Olifanten Bali 2012 - 13

That One Time #6 | die ene keer dat ik met mijn dikke reet op een olifant heb gezeten

Ik heb ooit op een olifant gezeten. Ik heb zelfs een ritje gemaakt op een olifant. Hoe en waarom ik dat deed lees je in dit blog. Ook lees je in dit blog meer over andere soorten van dierenleed.

Zo’n acht jaar geleden werkte ik als een au-pair in Australië, en om daar ook even te genieten van een welverdiende vakantie, vertrok ik samen met een vriendin naar Bali. Mijn eerste ontmoeting met Indonesië, en zelfs mijn eerste ontmoeting met Azië.

We genoten van het gezellige Kuta, het rustige Ubud en bezochten de mooiste tempels en groenste rijstvelden. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met brutale apen, letterlijk. Ook gingen we diep de jungle in, waar ik dus met mijn dikke reet op een olifant heb gezeten.

Mijn rit op een olifant

Na een uurtje rijden met de tuktuk werden we diep in de jungle gedropt op een prachtig uitzichtpunt. We hadden het mooiste uitzicht over de bossen, en zo ver we konden kijken zagen we alleen maar groen. We werden verwelkomt met een lekker sapje, waarna de vriendelijke meneer ons meenam naar de plek waar het allemaal begon.

Oog in oog met een olifant. Ik vond het prachtig. Ik kon een olifant aaien. Het lieve dier gaf geen kik en liet alles zonder iets te doen toe. Wist ik veel dat het dier vast wel had geleerd dat het geen keuze had.

Samen met mijn vriendinnetje namen we plaats op het bankje wat op de rug van de olifant bevestigd was en toen gingen we op pad. Het was een prachtige route door de jungle, de olifant banjerde rustig tussen de groene bladeren door en wij genoten met volle teugen. We vonden het hilarisch dat de olifant tussendoor ook nog eens moet plassen en kakken tegelijk, met keutels zo groot als kokosnoten.

Na het ritje gingen we nog gezellig met de olifant badderen. De olifant was na de rit wel toe aan wat verkoeling, snap ik wel. Er stonden nog wat pilaren in het water, waar de olifant zelfs nog even zonder tegen te stribbelen op ging paraderen.

Waarom zou je dat doen?

Hoe dan? Hoe kan ik dit ooit gedaan hebben en hoe kan ik dit in hemelsnaam leuk hebben gevonden?

Het antwoord op die vraag weet ik nu ook echt niet meer. Ik was onwetend, wist het niet. Ik wist niet dat de dieren zo slecht behandeld werden en ook niet wat een ritje op de rug van een olifant met het dier doet.

Nu weet ik wel beter. Beter nog; ik verafschuw die domme toeristen die dit nu doen. En dat terwijl ik zelf ooit die domme, onwetende toerist was. Ik vind het zo erg om te zijn hoeveel toeristen hedendaags nog werkelijk geen idee hebben wat ze doen.

Een rit op een olifant is NIET OKÉ!

Een ritje maken op een olifant is niet oké. De olifanten worden ontzettend slecht behandeld, en ze worden in bedwang gehouden met haken door de mahouts (verzorgers). Bovendien is het erg slecht voor de rug van het dier. Inmiddels weet ik dat en probeer ik mijn best te doen om zoveel mogelijk mensen hier bewust van te maken.

In mijn optiek kan er nooit genoeg aandacht zijn voor de dierenleed in de wereld, want er is ZO-VEEL dierenleed op onze aarde. Er gebeuren nog steeds zoveel dingen die niet oké zijn. Zo heeft het World Animal Protection een lijst gemaakt met de 10 meest voorkomende, verschrikkelijke toeristenattracties, waarbij dieren op een nare manier betrokken worden. Lees de lijst goed door en denk een tweede keer na voordat je een dergelijke activiteit wilt ondernemen.

10 wreedste toeristische attracties - olifant rijden

Heb jij ooit iets gedaan waarvan je later spijt had?

Nieuwsgierig naar meer?

Meer informatie over dierenleed vind je op deze website van World Animal Protection.

Reisdagboek: awesome Bali

That One Time #1 die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

That One Time #2 die ene keer dat een politieagent mij mee uit vroeg

Het leed dat de aftakeling heet – goede voornemens voor 2020

That One Time #3 die ene keer dat het vliegtuig bijna neerstortte

Het leed dat de aftakeling heet: het vervolg

That One Time #7 die ene keer dat ik begon met ondernemen

That One Time #8 die ene keer dat ik weer aan de studie ging

Het leed dat de aftakeling heet: mijn heupoperatie

That One Time #9 Ik ga op wereldreis!

Het leed dat de aftakeling heet: een tweede heupoperatie

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Bali?

Een reis door Indonesië plannen?

Individuele reizen indonesië

Boek je Bali tour hier.

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

63 Responses

 1. Ook ik heb het ooit gedaan… heel slecht. En de tijger tempel bezocht in Thailand. Tijdens dezelfde reis vijftien jaar geleden. Ik was dom, naïef en onwetend en heb er spijt van. Bij de civetkatten in kooien in Indonesië ben ik snel weggelopen. Zelfs zonder voorlichting kon ik zien hoe zielig dat was.

  1. Wat goed van je zeg! Die heb ik in Indonesië gelukkig niet gezien, anders was ik ook weggelopen.

 2. Ook ik zat ooit op de rug van een olifant. Het was 2008 en ik had geen idee dat het dier er onder leed… Toen was er minder bekend ook. Zou het nooit meer doen nu!

 3. Ik denk dat je je op zo’n moment laat mee slepen door de omgeving waardoor je niet ziet dat zo’n ritje met een olifant niet goed is voor het dier. Pas later komt dan het besef

 4. Toevallig had ik het gisteren nog met mijn 7-jarige dochtertje over dolfijnen. Ze las een oud(kinder)boek nota bene wat een huisarts bij de leeshoek van de praktijk had neergelegd. We bekeken de foto’s samen en ik vertelde haar dat het eigenlijk heel zielig (en slecht) is dat dolfijnen niet in vrijheid leven. Van de foto dat een dolfijn door een brandende hoepel sprong ging ik helemaal ‘uit mijn plaat’.

  1. Bijzonder dat het ook nog in veel boeken voorkomt.. zelfs bij de huisarts blijkbaar. Een dolfijn door een brandende hoepel is toch niet te geloven!

 5. same shame here… Het was notabene een olifanten opvang en er werd gesproken alsof de olifanten daar super goed verzorgd werden. het is inmiddels al zo’n 10 jaar geleden geloof ik en ik was mij er totaal niet bewust van. zoals meer dingen in mijn leven tegenwoordig. Ik ben ook benieuwd waar ik mij over 10 jaar weer over verbaas, ik hoop wat minder. Ik probeer nu echt bewust met alles om te gaan zodat ik in ieder geval een keuze kan maken en mij niet laat meesleuren door wat normaal lijkt.

  1. Ze doen het inderdaad zo voorkomen alsof de dieren hier baat bij hebben. Zo bijzonder.

 6. Dit grijpt me zo naar de keel, al die lieve onschuldige dieren die zo ontzettend veel leed word aangedaan… goed dat je nu mensen ervan bewust wil maken??

 7. Goed dat je dit deelt en hier zo eerlijk over bent. Ik vind het vreselijk dat dit soort dingen nog steeds gebeuren. Jaren terug kon je het gooien op onwetendheid, maar nu in 2019 met het internet etc. zou iedereen dit toch moeten weten?

  Zelf bezochten wij in Bali een koffieplantage, waar ze dus van die katten bleken te hebben. Zo zielig! Echt spijt ook dat ik daar ben geweest.

  1. Dat is helemaal balen als je het niet weet, dat zal dan toch een beetje een domper zijn geweest.

 8. Goed verteld Janet! Ook ik wilde jaren geleden op een olifant rijden…we wisten toen ook niet beter. Iedereen wilde op een olifant rijden en met dolfijnen zwemmen. Gelukkig zijn we de laatste jaren steeds wijzer geworden en weten steeds meer mensen dat ze het niet moeten doen.

  1. Leuk om te horen dat het zo herkenbaar is. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed!

 9. Goed dat je er zo open en eerlijk over bent.
  Kan me ook voorstellen dat niet iedereen dit weet. Dus nog beter dat je dit dierenleed nog eens extra onder de aandacht brengt. Hoe meer hoe beter!

 10. Geweldig titel en geweldig inhoud. Mooi dat je dit op deze manier neerzet. Ik denk dat er met jou een hele hoop mensen die dit hebben gedaan en nu spijt hebben, maar nóg meer mensen die het hebben gedaan en nu nog geen idee hebben.
  Ik denk dat je met dit artikel veel mensen aan het denken zet, en wellicht ook meer van dit soort acties voorkomt in de toekomst.

  1. Dankjewel voor deze reactie. Leuk om te horen en dat is precies wat ik hoop te bereiken met deze blogpost.

 11. Zalige blogtitel 🙂
  Ik begrijp je volledig. In Nepal hadden we ook die optie maar heb ik geweigerd toen ik zag hoe ze die olifanten pijnigden omdat ze moesten luisteren.

 12. Ik heb er spijt van dat ik ooit geld heb uitgegeven om naar een park te gaan waar slangen en krokodillen in gevangenschap leefden. Ik heb gelukkig nooit op de rug van een wild dier gezeten. Je moet je altijd afvragen: kun je in het wild ook wilde dieren aaien, dragen of erop rijden? Nee? Dan kan het dus ook niet op die locaties. Olifantenritjes, wandelen met jaguars, selfies met een tijger… het is onmogelijk als de dieren in het wild leefden. Geniet van die prachtdieren, maar op gepaste afstand en in de vrije natuur.

 13. Het is inderdaad verschrikkelijk wat die beesten wordt aangedaan.. Maar zo te zien was het wel een heel leuke en avontuurlijke ervaring. Geniet van deze herinnering

 14. Mooi verteld Janet. Ik heb ook ooit op een olifant gereden. 2 of 3 keer zelfs, ook omdat ik het niet wist. Er was toen gewoon geen informatie over, in elk geval niet daar waar ik het las.. internet was destijds nog amper in gebruik. Nu zou ik het zeker niet meer doen, wetend wat ik nu weet.

  1. Gelukkig maar dat we nu steeds meer weten hierover en dat er steeds meer mensen bewust worden van wat er allemaal gebeurd met je dieren.

 15. De foto is leuk, maar tegelijkertijd ook wel verontrustend inderdaad. Maar soms weet je dingen inderdaad niet. Goed dat je erover blogt en zo mensen wakker schudt!

 16. Ik heb eind jaren 90 ook olifantenritjes gemaakt, in Thailand en in Nepal. Het was toen nog ‘tof’ als je dat deed, maar het voelde niet goed. Ik had het gewoon niet moeten doen. Die 2e keer (in Nepal) kon ik niet eens nee zeggen omdat het voor mijn werk (op een reisbureau destijds) op het programma stond.
  Maar het is helemaal niet tof. Ik zou het nu absoluut niet meer doen.

  1. Toen ik voor het eerst begon met reizen, hoorde ik over het Tiger Kingdom in Thailand. Dat was ook zo cool om heen te gaan en een foto samen met een tijger te maken. Gelukkig heb ik dat uiteindelijk nooit gedaan!

 17. Je wist toen niet beter, dus neem het jezelf echt niet kwalijk. Vind ik het echt top, dat je het nu wel beseft. Want op dieren moet je niet rijden, maar dat is echt mijn mening.

 18. Hopelijk bereik je met jouw verhaal weer wat mensen die er nu wijzer van worden! Mooi geschreven

 19. Ik denk dat velen zich hier – jammer genoeg – schuldig aan hebben gemaakt, ik ook. Ik snap nog steeds niet waarom mensen anno 2019 dit nog steeds doen…

 20. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik heb zelf 2 jaar in Spanje gewoond en verafschuw volkomen de stierengevechten. Ik kan niet begrijpen dat iemand daarin plezier heeft.

  1. Dat snap ik ja. Dat dat soort activiteiten nog bestaan he voor het plezier van de mens.. ongelooflijk.

 21. Ik denk dat er helaas nog altijd heel veel mensen zijn die dit in onwetendheid doen, hoewel het wel meer bekend wordt. Goed dat je er nu bewuster van bent en dat ook deelt.

 22. Ik heb een keer op een kameel gezeten en ik vondt t ook niet leuk en echt zielig.. toch is het wel een mooie en bijzondere foto van jullie. Ik wist niet dat dolfijnenshows slecht waren

  1. Bijzonder he om zo’n hele lijst te lezen.. Ik had ook niet door dat er bij zoveel activiteiten de dieren zo slecht behandeld werden.

  1. Ik ga in juli naar Jordanië maar daar zal ik ook zeker niet op een kameel gaan rijden.

 23. Daar moet ik even overna denken hoor! Over je vraag ;). Ik kan het mij zo snel niet bedenken.

  Goed dat je hier aandacht aangeeft!

 24. Heel mooi verwoord! En inderdaad, alleen al die foto waar jullie zo ‘leuk’ op staan is niet meer leuk om naar te kijken, als je beseft wat het dier moet doorstaan. Maar des te beter dat je er over schrijft en er andere mensen hopelijk ook van weerhoudt! 😉 X

 25. Met tegenzin heb ik heel lang geleden tijdens een groepsrondreis in Thailand ook een ritje op de rug van een olifant gemaakt. Ik vond het no fun. Ik vond het zielig en het voelde totaal niet goed. Jaren later las ik de verschrikkelijk misstanden achter de olifanten-toeristen industrie. Bewustwording dat dit afschuwelijke dierenleed moet worden afgeschaft is daarom erg belangrijk. Goed dat je dit met je blogpost onder de aandacht brengt.

  1. Dankjewel. Ik lees dat velen weleens deze fout zijn begaan maar er nu gelukkig wel een soort van spijt hebben.

 26. 8 jaar geleden was dit allemaal niet zo bekend voor het grote publiek. Laat het een mooie herinnering blijven zonder dat je je schaamt. Als je het nú had gedaan was het veel erger geweest.

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben blij dat er steeds meer aandacht aan besteed wordt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.