Spookstad Varosha, Noord-Cyprus 2022

Spookstad Varosha, Famagusta: van bruisende badplaats naar vergane glorie

De ooit bruisende wijk Varosha (gelegen in de stad Famagusta) op Noord-Cyprus is het decor geworden voor een verlaten, onbewoonde wereld. Varosha was ooit het ‘Las Vegas’ van Cyprus, wat veel filmsterren wisten te vinden. Vandaag de dag is er niets meer over van deze weelde en glorie. Wil jij meer te weten komen over deze wijk met een interessante geschiedenis en wil je dwalen door de verlaten straten? Je leest hier alles wat je moet weten voor je bezoek aan spookstad Varosha in Famagusta. 

Varosha, Famagusta

Varosha kent een roerige geschiedenis. Hoewel hier genoeg over geschreven kan worden, houd ik het in dit blog alleen bij een korte samenvatting. 

Varosha is een wijk in de stad Famagusta, gelegen in het oosten van Noord-Cyprus. Varosha was ooit één van de meest toeristische plekken van Cyprus, maar helaas was dit na de Turkse militaire operatie van 1974, waarbij Turkije het noordelijke deel van het eiland Cyprus innam, wel anders. 

Waar het ooit een drukte van jewelste was, werd het na de inname van Turkije een verlaten bedoeling. Turkse soldaten namen de wijk volledig in en probeerden bij de Grieks-Cypriotische populatie erkenning af te dwingen door bijvoorbeeld financieel druk te zetten. Dit zorgde voor een leegloop van de wijk, alle Grieks-Cypriotische mensen vluchtten naar het zuidelijke deel van het eiland en Varosha veranderde in langzaamaan in een spookwijk. De wijk was lange tijd compleet afgesloten, maar is sinds 2021 weer open voor publiek.

Spookstad Varosha ontdekken

Waar Varosha tot voor kort nog militair gebied was en verboden om als toerist te komen, is de wijk sinds 2021 open voor publiek. Er is slechts één ingang waar je als toerist Varosha binnen mag komen, andere ‘ingangen’ zijn afgezet en bewaakt. Schrik dus niet als je her en der militairen rond ziet lopen, want tot op de dag van vandaag wordt alles goed bewaakt en in de gaten gehouden. 

Na ingang kun je meer van de wijk ontdekken. Dwars door de wijk lopen geasfalteerde wegen met aan weerszijden oude, verlaten gebouwen, leeg en vervallen. Ontdek winkelstraten, wolkenkrabbers, hotels, uitgaansgelegenheden, kerken en woonwijken. Probeer tijdens het rondlopen een voorstelling te maken van de bedrijvigheid van 50 jaren geleden. 

Vergeet zeker niet een kijkje te nemen bij het strand. Hier word je getrakteerd op een bijzonder aanzicht van de bedrijvigheid op het strand met de verlaten en vervallen hotels op de achtergrond. Het is een indrukwekkend gezicht. 

Hoe ontdek je spookstad Varosha?

Varosha is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Bij de ingang van de wijk is een grote parkeerplaats waar je je auto, scooter of bus kunt achterlaten. Ikzelf ontdekte Varosha lopend, wat prima te doen is. Varosha is echter vrij groot en heb je maar beperkt de tijd, dan kun je ervoor kiezen om een fiets te huren. 

Varosha per fiets ontdekken is vrij populair om te doen. Vlak na de ingang kom je bij een klein pleintje waar ze fietsen verhuren. Tevens kun je hier een kleine snack halen. 

Een fiets huren kost TL 30 (€ 1,00) voor twee uren (eind 2022).

Heb je maar kort de tijd (minder dan twee uren) om Varosha te ontdekken, dan is een fiets huren zeker een aanrader. 

Let op: je moet hier vaak wat afgeven als borg, bijvoorbeeld je Identiteitsbewijs of rijbewijs. 

Tip: je kunt Varosha combineren met een dagje strand. Op het strand vind je ook een strandtent om een hapje te eten. 

Spookstad Varosha in beeld

Overnachten in Varosha

In Varosha zelf kun je niet overnachten, maar daarbuiten, in Famagusta, vind je voldoende opties. Accommodaties in Famagusta zijn erg betaalbaar, je krijgt hier echt waar voor je geld. 

$$ – Celebi Garden Hotel – Cittaslow Retreat

$$ – Golden Palms Guest House

$$ – Santa Napa Guest House

$$$$ – Arkin Palm Beach Hotel

Praktische informatie voor je bezoek aan spookstad Varosha

Varosha is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. Je hoeft geen entree te betalen. 

Zoals eerder aangegeven kun je Varosha maar op één manier bereiken en dit is via de officiële ingang. Hier word je opgewacht door een aantal militairen, maar je mag eigenlijk gewoon doorlopen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Ze vroegen mij naar mijn camera, maar toen ik aangaf dat ik alleen wat foto’s wilde maken mocht ik zonder problemen doorlopen. 

Op de parkeerplaats voor de ingang kun je gratis parkeren. 

De gebouwen in Varosha zijn verlaten, maar ook veelal vervallen. Betreed geen gebouwen zonder toestemming. 

Nieuwsgierig naar meer Cyprus?

Budget Noord-Cyprus: roadtrip van een week

Kyrenia (Girne), Noord-Cyprus: wat te doen in deze knusse kustplaats

Hoogtepunten van Noord-Cyprus: de mooiste plekken om te bezoeken

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Varosha?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!):

Boek je Varosha tour hier:

⇒ Reisgids nodig voor je trip naar Noord-Cyprus?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

One Response

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.