Entree Slot Mariënburg, Malbork

Slot Mariënburg, Malbork: bezoek dit Middeleeuwse kasteel

Slot Mariënburg wordt gezien als het grootste kasteel ter wereld. Dit immense middeleeuwse kasteel vind je in het noorden van Polen, in de buurt van de havenstad Gdansk. Aanschouw deze enorme bakstenen burcht met eigen ogen. Tips voor je bezoek aan Slot Mariënburg vind je in dit blog.

Slot Mariënburg

In Europa vind je veel mysterieuze middeleeuwse kastelen, maar geen enkel kasteel is zo groot als de bakstenen Slot Mariënburg. Je vindt het kasteel, wat ook wel Malbork wordt genoemd, in de gelijknamige stad Malbork. Deze stad ligt op ongeveer een uur rijden van de havenstad Gdansk. Het kasteel is in de dertiende eeuw strategisch aan de Nogat Rivier gebouwd als hoofdkwartier van de Duitse Orde.

Het kasteel wordt gezien als het grootste kasteel van Europa en zelfs van de wereld, hierbij gaat het echter wel om de totale oppervlakte van het gehele complex wat maar liefst 143.591 m2 is. Daarnaast draagt het ook nog de titel van grootste bakstenen gebouw van Europa. Sinds 1997 staat het kasteel op de Unesco werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van Slot Mariënburg

Slot Mariënburg is in 1274 gebouwd aan de oostelijke oever van rivier Nogat, wat strategisch gezien een perfecte plek was voor de bouw van deze burcht. De stad en het kasteel heetten oorspronkelijk Mariënburg naar de Heilige Maria. Het kasteel werd gebouwd als hoofdkwartier van de Duitse Orde: een belangrijke geestelijke ridderorde in middeleeuws Europa.

Door de eeuwen heen bleef het kasteel echter niet gespaard. Het begon al in het jaar 1410 toen de Poolse koning het kasteel probeerde in te nemen. De Duitse Orde probeerde met man en macht de burcht te verdedigen, wat uiteindelijk ook lukte omdat in het Poolse-Litouwse leger epidemieën uitbraken en zich gedwongen moesten terugtrekken.

De Duitse Orde ging hierna echter gebukt onder financiele nood, waardoor ze de huursoldaten niet meer konden betalen. Uiteindelijk werd het kasteel in 1457 verkocht aan de Poolse koning, waarna het kasteel een koninklijke residentie werd (hoewel het eigenlijk daarvoor nooit gebruikt werd).

In de eeuwen daarna werd het kasteel vooral voor militaire doeleinden gebruikt en het kasteel werd verder uitgebouwd. Mettertijd kwam het kasteel in verval en werden er langzaamaan gedeeltes van het kasteel afgebroken, zodat het bouwmateriaal hergebruikt kon worden ergens anders. Er werd zelfs gesproken over een complete afbraak van het kasteel.

Uiteindelijk wist er een Pruisische staatsbouwmeester de plannen voor de afbraak tegen te gaan. Met interesse vanuit de Pruisische adel werd het kasteel weer gerestaureerd. Het kasteel kreeg een politieke betekenis als symbool van de Duitse en Pruisische aanwezigheid tegenover Polen.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg het kasteel flink te verduren. In hun opmars naar Berlijn hadden de Sovjettroepen een groot deel van Slot Mariënburg verwoest. Vandaag de dag is het kasteel weer grotendeels hersteld en vind je er een museum. Je kunt het kasteel bezoeken om een inkijkje te krijgen in het leven van toen.

Een bezoek aan Slot Mariënburg

Sinds 1961 kun je een bezoek brengen aan het kasteelmuseum. Ontdek het grootste bakstenen kasteel ter wereld en laat je meevoeren in de tijd van toen. Kasteel Marienburg bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen, die je allemaal kunt ontdekken tijdens je bezoek. Er zijn verschillende manieren om Slot Mariënburg te ontdekken.

Verschillende routes

Afhankelijk van wanneer je Slot Mariënburg bezoekt, is het kasteel wellicht niet helemaal open om te verkennen. Op maandag, dinsdag t/m zondag in de avond en op feestdagen is de toegang beperkt, bepaalde gebieden kun je dan niet bezoeken. Als je Slot Mariënburg wilt ontdekken, dan zijn hier twee verschillende routes voor (met verschillende toegangsprijzen).

1. Historical Route

De meest uitgebreide route is de Historical Route, waarbij je een volledige Slot Mariënburg-ervaring kunt verwachten. In zo’n drie tot vier uren kun je alle kasteelterreinen en volledige museuminterieurs bezoeken. Deze route is beschikbaar van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 15.00 uur (de laatste toegang is om 13.00 uur).

2. The Green Route

Dit is een aangepaste route, waarbij je het buitenterrein van het kasteel, de binnenplaatsen, tuinen en verdedigingsmuren van Slot Mariënburg kunt ontdekken. Deze route duurt ongeveer anderhalf uur en is beschikbaar op maandag en dinsdag t/m zondag van 13.15 uur tot 17.00 uur (de laatste toegang is om 15.30 uur).

Zowel de Historical Route en the Green Route kun je alleen met gids of audiotour ontdekken.

Op welke manieren kun je Slot Mariënburg ontdekken?

1. Doe een audiotour

Als je een toegangskaartje koopt voor Slot Mariënburg, dan is een audiotour inbegrepen in deze prijs. In ongeveer twee uur tijd ontdek je alle hoeken en gaten van het kasteel, terwijl de audio je meeneemt door het heftige verleden van Slot Mariënburg. De audiotour bestaat uit veel dynamische dialogen en stemmen, waardoor de tour geschikt is voor de gehele familie. Wij hebben deze tour ook gedaan tijdens ons bezoek. Ik loop liever op mijn eigen gemak rond, in plaats van met een gids.

2. Ontdek het kasteel met gids

Houd je liever van persoonlijk contact en sta je liever face-to-face met de persoon die vertelt, dan kun je het beste een ‘guided tour’ boeken. Je gaat dan met een gids op pad om Slot Mariënburg te ontdekken. Via deze weg kun je ook een tour boeken waarbij je niet alleen het kasteel, maar ook het stadje Malbork samen met gids ontdekt. Reserveren is nodig.

3. Nachtelijke rondleiding door het kasteel

Houd jij van wat meer avontuur en heb jij altijd al eens een kasteel in het donker willen bezoeken? Bij Slot Mariënburg kun je een nachtelijke rondleiding boeken, waarbij je in de avond het kasteel bezoekt. Hier krijg je dan ook van een professionele gids een rondleiding. Reserveren is nodig.

Hoe kom je bij Slot Mariënburg?

Met de trein naar Malbork

Een bezoek aan Slot Mariënburg, Malbork is een populaire dagtrip vanuit de havenstad Gdansk. Vanuit het centraal station Gdansk Glowny kun je met de trein naar Malbork reizen. De reis duurt, afhankelijk van de trein, ongeveer een half uur tot een uur. Je kunt de tickets ter plekke op het station kopen.

Eenmaal aangekomen in Malbork is het nog een kleine anderhalve kilometer (zo’n twintig minuten) lopen naar het kasteel. Er rijden geen bussen van en naar het kasteel. Je kunt wel een taxi nemen naar het kasteel, naast het treinstation vind je een taxistandplaats.

Ook vanuit Warschau en Krakau zijn er treinen die naar Malbork reizen.

Met de auto naar Slot Mariënburg

Reis je met eigen vervoer of heb je een huurauto, dan kun je dichtbij het kasteel gratis parkeren. Naast de kerk kun je gratis parkeren en tegenover het kasteel kun je tegen betaling parkeren.

Vanuit Gdansk met een tour

Wil je liever zonder zorgen en geregel een trip naar Slot Mariënburg maken? Dan is er altijd de mogelijkheid om een georganiseerde tour te boeken vanuit Gdansk. Je wordt dan bij je hotel opgehaald en naar het kasteel gebracht en weer teruggebracht. Een tour door het kasteel zit vaak bij de prijs inbegrepen.

Slot Mariënburg in beeld

Praktische informatie Slot Mariënburg

De Historical Route is geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 15.00 uur (de laatste toegang is om 13.00 uur). Toegangsprijzen hiervoor zijn PLN 70,00 (ongeveer € 15,00) p.p.

The Green Route is geopend op maandag van 09.00 uur tot 17.00 uur en van dinsdag t/m zondag van 13.15 uur tot 17.00 uur (de laatste toegang is om 15.30 uur). Toegangsprijzen hiervoor zijn PLN 30,00 (ongeveer € 6,50) p.p.

Voor beide routes zijn er ook familietickets beschikbaar.

Tip: op maandag kun je Slot Mariënburg gratis bezoeken. Op deze dag is alleen de groene route beschikbaar en de vergoeding voor een audiogids is PLN 15,00 (ongeveer € 3,25) p.p.

In het museum vind je ook een aantal exhibities die je kunt bekijken. Deze zijn dagelijks geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur.

Nieuwsgierig naar meer?

Doen in Gdansk: de leukste tips en bezienswaardigheden

Budget: kosten citytrip Gdansk

4x eten en drinken in Gdansk, Polen

Reisdagboek Gdansk, Polen

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Slot Mariënburg?

Auto huren in Polen?All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Reisgids nodig voor je trip naar Slot Mariënburg?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

6 Responses

  1. Wij zijn hier geweest als dagtrip vanuit Gdansk, ik vond het echt verrassend leuk! Ik heb geen idee meer van routes etc, het is al even terug, maar vond het wel een indrukwekkend kasteel. Leuk om weer eens over te lezen! Heb er zelf nog nooit over geschreven, geen idee waarom eigenlijk niet..

  2. Wat een plaatje! Wij hebben een bezoek vanuit Gdansk overwogen, maar omdat het winter was zijn we voor een bezoek aan alleen de stad gegaan. Ooit hoop ik dit pareltje alsnog te kunnen bewonderen!

  3. Wat een indrukwekkend groot kasteel, en bijzonder dat het helemaal van bakstenen is. Ik ga ‘m onthouden voor als ik ooit op stedentrip naar Gdansk ga (staat op m’n lijstje). Tot nu toe heb ik vooral de zuidelijke helft van Polen bezocht.

  4. Wat een prachtig oud middeleeuws kasteel, dat is zeker een bezoekje waard

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.