Avatar Mountains, Zhiangjiajie National Park, China 2024

De ideale reisroute China: vijftien dagen (visumvrij)

Het wonderschone en intrigerende China is prachtig om te ontdekken. China staat garant voor een onvergetelijke reis, boordevol natuurlijke wonderen en avonturen. Met vijftien visumvrije dagen tot je beschikking, kun je een goede indruk krijgen van China. In dit blog deel ik de ideale reisroute voor vijftien dagen China met je.

China visumvrij

Om China te mogen bezoeken had je tot voor kort altijd een visum nodig. Een visum voor China kost € 111,55 en daarmee mag je dit prachtige land tot drie maanden lang ontdekken. Dit is te verlengen tot uiteindelijk twaalf maanden. Sinds kort is het land een pilot gestart waarmee je tot december 2024 China gratis mag bezoeken. Je kunt vijftien dagen visumvrij China ontdekken. Ik nam de proef op de som en deel hieronder de meest ideale reisroute van vijftien dagen China met je.

Ideale reisroute China: vijftien dagen visumvrij

Dag 1-3: Yangshuo

Via Hong Kong (dit telt niet mee voor je visumdagen, omdat Hong Kong een onafhankelijk gebied is) neem je de razendsnelle bullet train naar de prachtige regio van Yangshou.

Verscholen te midden van de adembenemende karstbergen van de provincie Guangxi ligt het schilderachtige Yangshou. Ontdek de indrukwekkende natuurpracht op een bamboevlot op één van de kronkelende rivieren, huur een scooter of fiets om de rijstvelden en bergen te ontdekken en sluit je dagen af in het gezellige centrum van Yangshou.

Vanuit Yangshou kun je een uitstap maken naar nabijgelegen bestemmingen, zoals Xingping. Xingping staat bekend om de afbeelding op het 20 Yuan biljet. Dwaal door het historische centrum van het dorp en maak een boottocht over de rivier om de exacte locatie van het 20 Yuan biljet te zoeken.

Dag 4-6: Zhangjiajie National Forest Park

Van Yangshou kun je de nachttrein naar Zhangjiajie nemen, waar je de buitenaardse landschappen van het Zhangjiajie National Park kunt ontdekken. Dit was de bestemming die bovenaan mijn lijst stond toen ik besloot China te bezoeken: ik wil de Avatar-bergen met eigen ogen aanschouwen. Dit stelde zeker niet teleur.

Je kunt je dagenlang vermaken om alle mooie plekken van dit immense park te ontdekken. Neem kabelbanen naar de top van de bergen, kijk uit over de steile Avatar-bergen, geniet van panoramische vergezichten en wandel door de valleien van het park.

Naast je tijd in Zhangjiajie National Forest Park vind je in deze regio nog meer natuurpracht, zoals de Zhangjiajie Grand Canyon of neem ‘s werelds langste kabelbaan naar de top van de Tianmen berg.

Dag 7-9: Chengdu

Verruil de ruige wildernis van Zhangjiajie voor de grote stad Chengdu. Deze stad staat bekend om één van de beste plekken in China om reuzenpanda’s te spotten. Dit kan onder andere bij het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding of maak een uitstap naar één van de natuurgebieden buiten de stad.

In de stad kun je tempels en kloosters ontdekken. Dompel je onder in lokale markten, bezoek traditionele theehuizen en ontdek de Sichuan-keuken.

Dag 10-11: Xi’an

Stap terug in de tijd naar het oude China met een bezoek aan Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi. Xi’an was het startpunt van de legendarische Zijderoute. Verken het iconische Terracotta-leger, breng een bezoek aan het HuaQing paleis. Loop of fiets over de oude stadsmuren, die een panoramisch uitzicht bieden op het centrum van de stad. Sla ook zeker niet de bruisende Muslim Quarter over, wat in de avond helemaal tot leven komt.

Dag 12-15: Beijing

De laatste bestemming van je reis door China is de hoofdstad Beijing, waar je je dagenlang kunt onderdompelen in de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Bezoek de Verboden stad, het beruchte Tianenmen plein en de tempels van de stad. Dwaal door de smalle steegjes van de historische hutongs van Beijing die een glimp bieden van het traditionele leven.

Hoogtepunt van je tijd in Beijing (en wellicht van je algehele reis door China) is een bezoek aan de Chinese Muur. Beklim deze iconische muur en vergaap je aan de indrukwekkende uitzichten van de ruige bergen ten noorden van de stad.

Extra: Dag 16-18 Hong Kong

Wist je dat je Hong Kong en Macau niet onder de regeling van maximaal vijftien dagen visumvrij vallen? Omdat Hong Kong en Macau allebei speciale bestuurlijke regio’s zijn, wijken de regels en wetten af van die van Volksrepubliek China. Gunstig voor ons, want je kunt zonder visum Hong Kong en Macau bezoeken voor 90 dagen. Voorafgaand of na je reis door China kun je dus nog een paar dagen Hong Kong mee pakken. Op die manier breid je je trip naar China nog iets uit. Ik deed dit met Hong Kong.

Reisroute China: is vijftien dagen de moeite waard

Vijftien dagen klinkt niet lang, maar zoals je kunt lezen kun je heel veel uit je reis door China halen. Met elke bestemming die zijn eigen unieke mix van natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en culinaire geneugten biedt, is dit een ideale reisroute om veel afwisselende dingen van het land te zien.

Ik deed het vrij spontaan, maar ik had niet gedacht dat deze reis zo’n diepe indruk zou achterlaten.

Praktische informatie voor je reisroute China

Om China visumvrij te mogen bezoeken hoef je in principe van tevoren niets te regelen. Op het vliegveld dien je een arrival card in te vullen, waar je antwoord dient te geven op diverse vragen, zoals de bezochte landen van de afgelopen twee jaren.

Op de website van de overheid lees je over het aanmelden bij de lokale politie binnen de eerste 24 uren na aankomst in China. Dit regelt je accommodatie automatisch voor je. Kijk dus niet raar op als ze bijvoorbeeld foto’s of kopieën van je paspoort maken.

Reizen door China vereist net wat meer voorbereidingen dan veel andere landen. In China spreekt men weinig tot geen Engels, waardoor communiceren soms een uitdaging is. Google Translate of een soortgelijke app biedt uitkomst. Ik schreef een complete blog over onmisbare apps in China.

Het openbaar vervoer in China is vrij goed geregeld. Ik reisde grote afstanden met de bullet train (hogesnelheidstrein) en kleinere afstanden met lokale bussen. De treinen kun je vooraf reserveren of je kunt kaartjes halen op het station. Het loont om vooraf te reserveren, want last minute zijn de tickets vaak uitverkocht. Als je dit een dag van tevoren doet, dan zit je meestal wel goed.

Vijftien dagen is niet lang, dus het een en ander plannen is wenselijk, kijk dus naar gunstige reistijden. Ook kun je kijken of je nachttreinen kunt boeken, waardoor je tijd bespaart die je kunt gebruiken voor je ontdekkingstocht. Daarnaast bespaar je dan ook op overnachtingen.

Sommige bezienswaardigheden, zoals het Tianenmen plein en de Verboden Stad in Beijing kun je alleen bezoeken als je vooraf online tickets hebt geboekt. Dit kan een dag van tevoren. Voor de Research Base in Chengdu moet je ook online tickets boeken, maar dit kan nog wel ter plekke.

Veel apps worden geblokkeerd in China en kun je dus in principe niet gebruiken. Dit geldt onder andere voor alles van Google, WhatsApp, Facebook, Netflix en Booking. Je kunt ervoor kiezen om zonder al deze apps te reizen. Wil je wel gebruik blijven maken van al deze apps en diensten, dan moet je een VPN app downloaden. Met een VPN actief op je telefoon kun je deze apps en websites wel bezoeken. Let op: niet alle VPN’s werken in China. In mijn blog over onmisbare apps in China lees je over de VPN die wel goed werkt.

Nieuwsgierig naar meer?

Budget China: wat kost vijftien dagen (visumvrij) reizen in 2024?

Onmisbare apps China: welke apps heb je écht nodig

Beginnen met de voorpret voor je reis naar China?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Boek je China tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door China?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

4 Responses

  1. Prachtig hoor, wat een afwisseling in natuur en omgeving ook. Love it. En wat ziet de Zhangjiajie Grand Canyon er vet uit zeg, love it!

  2. Ik ben niet in Chengdu en Hong Kong geweest, maar op de andere plekken wel. Ik vond China echt fantastisch en wil heel graag terug. Ideaal nu het tijdelijk zonder visum kan voor 15 dagen, dat visum was namelijk best een gedoe!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars