Onmisbare apps China: welke apps heb je echt nodig

Onmisbare apps China: welke apps heb je écht nodig

Reizen in China gaat niet zo gemakkelijk als in sommige andere Aziatische landen, er komt net even iets meer bij kijken. Met de juiste voorbereiding wordt rondreizen door China vrijwel net zo gemakkelijk als in een ander willekeurig land. In dit blog deel ik alle onmisbare apps voor je reis naar China. Welke apps je écht nodig hebt voor je trip naar China vind je hier. 

Onmisbare apps China:

1. Alipay

In China wordt vrijwel overal gebruikt gemaakt van de app Alipay, met name om betalingen te doen. Bijvoorbeeld de bussen, treinen, hotels, restaurants, winkels, op markten en bij bezienswaardigheden; overal wordt Alipay gebruikt voor betalingen. 

Je scant een qr code, voert het benodigde bedrag in wat je moet betalen en geeft goedkeuring voor de betaling. Voorafgaand moet je tijdens het installeren van de app wel even je creditcard koppelen aan Alipay, anders werkt het niet. Een gewone bankkaart (debit) gaat niet lukken, het moet een creditcard zijn. 

In de app van Alipay zitten nog veel meer functies, zoals Didi, Trip en Tripadvisor. Een aantal hiervan worden hieronder specifiek benoemd. 

De app van Alipay vind je hier (IOS) en hier (Android).

2. Didi 

Didi is de Chinese versie van Uber/Grab. Je gebruikt Didi om een taxi te boeken. Als je Alipay hebt, dan zit Didi hierin verwerkt. Twee vliegen in één klap dus. 

Didi werkt net zoals andere apps die vergelijkbare taxidiensten aanbieden. Je voert je eindbestemming in, de app berekent de prijs van een taxirit voor je en indien je accepteert, gaat de app opzoek naar een auto in de buurt voor je. 

De app geeft aanvullende informatie zoals het kenteken en de kleur van de auto en informatie over de chauffeur. Ook kun je berichten sturen naar de chauffeur. Na de rit betaal je via de app het benodigde bedrag. 

Wij hebben veelvuldig gebruik gemaakt van Didi en het werkt (tot dusver) altijd goed. 

Er zijn overal ook wel gewone taxi’s (met en zonder meter) te vinden. Hier hebben wij geen gebruik van gemaakt, dus ik kan je niet uit eigen ervaring vertellen hoe dat is. maar de optie is er. 

De app van Didi vind je hier (IOS) en hier (Android).

3. Trip

Trip wordt gebruikt om bullet trains te boeken. Naast het boeken van de hogesnelheidstrein kun je er bijvoorbeeld ook vluchten en hotels boeken. 

Tijdens onze reis door China hebben we altijd tussen A en B gereisd met de bullet train. We hebben dus veel gebruik gemaakt van Trip.com.

In de app kun je zoeken naar een geschikte trein, je kiest vervolgens welke klasse je wilt boeken en na betaling ontvang je een bevestigingsmail.

In deze mail vind je de gegevens van de treinreis, zoals het nummer van de trein, de juiste tijden. Maar ook eventuele overstappen en de toegewezen bedden of stoelen (deze kun je niet zelf kiezen). Je kunt een voorkeur voor stoelkeuze aangeven (links of rechts), maar er wordt geen garantie gegeven. Ook is het geen garantie dat je met je reisgenoten bij elkaar zit.

Deze mail is gelijk je ticket. Je hoeft op het treinstation niet een geprint ticket op te halen. Ik vond het in het begin een beetje raar, omdat in de mail geen enkele code staat om te scannen. Alleen het laten zien van de bestemmingen is hier voldoende. 

Fysieke treinkaartjes halen op het treinstation was in sommige gevallen net iets goedkoper (iets van € 2,00 per ticket), omdat je op de website te maken hebt met boekingskosten. Mocht je voldoende tijd hebben en geld willen besparen, dan kun je de treinkaartjes reserveren op het treinstation. Wij kozen er meestal voor om online te boeken, omdat we het vaak te veel moeite vonden om tussendoor naar het treinstation te gaan. Het treinstation ligt vaak niet in het centrum, maar buitenaf.

Let op: treinen zitten vaak vol. Het loont om op tijd kaartjes te reserveren. Zelf wilden we een keer op de bonnefooi reizen, omdat de treinen ongeveer elke vijftien minuten gingen. Eenmaal op het treinstation waren de kaartjes voor de eerstvolgende twee uren uitverkocht en voor de uren erna waren er alleen nog maar staplaatsen beschikbaar. Om dit te voorkomen kun je beter vooraf boeken.

De app van Trip vind je hier (IOS) en hier (Android).

4. Google Translate 

Een onmisbare app als je door China reist is ongetwijfeld een app die voor je kan vertalen. Hoewel meeste Chinezen erg vriendelijk en behulpzaam zijn, kunnen de meesten geen Engels spreken. Om te communiceren in China heb je dus een vertaalapp nodig. 

Ikzelf gebruikte Google Translate en downloadde voor aanvang van de reis de juiste taal, zodat de app ook offline gebruikt kon worden. 

Let op: je kunt kiezen tussen Chinees (traditioneel) en Chinees (simplified). Hoewel ik het eerste gedeelte van de reis ‘Chinees (traditioneel) gebruikte, blijkt Chinees (simplified) het meestgebruikt te worden en dus de voor de hand liggende keuze te zijn. 

Als je hulp nodig hebt bij het navigeren, iets wilt weten of een menukaart wilt vertalen. De app kan je hierbij helpen. 

Tip: als je de app download kun je foto’s maken in de app zodat de woorden vertaald worden. Zo kun je dus bijvoorbeeld gemakkelijk een verkeersbord of menukaart vertalen. 

De app van Google Translate vind je hier (IOS) en hier (Android).

5. WeChat 

In Chinese versie van Whatsapp is WeChat. Dit gebruikt men om te communiceren met elkaar. Het lastige aan deze app is dat je deze niet op voorhand klaar kunt maken voor gebruik, omdat je hier iemand voor nodig hebt die de app al heeft. Alleen via via kun je toegang krijgen tot de app. Ik heb dit vooraf geprobeerd met een andere reiziger, maar ik kreeg helaas geen toegang. 

Iedereen in het land heeft WeChat, dus na je aankomst kun je de eerste beste persoon vragen om je te helpen. Ze moeten je qr code scannen en dan is het zo gepiept. 

WeChat is voornamelijk handig om bijvoorbeeld contact te leggen met je accommodatie, gidsen of mensen die je tijdens je reis ontmoet. Het is een onmisbare app als je door China gaat reizen.

Daarnaast zit er in de app ook een betaalfunctie, hoewel ik deze niet kon gebruiken omdat ik niet over een geschikte bankkaart beschikte. Wellicht heb jij meer geluk.

De app van WeChat vind je hier (IOS) en hier (Android).

6. VPN 

Wist je dat veel apps die wij gebruiken niet werken in China. Zo worden onder andere alles van Google, WhatsApp, Facebook, Netflix en Booking geblokkeerd als je China binnenkomt. 

Je kunt ervoor kiezen om zonder al deze apps te reizen. Wil je wel gebruik blijven maken van al deze apps en diensten, dan moet je een VPN app downloaden. Dit zal je reis een stuk comfortabeler maken. 

Hier zit wel een klein probleempje, aangezien veel VPN apps niet schijnen te werken in China, aldus andere reizigers. Zo werken bekende VPN apps als Nord, Express en Proton niet altijd naar behoren. 

Let op: tijdens mijn research naar een goedwerkende VPN kwam ik nogal wat tegenstrijdige informatie tegen. Zo werd bijvoorbeeld Express VPN online vaak aangeraden, maar kreeg ik van meerdere andere reizigers te horen dat de app niet werkte. 

Tijdens mijn reis gebruikte ik de app ‘Secure VPN’ en dit werkte goed. De app heeft een gratis versie en een betaalde premium versie. Ik gebruikte eerst de gratis versie, maar ik ben na een aantal dagen overgegaan naar de premium versie. Dit kun je in deze app per week, maand of jaar aanschaffen. 

Mijn internet stopte er opeens mee. Ik dacht dat dit kwam omdat mijn VPN niet goed werkte en deed toen dus de upgrade naar premium. Dit was echter niet het probleem. Het probleem was dat ik al mijn GB er doorheen had gejaagd. 

Let op: bij sommige e-simkaarten zit een VPN in verwerkt. Let hier dus goed op als je een e-sim gaat aanschaffen, het is niet overal het geval.

De VPN app die ik in China heb gebruikt vind je hier (IOS) en hier (Android).

7. Maps.me 

Omdat alles van Google dus geblokt wordt in het land, is het handig om een alternatieve navigatie-app op je telefoon te zetten. Ikzelf maakte in China veelvuldig gebruik van de app Maps.me, die je ook offline kunt gebruiken. Deze app kun je ook offline gebruiken, mits je van tevoren de desbetreffende landkaart hebt gedownload. 

Let op: met een VPN werkt Google Maps wel enigszins, maar het is niet accuraat. Daarom is het aan te raden om een alternatief, zoals Maps.me, te gebruiken. 

De app van Maps.me vind je hier (IOS) en hier (Android).

8. Bing/Baidu 

Gebruik je geen VPN, dan kun je Google niet gebruiken als browser. Wil je wat opzoeken op het internet, dan moet je een alternatief gebruiken. Zoekmachines die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Bing en Baidu. Baidu werkte bij ons echter alleen maar in het Chinees en kregen het niet goed in het Engels. 

De app van Bing vind je hier (IOS) en hier (Android).

De app van Baidu vind je hier (IOS) en hier (Android).

Dit waren alle onmisbare apps voor je reis naar China. Bij het gebruik van deze apps zal je trip naar China een stuk aangenamer worden. Heb jij al eens naar China gereisd? Wat is voor jou een onmisbare app in China? 

Onmisbare apps China: welke apps heb je écht nodig?

Nieuwsgierig naar meer?

Budget China: wat kost vijftien dagen (visumvrij) reizen in 2024?

De ideale reisroute China: vijftien dagen (visumvrij)

Beginnen met de voorpret voor je reis naar China?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Boek je China tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door China?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

3 Responses

  1. Wat een fijn overzicht is dit. Ik wist dat CHina een aantal sites had geblokeerd, fijn dat jij er alternatieve voor weet. Ben zelf nooit in China geweest

  2. Een heel handig overzicht. Lijkt mij zeker handig als je al bepaalde apps hebt als je naar China gaat. Lijkt mij moeilijk communiceren daar haha. Alipay lijkt mij wel handig. Betalen via één app.

  3. Wat een interessante blog voor mensen die met vakantie naar China gaan. Ik ben er nog nooit geweest en het staat ook niet op de planning.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars