Hollywood Sign, Los Angeles, de Verenigde Staten

Hollywood: ontdek de hoofdstad van de Amerikaanse filmindustrie

Wil jij je begeven onder de rich and famous? Wil jij een bezoek brengen aan de entertainmenthoofdstad van de wereld; het centrum van de Amerikaanse filmindustrie en wil jij je onderdompelen in het leven van de glitter en glamour? Dan moet je naar Hollywood gaan. Alle tips voor je bezoek aan Hollywood vind je hier.

Hollywood

Hollywood is een wijk in de Amerikaanse stad Los Angeles te Californië. Het staat bekend als het epicentrum van de Amerikaanse filmindustrie. Sinds de beginjaren van de twintigste eeuw werden er steeds meer films en series gemaakt in Hollywood; vandaag de dag worden hier nog steeds een groot deel van de films en series opgenomen. Je vindt er meerdere opnamestudio’s en veel filmsterren hebben zich gevestigd in de wijk.


De geschiedenis van Hollywood

Hollywood werd in 1857 gesticht als onafhankelijke stad ten noorden van Los Angeles, echter werd er in het jaar 1910 besloten dat het onderdeel zou worden van de groeiende stad Los Angeles, en ging sindsdien verder als ‘een wijk van LA’.

Een jaar erna, in 1911, werd de eerste filmstudio in Hollywood opgericht door David Horsley van de Nestor Company. In hetzelfde jaar kwamen hier nog eens vijftien studio’s bij. Voorheen was New York de hoofdstad van de filmproductie. Menig filmproductiebedrijven verruilden New York voor Hollywood, vanwege het fijne weer en de langere dagen (want ze moesten het destijds doen met de belichting van de zon). Vanaf dat moment werd Hollywood het epicentrum van de filmindustrie.


Wat te doen in Hollywood

Ga jij een rondreis maken door het zuidwesten van Amerika, dan is een bezoekje aan Hollywood in Los Angeles zeker de moeite waard. Hieronder vind je alle tips en bezienswaardigheden om het meeste uit je bezoek te halen.

1. Dwalen over de boulevards: Hollywood Boulevard, Sunset Boulevard en Melrose Avenue

In het centrum vind je drie grote winkelstraten, welke tezamen het hart van Hollywood vormen. Hieronder vind je een kort overzicht van de boulevards en wat er te doen is.

Hollywood Boulevard

De Hollywood Boulevard is een straat in Los Angeles die volledig in het teken staat van de entertainmentindustrie; hier vind je vele bezienswaardigheden en interessante plekken om te ontdekken, waaronder the Walk of Fame, het Madame Tussauds Museum en het Dolby Theatre.

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard is een straat van ongeveer 35 km lang die van Figueroa Street tot the Pacific Coast Highway loopt. Hier moet je vooral zijn als je wilt uitgaan, want aan de straat vind je vele clubs, restaurants en café’s.

Breng een bezoekje aan de beroemde Sunset Strip, ga op de foto met het beroemde Sunset Junction bord, bezoek het bijzondere Psychiatry Museum, bekijk the RockWalk en breng een bezoek aan het iconische Beverly Hills Hotel.

Melrose Avenue

Melrose Avenue is dé plek om te winkelen, daarnaast vind je hier ook talloze gezellige restaurants en een aantal bezienswaardigheden. Ontdek het Pacific Design Centre, winkel bij één van de gerenommeerde designers die je hier kunt vinden, ga eten in één van de hippe restaurants.


2. The Walk of Fame

Één van de meest iconische plekken in Hollywood is the Walk of Fame, het is dan ook een must see als je in de buurt brengt. Op de stoep langs de Hollywood Boulevard vind je, verspreid over meer dan twee kilometer zo’n 2500 stenen in de vorm van een ster, elk met een naam van een beroemdheid uit de entertainmentindustrie (film, televisie, radio, muziek en/of theater).


3. TCL Chinese Theatre

Aan de Hollywood Boulevard vind je ook het TCL Chinese Theatre, één van de bekendste bezienswaardigheden van Hollywood. Het theater werd gebouwd door Sid Grauman in 1927 en werd voorheen ook Grauman’s Chinese Theatre genoemd. Het TCL Chinese Theatre werd gebruikt voor premières van diverse kaskrakers, zoals Star Wars en Indiana Jones. Ook werden hier van 1944 tot 1946 de Oscars uitgereikt, daarna verhuisde dit evenement naar de buren (Dolby Theatre).

Op de stoep voor het theater vind je diverse betonnen tegels waar beroemdheden hun hand- en voetafdrukken hebben achtergelaten. Vandaag de dag kun je hier nog steeds heen gaan om een film te kijken. Check alle films hier.

TCL Chinese Theatre, Los Angeles

4. Dolby Theatre

Vlak naast het TCL Chinese Theatre vind je het nieuwere Dolby Theatre (voorheen was dit het Kodak Theatre). Dit Theater/bioscoop werd speciaal ontworpen en gebouwd voor de Oscar-uitreikingen, je vindt hier dan ook het grootste podium van het hele land. Het hele jaar door vinden hier belangrijke evenementen, zoals concerten en belangrijke prijsuitreikingen plaats. Een overzicht van de aankomende evenementen vind je hier.


5. Souvenirs scoren

Wil jij je eigen Oscar beeldje, lightsaber of ander souvenir om mee te nemen naar huis? In Hollywood vind je talloze souvenirwinkels waar je je aandenken aan deze bijzondere plek kunt bemachtigen. Veelal hebben de souvenirs iets te maken met de entertainmentindustrie.


6. Paramount Pictures Studio tour

Paramount Pictures is één van de oudste studio’s van Amerika en zelfs één van de oudste en grootste studio’s ter wereld. Het is tevens de enige studio die tegenwoordig nog in Hollywood gevestigd is. Onder andere the Titanic, Forrest Gump, Braveheart en the Godfather werden door Paramount geproduceerd.

Wil jij een kijkje nemen achter de schermen van de studie, dan kun je een speciale Studio tour boeken. Met een soort golfkarretje neem je in ongeveer twee uren tijd een kijkje in deze gigantische studio van wel meer dan 65 hectare. Wil je ook een kijkje nemen achter de privégedeelten van de studio, zoals de archiefkamer en de warenhuizen, dan kun je ook een VIP tour boeken. Deze tour duurt ongeveer vier en half uur. Wij hadden helaas geen tijd meer om een Studio tour te doen, dus ik bewaar dit voor een volgende keer.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur (alleen tijdens een studio tour).

Toegangsprijs: vanaf $ 63,00 p.p.


7. Universal Studios

Universal Studios werd ook gebouwd in 1915. Het is naast een filmstudio ook één van de populairste pretparken van de Verenigde Staten geworden. Het pretpark is gebaseerd op films en shows die Universal Studios geproduceerd heeft, zoals Jurassic World, Fast & Furious en the Simpsons. Daarnaast kun je er liveshows bijwonen. Heb je geen zin in al die attracties, dan kun je ook alleen een studiotour boeken om een kijkje te nemen achter de schermen van de filmstudio.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur.

Toegangsprijs: vanaf $ 109,00 p.p. en $ 103,00 per kind.


8. Warners Brothers studio tour

Een andere studio die je kunt bezoeken is Warners Brothers, waar onder andere Friends, the Big Bang Theory, Gilmore Girls en Batman. De studio tour brengt je in ongeveer een uur langs de indrukwekkende studio’s, neem een kijkje in Central Perk en neem plaats in het appartement van Sheldon en Leonard. Ook hier kun je een deluxe tour boeken om een kijkje te nemen achter de schermen.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 08.30 uur tot 15.30 uur.

Toegangsprijs: vanaf $ 69,00 p.p. en $ 59,00 per kind.

⇒ Boek je studio tour hier.


9. Maak een Hollywood Celebrity Homes Bus Tour

Één van de populairste tours om te boeken in Hollywood is een celebrity homes tour, waarbij je tijdens een busrit langs verscheidene huizen van beroemdheden rijdt. Daarnaast kom je tijdens deze tours vaak langs een aantal populaire plekken in Los Angeles. Het is een goede manier om in korte tijd veel van deze plek te ontdekken. Wie weet spot je tijdens deze bustour een beroemdheid, dus goed opletten!

⇒ Boek je Celebrity Homes Bus Tour hier.


10. Ga op zoek naar het Hollywood sign

Één van de meest bekende symbolen ter wereld is het Hollywood sign, te vinden op de heuvels van Mount Lee. De grote letters van wel vijftien meter hoog werden in 1923 geplaatst als onderdeel van een reclamecampagne voor het nieuwe vastgoed wat in Hollywood werd gebouwd.

Het beste uitzicht om de letters te spotten heb je in Downtown Hollywood, bijvoorbeeld op de hoek van Sunset Boulevard en Bronson Avenue.


11. Wandelen naar het Hollywood sign

Wil je het bekende Hollywood sign van dichtbij bewonderen, dan kun je ervoor kiezen om één van de verschillende wandelpaden te trotseren, waaronder de Brush Canyon Trail in Griffith Park. Dit wandelpad brengt je in enkele kilometers naar de gigantische witte letters op Mount Lee. Eenmaal aangekomen bij het Hollywood Sign kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Let op: het Hollywood-bord bevindt zich in een verboden gebied en is afgezet met hekken. Houd je aan de regels en blijf achter het hekwerk. Het gebied wordt in de gaten gehouden door de politie, brandweer en park rangers.


12. Ovation Hollywood

Éën van de populairste winkelcentra van Los Angeles is Ovation Hollywood (voorheen het Hollywood & Highland Center). Dit winkelcentrum herbergt meet dan zeventig winkels en 25 horecagelegenheden. Je vindt het enorme winkelcentrum tussen Hollywood Boulevard en Highland Avenue. Dit is tevens de plek waar je het TCL Chinese Theatre en het Dolby Theatre kunt vinden en ooit was het beroemde Hollywood Hotel hier gevestigd. Het is een toffe plek om wat tijd door te brengen.


13. Bezoek Griffith Park

Middenin Hollywood vind je Griffith Park. Het is een gemeentelijk park, wat gezien wordt als een populaire bestemming in Hollywood dankzij de verschillende attracties die hier te vinden zijn, zoals the Griffith Observatory, the Los Angeles Zoo, het Autry Museum en ook het Hollywood Sign vind je binnen de parkgrenzen.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 05.00 uur tot 22.30 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.


14. The Griffith Observatory

Het Griffith Observatory is het letterlijke hoogtepunt van Griffith Park. Dit observatorium kun je elk moment gratis bezoeken om naar de sterren te kijken. Daarnaast vind je er shows en tentoonstellingen over sterrenkunde. Het gebouw is terug te zien in meerdere films, series en muziekvideoclips, waaronder La La Land, the Terminator en Transformers.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Toegangsprijs: het is gratis om the Griffith Observatory te bezoeken. Je moet wel betalen om te parkeren en als je het Samuel Oschin Planetarium wilt bezoeken ($ 10,00 p.p. en $ 6,00 per kind).


15. Uitzichtpunten over de stad

In Hollywood en omgeving vind je een aantal ideale plekken waar je kunt uitkijken over de gehele stad, dus niet alleen over Hollywood, maar over heel Los Angeles. Dit kan bijvoorbeeld bij het Kenneth Hahn State Recreation Area, Griffith Park en aan de Mulholland Drive vind je meerdere uitzichtpunten, waaronder Mulholland Scenic Overlook, Stone Canyon overlook en Universal City Overlook. Wij reden Mulholland Drive als onderdeel van de bus tour die we hebben gedaan.


16. Hollywood Museum

In het Hollywood Museum kun je van alles leren over de geschiedenis van Amerikaanse film en televisie. Het museum is gevestigd in het oude, historische Max Factor Pand. Je vindt hier een grote verzameling film rekwisieten en andere items, zoals decorstukken, kostuums, filmposters en een uitgebreide fotocollectie.

Praktische informatie

Openingstijden: woensdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: $ 15,00 p.p. en $ 5,00 per kind


17. Ontdek Hollywood te fiets

Zie je het niet zitten om een bus tour te doen langs alle celebrity woningen door Hollywood, maar wil je wel in een korte tijd relatief veel van de buurt zien, dan is wellicht een fietstour door het centrum van Hollywood iets voor jou. Tijdens deze tour fiets je, onder begeleiding van een gids, langs alle populaire bezienswaardigheden van Hollywood. Ondertussen vertelt de gids je allerlei interessante verhalen. In ongeveer drie uren laat de gids de leukste plekken van de wijk zien.


18. Eten en drinken in Hollywood

Overal in Hollywood kun je terecht voor een hapje of een drankje; of het nu een hippe lunchtent, luxe restaurant, foodtruck, markt of gezellig cafe is. In Hollywood zijn opties genoeg. Hieronder benoem ik een aantal leuke opties voor je.

Mel’s Drive-in is een begrip in Hollywood. Sinds 1947 kun je in deze klassieke Amerikaanse diner genieten van een burger, milkshake of iets anders lekkers.

De Hollywood Farmer’s Market werd geopend in 1997 met tien verkopers van lokale en verse producten. Deze markt is uitgegroeid tot een grote markt met wel meer dan vijftig verkopers. Hier kun je bijvoorbeeld terecht voor je groenten, fruit, brood of kaas, maar ook vinden hier gezellige activiteiten plaats, zoals livemuziek.

The Universal CityWalk is een populaire bestemming voor een hapje en een drankje. Naast alle winkels en de bioscoop, vind je hier meer dan dertig restaurants, dus voor ieder wat wils. Of je nu Mexicaans, een echte burger of een ijsje wilt, je kunt het hier allemaal vinden.


Overnachten in Hollywood

In Hollywood vind je voldoende opties om te overnachten, ideaal is ook dat je relatief veel bezienswaardigheden vlak bij elkaar hebt als je in het centrum verblijft. Overnachten in het centrum is echter wel duurder dan wanneer je in omliggende wijken verblijft. Het is dus maar net wat je wilt (en of je vervoer hebt). Hieronder vind je een aantal opties om te verblijven in Hollywood.

$ – PodShare Hollywood

$$ – Hollywood Downtowner Inn

$$ – Hollywood Historic Hotel – hier verbleven wij

$$$ – The Godfrey Hotel

$$$ – Loews Hollywood Hotel

$$$ – Hollywood Hotel


Praktische informatie Hollywood

De beste reistijd om Hollywood te bezoeken is in het voor- en/of najaar. In de zomerperiode kan het erg heet worden en dan kunnen er hittegolven voorkomen.

Om Hollywood te ontdekken kun je het openbaar vervoer gebruiken. De rode lijn van de metro loopt onder andere langs Hollywood Boulevard, Sunset Boulevard en andere delen van Los Angeles. Daarnaast rijden er verscheidene buslijnen van, naar en door Hollywood.

Indien je met je eigen (huur)auto naar Hollywood komt, dan zijn er voldoende opties in het centrum om te parkeren. Er zijn meerdere parkeerplaatsen en -garages waar je je auto, tegen betaling, kunt stallen. Het verkeer in het centrum kan echter wel hels zijn. Tip: parkeer je auto in de buurt van Hollywood Boulevard. Vanaf hier vind je al veel bezienswaardigheden op loopafstand.

Wil je het meeste uit je bezoek aan Hollywood halen, dan raad ik je aan om minimaal twee dagen in de wijk te verblijven. Wij hadden één volle dag om alles te ontdekken, hierdoor moesten we keuzes maken in wat we graag wilden zien en doen.


Nieuwsgierig naar meer?

Hiken in Amerika: Malibu Creek State Park

Monument Valley Navajo Tribal Park: het wilde westen van Amerika

Budget: kosten maand roadtrippen door Amerika

National Parks in West-Amerika die ik bezocht

15 tips voor je bezoek aan San Francisco

Yosemite: omver geblazen door natuurpracht

ESTA aanvragen voor Amerika: tips & tricks

Reisroute: vier weken Amerika

Wishlist: deze National Parks in zuidwest Amerika wil ik nog bezoeken

Zien en doen in Death Valley National Park

Tips en feiten over de Grand Canyon

Een bezoek aan magisch Antelope Canyon


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Hollywood?

Boek hier je vlucht naar Hollywood.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

9 Responses

  1. Hollywood is zo’n plek in de Verenigde Staten die je wel gezien moet hebben als je er toch bent. Het ziet er precies zo uit als dat ik het had voorgesteld met die walk of fame, dikke hamburgers en palmbomen. Heel gaaf!

  2. Wat een super mooi overzicht! Om eerlijk te zijn vonden wij Hollywood enorm tegenvallen en ook qua criminaliteit heel erg hoog. Maar The Griffith Observatory was prachtig, helemaal qua uitzicht! En ook het bijwonen van een serie als audience is een aanrader!

  3. Zou er graag weer eens naar toe gaan. Ik was 10 jaar toen ik er ben geweest en heeft toen een grote indruk op mij gemaakt.

  4. Wat is hier nog veel te doen zeg! Wij zijn eigenlijk alleen bij de walk of fame geweest en hebben het Hollywood sign van een afstand gezien. Ik wist eigenlijk niet dat er in dit stuk van LA nog zoveel te zien en te doen is. Leuk!

  5. Amerika staat niet echt hoog op mijn lijstje, maar mochten we ooit er naar toe gaan en ook in de buurt van LA/Hollywood zijn dan zou ik het zeker met eigen ogen willen zien en ervaren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.