Perth, de meest geïsoleerde stad van de wereld

by thatonetime
0 comment
Rottnest Island, Australië 1

Is de meest geïsoleerde stad van de wereld echt zo geïsoleerd? De Australische stad Perth wordt in de volksmond vaak zo genoemd, voornamelijk om geografische redenen. Waarom jij een bezoek moet brengen aan deze Australische stad, lees je in dit blog.

Perth

Perth is de hoofdstad van de provincie Western Australia. Western Australia neemt ongeveer de helft van het immense land Australië in beslag. Ondanks de grote oppervlakte, is Perth de enige grote stad in de gehele provincie met ongeveer twee miljoen inwoners.

Men noemt Perth de meest geïsoleerde stad van de wereld. Perth wordt puur de meest geïsoleerde stad van de wereld genoemd om het feit dat de eerste grote stad met meer dan 100.000 inwoners meer dan 2000 km verderop is. Het is dus zeker niet zo dat je in Perth geen contact hebt of kunt hebben met de buitenwereld, no worries.

Dat Perth hierom bekend staat, kan mensen afschrikken als ze niet weten waar dit op gebaseerd is. Dit is zooo zonde, want Perth is zo leuk. Het is een gezellige, bruisende en relaxte stad en een leuke plek om een tijdje te verblijven. Ik heb hier ruim een half jaar gewoond, en ik had hier graag nog veel langer willen blijven. Waarom je Perth moet bezoeken, lees je hier.


1. Het weer

Perth heeft warme zomers en milde winters. Als je fan bent van lekker weer en niet van de sneeuw houdt in de winter, is dit zeker een ideale plek. In de zomer kan de temperatuur wel oplopen tot zo’n 35 tot 40 graden. Echt warm dus. In de winter is de temperatuur gemiddeld zo’n 15 tot 18 graden. Het grootste gedeelte van het jaar is het in Perth lekker strandweer. De stad is zelfs officieel de zonnigste hoofdstad ter wereld, met gemiddeld acht uur zon per dag, het hele jaar door.


2. Alle verschillende wijken: the suburbs van Perth

Ik vind dit één van de leukste dingen aan Perth. De stad bestaat uit allemaal suburbs. In Nederland is het centrum van een stad waar je moet zijn om te winkelen en te stappen, in de buitenwijken vind je de woonwijken. In het centrum van Perth vind je voornamelijk kantoren en bedrijven. Daarnaast zijn er ook wel veel winkels en restaurants te vinden hoor. Perth is, net als elke andere stad in de wereld, opgebouwd in suburbs. De verschillende suburbs lijken allemaal kleine dorpjes binnen het grote geheel. Elke wijk is anders, heeft andere kenmerken en eigen centrumpjes. Als je, zeker voor langere tijd, in Perth wilt verblijven, bekijk dan dus goed welke wijk het beste bij je past. Hieronder volgen een aantal populaire wijken van Perth.

Northbridge

Deze wijk grenst aan het centrum van de stad. Doordat deze wijk naast het centrum ligt, is dit één van de wijken waar de meeste backpackers verblijven. In Northbridge vind je veel hostels, pubs en restaurants. Er is altijd veel bedrijvigheid in Northbridge, voornamelijk in de avonden en weekenden.

Cottesloe

Cottesloe is een aantrekkelijke wijk, doordat het aan de zee ligt. Cottesloe beach is dan ook gelijk één van de populairste stranden in Perth. In het weekend is the OBH (ocean beach hotel) een populaire plek om een drankje te doen, dankzij de leuke sunday sessions. Lekker met een biertje in je hand dansen in de biergarden, erg gezellig.

Fremantle

Fremantle, ook wel Freo genoemd, is één van mijn favorieten in Perth. Fremantle ligt ten zuiden van Perth en is eigenlijk een havenstad op zich. Het is echter helemaal verweven met Perth en daarom beschouwen veel mensen Fremantle als onderdeel van de stad. Je hebt hier een aantal gave restaurants en pubs aan het water. Mijn favoriet is the little creatures brewery. Hier hangt een relaxte sfeer en je kunt hier ook heerlijk eten. De pizza’s en de mosselen zijn aanraders. Freo, zoals de locals het zeggen, is een leuke en sfeervolle plek om lekker doorheen te wandelen, te winkelen en een terrasje te pakken. Mocht je tijd hebben, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de Freo Markets.


3. De sfeer

Relaxt. Hoe cliché ook, maar dit woord is toch wel typerend voor Australië als land. Dit geldt ook voor Perth. Heerlijk vind ik het. Chill, niet te moeilijk doen, typical Ozzie style.. Ook vind ik dat de stad leeft. Er is altijd wel wat te doen. Lunchpauze op het werk? Lekker even de stad in om een broodje of sushi te halen. Na werktijd met collega’s de stad in om een drankje te doen is eerder regel dan uitzondering, vooral op de vrijdagmiddag is het erg druk overal. Uit eten op een doordeweekse dag? Voor Nederlanders misschien ongewoon, voor Australiërs de normaalste zaak van de wereld. Ik houd er van.


4. De mensen

Zoals ik aangaf heerst er een ontspannen sfeer in Perth. Zo is de lokale bevolking; de mensen zijn spontaan, vriendelijk en maken zich over het algemeen iets minder druk dan wij als Nederlanders. Dit zou je misschien niet zeggen van de inwoners van de meest geïsoleerde stad van de wereld. De locals zijn erg aardig en toen ik in deze stad woonde, had ik binnen no time Australische vrienden.


5. The Swan Valley = wijn

Swan Valley, ook wel ‘Perth’s Valley of Taste’ genoemd, is een regio in Perth dat bekend staat om de vele wineries en breweries. Je kunt een route rijden langs de vele wijngaarden, artgallerijen, musea en brouwerijen. Je kunt overal verschillende huiswijnen, -bieren of -ciders proveven. Bij een aantal wineries en breweries kun je dit gratis doen, maar bij het merendeel kun je tegen betaling een proeverij doen. Het is een heerlijke plek voor een dagtrip. Ik ben Swan Valley meerdere keren bezocht en elke keer is het weer een feestje.

Je kunt ook een tour boeken. Meer info over de Swan Valley vind je hier.


6. De stranden van Perth

Wat heb je nou aan gemiddeld acht zonuren per dag als er geen mooie stranden in de buurt zijn? Perth heeft een aantal hele mooie stranden zoals Cottesloe beach, Scarborough beach of Rottnest Island. Veel stranden zijn ook voorzien van grasvelden, voor als je het warme zand zat bent. Daarnaast vind je bij veel stranden eettentjes en toiletten. Vaak vind je in de buurt van het strand ook fitnesstoestellen (die vind je gewoon buiten) en speeltoestellen. Op het strand zijn vaak lifeguards aanwezig.


7. Het uitgaansleven in Perth

Er is altijd wel iets te beleven in Perth. Zoals hierboven beschreven is Northbrigde bij veel backpackers bekend en dit is vaak ook een van de weinige wijken waar backpackers komen. In elke wijk vind je leuke eettentjes, hippe barretjes en gezellige kroegen.

Een populair begrip in Perth is de sunday session. De sunday sessions beginnen zondagmiddag en zijn ‘s avonds vroeg afgelopen, zodat je op tijd in je bed ligt. Erg populair onder de locals en ik houd er ook van. Heerlijk ‘s middags met een drankje in je hand, zonnetje erbij, muziek op de achtergrond en een volle dansvloer. Ook de vrijdagmiddagborrel is iets waar veel Australiërs aan mee doen.

Hier een aantal persoonlijke favorieten om een drankje te doen.

  1. De Aviary, is een rooftopbar in het centrum van de stad bij het centraal station. Een mooie plek waar je lekker buiten kan zitten en kunt genieten van je drankje. Niet ideaal als je een klein budget heb. Het is niet heel goedkoop.
  2. De OBH is al eerder genoemd, bekend om de leuke sunday sessions.
  3. The Indi bar in Scarborough is een kleine pub waar op donderdag altijd open mic night is. Ik vond dit altijd erg leuk omdat deze plek iets alternatiever is en waar eigenlijk alleen maar locals komen. Een aanrader op de donderdag.
  4. The Little Creatures en the Lucky Shag zijn leuke pubs aan het water. The Little Creatures vind je in Fremantle en the Lucky Shag in het centrum van de stad, aan de Swan River.
  5. Voor karaoke moet je naar de bar My Place gaan. Dit is een pub in het centrum van Perth waar je op vrijdagavond een verzoekje kan indienen om wat te zingen of gewoon lekker kunt luisteren met een drankje in je hand.
  6. Clarences is een kleine, maar heel gezellige pub in de wijk Mount Lawley. Het is een leuke plek om een drankje te doen, maar je kunt er ook lekker eten.

8. De omgeving

Helaas slaan veel reizigers Western Australia tijdens hun bezoek aan Australië. De meeste reizigers kiezen ervoor om de oostkust van Australië te bezoeken, wat overigens ook echt gaaf is. Ik vind de westkust van Australië echter onmisbaar tijdens een bezoek aan Australië. Het heeft zo veel moois te bieden. De natuur hier is echt prachtig. Vanuit Perth ben je binnen enkele uren op prachtige plekken. In het Noorden vind je bijvoorbeeld Yanchep, Lancelin, the Pinnacles of nog iets noordelijker mijn all-time favourite Karijini National Park of de leuke kustplaats Broome. Rijd je naar het zuiden dan kom je al snel in Margeret River. Een wijnregio met leuke dorpjes zoals Margeret, Dunsborough, Busselton of Bunbury. Allemaal ideaal voor een dag of weekend weg. Voor de kust van Perth ligt het prachtige eilandje Rottnest. Je kunt een dagtrip of langer bezoek aan dit eiland brengen en de beroemde quockka’s zien.

 Dit zijn een aantal dingen waarom je de stad Perth zeker niet over moet slaan als je door Australië reist. Helaas gebeurd het nog te vaak en dat vind ik onterecht. Perth en omgeving heeft veel meer te bieden dan de meeste mensen denken.


Nieuwsgierig naar meer Australië?

Reisroute: vier weken backpacken langs de oostkust van Australië

Perth’s stranden

Een jaar werken en reizen in Australië

Herinneringen ophalen: een jaar Australië

That One Time #3 | die ene keer dat het vliegtuig bijna neerstortte

6x to do in Karijini National Park, Australie

Traveldiary Australië


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Perth?

Wil je een auto huren voor je reis door Australië?

autohuur Australië

♥ Janet

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More