Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

by thatonetime
42 comments
Bethlehem 2019 - 4

Een kijkje nemen aan de andere kant van de muur. Dat is wat wij in gedachten hadden toen wij Jerusalem ontdekten. Onvoorbereid namen wij de bus naar de andere kant van de muur, naar de Palestijnse gebieden; naar de geboorteplaats van Jesus. Hoe dit ons vergaan is en tips voor je bezoek aan Bethlehem, vind je in dit blog.

Bethlehem

Bethlehem is een belangrijke religieuze, historische stad op de Westelijke Jordaanoever in Palestina. De stad ligt op ruim tien kilometer afstand van Jeruzalem, dus een trip naar Bethlehem is ideaal te combineren. Bethlehem is volgens de bijbel de plaats waar Jezus geboren is en de stad bestond waarschijnlijk al honderden jaren daarvoor. Bethlehem is een belangrijke pelgrimplaats voor zowel christenen, joden en moslims.


Wat te doen in Bethlehem?

#1 Church of the Nativity

De Romeinse keizer Constantijn de Grote heeft op de plek waar Jezus is geboren een grote basiliek laten bouwen: Church of the Nativity. Dit is dus één van de oudste kerken ter wereld. Je kunt ook de geboortegrot door twee ingangen via de geboortekerk betreden. Je vindt de Church of the Nativity aan het Kribbenplein.

voelde zich verbonden met het het christendom en liet in de geboorteplaats van Jezus een schitterende basiliek bouwen. De Geboortekerk is een van de oudste kerken ter wereld en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Bethlehem en Israël.  De Geboortegrot is door twee ingangen via de Geboortekerk te betreden.

De geboortekerk staat sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


#2 The Church of St. Catherine

Grenzend aan de Church of the Nativity, vind je St. Catherine’s kerk. Het is zowel een parochiekerk en een klooster en onder de kerk is een grottenstelsel te vinden. Omdat het onderdeel is van de geboorteplek van Jezus, staat ook deze kerk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


#3 Mar Saba Monastery

Gelegen in de Kidronvallei in de woestijn van Judea vind je het klooster Mar Saba. Het is een Grieks-Orthodox klooster dat in het jaar 439 werd opgericht door Sabbas van Jeruzalem, hiermee is het één van de oudste kloosters ter wereld. Het was ooit een klooster waar wel duizenden monniken woonden, maar tegenwoordig zijn hier nog maar twintig monniken te vinden. Vrouwen mogen alleen de Vrouwentoren bij de hoofdingang bezoeken.

Het klooster ligt een kleine vijftien kilometer buiten het centrum van Bethlehem.


#4 Milk Grotto

Op een paar minuten lopen van het Kribbenplein vind je de melkgrot. Milk Grotto, officieel Chapel of the Milk Grotto genoemd, is ook een belangrijke bezienswaardigheid van Bethlehem omdat dit de plek is waar Maria tijdens het geven van borstvoeding aan Jezus een druppel melk zou hebben laten vallen. Hierdoor werden alle rotsen hier helder wit.

Je kunt hier ook een bezoek brengen aan het graf van Rachel, de vrouw van Jacob uit de bijbel. Je vindt de melkgrot vlakbij de Church of the Nativity.


#5 Shepherd’s Field

Dit is de plek waar de herders het eerste nieuws ontvingen van de geboorte van Jezus, terwijl ze ‘s nachts de wacht hielden over hun kudde. Op deze plek zijn heel wat opgravingen gedaan, onder andere enorme een monastieke landbouwinrichting, grotten en waterreservoirs, het wordt ook wel Der Es-Siar (schaapskooi) genoemd. Je vindt er ook meerdere mozaieken, wijnvaten en ruïnes.


#6 Shepherd’s Field Chapel

In de buurt van de oospronkelijke plaats van de ondergrondse kerk van de herders, werd later een nieuwe kapel gebouwd. DIt is een Rooms-Katholieke kapel die in 1972 is gebouwd op de plaats, volgens de Christenen, waar Engelen voor het eerst de geboorte van Jezus Christus aankondigden. Bij het uitgraven van de fundamenten voor de kerk werden ruïnes van drie verschillende kerken uit de vijfde t/m zevende eeuw. Hierdoor werd besloten om de nieuwe kerk er niet op, maar naast de oude ruïnes te bouwen.


#7 Cave of St. Jerome

Onder de St. Catherine’s kerk vind je deze grot. Hier is de eerste officiële versie van de Bijbel in de volkstaal, zoals wij die kennen, geschreven. De heilige Hiëronymus bracht hier ruim 30 jaar door met het vertalen van de geschriften van het Hebreeuws en Grieks naar het Latijn.

In de grot zijn meerdere kamers te vinden. Onder andere de kamer waar de Bijbel werd geschreven, andere kamers dienden als begraafplaatsen.


#8 Camp Aida

Op ruim twee kilometer van het centrum van Bethlehem vind je het vluchtelingenkamp Aida. Camp Aida werd in de jaren 40 opgericht door vluchtelingen uit de gebieden Jeruzalem en Hebron. Momenteel wonen er duizenden mensen in armoedige omstandigheden. Wij zijn zelf niet in het kamp geweest, maar ik raad je aan om het kamp met een lokale gids te bezoeken.


#9 De Israëlische Westoeverbarrière – de muur

In het noorden en het westen van Bethlehem is de stad ommuurd door de Israëlische Westoeverbarrière, ook wel de Israëlische muur genoemd. In 2002 werd deze tien meter hoge muur gebouwd door Israël, inclusief torens, controleposten en prikkeldraad. Het is een gekke bezienswaardigheid, maar het is zeker een bezoek waard. Het is een indrukwekkende plek om zal een diepe indruk op je achterlaten. De muur is voorzien van allerlei graffiti en het is een bijzondere plek om te bezoeken en al deze boodschappen op de muur te lezen. Daarnaast zijn er een aantal kunstwerken van de beroemde kunstenaar Banksy te vinden.


#10 Banksy Street Art

Niet alleen op de indrukwekkende muur kun je kunst van Banksy vinden, maar ook op verscheidene andere plekken in Bethlehem kun je kunst van hem tegenkomen. De schilderingen van Banksy hebben vaak een speciale boodschap of betekenis en het is zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar deze kunstwerken. Ga je met een gids op pad, dan kan deze je ongetwijfeld naar alle locaties brengen.


#11 Palestinian Heritage Center

In het Palestinian Heritage Center kun je alles leren over de Palestina. Dit museum is opgericht in 1991 en het is het culturele hart van Bethlehem. Je kunt hier verschillende tentoonstellingen aanschouwen en leren over Palestijnse geschiedenis en de cultuur.


#12 Mosque of Omar

De enige moskee in de Bethlehem Old Town is Mosque of Omar. Je vindt deze moskee aan Manger square, tegenover het plein van de geboortekerk.


#13 Overnachten in Bethlehem

Er zijn in Bethlehem heel veel verschillende plekjes om te overnachten, van ruime hotels tot leuke guesthouses. Hieronder heb ik een aantal accomodaties uitgelicht.

$ – Alrowwad Guest House

$ – Al Salam Hotel

$$ – Assaraya Palace Hotel

$$ – The Walled Off Hotel – Dit is het hotel van de kunstenaar Banksy

$$$ – Dar Sitti Aziza


Praktische informatie Bethlehem

Als je een bezoek wilt brengen aan Bethlehem, houdt dan goed het (lokale) nieuws in de gaten en vergeet ook niet om het huidige reisadvies te checken. Al jarenlang zijn er conflicten gaande tussen Palestina en Israël. Wij hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld en iedereen was, zowel in Palestina als in Israël, erg vriendelijk. Toch gebeuren er geregeld nare dingen, een paar dagen na ons bezoek aan Bethlehem waren er ook bomaanslagen geweest (niet in de stad zelf). Better be safe than sorry.

Hoewel je weet van de conflicten, was het voor ons (toeristen) erg gemakkelijk om van en naar Bethlehem te reizen. Er gaan dagelijks lijnbussen van en naar Bethlehem vanuit Jeruzalem. Je kunt ter plekke een kaartje kopen en binnen drie kwartier sta je in Bethlehem. Ideaal voor een dagtrip.

Voor een enkeltje van Jeruzalem naar Bethlehem betaalden wij iets meer dan € 2,00 per persoon.

Op de (terug)weg van Bethlehem naar Jeruzalem duurt de reis iets langer, door de controles bij Checkpoint 301. Dit is de overgang van Palestina naar Israël. Als toerist zul je hier weinig problemen hebben, maar het is voor Palestijnen erg moeilijk om naar Israël af te reizen. Gewapende Israëlische militairen komen de bus binnen en bevragen je waar je vandaan komt. Nadat je je paspoort hebt laten zien, mag je blijven zitten. Alle andere reizigers (niet toeristen) moeten de bus uit en buiten in een rij gaan staan om zorgvuldig gecontroleerd te worden door het Israëlische leger.

Een bijzondere gewaarwording als jij als toerist in de bus mag blijven zitten en dit moet aanschouwen. Dit is wat Palestijnen elke dag moeten ervaren.

Neem dus altijd je paspoort en visum mee als je Bethlehem bezoekt, zeker als je een dagtrip maakt vanuit Jeruzalem.

Het centrum van Jeruzalem is op zich niet heel groot, maar wel erg heuvelachtig. Daarom is lopen niet echt een voordehand liggende optie. Wil je ook bezienswaardigheden buiten het centrum bezoeken, zoals het klooster of de muur, neem dan een taxi.

Bethlehem is ingesteld op toeristen die een dagtrip maken, dus er zijn veel tours die je in een dag of dagdeel langs de highlights van Bethlehem voert. Je kunt dit bij elke taxi regelen en een beetje onderhandelen over de prijs is ook mogelijk.

Wij betaalden voor een tour van een dagdeel langs alle grote highlights van Bethlehem ongeveer € 15,00 per persoon.

Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: twee weken Jordanië en Israël

Budget: kosten rondreis Jordanië en Israël

Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Bethlehem?

♥ Janet

You may also like

42 comments

Raïssa Bruijn 23 november 2021 - 12:36

Dit lijkt me een erg interessante plek om te bezoeken. Tof dat jullie dit ook gewoon gedaan hebben en dat wij nu mogen genieten van jouw blog.

Reply
thatonetime 23 november 2021 - 12:46

Ah dankjewel. Het is zeker een indrukwekkende en interessante plek om te bezoeken.

Reply
Anne - DitisAnne.nl 13 november 2021 - 10:35

Mooi! Als christen én als Banksy-fan zou ik hier graag eens naartoe willen maar inderdaad, de politieke situatie houdt mij nog een beetje tegen. Wist overigens niet dat er zóveel te zien is in Bethlehem!
Anne – DitisAnne.nl onlangs geplaatst…Hotspots op Madeira: De 20 leukste adresjes om te eten of te drinken!My Profile

Reply
thatonetime 13 november 2021 - 12:39

Dan is het een goede bestemming voor je, in de toekomst. 🙂

Reply
Leen 11 november 2021 - 12:41

Lijkt me een fascinerende plek om te bezoeken, maar de huidige politieke situatie houdt me tegen. Tof om te lezen dat jij je hierdoor niet hebt laten weerhouden en er een mooie blog over hebt geschreven!

Reply
thatonetime 13 november 2021 - 12:35

Dat snap ik wel hoor, desondanks blijft het een prachtige stad.

Reply
Mandy 9 november 2021 - 15:22

Wow! Dit lijkt me een mooie plek om te verkennen. Ik had daar nog nooit zo aan gedacht. Hele mooie foto’s

Reply
thatonetime 10 november 2021 - 08:59

Het is niet echt een populaire bestemming, maar wel heel mooi.

Reply
Caroline 5 november 2021 - 10:43

Wat veel verborgen schatten biedt deze omgeving uit het begin van onze jaartelling.

Reply
thatonetime 6 november 2021 - 10:26

Bijzonder he, er zijn zoveel mooie plekjes te ontdekken.

Reply
Linda 4 november 2021 - 13:19

Dit lijkt me wel echt een interessante plek om te bezoeken. Ik zou die kant ook wel eens op willen. Het ziet er moooi uit ook!

Reply
thatonetime 6 november 2021 - 10:25

Het is inderdaad de moeite waard om Bethlehem eens te bezoeken, als alles daar rustig is.

Reply
Mieke - Miek's Mind 4 november 2021 - 09:58

Ik ben er nog nooit geweest en het trekt mij ook helemaal niet zo. Het ziet er wel indrukwekkend en mooi uit.

Reply
thatonetime 6 november 2021 - 10:23

Het trekt inderdaad niet iedereen, vanwege alles wat er speelt. Het is echter wel een prachtige stad.

Reply
rachel 4 november 2021 - 08:31

ziet er super mooi uit maar ik zou er zelf niet zo snel heen gaan
rachel onlangs geplaatst…Happy moments #43My Profile

Reply
thatonetime 6 november 2021 - 10:23

Het is inderdaad een prachtige plek.

Reply
Ech Wel 3 november 2021 - 13:48

Tof!

Dit soort plaatsen hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij. Natuurlijk vanwege hun werelderfgoedstatus maar vooral ook vanwege hun belang in de geschiedenis van de mensheid. Helaas heeft de politieke situatie mij tot nog toe altijd weerhouden om naar Israël en Palestina (en Jordanië maar dat is een ander verhaal) af te reizen, maar het gaat er zeker een keer van komen. Ooit moet ik die plaatsen in het echt beleven.

Reply
thatonetime 6 november 2021 - 10:22

Dat snap ik heel goed. Wie weet kom je er in de toekomst nog, als alles het weer toelaat.

Reply
nicole orriens 2 november 2021 - 11:31

Bij Bethlehem denk ik meteen aan Kerstmis en herdertjes bij nachte. Het lijkt me een hele bijzondere plek om te bezoeken.
nicole orriens onlangs geplaatst…Energie vergelijken kan je ± 400 euro besparen!My Profile

Reply
thatonetime 2 november 2021 - 20:59

Ja, ik ook hoor. Ik koppel het ook aan kerst. Het is zeker een interessante en bijzondere plek om te bezoeken.

Reply
An Van Assche 2 november 2021 - 07:22

Mooie stad maar principieel staat Israël niet op mijn lijstje. Hopelijk klaart dat zinloze conflict eens uit.

Reply
thatonetime 2 november 2021 - 20:58

Dat snap ik wel, ik hoop ook dat het conflict eens ophoudt. Bethlehem valt echter wel onder de Palestijnse autoriteit en niet onder de Israëlische.

Reply
Denise 1 november 2021 - 09:53

Ik ben wel in Jeruzalem geweest, maar besefte toen niet dat Bethlehem zo dichtbij lag. We konden er destijds sowieso niet naartoe, maar dat het zó dichtbij lag wist ik niet! Wie weet komt het er ooit nog wel van.
Denise onlangs geplaatst…Top 5 Rhodos stad: dit mag je niet missen! My Profile

Reply
thatonetime 2 november 2021 - 20:52

Het is inderdaad heel dichtbij en dat maakt het ideaal voor een dagtrip. Wie weet in de toekomst inderdaad. 🙂

Reply
Corine 31 oktober 2021 - 20:40

Je hebt, volgens mij, een hele mooie reis gemaakt. Ziet er indrukwekkend uit. Zal vast heel bijzonder geweest zijn. Prachtige foto’s trouwens van de muurschilderingen. Leuk om zo een beetje mee te kunnen kijken.

Reply
thatonetime 2 november 2021 - 20:51

Het was inderdaad een prachtige reis. Die muurschilderingen waren erg indrukwekkend.

Reply
Tessa 31 oktober 2021 - 15:31

Nooit geweten dat Bethlehem zo dicht bij Jeruzalem ligt. Het ziet er uit als een mooie stad
Tessa onlangs geplaatst…Make Up Zuster: mijn favoriete blushMy Profile

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 18:05

Het is zeker een prachtige stad, echt een aanrader als je in de buurt bent.

Reply
Maria 31 oktober 2021 - 11:43

Wat een bijzondere plek lijkt me dit. Wel goed op blijven passen.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 11:44

We passen altijd goed op. 😉 Het is een prachtige plek.

Reply
Rory 30 oktober 2021 - 14:05

Wow! De Israëlische Westoeverbarrière en de tekeningen op de muur. Prachtig en het oogt ook zo persoonlijk. Dat zijn de dingen die mij het meeste raken. Een paar maanden geleden zagen we een Israëlische serie op Netflix en de omgeving komt mij ietwat bekend voor. Het zou – heel eerlijk – niet mijn keuze voor een vakantiebestemming zijn, maar daarom is het ook zo mooi dat je het op deze manier via iemand anders wel kunt zien.
Rory onlangs geplaatst…Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huisMy Profile

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:19

Klopt helemaal, de dingen die je allemaal op de muur geschilderd ziet zijn best indrukwekkend. Het was ook niet mijn eerste keuze als vakantiebestemming, maar ik was toevallig ‘in de buurt’, dus toen kon ik een bezoek niet overslaan.

Reply
Frederique 30 oktober 2021 - 11:36

Dank weer voor de vele mooie foto’s. Een prachtige historische plek. Het breekt mijn hart om te zien hoeveel leed de Palestijnen al jaren en jaren moeten verduren zonder noemenswaardige reacties van de internationale gemeenschap.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:20

Het is aardig heftig wat er allemaal in die regio is gebeurd, en nog steeds gebeurd. Het is een prachtige plek.

Reply
Aniek 30 oktober 2021 - 07:00

Ik maakte destijds maar 1 dag een trip naar Palestina vanuit Jerusalem, maar volgende keer zou ik echt langer gaan. Indrukwekkend, en prachtig vond ik het. En ik herken je gevoel, bij de grensposten.
Aniek onlangs geplaatst…Mijn wintersportplannen voor 2022 + fijne skikleding (korting!)My Profile

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:21

Dat had ik precies hetzelfde. Wij deden ook een dagtrip, maar zou het ook interessant vinden om langer te blijven.

Reply
Felice Veenman 30 oktober 2021 - 05:43

het lijkt me eenprachtige plek, maar op dit moment zou he tniet mijn eerste keus zijn

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:21

Dat snap ik heel goed hoor, hopelijk is het er in de toekomst rustiger.

Reply
Yvonne 29 oktober 2021 - 20:31

Toen wij in Jerusalem waren was Bethlehem echt niet te bezoeken helaas. Het lijkt me zo’n bijzondere plek om met eigen ogen te zien.. al die geschiedenis maakt zo’n plek toch heel speciaal. Fijn dat ik via jouw blog even heb mogen meegenieten.. en wie weet, kom ik er zelf nog eens.
Yvonne onlangs geplaatst…De mooiste plekken in het Atlasgebergte van MarokkoMy Profile

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:22

Jammer dat het destijds niet te bezoeken was, maar hopelijk kom je er in de toekomst zelf nog eens. Het is in ieder geval zeker een bezoekje waard.

Reply
Lindaschrijfthetop 29 oktober 2021 - 13:40

Wat een goede tips, een echte historisch plek. Ik ben er nog nooit geweest maar het schijnt heel mooi en indrukwekkend te zijn.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:26

Dankjewel. Het was zeker een indrukwekkende plek.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More