Gdansk, Poland

Traveldiary Gdansk, Polen

Vorige maand vertrok ik voor het eerst in mijn leven naar Polen. We verkenden de verrassend leuke stad Gdansk en omstreken. Lees hier wat wij allemaal gedaan hebben in vijf dagen tijd. Hierbij mijn traveldiary Gdansk.

Traveldiary Gdansk

Dag 1

We komen eind van de ochtend aan in Gdansk. Na een vlucht van een uur en een kwartier komen we aan in het regenachtige Polen. We zoeken een taxi die ons naar de stad wil brengen. We moeten 60 zloty betalen voor ons taxiritje (omgerekend 14,25 euro voor twee personen). Ons hotel blijkt in de hoofdstraat van de stad te zitten. We checken in en komen erachter dat de bedden aardig kort zijn (voor iemand die 1,73 m is (ik), is het bed helaas te kort).

We besluiten om te lunchen bij een restaurant in de lange straat. Dit doen we bij restaurant Mojito. Naast een heater nemen we plaats en we verstoppen ons lekker onder ons dekentje. De rest van de middag blijven we plakken en drinken we wijntjes.. Dit was overigens de enige plek waar we enigszins zoete witte wijn hebben gevonden (semi sweet wine). In de avond lopen we een rondje door de stad en zoeken we een plekje om te eten. We eindigen bij restaurant Rekawiczka en eten een vlees/kaasplankje. Ik vind het nu al leuk.

Dag 2

In de ochtend besluiten we eropuit te gaan en de stad te ontdekken. We merken dat buiten de stadspoorten een heel andere kant van Gdansk te zien is met veel oude, vervallen, verlaten gebouwen. We ontbijten bij een bakkerij. Bij de bakkerijen hebben ze vooral veel zoete broodjes.  We lopen door de sombere buitenwijken van de stad. We vinden het er vrij armoedig uitzien.

In de middag lunchen we bij het hardrock cafe en daarna doen we een boottocht over de rivier naar de Wersterplatte. Met een piratenschip varen we naar de plek waar de Tweedewereldoorlog is uitgebroken. Verder bestaat het aanzicht vooral uit veel grote boten en haven. Niet echt heel fantastisch.

Na de boottocht ontdekken we nog wat straatjes van Gdansk en eten we bij restaurant Mon Balzac (fantastische naam 😛 ). Het eten is heerlijk en het is een leuk tentje met live-muziek. Na het eten drinken we iets bij bar Bruderschaft, op aanraden van een hotelmedewerker. Dit is een ondergrondse bar. We bestellen een cocktail en ook hier is live-muziek. Muziek waarvan we denken dat het traditioneel Pools is. Voor ons klinkt het als zeemansmuziek.

Dag 3

We ontbijten bij een andere bakkerij en eten spinazie-broodjes en pasteitjes. De spinazie-broodjes zijn een groot succes.  Er zijn veel pasteitjes en broodjes te koop waarbij het voor ons de vraag is wat er precies in zit.

Na het ontbijt lopen we naar het centraal station en kopen een kaartje om naar Malbork te gaan. We moeten lang in de rij wachten maar eenmaal aangekomen, moeten we omgerekend zo’n vier euro betalen voor een kaartje en kunnen we op weg. We gaan met de trein naar deze stad wat zo’n half uur rijden is. We hebben geen zitplekken aangewezen gekregen dus het is even zoeken om een zitplekje te bemachtigen.

We gaan naar Malbork om slot Mariënburg te bezoeken. Het is een prachtig, groot gebouw. De tour met audio (die je gratis bij je kaartje krijgt duurt zo’n twee à drie uur. Na het bezoek aan het kasteel eten we iets in Malbork en gaan we met de trein terug naar Gdansk.

Inmiddels is het avond geworden en eten we iets bij wine bar en restaurant Literacka. We kwamen dit kleine, schattige tentje al eerder tegen toen we de stad aan het ontdekken waren en ook op tripadvisor lazen we goede reviews. We aten wederom een lekker vlees/kaasplankje (want waarom ook niet? 🙂 ) en ik at een grilled beef salad. Het eten bevalt ons prima hier in Polen. We sluiten de avond af met cocktails in een Irish Pub.

Dag 4

Vandaag ontbijten we bij een restaurant aan het water. Hier hebben ze een buffetje wat bestaat uit verschillende broodjes, beleg en drinken voor 20 zloty p.p. (4,75 euro). Aan het einde van de ochtend gaan we richting het station en kopen een kaartje naar Zaspa. Dit is een wijk met allemaal street art. Hier lopen we rond en bewonderen de verschillende kunstwerken.

Helaas begint het keihard te regenen en moeten we schuilen ergens schuilen. Helaas zijn we al natgeregend voordat we ergens aankomen om een beetje normaal te schuilen en de regen blijft eigenlijk aanhouden. We besluiten om ergens op te warmen voordat we verder gaan. We gaan niet weer de woonwijk in maar kopen een kaartje om naar Sopot te gaan.

Dit is een stad nabij Gdansk. Omdat dit een badplaats is, is het een populaire bestemming onder de toeristen en dat is te merken. We lopen over de lange pier en door de stad om vervolgens op te warmen met een warme chocolademelk en een borrel. In de avond eten we bij tapasbar de rucola. Hier moet je je bestelling doorgeven aan de bar en dan scheppen zij de tapas voor je op. Dit kan je vervolgens meenemen naar een tafel om te nuttigen. Na het eten nemen we de trein terug naar Gdansk. Hier sluiten we onze laatste avond af met nog een cocktail bij bar Bruderschaft en eindigen we met live-muziek en wodka bij bar Rekawiczka.

Dag 5

Onze wekker gaat al vroeg om 06.30 uur om onze spullen te pakken en klaar te maken voor vertrek. We doen nog snel wat boodschappen bij de lokale supermarkt en nemen dan een taxi naar het vliegveld. Voor de taxi betalen we nu deze keer 86 zloty. Er zijn hier verschillende tarieven voor verschillende dagen en tijdstippen.

Éénmaal op het vliegveld halen we nog wat dingetjes bij de dutyfree winkels om onze laatste zloty op te maken. Na een vlucht van ruim anderhalf uur staan we alweer op Nederlandse bodem. Hoe snel kan het gaan?

Ben jij wel eens in Polen geweest? Was je ook aangenaam verrast?

Nieuwsgierig naar meer?

Slot Mariënburg, Malbork: bezoek dit Middeleeuwse kasteel

Doen in Gdansk: de leukste tips en bezienswaardigheden

Budget: kosten citytrip Gdansk

4x eten en drinken in Gdansk, Polen

Beginnen met de voorpret voor je trip naar Gdansk?

Auto huren in Polen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.