Budget: sparen voor je (wereld)reis, geld besparen

Sparen voor je (wereld)reis: alle tips en tricks

Op een tropisch strand met een cocktail in je hand of wandelen door de hoogste bergen ter wereld? The big five spotten of de wereldwonderen bezoeken? Voor langere tijd de hort op gaan? Een (wereld)reis maken is een droom voor velen, maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Hoe zorg jij ervoor dat jij je droom kunt najagen? In dit blog vind je allerlei tips om te sparen voor je (wereld)reis.

Sparen voor je volgende (wereld)reis: hoe doe je dat?

Op vakantie gaan, een langere reis maken of de hele wereld rond is niet voor iedereen vanzelfsprekend; het is niet voor iedereen gemakkelijk om voldoende geld voor je trip te sparen en een goede voorbereiding en planning is vrijwel onmisbaar. Je droomreis kan een flinke kostenkost zijn, maar hoe krijg je nou al dat geld bij elkaar? Je vindt hier een aantal tips om te sparen voor je (wereld)reis.

1. Begin op tijd met sparen

Toen ik had bedacht om voor een jaar lang naar Australië te gaan, had ik mijn ticket al geboekt voordat ik had nagedacht over mijn budget. Niet heel handig, want die spontane actie resulteerde in het feit dat ik niet met zo’n heel groot budget op pad ging, omdat ik te weinig tijd had om te sparen.

Lijkt het jou tof om ook zo’n avontuur aan te gaan; maak dan niet dezelfde fout als ik door direct zo impulsief te boeken. Maak een weloverwogen keuze voor in de toekomst, zodat er voldoende tijd is om goed voorbereid op pad te gaan. Laat je bankrekening deze spontane reis gewoon toe, dan is er geen probleem en gewoon boeken die handel!

Tip: vind goedkope vliegtickets via Vliegennaar.nl.

2. Maak een spaarplan: bepaal je budget

Als jij die ultieme reis gepland hebt, dan is het belangrijk om een globale inschatting te maken van de kosten die jij zult uitgeven per maand. Dit is natuurlijk afhankelijk van de bestemming(en) die jij wilt bezoeken.

Hieronder vind je een globaal overzichtje van je benodigde maandbudget per werelddeel. Let op: dit is natuurlijk afhankelijk van het specifieke land waar je naartoe gaat. Zo is in Azië bijvoorbeeld Thailand of Sri Lanka relatief goedkoop, maar Japan of Singapore een stuk duurder. Binnen een werelddeel kunnen dus ook grote verschillen zitten.

WerelddeelBudget per maand
Afrika€ 1400-€ 2000
Australië€ 1500-€ 2500
Azië€ 800-€ 1200
Europa€ 1200-€ 2000
Noord-Amerika€ 2000-€ 3000
Zuid-Amerika€ 1400-€ 2000

Het is handig om een globale berekening te maken van je benodigde budget. Pas als je dat hebt, kun je uitrekenen hoeveel je per maand moet sparen voor je (wereld)reis. Houd hierbij je budget altijd ruim aan, want je kunt altijd te maken hebben met onverwachte kosten en je wilt altijd de mogelijkheid hebben om die éne toffe activiteit te doen of die gave bestemming te bezoeken.

Voorbeeld: ik ga vier maanden reizen door Zuid-Oost Azië (Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam) en daarna ga ik een maand naar Australië. Vervolgens een maand naar Nieuw-Zeeland en ik sluit af met een maand eiland hoppen in Polynesië. De landen in Zuid-Oost Azië zijn vrij goedkope landen en daarvoor bereken ik € 1000 per maand. Voor Australië, Nieuw-Zeeland en Polynesië € 2000 per maand. Voor deze trip heb ik dan een totaalbudget nodig van € 10.000.

Het is natuurlijk persoonsafhankelijk hoeveel je per maand kan sparen. Als je het (globale) budget weet, dan kun je berekenen hoeveel maanden je nodig hebt om dit bedrag bij elkaar te sparen. Bedenk hoeveel je per maand aan de kant kunt zetten voor deze trip. Als jij bijvoorbeeld per maand € 600 kunt sparen, dan heb je 10.000:600 = 17 maanden nodig om je benodigde budget bij elkaar te sparen.

Vind hier alle tips voor het bepalen van het budget voor je volgende reis.

Tips en tricks om geld te sparen

Sparen op de spaarrekening: maak een spaarpot

Door maandelijks een (klein) bedrag over te maken naar een spaarpot of spaarrekening ben je eigenlijk ongemerkt aan het sparen. Ikzelf doe het bijvoorbeeld samen met mijn zus voor een trip naar IJsland. Maandelijks zetten wij een klein bedrag opzij (denk aan bijvoorbeeld € 20) en inmiddels hebben wij al meer dan € 4000 euro gespaard, zonder dat we het doorhebben. Die € 20 mis je niet, die geef je anders wel uit aan een extra drankje in de kroeg of een extra lunch.

Tip: bij sommige banken kun je de rekening een bijpassende naam en afbeelding geven. Dat werkt wellicht extra motiverend om die droomreis bij elkaar te sparen.

Bespaar op je vaste lasten

Het kan heel erg lonen om eens je vaste lasten en alle abonnementen bij langs te gaan. Zet alle uitgaven eens op een rij en bekijk waar je op kunt besparen. Kan je energiecontract voordeliger? Kun je al een nieuw telefoonabonnement afsluiten? Heb je alle abonnementen voor Netflix, Disney Plus, Prime Video en Videoland echt nodig?

Het is vaak de moeite waard om al je contracten eens bij langs te lopen en te bekijken of het nog nodig is en/of voordeliger kan.

Boodschappen doen: kijk waar het voordeliger kan

Door je uitgavenpatroon slimmer in te richten kun jij beter/meer sparen. Één van de dingen waar je heel snel en gemakkelijk geld op kunt besparen is in de supermarkt. Koop je boodschappen slim in: kies voor huismerken en houd aanbiedingen in de gaten. Koop alleen noodzakelijke dingen en laat je niet verleiden door allerlei onnodige aanbiedingen (ik heb hier echt een handje van). Kijk ook eens of het loont om je inkopen op de markt te doen.

Eten en drinken buiten de deur

Één van de moeilijkste dingen om te doen vind ik het besparen op uitjes. Dat is ook één van de voornaamste redenen waarom ik geen ster ben in sparen, tenzij ik een heel duidelijk doel heb. Voor een lunch buiten de deur ben je al snel € 20 – € 30 kwijt en voor een avondje uit eten ook zo’n € 50 – € 75. Kies er eens voor om met vrienden thuis te dineren, op die manier kun je maandelijks veel geld besparen.

Hetzelfde geldt voor eten bestellen en alle koffietjes onderweg naar je werk. Tel alles eens bij elkaar op wat je buiten de deur uitgeeft aan eten en drinken; hier is vast het één en ander op te besparen.

Zorg voor extra inkomsten

Het is niet moeilijk om extra inkomsten te genereren. Kijk eens naar de spullen die je in huis hebt staan die je niet meer gebruikt/ Via Marktplaats of Vinted kun je flink wat geld bijverdienen voor je wereldreis. Ruim je kledingkast eens uit en bedenk welke items je kunt missen. Als je op wereldreis bent kun je toch maar een beperkt aantal kledingstukken meezeulen.

Hetzelfde geldt voor spullen die in je huis staan die je niet meer gebruikt en die een tweede leven kunnen gebruiken. Dit is wellicht niet het grote geld, maar beetje bij beetje kun je op deze manier toch heel wat bij elkaar verdienen.

Besparen op uitjes

Een leuk uitje is vaak erg leuk, maar de prijzen liggen tegenwoordig best hoog. Een avondje naar de bioscoop, een escape room of naar een attractiepark; het kost wat. Als jij aan het sparen bent voor je wereldreis, drukken dit soort uitjes best op je budget. Kies er dan voor om dit soort uitjes tijdelijk uit te stellen of kies voor een goedkoper alternatief; ga bijvoorbeeld thuis een filmavond doen. Wil je toch echt naar dat attractiepark; kijk dan eens rond naar goedkope aanbiedingen. Regelmatig vind je fijne deals op websites als Social Deal of VakantieVeilingen.

Bonussen

Vaak heb je op je werk te maken met bepaalde extra inkomsten die je krijgt, naast je reguliere loon. Dit kan bijvoorbeeld een bonus zijn, dertiende maand, vakantiegeld of overwerk. Dit zijn vaak best grote bedragen die je opzij kunt zetten voor je wereldreis. Zo kom je in één keer toch een stuk dichterbij het benodigde budget voor je volgende (wereld)reis.

Passieve inkomsten tijdens je reis

Dit helpt je niet direct om geld te besparen voorafgaand aan je reis, maar het is wel fijn TIJDENS je trip. Door passieve inkomsten te genereren zorg je ervoor dat er tijdens jouw ultieme wereldreis geld binnenkomt.

Een passief inkomen is een inkomen waar je slechts één keer of hooguit een paar keren iets voor hoeft te doen, waarna je vervolgens een blijvend inkomen genereert; ‘slapend rijk worden’ dus.

Zo kun je bijvoorbeeld je geld beleggen of investeren, maar ook online geld verdienen door bijvoorbeeld affiliate marketing (wat ik ook doe met mijn blog) of het aanbieden van een online cursus of e-book. Zo’n e-book, cursus of het verkopen van stockfoto’s hoef je maar één keer te ontwikkelen, waarna je het telkens opnieuw kunt aanbieden/verkopen.

Budget: sparen voor je (wereld)reis

Praktische informatie om te sparen voor je (wereld)reis.

Volgens het Nibud kan men ongeveer tien procent van de maandinkomsten opzij zetten. Het is natuurlijk persoonsafhankelijk, maar dit kun je als leidraad gebruiken.

Zorg ervoor dat het sparen wel leuk blijft, anders ga je het niet volhouden. Heb jij echt behoefte aan een leuk uitje of een lekkere hap buiten de deur: gewoon lekker doen! Doe alles met balans en met mate.

Nieuwsgierig naar meer?

Op reis houd ik vaak al mijn uitgaven bij, om je een inzicht te geven in de kosten die nodig zijn voor een bepaalde vakantie en om te laten zien hoe duur of goedkoop een bepaalde bestemming is. Check onderstaande blogs voor meer inspiratie. 

Budget: tips en trucs om geld te besparen op reis

Budget Georgië: wat kost een rondreis van drie weken in 2023

Wereldreis: wat kost drie maanden reizen?

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Kosten: 13-daagse roadtrip door Slovenië 

Budget: twee weken rondreizen door Sardinië

Kosten: tiendaagse roadtrip Normandië, Frankrijk 

Money: kosten citytrip Londen

Kosten: een maand roodtrippen door Amerika

Budget: kosten rondreis Jordanië (en Israël)

Budget: wat kost een citytrip naar Gdansk, Polen

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

4 Responses

  1. Altijd handig dit soort tips. Voor onze wereldreis heb ik gewoon zo veel mogelijk gespaard en we zijn met een enkeltje vertrokken en zagen wel hoe ver we kwamen. Uiteindelijk duurdere landen bezocht dan bij ons oorspronkelijke plan, dus na 10 maanden gingen wij weer naar huis. Nu hebben wij een reispotje in onze bank app en maken wij kortere reizen. Wij hebben een vast jaar budget en door dat potje houden wij daar goed overzicht in

  2. Wat een fijne tips. Ik wil volgend jaar een rondreis door Engeland maken en daar wil ik binnenkort een budget overzicht voor gaan maken, want het zal geen goedkope reis worden aangezien Engeland een duur land is

  3. Wat goed om te lezen. Het is inderdaad heel belangrijk om je goed voor te bereiden. Nu ben ik heel goed in het maken van plannen, draaiboeken en alles uit te zoeken. Maar sparen… Vroeger deed ik dat heel veel en goed. Maar nu mijn inkomsten niet iedere maand hetzelfde zijn is het een stuk lastiger. Deze week was / ben ik bijvoorbeeld alleen thuis met mijn dochter en had ik ineens bedacht om naar een mooie tentoonstelling te gaan in Amsterdam en dat te combineren met een chique lunch bij Cantine Caron (iets met jong geleerd…) en daar was ik wel wat geld aan kwijt. Misschien niet handig, maar making memories vind ik ook echt heel belangrijk. Maar goed, ooit wil ik met haar naar Indonesië en eigenlijk ook naar New York. Tja, dan moet je wel sparen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars