Valley Drive, Monument Valley

Monument Valley Navajo Tribal Park: bezoek het wilde westen van Amerika

Uitgestrekte woestijnlandschappen met excentrieke roestbruine rotspartijen: Monument Valley Navajo Tribal Park is het decor van één van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika. Je gaat hier terug in de tijd naar het Wilde Westen. Wil jij je even wanen in een westernfilm? Hieronder vind je alle tips en bezienswaardigheden die je moet zien als je naar Monument Valley Navajo Tribal Park gaat.

Monument Valley Navajo Tribal Park

Op de grens van Utah en Arizona vind je het indrukwekkende natuurgebied Monument Valley. De desolate woestijn en de iconische roestbruine zandsteenformaties en tafelbergen zorgen voor indrukwekkende vergezichten. Hoewel Monument Valley officieel Amerikaans grondgebied is, ligt het beheer in handen van de Navajo indianen (vandaar ook de naam Navajo Tribal Park).

Monument Valley ligt op het Colorado Platerau, op ongeveer 1700 meter hoogte boven zeeniveau. Het gebied bestaat uit zand- en siltsteen en dankt zijn iconische roestrode kleur aan de ijzeroxide die er in de bodem te vinden is.

Wist je dat er meerdere films en series zijn opgenomen in Monument Valley? Denk bijvoorbeeld aan Forrest Gump, Billy the Kid, Back to the Future, Airwolf en MacGyver.

Wat te doen in Monument Valley Navajo Tribal Park

1. Valley Drive

Één van de tofste dingen om te doen is om met je eigen auto door het park te rijden. Valley Drive is een onverharde weg van ongeveer 27 kilometer die door het uitgestrekte landschap kronkelt en wanneer je deze route rijdt, krijg je een goede indruk van dit indrukwekkende gebied. De hobbelige en soms moeilijk begaanbare route is de enige route door het park, die je zelf (zonder gids) mag rijden. Rijdt tussen de bijzondere rotsformaties en ga opzoek naar de mooiste uitzichten.

Let op: een huurauto is vrijwel nooit verzekerd op een onverharde weg.

2. West Mitten, East Mitten en Merrick Butte

Één van de meest iconische beelden van Monument Valley is het aanzicht van de drie bekendste buttes (je spreekt het uit als ‘bjoets’) West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Een butte is een vrijstaande, hoge rotsformatie met steile zijden en herkenbaar aan de spitse pilaren. De buttes zijn ontstaan door het erosieproces, dat al miljoenen jaren bezig is.

De drie spectaculaire buttes zijn alledrie zo’n 300 meter hoog. De eerste twee hebben de vorm van een hand en de derde butte is vernoemd naar een man zie zilver in dit gebied vond. Het mooiste uitzicht op de drie bekende buttes heb je vanaf het uitzichtpunt bij het Visitor Centre tijdens zonsondergang.

3. Ontdek meer buttes in Monument Valley

In het park vind je nog veel meer van dit soort bijzondere buttes. Tijdens het rijden van de Valley Drive kom je verscheidene buttes en mesa’s tegen.

Andere bekende rotsformaties zijn Elephant Butte en Three Sisters. Deze rotsformaties liggen naast elkaar. De eerste lijkt op een olifant met een slurf en Three Sisters dankt zijn naam aan de drie rotspilaren.

4. Mesa’s

Naast buttes, vind je hier ook meerdere mesa’s. Een mesa is een brede rots die aan de bovenkant plat is ( een tafelberg). Je vindt hier bijvoorbeeld de bijzondere plek Rain God Mesa. Aan de voet van deze tafelberg ontspringen vier bronnen in de vier windrichtingen. Al eeuwenlang komen Navajo medicijnmannen naar Rain God Mesa om te bidden en om ceremonies uit te voeren die te maken hebben met genezing.

Een andere mesa om te ontdekken is Hunts Mesa. Het ligt in het zuidelijke deel van Monument Valley en je hebt hier een panoramisch uitzicht over het park. Je kunt hier overigens niet komen als je via de hoofdingang komt en Valley Drive rijdt; je komt hier via de zandduinen naast Kayenta.

5. John Ford’s Point

Één van de beste uitzichtpunten in Monument Valley Navajo Tribal Park is John Ford’s Point. Dit is het favoriete plekje in het park van westernfilmregisseur John Ford, die hier verschillende films heeft opgenomen (maar liefst zeven stuks). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de bekende buttes, vaak vind je op de rots ook een cowboy te paard. Je komt langs dit uitzichtpunt als je Valley Drive rijdt.

6. Artist’s Point

Een ander indrukwekkend uitzichtpunt is Artist’s Point. Je vindt Artist’s Point aan de andere kant van het park dan waar je John Ford’s Point vindt. Hier is een steile afgrond met daarachter een prachtig uitzicht over het vlakke land met de Mittens en Merrick Butte. Volgens velen wordt dit gezien als het beste uitzichtpunt van Valley Drive.

7. North Window

North Window laat Monument Valley vanuit een andere hoek zien. Hier heb je een weidse blik op het noordelijke deel van Monument Valley. Het mooiste is om North Window bij zonopkomst of -ondergang te bezoeken.

8. Totem Pole

Helemaal aan de andere kant van het park vind je Totem Pole. Deze totempaal is ongeveer 100 meter hoog. Waar het ooit een ‘normaal’ rotsblok was, heeft de erosie hem volledig gesculptuurd. Met name door de wind is het nu een eenzame totempaal geworden. In de omgeving vind je overigens nog meer van dit soort steile rotsen, maar deze spant de kroon.

9. Zandduinen en Sand Springs

Bij ‘Totem Pole’ vind je ook de rode duinen van Monument Valley. Vooral op een winderige dag kun je nog goed zien waar de duinen liggen, maar het is sowieso een bezoek waard om het intens roestrode zand vast te leggen. Ook zijn hier een aantal bronnen te vinden, zoals de bekende Sand Springs. Dit deel van Monument Valley staat bekend als het meest wilde deel van het park.

Sand dunes, Monument Valley

10. Mystery Valley

Een onbekendere plek is Mystery Valley, zoals de naam al doet vermoeden. Je vindt dit afgelegen gebied in Lower Monument Valley en herbergt allerlei bijzondere en mysterieuze plekjes. Wil jij meer weten over dit bijzondere landschap en de geschiedenis van de ouder bewoners ‘de Anasazi’, dan moet je Mystery Valley bezoeken.

In de vallei vind je natuurlijke bogen (zoals in Arches NP), rotspartijen, kloven, grotten en rotstekeningen van de Anasazi. Je kunt dit gedeelte van het park alleen met een Navajo-gids bezoeken.

11. Wandelen in Monument Valley: de Wildcat Trail

Wandelen is niet het eerste waar men aan denkt als ze Monument Valley bezoeken; er is maar één wandelroute in het park die je zelfstandig kunt lopen en dat is de Wildcat Trail.

De wandelroute is ruim zes kilometer lang en je loopt dan om de West Mitten Butte heen. De route staat aangegeven en is niet heel moeilijk om te lopen. Je kunt het beste de wandelroute in de ochtend of in de namiddag maken, wanneer de temperaturen aangenamer zijn. Wij waren hier echter midden op de dag, dus besloten om deze wandelroute over te slaan.

De Wildcat Trail start ten noorden van het Visitor Centre bij de picknickplaats.

Wildcat Trail, Monument Valley

12. Kayenta

Kayenta is een klein en gezellig dorpje bij Monument Valley. Je vint hier onder andere het Navajo National Monument en je kunt je hier onderdompelen in de cultuur van de Navajo. Je vindt hier tentoonstellingen over de geschiedenis van de Navajo stam, hun tradities en het geloof. Daarnaast vind je hier een aantal replica’s van diverse huizen om je een inkijkje te geven in hoe de mensen er vroeger leefden. Ben je opzoek naar originele souvenirs? Je kunt hier authentieke, handgemaakte spullen van de stammen kopen.

13. Monument Valley ontdekken met een tour

Wil je Valley Drive niet zelf rijden, dan kun je ervoor kiezen om, onder begeleiding van een Navajo indiaan, een rondleiding door het park te boeken. De meest voordehand liggende optie is per jeep, dit wordt ook best veel gedaan. Ook kun je dit te voet of per paard doen. De gids vertelt je meer over de natuursverschijnselen van Monument Valley, over de geschiedenis en de tradities van de Navajo stammen. De tours zijn wel best prijzig, maar dan bezoek je ook plaatsen in Monument Valley waar je niet mag komen als je zelfstandig het park ontdekt. Meerdere touroperators bieden een tour met gids aan.

14. Visitor Centre

Een plek om je avontuur in Monument Valley Navajo Tribal Park te beginnen of te eindgen. Aan het begin van het park vind je het Visitor Centre. Buiten het feit dat je hier een fantastisch uitzicht hebt over Monument Valley, vind je hier een expositie over de geologische geschiedenis van het park, de geschiedenis van de Navajo indianen, een souvenir shop en een cafetaria. Het is dus absoluut een bezoekje waard.

Praktische informatie Monument Valley Navajo Tribal Park

Openingstijden: van mei t/m september geopend van 06.00 uur tot 20.00 uur. Van oktober t/m april geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: om het park zelf te betreden met auto is $ 8,00 p.p. Actuele prijzen voor de tour vind je hier. Let op: de National Park Pass is niet geldig in Monument Valley.

Je kunt je entreekaartje voor het park ter plekke kopen, maar ze hanteren hier ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Bij extreme drukte (weekenden en vakanties) kan het dus zijn dat het maximale aantal bezoekers is bereikt en je bijvoorbeeld moet wachten. Wij bezochten het park in de middag (in hetseizoen) en hadden gelukkig geen problemen hiermee.

Monument Valley ligt op de grens van Arizona en Utah. Je bereikt het park via Highway 163.

Hoewel Arizona geen zomer- en wintertijd heeft, heeft Monument Valley dit wel. Dit betekent dat het in de zomertijd in het park één uur later is dan de rest van Arizona. Houdt hier dus rekening mee tijdens je bezoek.

Wil je Monument Valley zelfstandig met de auto ontdekken en Valley Drive rijden, zorg dan voor een goede auto en weet wat je doet. Alle wegen zijn onverhand, hobbelig en de staat van de wegen is erg slecht. Er zitten overal enorme gaten in de zandwegen. Lees je dus van tevoren in hoe je het beste op dit soort wegen kunt rijden. Let op: zoals eerder aangegeven is je huurauto niet verzekerd op onverharde wegen.

Het is verboden om rotsen te beklimmen in Monument Valley Navajo Tribal Park. Daarnaast zijn drones ook verboden op Navajo land.

Nieuwsgierig naar meer?

Hiken in Amerika: Malibu Creek State Park

Hollywood: ontdek de hoofdstad van de Amerikaanse filmindustrie

Budget: kosten maand roadtrippen door Amerika

National Parks in West-Amerika die ik bezocht

15 tips voor je bezoek aan San Francisco

Yosemite: omver geblazen door natuurpracht

ESTA aanvragen voor Amerika: tips & tricks

Reisroute: vier weken Amerika

Wishlist: deze National Parks in zuidwest Amerika wil ik nog bezoeken

Zien en doen in Death Valley National Park

Tips en feiten over de Grand Canyon

Een bezoek aan magisch Antelope Canyon

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Monument Valley?

⇒ Boek hier je Monument Valley trip.

Reisgids nodig voor je trip naar Monument Valley?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

7 Responses

  1. Dit is een van de redenen waarom ik nog een keer naar Amerika wil! De Valley Drive lijkt me prachtig! En al die uitzichtpunten!

  2. Wij hebben dus een tour gedaan en daar heb ik altijd spijt van gehad. De tour was zo slecht en stopte bijna nergens. Korte wel even 150€ per persoon. Nog steeds spijt dat wij het rondje niet zelf hebben gereden met onze huurauto. Doordat ie daar niet verzekerd is, durfden wij dat toen niet aan. Het enige leuke aan de tour was Mystery Valley, daar begonnen wij en toen mochten we ook nog uitstappen af en toe

  3. Wat een mooie en heel uitgebreide blog. Al van kinds af aan wil ik naar Amerika. Ik ga toch eens werk moeten maken van die droom. Hoelang was je hier trouwens? Jammer dat je geen Drone mag gebruiken. Lijkt me wel cool.. is het op alle plekken die je opnoemde dat je hem niet mag gebruiken?

  4. Wauw wat een prachtige foto’s en hoe bijzonder om Amerika op deze manier te zien! Nationale parken staan nog op onze ‘go to lijstje’.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.