Reisroute: een week roadtrippen door Roemenië

by thatonetime
28 comments
Sighisoara, Roemenië 2021 50

Een week op vakantie naar Roemenië? Het kan gewoon. Genieten van intense vergezichten, verdwalen in mysterieuze kastelen, vergapen aan slaperige dorpjes, kleurrijke straatjes ontdekken, bruine beren spotten en rijden over de mooiste bergwegen. Dat is Roemenië, en nog zo veel meer! Ben jij benieuwd naar de leukste reisroute voor een week roadtrippen door het bijzondere Roemenië?

Reisroute: een week Roemenië

Dag 1: Cluj-Napoca

Aan het einde van de ochtend vertrekken wij via Schiphol naar Cluj-Napoca. Halverwege de middag komen we aan, maar voordat we de douane door zijn gekomen zijn we ruim een uur verder. Na wat gedoe met de huurauto (want: we zijn te laat, dus bijbetalen) rijden we naar ons appartement. We duiken gelijk de stad in. We lopen eerst over de lokale markt, waarna we een leuk restaurantje opzoeken in het centrum. Na een lekker diner sluiten we de de avond af met een wandeling door de straatjes van Cluj.


Dag 2: Sibiu – Transfăgărășan weg

We gaan op tijd op pad want er staat een drukke dag op het programma. In de ochtend laten we Cluj achter ons en rijden naar de nabijgelegen charmantje stadje Sibiu. We ontdekken de kleurrijke historische binnenstad.

Na een overheerlijke lunch op het terras, verlaten we Sibiu en rijden we door naar de Transfăgărășan weg, volgens menig mens DE mooiste bergweg ter wereld. De Transfăgărășan weg is in zijn totaliteit 151 kilometer lang, maar je rijdt er maximaal 40 km/uur. De tocht brengt ons via allerlei haarspeldbochten naar Balea Lake, een prachtig helderblauw meer. Op dit punt heb je echter één van de tofste uitzichten op de Transfăgărășan.

Na deze stop bij Balea Lake vervolgen we onze reis over de Transfăgărășan weg. Onderweg genieten we van de mooiste uitzichten en als kers op de taart komen we een aantal wilde bruine beren tegen. In de avond komen we aan in Pitești, waar we overnachten in een prachtig appartement.


Dag 3: Peleș Castle – Sinaia

Vandaag stond eigenlijk in de planning om naar Boekarest te gaan, maar door het dramatische verkeer besluiten we om onze plannen te wijzigen en richting Sinaia te gaan. We rijden door leuke dorpjes, worden vergezegd door vele mensen met paard en wagens en komen in de middag aan in Sinaia. Aan het einde van de middag gaan we naar Peleș Castle en dan is het er al best rustig. Daarna sluiten we de avond af in Sinaia met een lekker diner en wat drankjes.


Dag 4: Piatra Craiului National Park – Bran – Brașov

Vandaag staat er een bezoek aan Piatra Craiului National Park op het programma. Dit indrukwekkende gebergte in de Zuidelijke Karpaten staat bekend om zijn slaperige bergdorpjes en indrukwekkende vergezichten. Bij het bezoekerscentrum in Zarnesti halen we een toegangskaartje, waarna we het park inrijden. Vrijwel direct verruilen we de geasfalteerde weg voor de onverharde bergwegen, maar dat is zeker de moeite waard. We rijden naar de ‘Kalibash Villages’ Magura en Peștera en worden hier echt getrakteerd op de mooiste uitzichten.

Nadat we hebben genoten in de bergen van Piatra Craiului, rijden we door naar Bran. Hier bezoeken we Bran Castle: het prachtige ‘Dracula’-kasteel gelegen op een berg aan de rand van het dorpje. Het is er best toeristisch en ook vrij druk, we moeten zelfs even in de rij staan om een toegangskaartje te kopen. Vervolgens ontdekken we alle kamers van het kasteel en sluiten de middag af met een drankje op het terras.

We vervolgen onze reis naar de stad Brasov, waar we aan het einde van de middag aankomen in het hotel. We besluiten na aankomst direct de stad te ontdekken, maar al vrij snel komt de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig is het stadscentrum van Brasov vrij compact, dus we kunnen vrij snel een restaurantje induiken. Dit blijkt bij toeval een zeer goede keuze te zijn, want hier eten we één van onze lekkerste maaltijden van deze week. Na het diner is het weer droog. We lopen nog een rondje door de stad en daarna gaan we terug naar het hotel om de dag af te sluiten.


Dag 5: Brașov – Viscri – Sighișoara

We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijtje in het hotel. Na het ontbijt gaan we op pad om Brașov te ontdekken. We willen de kabelbaan naar de berg Tampa nemen, maar dit plan valt helaas in duigen doordat het zo mistig is. Plan B. is om nogmaals de leuke straatjes van Brașov te ontdekken en dat is geen slecht alternatief. Na onze ontdekkingstocht is het nog steeds ontzettend mistig, waardoor we de kabelbaan helaas uit ons hoofd moeten zetten.

We besluiten om Brașov te verlaten en vervolgen onze ontdekkingstocht naar UNESCO werelderfgoed Viscri. In dit kleine dorpje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. We bezoeken de weerkerk en wandelen door het dorpje om te genieten van de oudheid.

Na ons bezoek aan Viscri rijden we door naar het toeristische stadje Sighișoara. Na aankomst komen we er eigenlijk al gelijk achter waarom de toeristen hierheen komen. De prachtige pastel gekleurde steegjes, de mooie gebouwen en het knusse stadshart zijn echt een genot om te ontdekken. We lunchen bij het huis waar Dracula geboren is en de rest van de dag genieten we van deze toffe stad. Sighișoara is zéker de moeite waard!


Dag 6: Sighisoara – Biertan – Valea-Viilor – Păltiniș

Vandaag besluit ik vroeg op te staan om in mijn eentje Sighișoara te ontdekken, zonder alle toeristen. Omdat we gisteren in de middag aankwamen in de stad, was het er al best druk. Nu heb ik het centrum vrijwel voor mezelf en het is heerlijk om hier rond te dwalen in de vroege ochtend. Ik beklim de 176 treden van de Scholar’s Stairway om de kerk bovenop de berg te ontdekken. In de loop van de ochtend ontwaakt de stad en begint het steeds drukker te worden.

We vervolgen onze reis en we ontdekken de weerkerken in Biertan en Valea Viilor. Beide weerkerken staan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst, net als Viscri. Het is bij de weerkerk in Biertan eigenlijk heel rustig. We maken een wandeling door het dorp, rondom de weerkerk, en ploffen dan op neer op het terras voor een welverdiend ontbijtje. Na ons ontbijt vervolgen we onze reis naar het volgende dorpje Valea Viilor. Op twee toeristen na, die net de weerkerk verlaten, komen we geen andere mensen tegen hier.

We rijden door naar de Cindrel Mountains, gelegen ten westen van Sibiu. In de winter is dit een topbestemming om te skiën, maar in de zomer kun je hier ook goed terecht voor indrukwekkende uitzichten en mooie wandelingen. Die wandelingen zitten er nu even niet in (want: heupblessure), maar wij zijn altijd in voor een goed uitzicht. De bochtige wegen vol haarspeldbochten beloven al veel goeds, maar hoe hoger we komen, hoe mistiger het wordt. We rijden in de wolken. Het vinden van het guesthouse blijkt nog best een uitdaging, maar het lukt ons. In de avond eten we bij een onwijs leuk restaurantje in de buurt en slapen we letterlijk in de wolken.


Dag 7: Rimetea – Coltesti – Salina Turda

Vandaag is de laatste dag van onze roadtrip door Roemenië. Rijden door de bergen is ontzettend leuk om te doen, maar de Cindrel Mountains zijn iets te hoog gelegen voor ons, want we willen graag kunnen genieten van het uitzicht. We rijden door naar de rand van Apuseni Nature Park en ontdekken de leuke bergdorpjes Rimetea en Coltesti, ook hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan als we de oude gebouwen bekijken.

Aan het einde van de middag ontdekken we Salina Turda, een gigantische zoutmijn vlakbij Cluj-Napoca. De zoutmijn wordt door velen één van de meest spectaculaire ondergrondse formatie ter wereld genoemd, die gemaakt is door mensen. Het is een bizarre plek om te ontdekken en om je te bedenken dat alle mijnen ooit uit zout bestond. Na onze avonturen onder de grond, rijden we het laatste stukje naar Cluj-Napoca waar we in een guesthouse vlakbij het vliegveld slapen.


Dag 8: terug naar huis

Vroeg in de ochtend moeten we opstaan om ons klaar te maken voor vertrek. Na het afleveren van onze huurauto, worden we naar het vliegveld gebracht. Na een goede vliegreis staat wij aan het einde van de ochtend weer in Amsterdam en kunnen we terugblikken op een drukke, maar fantastische week Roemenië.

Helaas hadden we niet meer tijd om meer van dit indrukwekkende land te ontdekken, maar we hebben onwijs veel kunnen zien in één week tijd. Een week Roemenië is zéker de moeite waard en smaakt absoluut naar meer. We’ll be back!


Nieuwsgierig naar meer?

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Bezoek kleurrijk Sighisoara: alle bezienswaardigheden

The Transfagarasan: rijd de mooiste bergweg ter wereld

Lees hier de tips van Linda voor een trip naar de Roemeense stad Timisoara


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Roemenië?

Auto huren in Roemenië?

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

♥ Janet

You may also like

28 comments

Malou 16 oktober 2021 - 18:46

Heel leuk en interessant om te lezen, en wat een prachtige foto’s!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:36

Dankjewel, het was ook echt een interessante bestemming.

Reply
Els Lambrecht 15 oktober 2021 - 07:25

Mijn stiefzus heeft een relatie gehad met een man uit Roemenië, blijkt er inderdaad best mooi te zijn. Zal er toch eens moeten geraken

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:38

Het is zeker de moeite waard, ik vond het echt zo veel mooier dan ik had verwacht.

Reply
Jouvence 8 oktober 2021 - 11:51

Wat een prachtige foto’s allemaal en wat tof dat je wilde bruine beren hebt gezien!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:43

Ohh dat was echt één van de hoogtepunten van onze vakantie.

Reply
Sandra 2 oktober 2021 - 03:59

Wat een leuke road trip moet dit geweest zijn en wat prachtige foto’s. Ik ben nog nooit in Roemenië geweest, maar het lijkt me echt de moeite

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:54

Het is zeker de moeite waard, het heeft al mijn verwachtingen overtroffen.

Reply
Tessa 1 oktober 2021 - 14:39

Wat een mooie reis is dit. Ik krijg gelijk zin om er naar toe te gaan!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:55

Dat snap ik wel, het is ook echt een mooi land.

Reply
Lindaschrijfthetop 29 september 2021 - 06:43

Ik heb bij Roemenïe een Oost blok gevoel, maar niks is minder waar.Ik vind de foto’s prachtig.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:56

Dankjewel, de foto’s liegen niet. Het is echt een prachtig land.

Reply
nicole orriens 29 september 2021 - 06:36

Wat zijn de huisjes daar leuk zeg, met al die kleurtjes! Daar houd ik erg van.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:56

Om verliefd op te worden toch?

Reply
Krystle/Batboy 29 september 2021 - 06:36

Wow wat een prachtige foto’s en een mooie reis hebben jullie gemaakt! De volgende keer maar iets langer boeken dan een week haha

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:56

Dat is een wijze les inderdaad, dan plakken we er zeker nog minstens een week aan vast.

Reply
Frederique 28 september 2021 - 20:47

Wow wat een prachtig fotoreportage en dat beertje dan!! Ik kreeg trouwens honger van het broodje helemaal boven aan, lijkt op een focaccia?

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:57

Ja, het was ook een soort focaccia, heel lekker.

Reply
Raïssa Bruijn 26 september 2021 - 07:22

Wat een gave roadtrip hebben jullie gemaakt. Super gaaf ook dat jullie beren tegen zijn gekomen. De Transfăgărășan staat ook op mijn lijstje!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:58

Die beren waren zo gaaf om in het echt te zien! De weg is ook echt een hoogtepunt, met de wilde beren als pluspunt. 😉

Reply
Corine 25 september 2021 - 21:05

Ziet er tof uit. Lijkt mij een heel mooie bestemming. Heel veelzijdig lijkt mij met mooie stadjes en natuur. En dan dat Dracula kasteel, Bran Castle. Gaaf hoor!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:58

Stuk voor stuk mooi! Het was inderdaad heel veelzijdig en veel mooier dan ik had verwacht.

Reply
Aniek 25 september 2021 - 05:40

De Transfăgărășan staat hoog op mijn lijst, wat bijzonder dat jullie hier wilde beren tegenkwamen! Wat wil ik graag nog meer van Roemenië zien.

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:59

Ja, dat was zoo mooi. De beren zijn echt één van de hooftepunten van de reis, net als die weg trouwens.

Reply
Linda 24 september 2021 - 17:32

Wauw! Wat een mooie roadtrip en wat een afwisselende route zeg. Mooie natuur, maar ook leuke steden en kastelen enz. Echt leuk! De Transfăgărășan weg lijkt me geweldig. Hoe spreek je dat ooit uit hahah

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 08:59

Ohhh dat weet ik tot op heden eigenlijk nog steeds niet precies haha.

Reply
Anne - Ditisanne.nl 24 september 2021 - 15:03

Wow, echt schitterend! Die haarspeldenweg heb ik inderdaad al eens op foto’s gezien en die staat sindsdien op mijn verlanglijstje!

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 09:00

Lekker op je lijstje laten hoor, want het is echt de moeite waard.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More