Mont Saint-Michel, Frankrijk 2020-100

Mont Saint-Michel: alle tips voor dit iconische eiland

Vlak voor de kust van Normandië torent de iconische, middeleeuwse abdij hoog uit het water: Le Mont Saint-Michel. Deze abdijberg is, niet zonder reden, één van de meest gefotografeerde plekken van Frankrijk. Le Mont Saint-Michel is de plek die je op de meeste ansichtkaarten terugvindt en dat is niet voor niks, want een plaatje is het zeker! In dit blog lees je alle tips voor een bezoek aan Le Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel, ook wel het ‘wonder van het westen’ genoemd, is waarschijnlijk aan het einde van de achtste eeuw ontstaan toen men een verbinding maakte tussen het vasteland en de granietrots. Op dit rotsachtige eilandje is door de eeuwen heen steeds meer gebouwd; van de iconische abdijkerk uit de 11e en 15e eeuw tot de pre-romaanse kerk en de gotische kloostergebouwen.

De abdijberg is al eeuwenlang een populaire bestemming voor toeristen, maar het is ook een belangrijke plek voor pelgrims. Naast Rome en Santiago de Compostela was dit zelfs één van de populairste bedevaartsoorden van Europa. Jaarlijks bezoeken ongeveer 3,5 miljoen mensen Mont Saint-Michel.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij als gevangenis gebruikt, maar sinds 1874 vind je hier de Dienst van Historische Monumenten. Sinds 1969 kun je hier zelfs ook een kleine kloostergemeenschap vinden.

Mont Saint-Michel is sinds 1979 Unesco-werelderfgoed, het was destijds het eerste werelderfgoed in Frankrijk op de lijst. Daarnaast staat ook de baai op de lijst van Werelderfgoed. Het betreft het gebied tussen de Bretonse Pointe du Grouin (Cancale) en de Normandische Pointe de Champeaux, richting Granville.

Wat te doen bij Mont Saint-Michel

1. Wadlopen in de baai van de Mont

Mont Saint-Michel is een getijdeneiland. Nergens in Europa is het verschil tussen eb en vloed groter dan bij Mont Saint-Michel; een prachtige locatie om de wadden te voet te ontdekken. De baai van de Mont bestaat onder andere uit krijtrotsen, graslanden en duinen. Wil je de oversteek maken via de wadden, dan is dat zeker een toffe ervaring. Met je blote voeten de oversteek maken, lekker trappelen door de modder, door de waterstromen, het slib en zelfs door het drijfzand om uiteindelijk bij het prachtige eiland van Mont Saint-Michel uit te komen.

Samen met een gids kun je de overtocht maken. Er zijn verschillende touroperators waar je het wadlopen kunt boeken, bijvoorbeeld bij Chemins de la Baie. Een ervaren gids vertelt u alles over de berg, de getijden, de natuurlijke omgeving en de geschiedenis van het eiland.

2. De abdij van Mont Saint-Michel

De Abbaye du Mont Saint-Michel staat bekend als één van de opmerkelijkste voorbeelden van religieuze en militaire architectuur in de middeleeuwen, een architectonisch pronkstuk wordt het vaak genoemd. De abdij is in drie lagen rond het hoogste gedeelte van het eiland gebouwd en is geïnspireerd op de religieuze stad Jeruzalem. De abdij zelf is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. In de abdij vind je ongeveer twintig zalen en ruimten, waaronder de abdijkerk, de promenade van de monniken en het klooster, La Merveille. Deze kun je tijdens je bezoek allemaal bezoeken.

De eerste kapel werd al in het jaar 708 gebouwd. In 1017 werd er begonnen met de bouw van een romaanse kerk, onder leiding van de Italiaanse architect Willem van Volpiano. In de dertiende eeuw werd na de Franse verovering van de Engelsen het gebouw in brand gestoken. Het werd daarna opnieuw gebouwd.

De abdij van Mont Saint-Michel bevindt zich op de top van de berg en de abdijkerk ligt zo’n 80 meter boven de zeespiegel.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur en 19.00 uur, tussen september en april sluit de abdij om 18.00 uur. De laatste toegang is één uur voor sluiting. De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.

Toegangsprijs: €11,00 per persoon. Een rondleiding kost €13,00 per persoon, dit kan op zaterdag en zondag. Een audioguide is €4,50 per persoon (juli en augustus op maandag t/m zaterdag). In juli en augustus is het ook mogelijk om de abdij na zonsondergang te bezoeken.

Je kunt hier vooraf een ticket kopen, zodat je niet in de rij hoeft te wachten. Je kunt ook ter plekke een kaartje kopen.

3. De Grande Rue

Hij is eigenlijk niet te missen als je Mont Saint-Michel bezoekt. De Grande Rue is de straat die omhoog loopt tot aan de abdij. De knusse straat is compleet gemaakt van rotsstenen en in deze straat kun je aan de architectuur van de gebouwen goed zien hoe deze regio eruit ziet: kleine huisjes van steen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Langs deze weg vind je veel (souvenirs)winkeltjes.

4. De Archéoscope

De Archeoscope is een museum waar je via een multimediashow leert over de geschiedenis van Mont Saint-Michel; over het ontstaan van het eiland en de bouw van de abdij. De show is alleen in het Frans.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur en 16.30 uur.

Toegangsprijs: €9,00 per persoon voor een combiticket waarmee je toegang krijgt tot meerdere musea.

5. Musée Historique

In het Musée Historique word je alles verteld over de geschiedenis van het eiland. Je vindt hier een tentoonstelling van onder andere oude wapens, martelwerktuigen, beelden, schilderijen en allerlei andere voorwerpen die uit de geschiedenis van het eiland en de abdij komen.

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur en 17.30 uur.

Toegangsprijs: €9,00 per persoon voor een combiticket waarmee je toegang krijgt tot meerdere musea.

Mont Saint Michel, Frankrijk

6. Het Musée de la Mer et de l’écologie

In het Musée de la Mer et de l’Ecologie leer je over het maritieme karakter van het eiland en de getijden, een belangrijk fenomeen. In het museum wordt ook aandacht besteed aan oorlogsschepen en de handel rondom het eiland.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 10.30 uur en 16.30 uur.

Toegangsprijs: €9,00 per persoon voor een combiticket waarmee je toegang krijgt tot meerdere musea.

7. Logis Tiphaine

Ben jij benieuwd hoe men leefde in de Middeleeuwen? Je kunt deze deze historische residentie bezoeken waar je de leefomgeving van een middeleeuwse ridder kunt aanschouwen. Van het antieke meubilair tot de wapenuitrusting.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur en 17.00 uur.

Toegangsprijs: €9,00 per persoon voor een combiticket waarmee je toegang krijgt tot meerdere musea.

8. Bekijk de zonsondergang nabij Mont Saint-Michel

Één van de leukste dingen van ons bezoek aan Mont Saint-Michel vond ik de zonsondergang die we de dag ervoor hebben aanschouwd, waarbij we de zon onder zagen gaan achter het eiland. Bekijk dus juist niet de zonsondergang vanaf het eiland, maar juist daarbuiten. Zo heb je het mooiste uitzicht.

Mont Saint-Michel 2020-8

9. Eten en drinken op Mont Saint-Michel

Er zijn genoeg opties op de Mont Saint-Michel om een hapje te eten en te drinken. Bedenk wel dat het eten en drinken hier niet heel goedkoop is, omdat het een toeristische trekpleister is. Het kan lonen om je eigen lunchpakketje mee te nemen, als je op een budget reist.

L’Auberge de la Mère Poulard

Annette Poulard begon haar herberg in Le Mont Saint-Michel in 1888. Ze stond bekend om haar luchtige omeletten en heeft rond 700 recepten samengesteld. Tegenwoordig is het restaurant van Mère Poulard een wereldberoemd instituut van de Franse keuken en komen hier regelmatig beroemdheden om te genieten van een omelet.

Auberge du Terroir

Vroeger was er in dit pand een school gevestigd, hedendaags kun je hier terecht voor traditionele, regionale gerechten.

Overnachten Mont Saint-Michel

Er zijn een aantal accomodaties te vinden op het eiland zelf, maar je vindt de meeste slaapplekken op het vasteland. Hieronder zijn een aantal opties voor je bezoek aan Mont Saint-Michel.

$$- Le Relais Saint Michel

$$- Mercure Mont Saint Michel

$$$- La Mère Poulard

$$$$- Auberge Saint Pierre

Praktische informatie Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is vrij toegankelijk voor iedereen en je kan er op elk moment van de dag naar binnen, 24/7.

De parkeerplaats ligt op zo’n 2,5 kilometer van de Mont Saint-Michel. Parkeren op de parkeerplaats kost €9,00/€14,00 per dag, afhankelijk van het seizoen. Dit kan tusen 09.00 uur en 19.00 uur (Pasen tot september) en de rest van het jaar van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Er rijden gratis shuttlebussen tussen de parkeerplaats en de Mont Saint-Michel. Je kunt ook lopen naar de abdijberg. Het is ongeveer een half uurtje lopen over de loopbrug, maar zeker de moeite waard.

De shuttlebussen rijden van 08.00 uur tot 01.00 uur regelmatig op en neer. Als je de shuttlebus neemt, word je op 400 meter van de Mont Saint-Michel afgezet.

Kom op tijd in de ochtend of laat op de dag om de grootste drukte te ontwijken. Het is ook leuk om Mont Saint-Michel na zonsondergang te bezoeken, want het eiland is in de avond prachtig verlicht.

Leuk weetje: wist jij dat het eiland Mont Saint-Michel in de gelijknamige gemeente Le Mont-Saint-Michel ligt. De gemeentenaam wordt geschreven met streepje en de naam van het eiland zonder streepje.

Leuk weetje 2: wist jij dat er aan de andere kant van het kanaal in Cornwall, Engeland ook een getijdeneiland te bezoeken is, een soort kopie van Mont Saint-Michel. Dit eiland heet St Michael’s Mount en is iets minder vol gebouwd dan de Franse versie.

Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: 10-daagse roadtrip door Normandië

Étretat, Normandië: indrukwekkende krijtrotsen en historische gebouwen

Parijs: welke hotspots mag je niet missen in de stad van de liefde

De leukste plekjes in Normandië: welke dorpen en steden mag je niet overslaan

Kasteel van Versailles: groots in pracht en praal

Onmisbare ervaringen in Parijs: wat moet je gedaan hebben

Budget: kosten tiendaagse roadtrip Normandië

Mijn top 5 bestemmingen op basis van de lokale keuken

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Mont Saint-Michel?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekering):

Boek hier je Mont Saint-Michel tour.

Reisgids nodig voor je trip naar Mont Saint-Michel?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

28 Responses

 1. Eén van mijn favorieke bestemmingen in Frankrijk., die iedereen eigenlijk eens gezien moet hebben. Vroeger kwamen we er vaak langs als we in de kerstvakantie naar Bretagne reden. Op de terugweg vaak een bezoekje gebracht. In januari is het meestal niet zo druk. Toen kon je nog parkeren op de weg ernaartoe, een paar honderd meter van de berg zelf. Helaas moet je nu een shuttle nemen, maar het is zeker de moeite waard.

  1. Dat zijn vast fijne herinneringen, zo leuk. Ik weet eigenlijk niet meer of ik er als kind ben geweest, ben er vaak in de buurt geweest in ieder geval. Nu het eerste bezoek gebracht wat ik wel kan onthouden haha.

 2. Zo’n bijzondere plek… Ik was er een paar jaar geleden in de meivakantie met de kinderen. Ging aan het einde van de middag. Echt een aanrader! De abdij is dan al wel dicht, maar de meeste toeristen zijn dan ook weg. En dan is het echt fijn ronddwalen…

 3. Het lijkt mij daar zo mooi om naartoe te gaan. Even gekeken en voor ons iets meer dan 600 km valt dus best wel mee eigenlijk

 4. Lijkt me zeker heel tof! Ik heb een rondreis in Frankrijk gedaan en dit zat helaas niet op de route, maar zou het een volgende keer zeker willen bezoeken.

 5. Prachtig om al die bekende plekjes terug te zien! Wij waren er een paar jaar geleden voor het eerst en waren diep onder de indruk van zowel de abdij, maar ook van de mooie straatjes. De prijzen van de horeca zijn inderdaad aan de hoge kant, maar ach, een simpel stokbroodje is ook lekker, toch?

 6. Dit lijkt me zo gaaf om te bezoeken! Staat heel hoog op ons lijstje 🙂 Ik zou er wel willen wadlopen, lijkt me echt tof. Mooie foto’s! Dit moet fantastisch zijn. Ik zou zeker vroeg komen zoals je aangeeft om de drukte te vermijden

 7. Prachtig hoor. Het staat al heel lang op mijn lijstje. Super fotogenieke locatie natuurlijk, mooi van veraf én van dichtbij. Ik wil zeker een keer!

 8. dank voor de info en de mooie foto’s. Dit eiland staat al ikweet niet hoelang op mijn bucketlijst, maar het lukt maar niet om hem daar van af te krijgen

 9. Lijkt me heel mooi! Ik zou zeker kiezen om te gaan lopen vanaf de parkeerplaats, zo’n mooi uitzicht in de verte, dat is toch geweldig?! Ik zou wel proberen in een minder drukke periode te gaan.. we hadden in 2020 de meivakantie uitgekozen, hopelijk kunnen we alsnog eens in het voor- of naseizoen die kant op.

  1. Dat hoop ik ook voor jullie. Het zal buiten het hoogseizoen vast rustiger zijn inderdaad. En lopen hebben wij ook gedaan trouwens, dat was heerlijk.

 10. Ik ken de abdij niet, maar ik weet nu zo veel meer. En wat een mooi plaatje, het verhaal van de gevangenis vind ik indrukwekkend en wat een goede tip om na zonsondergang te komen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.