn?

Er is gelukkig al veel bekend over duurzame en minder duurzame merken. Er bestaan lijsten waarop je kunt zien welke merken duurzaam zijn of niet en hierin kun je zien of jij een milieuvriendelijk toiletartikel gebruikt.

In deze online databank van Beat the Microbead zijn de gegevens van duizenden cosmeticamerken en toiletartikelen te vinden en onderverdeeld in vier categorieën: rood, oranje, groen en zero, waarbij rood een cosmeticamerk is wat in veel van zijn toiletartikelen gebruik maakt van (micro)plastic en zero betekent dat het complete assortiment van het cosmeticamerk plasticvrij is. Er is ook een handige app waar je alleen maar de barcode van het product hoeft te scannen om te bekijken of het een milieuvriendelijk toiletartikel is.

Daarnaast kun je bekijken of een toiletartikel een bepaald keurmerk bezit. Voor cosmeticaproducten wordt er gebruik gemaakt van verschillende milieukeurmerken, zoals het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan. Toiletartikelen met dit keurmerk bevatten geen microplastics. Natuurlijke en milieuvriendelijke toiletartikelen kun je bijvoorbeeld herkennen aan het COSMOS keurmerk. Check deze lijst voor een compleet overzicht van alle keurmerken die je op je toiletartikelen kunt tegenkomen.


Bewust en duurzaam: milieuvriendelijke toiletartikelen

Milieuvriendelijke toiletartikelen in je toilettas

1. Shampoo

Één van de meest bekende milieuvriendelijke toiletartikelen is de shampoo bar. Dit plasticvrije alternatief voor je shampoofles is de laatste jaren erg populair aan het worden. Ik schreef al eerder over de shampoo bars, omdat ze ook nog eens vrij compact zijn en daarmee dus ideaal om mee te nemen op reis. Bekende merken zijn onder andere Shampoo Bars en Happy Soaps.


2. Conditioner en crèmespoeling

Net als de shampoo, bestaan er tegenwoordig ook milieuvriendelijke alternatieven voor je conditioner of crèmespoeling. Je kunt ook dergelijke conditioner bars aanschaffen als vervanging voor je grote flacon. Is een conditioner bar niet jouw ding, dan zijn er ook andere milieuvriendelijke alternatieven, zoals de conditionerflacons van Green People of Sante.


3. Zeep

In Nederland gebruiken we veel vaker vloeibare zeep dan vaste zeep om onze handen of lichaam te wassen, toch is een vaste zeep een stuk duurzamer. Ten eerste kun je de plastic verpakking achterwege laten, ten tweede zitten er in vloeibare zepen vaak ingrediënten die niet echt milieubewust zijn en ten terde komt er veel meer CO2-uitstoot vrij bij het produceren van vloeibare zepen.

Tips voor milieuvriendelijke zeep zijn de zepen van onder andere Faith in Nature, Werfzeep of Weleda.


4. Natuurlijke deoderant

Wist jij dat deoderant en aftershave uit een spuitbus erg slecht zijn voor het milieu? De drijfgassen en oplosmiddelen in spuitbussen zijn erg schadelijk en dragen bij aan de smogvorming. Een deoroller of mechanische versuiver zijn fijnere alternatieven, ook zijn er meerdere duurzame deoderants die ook een geheel plasticvrije verpakking hebben. Voorbeelden van milieuvriendelijke deoderants zijn bijvoorbeeld Weleda, Happy Earth en the Ohm Collection.


5. Tandpasta

Zoals hierboven te lezen is, is een normale tube tandpasta niet echt milieuvriendelijk en duurzaam. Ze bevatten fluoride en microplastics. Een milieuvriendelijk alternatief zijn de denttabs. Dit zijn kleine tabletten die je kapot moet kauwen, waardoor er een soort tandpasta ontstaan, maar dan vrij van alle microplastics.

Milieuvriendelijke alternatieven voor je tandpasta vind je onder andere bij de merken Niyok, Weleda en Urtekram.


6. Tandenborstel

Bij plasticvrije tandpasta hoort natuurlijk ook een duurzame tandenborstel. Je kunt je plastic tandenborstel gemakkelijk inwisselen voor een plasticvrije bamboetandenborstel. Je kunt deze gemakkelijk online bestellen en je vindt ze soms ook in drogisterijen. Denk bijvoorbeeld aan de tandenborstels van Loofy’s, Shampoo Bars of Organi Brush.

Voor je elektrische tandenborstel kun je recyclebare opzetborstels kopen bij Oral B of Paper & Boo.


7. Flosdraad 

Zelfs voor je nylon flosdraad bestaan er milieuvriendelijke en plasticvrije alternatieven, zo bestaat er flosdraad gemaakt van bijvoorbeeld zijde en bijenwas (wat het draad ook nog eens een stuk zachter maakt). Hierbij is vaak ook nagedacht over een plasticvrije verpakking. Bekijk eens het flosdraad van Bamboozy of Bambaw.


8. Lipbalm

Voor je lipbalm zijn er veel milieuvriendelijke en plasticvrije opties te vinden, zonder plastic en gebruikmakend van natuurlijke ingrediënten. Hello Simple, Inika of Korento verkopen milieuvriendelijke lipbalms.

Lipbalm maken met natuurlijke ingrediënten doe je met deze tips van Elke.


9. Dag- en nachtcrème

Zelfs je dagelijkse smeerroutine om je huid gezond te houden kun je verduurzamen. Ga op zoek naar crèmes die milieuvriendelijk, dierproef- en plasticvrij zijn. Denk bijvoorbeeld aan de crèmes van Sea-Line, Logona of Annemarie Börlind.


10. Scheermes

Scheermesjes zijn één van de grootste vervuilers uit je toilettas. Denk eens aan al het plastic wat je om de paar weken weggooit na een paar scheerbeurten. Wegwerpscheermesjes worden door mannen gemiddels na twee tot drie weken weggegooid en vrouwen gooien het scheermesje ongeveer na een maand weg. Gelukkig kan dit een stuk duurzamer en milieubewuster.

Een alternatief voor je plastic scheermesje is de safety razor of een open scheermesje. Kijk bijvoorbeeld eens bij de scheermesjes van Bamboozy, Shampoo bars of Brent Berkeley.


11. Scheerschuim of -zeep

Bij een milieuvriendelijk scheermes hoort natuurlijk ook milieuvriendelijk scheerschuim; gelukkig zijn daar ook genoeg duurzame alternatieven voor te vinden. Bekijk eens de scheerschuim van Werfzeep, Cosmeau of Weleda.


12. Handcrème

Het is gelukkig niet moeilijk om een milieuvriendelijke handcrème te vinden. Naast het gebruik van natuurlijke ingredienten, zijn er ook voldoende crèmes te vinden die volledig plasticvrij zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de handcrèmes van Loveli, Urtekram, Happy Soaps of Earth-Line.


13. Parfum

De gemiddelde parfum is niet zo milieuvriendelijk. Greenpeace deed in 2005 onderzoek naar parfum, waaruit bleek dat deze vrijwel allemaal chemische stoffen bevatten die schadelijk zouden kunnen zijn voor mensen en het milieu. Net als bijvoorbeeld haarlak, draagt het gebruik van parfum bij aan de smogvorming. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke varianten te vinden, kijk bijvoorbeeld eens naar de parfums van 100BON of Neal’s Yard.


14. Zonnebrandcrème

Wist jij dat de gemiddelde zonnebrandcrème schadelijk is voor het waterleven? Het UV-filter oxybenzone draagt bijvoorbeeld bij aan de verbleking van het koraal. Deze schadelijke stoffen komen niet alleen in het water als je gaat zwemmen, maar bijvoorbeeld ook via het doucheputje. Er zijn alternatieve zonnebrandcrèmes (net als milieuvriendelijke aftersun producten) die vrij zijn van deze schadelijke stoffen, zoals de crèmes van Annemarie Börlind, Suntribe, Amazinc en Seventy-one Percent.


15. Mascara

Bij het kopen van make-up artikelen is het belangrijk om te bekijken of ze vrij zijn van microplastics, want het zit in meer producten dan je wellicht denkt. Voor je mascara zijn er milieuvriendelijke alternatieven van bijvoorbeeld Inika en Annemarie Börlind.


16. Oogschaduw

Hetzelfde geldt voor de oogschaduw die je gebruikt. Als je oogschaduw hebt waar leuke glitters inzitten, dan zitten er vrijwel altijd microplastics in. Milieuvriendelijke oogschaduw kun je vinden bij Annemarie Börlind, Inika en Uoga Uoga.


17. Lippenstift

Bij lippenstift kun je letten op de natuurlijke ingrëdienten en of het vrij is van plasticvrije glitterpigmenten, je krijgt tenslotte altijd via je mond wat lippenstift binnen. Daarnaast kunnen er schadelijke stoffen gebruikt zijn bij het produceren van de producten.

De lippenstiften van bijvoorbeeld Odylique, Inika en Absolution zijn milieuvriendelijke alternatieven.


18. Nagellak

Hoe leuk zijn die metallic glanzende nagellakken? In veel van deze lakken zitten echter giftige stoffen, zoals dibutylftalaat (DBP), synthetische kamfer, tolueen, en formaldehyde. Je kunt dus het beste op zoek gaan naar lakken die deze stoffen niet bevatten. Milieuvriendelijkere nagellakken vind je bijvoorbeeld bij Zao en Boho.


19. Make-up reiniger

Als je dan zo goed gebruikt van van natuurlijke en milieuvriendelijke toiletartikelen, dan wil je deze ook op een milieuvriendelijke manier kunnen verwijderen. Bij het kiezen van een milieuvriendelijke make-up reiniger is het belangrijk dat het product 100% natuurlijk en biologisch is. De make-up reinigers van Zuii, Happy Soaps en Odylique zijn goede alternatieven.


20. Wattenschijfjes

Gemiddeld gooi je dagelijks zo’n twee tot vijf wattenschijfjes weg, indien je dit bijvoorbeeld gebruikt om je gezicht te reinigen. Dat is een hoop afval, daarnaast worden er veel grondstoffen verbruikt in de katoenteelt. Er bestaan milieuvriendelijke wattenschijfjes die je kunt hergebruiken en ook nog eens plasticvrij verpakt zijn.

Je kunt bijvoorbeeld milieuvriendelijke, herbruikbare wattenschijfjes kopen bij Alamboo, Bamboozy en Shampoo Bars.


21. Wattenstaafjes

Één van de meest gevonden afvalsoorten in de natuur zijn de wattenstaafjes, vooral langs de kust en andere plekken langs het water. Er worden verbazingwekkend veel wattenstaafjes doorgespoeld die vervolgens terecht komen in de zee, omdat ze niet altijd gefilterd worden bij de waterzuiveringsinstallaties.

Om dit probleem tegen te gaan kun je ervoor kiezen om plasticvrije wattenstaafjes aan te schaffen. Milieuvriendelijke alternatieven zijn te vinden bij Shampoo Bars, Paper & Boo en Humble Brush.


22. Haarborstel of kam

Als je dan toch zo goed bezig bent, kun je als laatste ook je haarborstel en kam vervangen. Er bestaan milieuvriendelijke varianten van hout, die compleet plasticvrij zijn en waar ook bijvoorbeeld ook geen dierenharen voor gebruikt worden.

Kijk eens naar de milieuvriendelijke borstels en kammen van Bamboozy, Bambio of Shampoo Bars.


Een compleet duurzame toilettas met allemaal milieuvriendelijke toiletartikelen is wellicht niet heel gemakkelijk; je moet er aardig wat voor aanschaffen, maar het is dus zeker mogelijk. Er is zoveel meer mogelijk dan ik had gedacht.

Heb jij veel milieuvriendelijke toiletartikelen in huis?


Nieuwsgierig naar meer?

6x Wanderlust in huis #2

Wanderlust in huis: tips en tricks

Electronica op reis: wat neem ik mee in mijn koffer?

Wintervoorbereidingen: welke winterkleding trek jij aan?

De leukste spellen voor het hele gezin

Bewust en duurzaam: plasticvrij reizen met deze tips

De leukste reisspellen om mee te nemen in je koffer

Headerfoto: Unsplash

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

5 Responses

  1. Een goed punt om bewust van te worden, zo ‘n app. lijkt me erg handig voor in het dagelijks leven.

  2. Ik ben de laatste jaren ook heel milieu bewust bezig. Van veel minder vlees eten tot inderdaad de herbruikbare wattenschijfjes. De shampoo bar gebruik ik van mijn eigen webshop. Die wordt handgemaakt in IJsland:)

  3. Wat handig, die online databank. Ik zou daar ook vaker op moeten kijken en me eens verdiepen in welke toiletartikelen het beste zijn. Ik ben zo iemand die jaren bij een bepaald product/merk blijft hangen, dus het is echt een kwestie van 1 keer uitzoeken.. maar het blijft er steeds bij.

  4. Het is inderdaad goed om hier over na te denken, ik kan hier zeker nog veel in leren. Nog weinig milieubewuste toiletartikelen hier.

  5. Goed om hier aandacht aan te besteden! Ik heb zelf een shampoo bar, een gewone zeep bar en een bar als conditioner. Bevalt op zich prima en is idd veel beter voor het milieu. Make-up gebruik ik al niet, dus dat scheelt. Andere dingen wil ik ook gaan vervangen uiteindelijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *