Stadsmuren Hildesheim, Magdalenengarten

Doen in Hildesheim: ontdek deze fotogenieke Duitse stad

Typische vakwerkhuizen, eeuwenoude kerken en kleurrijke pittoreske straatjes. Wellicht heb je nog nooit van het Duitse Hildesheim gehoord, maar de stad is zeker een bezoekje waard. Alle tips voor een bezoek aan de Duitse stad Hildesheim vind je hier.

Hildesheim

Op zo’n drie en half uur rijden van Nederland vind je in de Duitse deelstaat Nedersaksen de stad Hildesheim. De stad werd al in het jaar 815 gesticht als bisschopstad en staat bekend om de vijf indrukwekkende Romaanse kerken, waarvan er twee op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Ook vind je hier één van de hoogste kerktorens ter wereld.

De stad kent een lange historie en is in de Tweede Wereldoorlog helaas voor een groot deel verwoest. Ze hebben echter een groot deel van het traditionele stadscentrum in de oude stijl herbouwd, waardoor je vandaag de dag nog steeds kunt genieten van indrukwekkende vakwerkhuizen, kleurrijke gebouwen, groene stadsparken en kerken.

De stad telt ruim 100.000 inwoners en is vrij compact. Je kunt het centrum gemakkelijk te voet ontdekken en binnen een dag kun je de stad gezien hebben. Hildesheim is echter een ideale uitvalbasis om te prachtige verdere omgeving te ontdekken.

Wat te doen in Hildesheim

1. Het historische marktplein

Het middelpunt van de stad en absoluut één van de hoogtepunten van Hildesheim is het eeuwenoude marktplein. Het plein wordt omringd door de mooiste gebouwen en vakwerkhuizen van de stad; deels origineel, deels herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het is een bruisende en gezellige plek waar men samenkomt. Je vindt hier meerdere restaurants, café’s en hotels.

2. Het gedetailleerde Knochenhauerambtshaus: stadsmuseum Hildesheim

Één van de meest indrukwekkende gebouwen aan het marktplein (en eigenlijk van de gehele stad) is het Knochenhauerambtshaus. Het is met zeven verdiepingen en een hoogte van 26 meter één van de grootste bouwwerken aan het historische marktplein en één van de grootste vakwerkhuizen van Duitsland. De facade is versierd met opvallende kleurrijke schilderijen en Duitse spreekwoorden.

In het gebouw is nu een restaurant en het stadsmuseum gevestigd. De geschiedenis van Hildesheim staat centraal in het museum. Er worden archeologische vondsten, voorwerpen uit de middeleeuwen en handwerk gepresenteerd. De trots van het museum is de “Hildesheimer Silberfund”.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 2,50 p.p. en € 1,50 per kind.

3. St. Michaels kerk

Één van de hoogtepunten van Hildesheim is de robuuste St. Michaels kerk. De voormalige kloosterkerk werd in 1022 gebouwd, volgens een oud symmetrisch ontwerp uit het Romeinse tijdperk. Het werd gebouwd op een heuvel die verbonden was met de aartsengel Michaël. Tegenwoordig is het een gedeelde kerk; de kerk is luthers en de crypte is rooms-katholiek.

De kerk staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, mede dankzij het beschilderde plafond uit de veertiende eeuw en de buitengewone Romaanse architectuur.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur. Zondag geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 3,00 p.p.

4. Roemer- en Pelizaeus-Museum

Het Roemer- en Pelizaeus-Museum is een archeologisch museum in Hildesheim. In het museum vind je oude Egyptische en Peruaanse kunst, tevens vind je hier een natuurhistorisch gedeelte en kun je hier de op één na grootste collectie Chinees porselein in Europa vinden. Deze vaste collecties worden afgewisseld met tijdelijke archeologische tentoonstellingen. Het museum was helaas gesloten toen wij er waren.

Praktische informatie

Openingstijden: woensdag t/m zondag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Zondag geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 10,00 p.p. en na 17.00 uur is het € 5,00 p.p. Voor kinderen bedraagt de toegangspijs ook € 5,00 p.p.

5. St. Mary’s kathedraal

In het centrum van de stad vind je de middeleeuwse rooms-katholieke St. mary’s kathedraal, die dienst doet als zetel van het bisdom Hildesheim. De kerk werd gebouwd tussen 1010 en 1020, meerdere keren gerenoveerd om vervolgens in de Tweede Wereldoorlog verwoest te worden. De kerk werd daarna tussen 1950 tot 1960 herbouwd.

Ook deze kathedraal staat, net als de St. Michaels kerk, op de UNESCO werelderfgoedlijst, dankzij de uitmuntende Romaanse architectuur en bijzondere kunst.

Praktische informatie

Openingstijden: zondag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.30 uur. Zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: € 4,00 voor een tour door de kathedraal.

6. De oudste levende roos ter wereld

Bij de St. Mary’s kathedraal vind je een 1000 jaren oude rozenstruik, ook wel ‘de Roos van Hildesheim’ of ‘de duizendjarige roos’ genoemd. De roos wordt beschouwd als de oudste levende roos ter wereld. De rozenstruik groeit op de muur van de apsis van de kerk.

Het gebouwd werd in 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door bommenwerpers, maar de wortels van de rozenstruik overleefden de bomaanslagen en bloeide weer tussen de ruïnes. Volgens de legende zal Hildesheim goed gedijen, zolang de rozenstruik bloeit.

7. Beklim de kerktoren van de Sint-Andreaskerk

De Sint-Andreaskerk is een lutherse kerk, gewijd aan de apostel Andreas. De kerk is gebouwd in gotische stijl en heeft een toren van maar liefst 114,5 meter. Hiermee is dit de hoogste kerktoren van Nedersaksen en zelfs één van de hoogste kerktorens ter wereld.

Je kunt de kerktoren beklimmen, voor een indrukwekkend panoramisch uitzicht van Hildesheim en omgeving. Hiervoor moet je 364 treden beklimmen.

Praktische informatie

Openingstijden: de kerktoren is geopend van april tot oktober op vrijdag t/m zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De kerk is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur in de winter en tot 20.00 uur in de zomer. 

Toegangsprijs: € 3,00 voor het beklimmen van de kerktoren.

Update: de St. Andreaskerktoren is van 19 september 2022 t/m 21 oktober 2022 gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden.

8. Zoek het groen op: de Magdalenengarten

In Hildesheim vind je diverse tuinen en parken, om even te genieten van de rust en het groen. Een plek die je zeker bezocht moet hebben is de rustgevende Magdalenengarten, nabij de St. Michaels kerk aan de westkant van het historische stadscentrum van Hildesheim. Het is een barok park, waar je nog een goed bewaard gebleven deel van de middeleeuwse gracht kunt zien.

De Magdalenengarten bestaat voornamelijk uit meerdere pleinen, rosaria met in totaal meer dan 1500 rozen, een kruidentuin, honderden soorten bomen en planten en een paviljoen.

De tuin is geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur in de winter en tot 20.00 uur in de zomer en is gratis te bezoeken.

Praktische informatie

Openingstijden: van 09.00 uur tot 18.00 uur in de winter en tot 20.00 uur in de zomer. 

Toegangsprijs: n.v.t.

9. De Kehrwiederturm

De Kehrwiederturm is de laatste van de oorspronkelijke vier torens van de stadsversterkingen van Hildesheim. De overige torens zijn door de jaren heen gesneuveld. De toren werd naar verluid rond het jaar 1300 gebouwd en is te vinden in de Keßlerstraße.

De toren heette aanvankelijk de Honser Tor, maar volgens de legende dankt het zijn huidige naam aan het feit dat het geluid van zijn bel een adellijke dame de weg naar huis toonde, die in het aangrenzende bos was verdwaald.

Vandaag de dag wordt de toren door de Hildesheim Art Association gebruikt en vind je hier tentoonstellingen en worden er creatieve workshops gegeven. Daarnaast kun je ook trouwen in de toren.

10. De stadsmuren van Hildesheim

Ook onderdeel van de middeleeuwse stadsversterkingen van Hildesheim zijn de stadsmuren. De muren zijn naar alle waarschijnlijkheid ergens in de dertiende eeuw gebouwd, die de hele stad Hildesheim omsloten. Helaas is het grootste gedeelte van de stadsmuren verloren gegaan, maar her en der in de stad vind je nog overgebleven delen van de originele stadsmuur, zoals bij de Magdalenengarten. Er gaat een wandelroute langs de verschillende parken, waarbij je delen van de oude stadsmuren tegenkomt.

Meer informatie over de stadsmuren van Hildesheim vind je hier.

11. Ernst-Ehrlicher-Park in Hildesheim

Het Ernst-Ehrlicher-Park is een stadspark in Hildesheim, vernoemd naar een voormalige burgemeester van de stad. Van oorsprong was het een kloostertuin van het Godehardi-klooster. De monniken legden vijvers aan voor het kweken van vis en verbouwden wijn op de helling van de huidige Weinbergweg.

Je vindt het park net buiten de voormalige stadsmuren en ligt dichtbij de Magdalenengarten. Je vindt hier nog steeds een aantal grote vijvers, maar ook grote grasvelden, verschillende bomen, planten, bloemen en meerdere speeltuinen.

12. Eten en drinken in Hildesheim

In Hildesheim vind je veel restaurants, café’s en koffietentjes. De lokale bevolking strijkt ook graag neer op één van de terrassen voor een lekker koud biertje, ijsje, bakkie pleur of een maaltijd. Hieronder volgen een aantal tips om te eten en drinken in Hildesheim.

Das Kleine Röstwerk – schattig koffietentje met uitzicht op de kerk.

Ka7 – restaurant in het mooie Knochenhauerambtshaus. Je kunt hier traditionele gerechten als kleine tapasgerechten bestellen.

Dorado House – steakhouse

Death by Pizza – ideaal voor een gemakkelijke en snelle hap. Ze serveren lekkere pasta’s, pizza’s en mac&cheese.

Overnachten in Hildesheim

In Hildesheim vind je voldoende accommodaties, zowel in het centrum als daarbuiten. Hildesheim is niet heel groot, dus ook als je buiten het centrum van de stad verblijft, kun je alles waarschijnlijk prima lopend ontdekken.

$$ – Hotel Stadtresidenz

$$ – B&B hotels – hier verbleven wij

$$ – Novotel Hildesheim

$$$ – Van der Valk hotel – ideale locatie aan het marktplein

Praktische informatie Hildesheim

Hildesheim is vanaf Nederland zo’n drie tot vier uren rijden. Het is dus een ideale bestemming voor een korte citytrip.

De stad is goed bereikbaar per auto, maar ook per openbaar vervoer. De treinrit naar Hildesheim duurt ongeveer vijf uren en het treinstation ligt net buiten het stadscentrum, waarna je binnen tien minuten lopen op het marktplein staat. Ook rijden er bussen in de stad.

Het centrum is grotendeels autovrij, wat het ideaal maakt om de stad in alle rust te ontdekken.

Hildesheim is een ideale uitvalsbasis om meer van de omgeving te ontdekken. Hannover ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Hildesheim. Hamelen, Goslar en de Harz vind je alledrie op een uur rijden van de stad.

Nieuwsgierig naar meer Duitsland?

Berchtesgaden National Park: de leukste bezienswaardigheden bij Schönau am Königssee

Wat te doen in Bremen, Duitsland

Doen in het pittoreske Cochem: alle tips en bezienswaardigheden

Reisroute: 13-daagse roadtrip naar Slovenië

Wat te doen in en rond de Moezelstreek, Duitsland

Budget: kosten weekend Cochem

Traveldiary Hamburg, Duitsland

Doen in Goslar: ga terug in de tijd in deze middeleeuwse stad

Beginnen met de voorpret voor je trip naar Hildesheim

Boek hier je auto voor je trip naar Hildesheim (inclusief verzekering):

Boek je Hildesheim tour hier. 

Reisgids nodig voor je trip naar Hildesheim? 

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

7 Responses

  1. wij komen regelmatig in Duitsland voor vakantie. Dit is zeker een leuke tip. Ik ga ‘m even delen met mijn man! Wie weet kunnen we het ook eens bezoeken!

  2. Dit is echt een stadje voor mij! Ik had er weleens van gehoord, maar was het een beetje uit het oog verloren, maar nu zet ik het direct op mijn Duitsland lijstje!

  3. Oh wauw! Wat een prachtige foto’s weer. Duitsland heeft heel veel mooie plekjes! Ziet er goed uit allemaal

  4. Ja Hildesheim is mooi. Duitsland is prachtig mooi om je vakantie door te brengen.
    Bovendien liggen de prijzen lager dan in Nederland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.