Sri Lanka ontdekken met je eigen tuk tuk: rijden door de rijstvelden 2023

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Op zoek gaan naar de verborgen parels en de lokale sfeer proeven in Sri Lanka. Dat kan door zelf met een tuktuk het eiland te ontdekken. Met je eigen tuktuk Sri Lanka ontdekken is garantie voor unieke ervaringen en buitengewone avonturen. In dit blog neem ik je mee op een rit door alle voordelen van het huren van een tuktuk in Sri Lanka.

Reizen door Sri Lanka

Sri Lanka is een heerlijk land om te ontdekken. De eerste keer dat ik dit eiland ontdekte was in 2018, toen ik het eiland per openbaar vervoer ontdekte. Een toffe ervaring en deze eerste ontmoeting smaakte naar meer. Toen de kans zich voordeed om Sri Lanka nogmaals te ontdekken, wist ik het al snel: Ik wil terug om meer van het land te ontdekken.

Dit keer wilde ik echter meer van de gebaande paden gaan. Unieke plekken opzoeken die ik tijdens mijn eerste reis heb gemist en meer van het lokale leven proeven. Hoewel reizen met het openbaar vervoer ook echt geweldig was, leek het huren van een tuk tuk mij de ideale manier om dichterbij de lokale bevolking te komen.

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk = ultieme vrijheid

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik het gelukkigst word van ultieme vrijheid. De kleine driewielige tuktuks zijn een ideale keuze om dit te verwezenlijken als je door Sri Lanka wilt gaan reizen. Met TukTukRental.com kun je heel gemakkelijk je eigen driewieler huren, waardoor je op eigen tempo het prachtige Sri Lanka kunt ontdekken. Lekker op je gemakje door de straten zoeven = ultieme vrijheid.

Zelf een tuktuk besturen is een unieke ervaring. Het plaatst je, letterlijk en figuurlijk, in de bestuurdersstoel. Jij bent werkelijk alles voor het zeggen. Je kunt zelf je route kiezen, je kunt stoppen wanneer je wilt en reizen in je eigen tempo. De openbare bus gaat echt niet voor je stoppen als er wilde olifanten naast de weg lopen. Ze gaan ook niet stoppen als jij toe bent aan een kop koffie of als het tijd is voor een plaspauze.

Verbinding maken met de lokale bevolking

Één van de meest opmerkelijke aspecten van reizen met je eigen tuktuk is de échte verbinding die het je laat maken met de lokale bevolking. De mensen in Sri Lanka staan bekend om hun vriendelijkheid en warme gastvrijheid. Als jij in je eigen tuktuk door de straten rijdt, word je gegroet door nieuwsgierige kinderen die naar school lopen, glimlachende winkeliers, gaat er een duim omhoog van een mede tuktuk-chauffeur en men die geïnteresseerd is om meer van je te weten te komen. Het gaat redelijk vanzelf.

Men begon regelmatig gesprekken met ons en we kregen opmerkingen als ‘oh, je reist echt als een local met deze tuktuk’ van de lokale bevolking zelf. Ze vinden het echt leuk om reizigers te ontvangen die hun best doen om meer van het lokale leven op Sri Lanka te weten te komen. Ze komen dan ook graag een praatje met je te maken. Ook als de lokale bevolking het Engels niet machtig is, tonen ze interesse middels non-verbale communicatie, wat handgebaren of een glimlach.

Van de gebaande paden met je eigen tuk tuk in Sri Lanka

Één van de voornaamste redenen waarom ik dit keer met een tuktuk op pad wilde, is de mogelijkheid om van de gebaande paden te gaan. Wij zijn op plekken gekomen waar de bus niet zal stoppen: afgelegen dorpjes waar geen toerist te bekennen was en verborgen stranden. Onbekende tempels die je anders links zou laten liggen omdat het te veel moeite kost om er te komen of over verlaten zandwegen om dat éne uitzichtpunt te bereiken.

Wij stopten spontaan in een klein dorpje om de lokale markt te bezoeken of namen een omweg over een verlaten zandpad om op zoek te gaan naar mooie vergezichten. Plekjes waar de bussen niet gaan en die niet bekend zijn bij het grote publiek; dat was onze missie. Op pad gaan met je eigen tuktuk is een ideale manier om van de gebaande paden te gaan in Sri Lanka (hoewel deze paden soms te wensen overlaten). 😉

Authentieke gerechten proeven

Als je van de gebaande paden gaat, kom je op plekken die je niet kunt vinden op de kaart. Het rijden in een tuktuk stelt je in staat om spontane stops te maken bij lokale eettentjes langs de weg en lokale markten. Het is een ideale manier om écht authentieke Sri Lankaanse gerechten te proeven, op plekken waar de menukaart niet in het Engels is óf waar ze zelfs geen menukaart hebben. De vrijheid om te kiezen waar je eet langs de weg, is op zichzelf al een culinair avontuur.

Teruggeven aan de gemeenschap

Één van de redenen waarom ik graag op pad wilde met een tuktuk van TukTukRental.com is de visie van het bedrijf. Sri Lanka ontdekken per tuk tuk gaat niet alleen over avontuur, maar ook over het ondersteunen van de lokale gemeenschappen. Bij TukTukRental.com staat verantwoord toerisme hoog in het vaandel; het bedrijf beschikt niet over een eigen vloot van tuktuks, maar huurt deze van de lokale bevolking. Op deze manier dragen wij allemaal bij aan de lokale economie en helpen we de broodwinning van tuktuk-eigenaren en monteurs in stand te houden. Iets waar ik graag aan bijdraag.

Huren bij TukTukRental.com: nog veel meer voordelen

Naast het feit dat TukTukRental een duidelijke visie heeft omtrent het ondersteunen van de lokale bevolking, ondervond ik tijdens mijn trip met de tuk tuk nog veel meer voordelen aan het huren van een tuktuk bij Tuk Tuk Rental.

 • Zo was de tuktuk die wij kregen perfect onderhouden. Voordat wij op pad gingen met onze eigen tuktuk werd alles nagekeken. Er werd gezorgd dat we goed voorbereid op pad konden.
 • Daarnaast kregen wij een uitgebreide rijles, voordat we de tuktuk mee mochten nemen en de reis écht konden beginnen. Dit was meer dan welkom, want ik had het rijden in een tuktuk een beetje onderschat. Ik had niet gedacht dat je moest schakelen in de driewieler, maar dit was dus wel het geval. Daarnaast kregen wij de rijles tijdens ‘rush hour’, dus het verkeer was best heftig. Een goede vuurdoop zullen we maar zeggen. De rij-instructeur nam echter alle tijd voor ons (volgens mij zelfs langer dan gemiddeld, maar dat zal wel wat zeggen over onze rijstijl), voordat we zelf op pad gingen met de tuktuk.
 • Tijdens je reis staat het team van TukTukRental te allen tijde voor je klaar om je te helpen. Als je een probleem hebt met de tuktuk, kun je contact met ze opnemen en helpen ze je op afstand. Als je bij een monteur bent en er is een probleem, kan het team van TukTukRental je helpen (met vertalen of onderhandelen, of iets dergelijks). Als er onderweg iets is gebeurd wat je niet had gepland (wat gelukkig bij ons niet het geval is geweest), dan is TukTukRental er voor je. Er staat een heel team stand-by om je te helpen om alles uit je reis door Sri Lanka te halen.
 • Daarnaast is er een eigen TukTukRental community waar jij deel van uitmaakt terwijl je op pad bent om het mooiste van Sri Lanka te ontdekken. De Whatsapp groep deel je met alle metgezellen die net als jij ook met een eigen tuktuk op pad zijn. In de groep stelden wij vragen als we iets niet wisten en hielpen wij andere reizigers om het meeste uit hun trip te halen. Ook werd er regelmatig iets afgesproken met andere reizigers via de Whatsapp groep.
 • Één van de grootste voordelen vond ik de gepersonaliseerde ‘attraction map’. In deze kaart vind je echt ALLES wat je moet weten voor je trip door Sri Lanka. Van de gebaande paden locaties, betrouwbare monteurs en de mooiste plekken om te ontdekken in het land. Wie heeft er een reisgids nodig als je deze attraction map hebt? Het is ideaal als je onderweg bent en even op de kaart kunt kijken of er nog bijzondere bezienswaardigheden op de route liggen. Maar ook als je de olie moet bijvullen van je tuktuk en op zoek bent naar een betrouwbare monteur.

Tips voor een geslaagd avontuur met je eigen tuktuk

Voordat je aan je tuktuk avontuur begint, zijn er een paar belangrijke tips om in gedachten te houden:

 • Veiligheid voorop: volg altijd de verkeersregels, ook al doet de lokale bevolking misschien wat anders.
 • Blijf goed opletten. In Sri Lanka deel je de straat met koeien, geiten, mensen en af en toe een wilde olifant. Overal, zelfs op de meest verlaten plekken, kunnen zomaar een paar koeien uit het niets oversteken. Houd je aan de maximale snelheid en het is belangrijk om altijd goed op te blijven letten. Je veiligheid heeft de hoogste prioriteit.
 • Respecteer lokale gewoonten. Maak je vertrouwd met lokale gebruiken en tradities en kleed je bescheiden wanneer je tempels en andere religieuze locaties bezoekt.
 • Plan je route: heb een algemeen idee van je route en accommodaties, maar laat ruimte voor spontaniteit.
 • Geniet van de reis: De schoonheid van reizen met je eigen tuktuk is de reis zelf. Onderweg zijn en de reis ergens naartoe is voor mij echt net zo belangrijk als het aankomen op de bestemming En dat vond ik zeker het geval als je met je eigen tuktuk rondreist. Neem de tijd en geniet van de ervaring. Oh, en vergeet je camera niet om alles vast te leggen.
 • Maak contact met de lokale bevolking. Op pad met je eigen tuktuk is een ideale manier om in contact te komen met de lokale bevolking; knoop gesprekken aan met de vriendelijke mensen die je onderweg ontmoet. Wij ondervonden dat de lokale bevolking zelfs moeite doet om met jou een gesprek aan te knopen.

Conclusie: Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk is een reis om te onthouden

Zelf een tuktuk besturen in Sri Lanka met TukTukRental.com biedt een unieke kans om alle pracht van Sri Lanka optimaal te ontdekken. De vrijheid om je eigen koers uit te zetten, contact te maken met de lokale bevolking en verborgen schatten te ontdekken wordt allemaal mogelijk gemaakt als je op pad gaat met je eigen tuktuk.

De eerste keer dat ik Sri Lanka ontdekte, reisde ik het land rond per openbaar vervoer. Dit was ook een geweldige reis, waarbij ik verliefd ben geworden op dit prachtige land. Door het element van ultieme vrijheid en teruggeven aan de lokale bevolking toe te voegen aan deze nieuwe reis door Sri Lanka, maakt dit een verbeterde versie van mijn eerste trip aan Sri Lanka.

Ik kan het iedereen aanraden, dus als jij klaar bent voor een avontuur buiten de gebaande paden en wil jij het meeste uit je reis door Sri Lanka halen? Dan raad ik je aan om dit prachtige land met je eigen tuktuk te ontdekken voor een echt authentieke en onvergetelijke ervaring.

Huur je eigen tuktuk via TukTukRental.com

Ben jij klaar om je tuktuk avontuur in Sri Lanka te beginnen? Bezoek de website van TukTukRental.com om aan de slag te gaan en je reisdromen werkelijkheid te maken. Het is een reis die je niet snel zult vergeten!

In samenwerking met TuktukRental mag ik je een mooie korting aanbieden; gebruik de unieke kortingscode ‘THATONEDISCOUNT’ op hun website www.tuktukrental.com om je tuktuk te boeken!”

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuk tuk: rijden door de rijstvelden 2023

Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka?

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sri Lanka?

Je accommodatie regelen voor Sri Lanka? Doe het hier.

Boek hier je Sri Lanka tour.

Reisgids nodig voor je reis naar Sri Lanka?

Dit artikel is in samenwerking met TukTukRental tot stand gekomen.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

12 Responses

 1. Als we nog een keer terug gaan, zou ik zeker ook graag in een tuktuk rondreizen.. het was voor ons destijds niet handig geweest, met 2 peuters denk ik, maar nu de meiden groter zijn is het wel een heel leuke manier om het land te zien. En het vele contact met de lokale bevolking is precies ook waarom wij graag reizen, dus helemaal wat voor ons! Bedankt voor je uitvoerige info Janet! Heel verhelderend.

 2. Zo een Tuktuk lijkt me echt een leuke manier om te reizen. Ik dacht dat Sri Lanka nu niet meer veilig was om te reizen? Maar ik ken die regio ook totaal niet. Dus ik zou het niet weten. Nog nooit geweest

 3. Wat een toffe ervaring zeg! Ik heb het al vaker op instagram voorbij zien komen, maar super leuk om er nu ook eens echt meer over te lezen. Fijn dat je ook een rijles krijgt, want dat lijkt me nog wel even een dingetje! Hoe zit het qua verzekering als je alleen een auto rijbewijs hebt?

 4. Het lijkt me wel grappig om Sri Lanka op deze manier te verkennen. Dat is toch wat meer slow travel en je kunt onderweg stoppen waar je wilt.

 5. Klinkt fantastisch! Ik ben er zelf nog niet geweest maar mijn schoonouders wel. Die hebben toen rondgetrokken met een gids en zijn er nog steeds niet over uitgepraat.

 6. Wat leuk om Sri Lanka op die manier te verkennen! Het lijkt me heel bijzonder, maar ook best spannend in zo’n tuktuk. (Ik ben niet zo’n held in het verkeer…) En mooi ook dat je daarmee meteen de lokale bevolking steunt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.