Rotterdam: 11x doen tijdens je weekendje weg

by thatonetime
58 comments

Het is al een aantal jaren mijn goede voornemen om meer van ons eigen mooie kikkerlandje te ontdekken, daarom ging ik een paar weken geleden weer op pad. Dit keer bezocht ik Rotterdam, een stad waar ik zo’n 12 jaar geleden eens geweest was maar geen idee meer had hoe het eruit zag. In deze blogpost zet ik al mijn tips voor een bezoek aan Rotterdam voor je op een rijtje.

Rotterdam

Deze grote stad is wereldberoemd dankzij de grote haven. Deze havenstad heeft jarenlang de grootste haven van de wereld gehad, inmiddels is dat niet meer het geval maar het is nog wél de grootste haven van Europa. Naast de haven is er nog veel meer te doen in deze toffe en moderne stad. De stad telt ruim 620.000 inwoners en kent genoeg leuke plekjes om je te vermaken.


Wat te doen in Rotterdam

1. Lunchen bij de Markthal

Ik houd ervan. In de markthal van Rotterdam vind je allerlei marktkramen waar je allerlei lekkere dingen kunt scoren. Het is de eerste overdekte marktvloer van Nederland dat sinds 2014 meer dan 100 marktkramen huisvest. De markthal is ook erg fotogeniek. Kunstenaar Arno Coenen heeft er werelds grootste kunstwerk gemaakt een oppervlakte van zo’n 11.000 m2. Lunchen, avondeten of gewoon even rondneuzen,

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Op vrijdag zijn de marktkramen tot 21.00 uur open. Zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam

2. Dwalen bij de kubuswoningen

Wie kent ze niet? Deze bekende kubuswoningen zijn een architectonisch hoogtepunt. Al meer dan 30 jaar kun je in Rotterdam deze bijzondere bouwwerken bekijken. Fotogeniek zijn ze zeker! Je vindt de kubuswoningen naast de markthal, dus je kunt een bezoekje aan beiden prima combineren. De kubuswoningen zijn gewoon bewoond, dus houd daar een beetje rekening mee. Ben je benieuwd hoe zo’n huis er van binnen uitziet? Je kunt één van de huizen tegen een klein bedrag bezoeken.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur

Toegangsprijs: €3,00 p.p.

Kubuswoningen Rotterdam
Kubuswoningen Rotterdam

3. Shoppen

Oké, dit is altijd wel een goed idee toch? Althans, mij kun je soms niet blijer maken.. Van grote warenhuizen tot vintage winkeltjes en van high-end boutiques tot hippe kledingwinkels en leuke marktjes.

Openingstijden centrum: maandag van 11.00 uur tot 19.00 uur. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Op vrijdag zijn de winkels tot 21.00 uur open. Op zondag zijn de winkels ook open van 12.00 uur tot 19.00 uur.


4. De Laurenskerk

Het enige overblijfsel van het Middeleeuwse stadscentrum is de Sint-Laurenskerk, kortweg de Laurenskerk genoemd. Deze gotische kerk kun je niet alleen bezoeken, maar ook beklimmen. Je kunt de kerk tussen maart en oktober beklimmen, waarbij een gids je ‘het verhaal van de toren’ vertelt tijdens de klim. Bovenop de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: de kerk bezoeken €2,00. Een bezoek aan de kerk + verhalenboek €3,00. De toren beklimmen €5,00.

Laurenskerk, Rotterdam

5. On top of de Euromast

Wil je een nog hoger punt bezoeken om een uitzicht over de stad te krijgen, ga dan naar de Euromast. Met zijn 185 meter is dit het hoogste gebouw van Nederland. Je kunt het platform bezoeken, maar ook de laatste meters met een 7-minuten durende lifttocht afleggen. Wil je meer dan alleen de skyline van Rotterdam aanschouwen, dan kun je hier bv. ook abseilen of tokkelen. Abseilen en tokkelen kun je doen voor €57,50 p.p.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen €10,25. Kinderen van 4 t/m 11 jaar €6,75.

Euromast, Nederland
Euromast, Nederland
Euromast, Nederland


6. Check de haven van Rotterdam

Ik noemde het al, de haven van Rotterdam is de grootste van Nederland en zelfs de grootste van Europa. Het was lang de grootste haven van Europa, maar Rotterdam moest in 2004 deze titel afstaan aan Singapore. De haven heeft een oppervlakte van ruim 12.500 hectare. Dankzij deze grootte is de haven een toeristische trekpleister geworden, zo kun je bijvoorbeeld meerdere rondvaarten door de haven maken. De bekendste rondvaart is die van de Spido. Een rondvaart duurt 75 minuten.

Tijden: check de website van Spido voor de vertrektijden.

Toegangsprijs: Volwassenen €13,95. Kinderen €8,40.

Haven van Rotterdam

7. Zoek de rust en het groen op

Er zijn in Rotterdam meerdere parken en plekken om de rust op te zoeken. Het grootste park van Rotterdam is Het Park bij de Euromast. Een ideale plek voor een wandeling. We zijn ook bij ‘het Museumpark’ geweest, wat ook op loopafstand is van ‘Het Park’, maar dat vonden wij echt een beetje een aanfluiting. Het oudste park van Rotterdam is ‘De Plantage’. Sinds 1769 vind je dit park aan de Watertorenweg.

Museumpark, Rotterdam
Het park bij de Euromast

8. De Erasmusbrug

Wij vonden dat we tijdens ons bezoek aan Rotterdam toch even het icoon van de stad, de Erasmusbrug, moesten bekijken. De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel en sinds 1996 druk in gebruik. De brug verbindt het noordelijk en zuiderlijk deel van Rotterdam. De brug wordt vaak één van de spectaculairste bruggen ter wereld genoemd dankzij het ontwerp.

Erasmusbrug, Nederland

9. Neem een watertaxi

Wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan, maar dit had me toch leuk geleken. Hoe leuk is het dat je de optie hebt om niet een gewone taxi te nemen, maar een watertaxi. In Rotterdam kan het. Er zijn meer dan 50 ‘stations’ waar je naartoe kunt gaan. Check even de website om je taxirit uit te stippelen.


10. Drink een drankje aan de Witte de Withstraat

Je dag gezellig afsluiten? Dat doe je aan de Witte de Withstraat, de bekendste uitgaansstraat van Rotterdam. In de jaren 70 was de Witte de Withstraat nogal een ruige en louche buurt met veel illegale gokhallen en café’s waar je liever niet wilde komen. Gelukkig is daar nu niets meer van over en is dit een populair uitgaansgebied om een hapje en drankje te doen of tot in de late uren te gaan dansen.


11. Molens spotten in Kinderdijk

Het is niet in Rotterdam zelf, maar zeker de moeite waard als je toch in de buurt bent. Op zo’n 25 km van Rotterdam vind je het dorp Kinderdijk. Dankzij de prachtige molens die je hier vindt, staat Kinderdijk op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het een trekpleister voor toeristen geworden. Je kunt niet alleen wandelen door dit prachtige gebied, zo kun je er ook meerdere tours boeken, waaronder een boottour, kun je twee museummolens bezoeken of het bezoekerscentrum bezoeken om meer te leren over dit werelderfgoed.