Centrum Goslar, Duitsland - september 2022

Doen in Goslar: ga terug in de tijd in deze middeleeuwse stad

Één van de hoogtepunten van de Harz is het Middeleeuwse dorp Goslar. Goslar brengt je terug naar de tijd van de Romeinen en de ertsmijnbouw. Waar Goslar in eeuwen geleden al ruimschoots floreerde, zie je dat nu nog steeds terug in de stad. Je vindt hier alle tips voor je bezoek aan Middeleeuws Goslar.

Goslar

Goslar is een Middeleeuws stadje in de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het uiterste puntje van de Harz. De Harz is rijk aan grondstoffen, waardoor het eeuwenlang een belangrijk mijnbouwgebied was. Goslar is één van de zeven ‘Große selbständige Städte’ in Nedersaksen, samen met onder andere Hildesheim. De stad heeft ruim 50.000 inwoners en staat dankzij de historische binnenstad en de ertsmijn Rammelsberg sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van Goslar

Al sinds de Romeinse tijd was Goslar een belangrijke plaats voor de mijnbouw. De stad werd officieel in het jaar 922 gesticht door Koning Hendrik de Vogelaar. In de eerste eeuwen was Goslar ook een belangrijke verblijfplaats voor de Duitse keizers.

De mijnbouw vormde decennialang één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de stad en dit is ook de reden dat Goslar uitgroeide tot een succesvolle en rijke stad (wat vandaag de dag nog steeds terug te zien is). Uiteindelijk stopte de mijnbouw in 1988 en werd de Rammelsberg omgebouwd tot mijnbouwmuseum.

Wat te doen in Goslar

1. Weltkulturerbe Rammelsberg Museum & Besucherbergwerk

Wil je alles weten over de geschiedenis van de mijnbouw in Goslar, dan moet je een bezoek brengen aan het Rammelsberg Museum, wat gevestigd is in de oude mijnen die destijds gebruikt werden.

Zo kun je in het voormalige pakhuis een tentoonstelling aanschouwen over de geschiedenis van de ertsmijnbouw, als je verder de mijn ingaat vind je originele werkmachines en technische apparatuur die destijds gebruikt werden om erts en andere mineralen te winnen. Tevens vind je hier kunsttentoonstellingen.

Praktische informatie

Openingstijden: van november t/m maart dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. De laatste tour start om 15.30 uur. Van april t/m oktober dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 9,00 p.p. en € 4,50 per kind.

Weltkulturerbe Rammelsberg Museum & Besucherbergwerk

2. Marktplatz van Goslar

Het bruisende hart van Goslar is de Marktplatz. Dat Goslar vroeger leefde in weelde is hier goed terug te zien. Je vindt hier gezellige restaurants en terrasjes, dus het is een goede plek om bij te komen met een hapje en drankje. Het is een belangrijke ontmoetingsplek. Tevens vind je aan het plein een aantal belangrijke historische gebouwen, deze worden hieronder vermeld.

3. Rathaus

Prominent aanwezig op het plein is het Rathaus. Eeuwenlang werd het Rathaus gebouwd en stukje bij beetje uitgebreid. Tegenwoordig vind je in het Rathaus het VVV-kantoor en een Werelderfgoed informatiecentrum. Tevens is er twee keer per dag de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door het gemeentehuis.

4. Kaiserworth

Aan het marktplein vind je ook het Kaiserworth. De rijkste en meest invloedrijke kooplieden besloten om hier, naast het Rathaus, dit gildehuis te bouwen. De pracht en praal straalde van dit gotische gebouw af en hiermee werd zelfs een beetje het Rathaus overschaduwd. Tegenwoordig is hier al ruim 200 jaar het hotel Kaiserworth gevestigd.

5. Glocken- und Figurenspiel

Aan het marktplein vind je het Glocken- und Figurenspiel, wat één van de populairste bezienswaardigheden is in Goslar. Vier keer per dag gaan de deurtjes in de gevel van het “Kämmereigebäude” open en wordt er aan de hand van een poppenverhaal het verhaal verteld over de mijnbouw in Rammelsberg.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks om 09.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur en 18.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

6. De Abzucht en de Lohmühle

De Abzucht stroomt dwars door de binnenstad van Goslar. De beek is een zijrivier van de Oker en werd eeuwenlang gebruikt om 40 watermolens aan te drijven (waarvan je er tegenwoordig nog steeds een aantal kunt vinden). Wanneer je door het stadscentrum van Goslar dwaalt, kom je ongetwijfeld een aantal keren de Abzucht tegen.

De Lohmühle is de enige watermolen die nog werkend is in Goslar.

7. De Marktbrunnen

Temidden van het marktplein vind je de Marktbrunnen. Deze fontein is het middelpunt van de stad en wordt gekenmerkt door het symbool van Goslar: de adelaar. De fontein en de onderdelen stammen uit verschillende periodes. Zo stamt de onderste fonteinkom uit de twaalfde eeuw, het bronzen afgietsel stamt uit de romaanse periode en de adelaar komt uit de dertiende en achttiende eeuw.

8. Keizerpfalz

Aan de rand van het stadscentrum vind je het indrukwekkende Keizerpfalz. Dit keizerlijke paleis werd tussen 1040 en 1050 gebouwd onder leiding van Heinrich de derde. Eeuwenlang was de Keizerpfalz een belangrijke plek waar veel belangrijke Duitse en Europese beslissingen genomen werden.

Vandaag de dag vind je hier een museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het Wanderkaisertums en de keizers die hier door de jaren heen gewoond hebben.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Pfalzgarten, die je aan de achterkant van het paleis vindt. Vanaf de tuinen heb je ook een goed overzicht over een gedeelte van de stad.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur

Toegangsprijs: € 7,50 p.p. en € 4,50 per kind.

9. Großes Heiliges Kreuz

Großes Heiliges Kreuz was een belangrijke en unieke plek in Goslar. Deze gemeentelijke liefdadigheidsinstelling werd in 1254 opgericht om de zieken, pelgrims en andere behoeftigen een slaapplek aan te bieden. Dit was destijds vrij uniek. Tegenwoordig

, oftewel Great Holy Cross, is ook een belangrijke bezienswaardigheid in Goslar. Vanaf de 13e eeuw konden zieken, pelgrims en andere mensen die hulp nodig hadden hier terecht. In het gebouw vind je verschillende vertrekken. De voormalige weldoenerskamer wordt nu gebruikt als winkeltje.

10. Marktkirche St. Cosmas und Damian

De Marktkirche St. Cosmas und Damian is de belangrijkste protestantse kerk in Goslar. Het is een bijzondere kerk, omdat het twee verschillende torens heeft. Aanvankelijk waren de beide torens identiek, maar één van de torens brandde af en werd vervolgens in een andere stijl herbouwd. Je kunt een kijkje nemen in de kerk of de kerktoren beklimmen.

11. Das Siemenshaus

Één van de bekendste vakwerkhuizen in Goslar is das Siemenshaus. Het huis werd in 1693 gebouwd door burgemeester Hans Siemens (familie van het miljoenenbedrijf Siemens). Het is één van de grootste en best bewaarde herenhuizen in de stad. Je vindt het huis op de hoek van de Schreiberstraße en de Bergstraße.

12. Breites Tor en Rieslingsturm

Breites Tor en Rieslings turm was onderdeel van de verdedigingswerken van Goslar, wat bestond uit onder andere verdedigingsmuren, torens en bastions. De poorten van de stad moesten extra beschermd worden, waardoor de torens gebouwd werden. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de stad Het is mogelijk om een rondleiding te boeken door de torens.

13. Dwalen door de knusse straatjes van Goslar

Één van de leukste dingen om te doen in Goslar is gewoon lekker rond te wandelen en te dwalen door de fotogenieke straten van Goslar. Geniet van de steegjes met goed onderhouden vakwerkhuizen, gekleurde geveltjes en geplaveide straten. Hieronder volgen twee van de meest fotogenieke straten van Goslar.

14. Peterstraße

Één van de meest karakteristieke straatjes van Goslar is de Peterstraße. De straat ligt in de voormalige mijnwerkerswijk en wordt gezien als één van de mooiste straten van de stad. De geplaveide straat is omringd met kleine, scheefstaande vakwerkhuisjes.

15. Bergstraße

Een andere toffe straat om een kijkje te nemen is de Bergstraße. Deze straat raakt de Peterstraße en buigt dan af richting de Rammelsberg. Je vindt hier onder andere een bakkersgilde uit 1501, een hotel in renaissancestijl, pakwerkhuizen, een brouwerij en fotogenieke vakwerkhuizen.

16. Jakobikirche

De Jakobikirche is een rooms-katholieke kerk in het centrum van Goslar. De kerk bestaat sinds 1073 en is daarmee de op één na oudste kerk van de stad. De kerk is in Romaanse en gotische stijl gebouwd. In de kerk zijn ook veel barokke meubelstukken te vinden.

17. Goslarer Museum

In het centrum van Goslar vind je het Goslarer Museum, wat een historisch en archeologisch museum is. Je vindt er een verzameling middeleeuwse kunstwerken en voorwerpen. Daarnaast wordt de geologie van de streek in beeld gebracht door middel van fossielen, mineralen en stenen.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Toegangsprijs: € 4,00 p.p. en € 2,00 per kind. Je kunt een combiticket kopen met het Zinnfigurenmuseum voor € 6,00 p.p of € 3,50 per kind.

Goslarer Museum

18. Zinnfigurenmuseum Goslar

Gevestigd in de gerestaureerde Lohmuhle vind je het Zinnfigurenmuseum, waar je tinnen figuren kunt aanschouwen in diorama’s. Je kunt hier van de Rammelsbergmijnen en de stad Goslar in het klein ervaren. Er zijn meer dan 45 diorama-voorstellingen.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Toegangsprijs: € 4,00 p.p. en € 2,00 per kind. Je kunt een combiticket kopen met het Zinnfigurenmuseum voor € 6,00 p.p of € 3,50 per kind.

19. Brauhaus Goslar

Goslar is één van de weinige Duitse steden met een eigen biermerk. Die Gose wordt al sinds het jaar 995 gebrouwen in de stad en was zelfs beroemd in de middeleeuwen. Het werd tot het jaar 1840 veelvuldig gedronken en het werd zelfs geëxporteerd door heel het land en naar het buitenland. Daarna kwam de productie van die Gose volledig stil te liggen, totdat dit hervat werd in 1935.

Vandaag de dag kun je de speciaalbieren proeven in Brauhaus Goslar, onder het genot van een hapje eten.

Overnachten in Goslar

Ik verbleef tijdens mijn bezoek niet in Goslar zelf, maar in de nabijgelegen stad Hildesheim (54 km). In de stad Goslar vind je echter veel opties om te overnachten, van gezellige hotels tot kleinschalige b&b’s.

$$ – Gästehaus Graul

$$ – Hotel Harzlodge

$$ – Hotel Goldene Krone

$$$ – Romantik Hotel Alte Münze

$$$ – Hotel Kaiserhof

Praktische informatie Goslar

Goslar is vanaf Nederland ongeveer vijf tot zeven uren rijden. Het is dus een ideale bestemming voor een weekendje weg.

De stad is goed bereikbaar per auto, maar je kunt er ook voor kiezen om vanuit Nederland de bus naar Goslar te pakken.

In de stad zijn wekelijkse markten waar je lokale producten en verse ingredienten kunt aanschaffen. Op dinsdag (08.00 uur otot 13.00 uur) en vrijdag (08.00 uur tot 14.00 uur) is er een markt op de Jakobikirchhof. Op woensdag (08.00 uur tot 12.00 uur) en zaterdag (08.00 uur tot 13.00 uur) is de Jürgenohl markt op de Danziger Straße.

Nieuwsgierig naar meer Duitsland?

Doen in Hildesheim: ontdek deze fotogenieke Duitse stad

Berchtesgaden National Park: de leukste bezienswaardigheden bij Schönau am Königssee

Wat te doen in Bremen, Duitsland

Doen in het pittoreske Cochem: alle tips en bezienswaardigheden

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Wat te doen in en rond de Moezelstreek, Duitsland

Budget: kosten weekend Cochem

Traveldiary Hamburg, Duitsland

Beginnen met de voorpret voor je trip naar Goslar

Boek hier je auto voor je trip naar Goslar (inclusief verzekering):

Boek hier je Goslar tour.

Reisgids nodig voor je reis naar Goslar?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

4 Responses

  1. Rond lopen door de knusse straatjes van Goslar lijkt me alleen al top, maar goed om te weten welke bezienswaardigheden er nog meer zijn. De kerk ziet er tof uit en ook de Keizerpfalz wil ik graag bewonderen. En dat poppenspel is altijd geinig 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.