That One Time bij Ngu Lam Peak, Cat Ba National Park, Vietnam 2023

Terugblik: 2023 in reizen – een compleet overzicht

De decembermaand is bijna ten einde: het einde van het jaar is in zicht! Dit jaar blik ik vanuit het noorden van Vietnam terug op het afgelopen reisjaar. Ben jij benieuwd hoe dit jaar in reizen eruit heeft gezien, welke bestemmingen ik allemaal heb bezocht en waar ik ben geweest? Je leest het in deze terugblik van 2023.

Terugblik 2023

Het jaar 2023 was een bijzonder jaar. Waar ik in augustus van het jaar 2022 ontslag nam van mijn baan als leerkracht in het basisonderwijs, bracht ik heel 2023 door zonder vaste baan.. En ik vond het heerlijk! Aan het einde van vorig jaar, in december 2022, onderging ik voor de tweede keer een heupoperatie. Het begin van 2023 bestond daarom voornamelijk uit revalideren in Nederland. Dagelijkse oefeningen, wekelijks of tweewekelijks trainen bij de fysiotherapeute en controles in het ziekenhuis.

In maart 2023 besloot ik weer op reis te gaan, wederom mét heupklachten. Ik ging een aantal maanden op pad binnen Europa. Ik kwam daarna terug naar Nederland om een aantal maanden te werken, dit keer als invalleerkracht weliswaar. In de tijd die ik in Nederland doorbracht maakte ik een aantal korte tripjes in eigen land en buitenland.

In september rondde ik mijn tijdelijke invalbaan af, waarna het voor mij weer de ideale gelegenheid was om meer van de wereld te ontdekken. Dit keer ging ik weer een aantal maanden op pad, tot eind januari 2024. Dat betekent dat ik momenteel nog steeds aan het genieten ben van deze trip.

De decembermaand is altijd een goed moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar. Ik doe dat dus door terug te blikken op de dingen waar ik blij van word en waar ik dankbaar voor ben. Voor mij is dat dus al mijn avonturen die ik heb meegemaakt. De keuzes die ik heb gemaakt om zoveel te kunnen reizen; andere culturen te leren, mooie mensen mogen leren kennen en zo veel mooie plekken mogen ontdekken. Voor mij is dat pure rijkdom. Hieronder vind je daarom een complete terugblik van 2023 in reizen.

Complete terugblik: 2023 in reizen

2023 stond naast reizen, helaas nog steeds in het teken van lichamelijke beperkingen. Desondanks heb ik veel mooie trips kunnen maken en avonturen beleefd. Hieronder vind je mijn terugblik 2023.

Februari – Holten, Nederland

Eind 2022 werd ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn heup. Januari en februari stond daardoor voornamelijk in het teken van revalideren. Toch probeerde ik in februari weer op pad te gaan. Ik begon het nieuwe reisjaar met een bescheiden tripje in eigen land.

Ik ging, samen met mijn moeder en trouwe viervoeter, een midweek naar Holten. Hier genoten we van wandelingen in National Park de Sallandse Heuvelrug en omgeving. Het was een heerlijk om weer even weg te zijn van huis en te proberen om weer wat meters te maken.

Februari – Monschau, Duitsland en de Ardennen, België

Samen met een vriendin vertrok ik later in februari voor een midweek naar Duitsland en België. Eerst genoten we twee dagen in het pittoreske dorpje Monschau, waar we wandelden door de knusse straten en genoten van de mooie vakwerkhuizen en lekker eten.

We vervolgden onze trip naar de Ardennen in België, een regio die voor mij nog vrij onbekend was. We bezochten verschillende dorpjes en kastelen en genoten van de groene omgeving. Ook deden we de wandelingen Vallee de la Hoëgne en Ninglinspo, allebei aanraders als je in de Ardennen bent.

Meer lezen over België?

Doen in Leuven, België: alle tips voor deze gezellige stad

Doen in Brugge: tips en bezienswaardigheden voor je bezoek

Reisdagboek citytrip Leuven, België

Maart – Turkije

In maart besloot ik weer om een tijdje op pad te gaan. Ik startte dit keer in Turkije, een bestemming die ik in 2022 maar liefst twee maanden lang ontdekte. Dit keer was ik er maar een paar dagen, omdat ik daarna doorging naar Georgië. Ik bezocht Cappadocië nog een keer en reisde vervolgens naar de grens met Georgië.

Meer lezen over Turkije?

Wat te doen in Side, Turkije: alle tips voor dit openluchtmuseum

Kaş: waarom je deze knusse stad aan de Turkse Rivièra moet bezoeken

Reisroute door Turkije: ultieme rondreis vol afwisseling

Bezoek kleurrijk Balat: één van de mooiste wijken van Istanbul

Bucketlistbestemming Cappadocië: alle tips voor een luchtballonvaart

Alanya in oktober: yay or nay

Maart – Georgië

Georgië was een bestemming die al langere tijd hoog op mijn lijst stond. Vanuit Turkije reisde ik naar Georgië, waar ik ruim drie weken rondreisde. Ik huurde een auto voor het grootste gedeelte van de reis.

Ik begon mijn trip in kuststad Batumi, waarna ik mijn reis vervolgde naar Kutaisi (de tweede grootste stad van Georgië) en de spookstad Tskaltubo. Vervolgens trok ik de bergen in, waar het nog op en top winter was, met ruim een meter sneeuw. Ik ontdekte de plaatsen Mestia en Ushguli, één van de hoogste continu bewoonde nederzettingen in Europa. Daarna bezocht ik het onbekende Zugdidi en Zestafoni, waarna ik de geboorteplaats van Stalin bezocht: Gori.

Daarna was het wederom tijd om de besneeuwde bergen in te gaan, dit keer reed ik de Georgian Military Road naar Kazbegi. Het was vervolgens hoog tijd om de hoofdstad Tbilisi te bezoeken. Ik reed vervolgens naar het oosten van het land om de wijnregio Sighnaghi te ontdekken, waarna ik mijn reis vervolgde naar het verre zuiden om de bijzondere krottenstad Vardzia en Achaltsiche te ontdekken. Ik sloot mijn roadtrip af op de plaats waar ik begon, namelijk Batumi. Hier verbleef ik nog een aantal dagen en bracht de laatste dagen van mijn reis door in de stad Kutaisi, waar ik besloot om mijn reis te vervolgen naar Riga in plaats van naar Armenië.

Meer lezen over Georgië?

Budget Georgië: wat kost een rondreis van drie weken

Autorijden in Georgië: alles wat je moet weten

Reisroute Georgië: afwisselende rondreis van drie weken

April – Riga, Letland  

Ik besloot spontaan om mijn plannen te wijzigen. Het originele plan was om vanuit Georgië naar Armenië te reizen, echter door wat logistieke problemen moest ik bijna een week wachten totdat ik naar Armenië kon reizen. Ik besloot naar andere bestemmingen te kijken en stuitte op goedkope tickets naar Riga. Riga it is dus!

Eenmaal in Riga ontdekte ik de kleurrijke, middeleeuwse straatjes van de stad. Ik dook in de geschiedenis van de stad, zocht de mooiste uitzichtpunten en dwaalde door de fotogenieke Art Nouveau wijk. Ik eindigde in een karaokebar en een aantal dagen later zat ik in de bus naar Tallinn, Estland. Op naar een nieuwe bestemming.

April – Tallinn, Estland  

Mijn volgende bestemming was Tallinn. Het is net zo’n fotogeniek en kleurrijk stadje als Riga. De eerste dagen werd ik helaas ziek, maar daarna ontdekte ik alle mooie plekjes van de stad. Ook ontdekte ik een aantal mooie natuurgebieden in de buurt van de stad. Ik had een leuke tijd, waardoor ik uiteindelijk bijna twee weken in Tallinn verbleef.

Meer lezen over Estland?

Restaurants Tallinn: de leukste restaurants in de hoofdstad van Estland

The Bogs van Estland: ontdek deze mooie natuurverschijnsels

April – Vilnius, Litouwen  

Vanuit Tallinn reisde ik af naar Vilnius, de eindbestemming van deze lange reis. Dit was maar een korte trip van twee dagen, waar ik in rap tempo de leuke plekjes van de stad moest ontdekken. Ik wandelde naar de heuvel met de drie kruizen voor een mooi uitzicht over de stad, bezocht kerken en dwaalde door de mooie straten van de stad. Net als Riga en Tallinn is dit een mooie kleurrijke, middeleeuwse stad.

Mei – Estland

In mei keerde ik twee maal terug naar Estland. Ik ontdekte dit keer niet alleen Tallinn, maar ook het Estse eiland Saaremaa. Hier bezocht ik de kustplaats Kuressaarre, een klein maar gezellig plaatsje. Ik ging naar het strand (waar het nog veel te koud was), bezocht het oude fort en genoot van lekker eten en drinken.

Augustus – Alkmaar

Het was maar een korte trip, maar in augustus ging ik in Alkmaar op bezoek bij een vriendin. We sliepen in een veel te dure AirBnB in het centrum, maar het was vooral lekker genieten van het goede weer. De trip bestond vooral uit bijkletsen, lekker eten en drinken.

Meer lezen over Alkmaar?

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Oktober – Sri Lanka

Na de zomervakantie moest ik nog een paar weken werken, maar daarna was het weer tijd om op pad te gaan. Ik begon aan een reis van vier maanden. Ik ging voor de tweede keer terug naar Sri Lanka, waar ik een maand lang met een eigen tuktuk alle mooie plekjes van het eiland ontdekte.

Ik begon mijn reis in Negombo, waar ik een aantal dagen bijkwam van de lange vlucht. Daarna deed ik een jeepsafari in Wilpattu National Park en reed ik door naar de heilige stad Anuradhapura. Ik reed vervolgens helemaal naar het noorden van het land naar Jaffna, een bestemming die ik tijdens mijn eerste trip had overgeslagen. Ik ging terug naar het midden van het land naar Sigiriya, waar ik veel wandelde en voor de tweede keer een jeepsafari deed naar Kaudulla National Park.

Ik vervolgde mijn reis naar de volgende nieuwe bestemming voor mij: Batticaloa, om vervolgens terug te keren naar kustplaats Arugam Bay. Ik reed de bergen in naar Ella om daarna naar het zuiden van Sri Lanka te reizen. In bezocht in het zuiden meerdere kustplaatsen, zoals Tangalle, Hiriketiya, Mirissa en Galle. Ik reed uiteindelijk via de westkust terug naar Colombo en Negombo.

Een maand lang ging ik op zoek naar wilde olifanten, lekker vers eten, uitgestrekte rijstvelden en groen regenwoud, verlaten baaien en gezellige dorpen.

Meer lezen over Sri Lanka?

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

November – Maleisië 

Ik was onderweg naar Vietnam, maar werd in Kuala Lumpur helaas tegengehouden. De toegang om verder te reizen werd mij helaas geweigerd, omdat ik wat problemen had met mijn visum (lees: ik was te laat met aanvragen en het visum was nog niet goedgekeurd). Ik moest in Kuala Lumpur wachten op mijn visum, maar besloot om hier maar wat langer te blijven.

Ik verbleef een kleine week in Kuala Lumpur, waar ik alle gezellige en leuke plekjes van de stad ontdekte. Daarna ging ik naar Ipoh, een klein stadje met een knus en gezellig centrum vol street-art. Ik ging vervolgens naar the Cameron Highlands, wat voornamelijk in het teken stond van indrukwekkende theeplantages.

Ik vervolgde mijn reis naar Georgetown op het eiland Penang, wat ook bekend staat om de vele street-art, waarna ik mijn trip door Maleisië eindigde op het eiland Langkawi. Hier ontdekte ik de mangrove, bezocht stranden en ging op zoek naar de mooiste uitzichten over het eiland.

Meer lezen over Maleisië?

De Kinabatangan Rivier: op zoek naar wildlife

Langkawi: wat te doen op dit tropische eiland

Budget: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

Wat te doen op Penang, Maleisië

Wat te doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Bohey Dulang Island: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

Tioman Island: Wat te doen op dit tropische eiland

Singapore: wat te zien en doen tijdens je eerste bezoek

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

November en december – Vietnam

Daarna was het eindelijk zover: ik kon eindelijk naar Vietnam. Ik maakte hier een rondreis van zes weken van zuid- naar noord-Vietnam. Ik begon mijn avontuur op het relaxte eiland Phu Quoc. Daarna ging ik naar het vasteland en bezocht de drijvende markten van Can Tho aan de Mekong Delta. Ik bezocht de drukke metropool Ho Chi Minh Stad, wat de grootste stad van het land is.

De volgende bestemming die ik aan deed was Mui Ne en vervolgens ging ik naar de bergen van Da Lat, waar ik op zoek ging naar meerdere watervallen. Van Da Lat ging ik door naar Hoi An, waar ik onder andere een kookcursus deed. Met de scooter reed ik van Hoi An, naar Da Nang en via de Hai van Pass naar de stad Hué.

Van Hué reisde ik door Tam Coc, wat bekend staat om de indrukwekkende karstbergen. Ik ging vervolgens naar het eiland Cat Ba, gelegen in de wereldberoemde Ha Long Bay (wat ook bekend staat om de karstbergen in het water). Hier deed ik een boottour door de indrukwekkende archipel van Han La Bay en bezocht ik het National Park.

Daarna ging ik naar de hoofdstad van Vietnam: Hanoi. Ik bezocht onder andere de beruchte Train Street, meerdere tempels en kerken. Ook ging ik hier shoppen naar warmere kleding, omdat de temperaturen helaas te wensen overlaten. Vanuit Hanoi bezoek ik de prachtige regio Mu Cang Chai, wat voor mij denk ik wel het hoogtepunt was van deze reis. Een prachtige regio boordevol rijstvelden en bergen, maar geen toerist te bekennen. Vanuit Mu Cang Chai nam ik de bus naar Sa Pa, waar ik wederom genoot van mooie rijstvelden en ging ik naar de hoogste berg van het land. Ik sloot mijn reis door Vietnam af in Hanoi.

Meer lezen over Vietnam?

Doen in Cat Ba National Park: hiken naar Ngu Lam Peak

December – Hong Kong

Ik sloot het jaar af met een weekend Hong Kong. Het was een kort bezoek, het waren amper twee volle dagen, maar genoeg om een eerste indruk van deze bestemming te krijgen. Ik wandelde over de boulevard, aanschouwde de skyline van de stad, bezocht de lichtshow en dwaalde over de avondmarkt van de stad.

Ook bezocht ik verschillende tempels en parken. Ik nam de tram naar de top van Victoria Peak voor een uitzicht over de stad.

Dit was mijn complete terugblik 2023 in reizen. In totaal heb ik dertien bestemmingen bezocht en ben ik maandenlang op pad geweest. Ik bezocht zes nieuwe landen en ik heb in totaal meer dan 160 dagen buitenshuis geslapen.

Wat was jouw mooiste reisherinnering van 2023?

Vooruitblik 2024 – plannen en verwachtingen

Na een terugblik op 2023 is het natuurlijk ook tijd om vooruit te kijken. In de maand januari zal ik nog op reis zijn. Ik ga vijftien dagen rondreizen in China en daarna sluit ik deze lange reis af in Zuid Korea. Vervolgens is het tijd om terug te gaan naar Nederland, waar ik weer een aantal maanden zal gaan werken op een basisschool. Dit zal tot ergens in juni zijn.

De planning is om daarna weer op pad te gaan, maar er zijn nog geen concrete plannen gemaakt of bestemmingen vastgelegd. Alle opties liggen nog open.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn, gezellig en reislustig 2024!

Nieuwsgierig naar eerdere jaaroverzichten?

Jaaroverzicht: 2017 in reizen

Jaaroverzicht 2017: mijn populairste artikelen

Jaaroverzicht 2017: de leukste en mooiste momenten

Persoonlijk: mijn goede voornemens voor 2018

Jaaroverzicht: 2018 in reizen

De populairste artikelen van 2018

Jaaroverzicht: mijn goede voornemens van 2018

Jaaroverzicht: terugblik 2019 in reizen

De populairste blogposts van 2019

Terugblik: 2020 in reizen

Jaaroverzicht: terugblik 2021 in reizen

Persoonlijke doelen en goede voornemens voor 2022

Persoonlijke doelen en plannen voor 2023

Jaaroverzicht: terugblik 2022 in reizen

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

5 Responses

  1. Wauw wat een prachtige reizen heb jij gemaakt in 2023. Ik heb een paar landen op mijn lijstje gezet om te bezoeken. Vietnam lijkt me ook echt heel bijzonder om te bezoeken

  2. Je bent op veel plekken geweest! Ik ben nieuwsgierig: hoe doe je dat financieel? Is het genoeg om een aantal maanden te werken in Nederland en kun je daarmee vervolgens langdurig reizen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.